kasza - 17339 przepisów (strona:842/1156)

Łososiowe trio z rieslingiem 150

kuchni Marcin Śnieżek. Warsztaty odbyły z się z okazji tygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga

królestwo garów
Ciasto Cukiniowo – Czekoladowe z Kremem Kokosowym 194

Cukinia – nie pierwsze już i na pewno nie ostanie ciasto z jej udziałem. Uwielbiam, nie tylko w deserach ale również w daniach wytrawnych. Zapiekana z kaszą jaglaną czy z mięskiem smakuje wybornie. W ciastach sprawdza się równie znakomicie. Nadaje im wilgotności, świeżości i za nic w świecie nie do wykrycia w smaku. Dzisiejsze ciasto jest cukiniowo – czekoladowe

Made By Mom And Son
Tartaletki z lemon curd 110

Spody: Wszystkie składniki zagniatamy. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy na 30 minut do lodówki. Foremki natłuszczamy, wysypujemy kaszą manną i wykładamy rozwałkowanym ciastem. Pieczemy w 180ºC, aż ciasto się zrumieni (ok. 20-25 minut). Odstawiamy do wystudzenia.                     Curd: W płaskim garnku mieszamy mąkę, cukier

Cakes By Kejt
Meksykanskie chili wolowe z salsa 158

łyżeczka octu. Gdy mięso zacznie się rozpadać całość doprawiamy i posypujemy resztą listków kolendry. Podajemy z salsa i kleksem jogurtu. Idealnie pasuje do pieczonych warzyw ale również do ryżu, kaszy czy makaronu

Dzieje kuchennej Wiewióry
Łososiowe trio z rieslingiem 149

kuchni Marcin Śnieżek. Warsztaty odbyły z się z okazji tygodnia/tygodni rieslinga, które odbywały się w całej Polsce. Przygotowaliśmy również: suma afrykańskiego z patelni z blanszowanym szpinakiem ze skórką cytrynową, kaszą perłową z orzeszkami ziemnymi i cytrynową oliwą, polany sosem z palonego masła, a do niego Riesling Spaetlese trocken, z winnicy Kerpen. Oraz deser - Rieslingowe trio: sorbet z wytrawnego Rieslinga

królestwo garów
Ciastko mocno czekoladowe z suszonymi wiśniami i orzechami włoskimi 127

wlej wiśniówkę, pokrojone suszone wiśnie i posiekane prażone orzechy włoskie. Wymieszaj. Wylej na formę wyłożoną pergaminem, posmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą lub kaszą manną. Piecz 20 minut w 190 stopniach

AZgotuj!
Półkruche ciasto rabarbarowe 143

mąkę ziemniaczaną.  Wymieszaj.  Zrób ciasto w wyżej podanych składników. Rozwałkuj cienki placek ok 0,5 cm. i wyłóż w wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną formę. Możesz spód ciasta wysmarować białkiem, co zapobiegnie przesiąkaniu soku z rabarbaru. Połóż na wierzch cały rabarbar. Przykryj ciasto drugą warstwą ciasta i zrób dowolne

AZgotuj!
Białe Brownie z malinami 153

kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach ok 15 minut. Jeśli pieczenie będzie w metalowe należy wysmarować formę i oprószyć kaszą manną. Z podanej ilości wyjdzie ok 8 ciasteczek

AZgotuj!
Ciasto cytrynowo-limonkowe ( ciasto bezglutenowe) 130

ubij z xylitolem, dodaj mielone orzechy i migdały oraz proszek do pieczenia. Dodaj mąkę ryżowe i zmiksowane cytryny. Przelej masę do tortownicy ( 23 cm)  wysmarowanej masłem i oprószonej kaszą kukurydzianą. Piecz w 180 stopniach 45 minut . Po wystudzeniu polej rozpuszczoną czekoladą. W rondlu ugotuj syrop  z cukrem i kilka minut gotuj w nim plasterki limonki. Nie musisz polewać

AZgotuj!
Makowiec z jabłkami i...bez grama ciasta 138

Składniki (tortownica o śr. 30 cm): - 500 g mielonego maku* - 3/4 szklanki cukru - cukier waniliowy - 5 małych jajek (4 duże) - 3 duże, starte grubo jabłka (4 małe) - 6 łyżek kaszy manny - 2 łyżeczki proszku do pieczenia - 100 g lekko roztopionego, letniego masła - duża garść sparzonych rodzynek ( lub innych bakalii) - skórka pomarańczowa ( kilka łyżeczek) - zapach rumowy (kilka kropel) - wiórki kokosowe

Corner With Recipes
Tarta dyniowa-czekoladowa 152

się przyrumieni. Potem wyciągnij i zostaw do ostygnięcia. Krem: - 2 szklanki puree dyniowego - 3 łyżki cukru brązowego - 1 łyżka miodu - 1 czekolada mleczna 100g - 2 łyżki kakao - 5 łyżek kaszy jaglanej preparowanej (opcjonalnie) Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki zblenduj ze sobą na kremową masę. Wyłóż nią tartę i przełóż do zamrażalnika (minimum 1h). Jeśli chcesz mieć mocno zbity

Corner With Recipes
Zbożowa - restauracja Łódź 138

dobrze, że jej spróbowałam, bo była polana pysznym, lekko miodowym dressingiem, więc na talerzu nic nie zostało. Spróbowaliśmy też cieciorki z pomidorami, kaparami i natką, podaną ze stekiem z kaszy gryczanej i owsianej. To danie mogłoby być lepsze, szczególnie kotlet bardziej wyrazisty, chociaż nie było źle. Zapomniałam wspomnieć, że na początek napiliśmy się bardzo dobrej, zbożowej kawy orkiszowej. Podsumowując, przy

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów... #2 181

znalezienie tego przepisu w książce Jadłonomii ;)  4) Naleśniki z samej gryki znalezione u Smakoterapii , zgodnie z M. uznaliśmy, że są nawet lepsze od tradycyjnych naleśników. Także kupcie kaszę gryczaną nieprażoną, namoczcie ją przez noc, zblendujcie z wodą/mlekiem roślinnym i przyprawami i cieszcie się ich smakiem :) 5) Pesto z natki pietruszki i ziaren słonecznika na koniec, bo zawsze warto

Corner With Recipes
W poszukiwaniu ciekawych przepisów #3 162

szybkie w wykonaniu, więc musi być dobrze. 2) Pesto z natki pietruszki ze strony WEGANIE - o dziwo takiego pesto jeszcze nie robiłam, ale pietruszka już czeka :) 3) Kotleciki z kaszy jaglanej z marchewką robiłam na bazie tego przepisu, ale dodałam jeszcze sporo ziaren (pestki dyni, słonecznika, sezam). Poza tym nie smażyłam tylko piekłam i bez jajka się nie obyło ;) Wersja

Corner With Recipes
Quinoa z pieczonymi warzywami 132

glutenu, nadaje się więc dla osób z celiakią i będących na diecie bezglutenowej. Wegetarianom ze względu na białko zastępuje mięso. Można stosować ją jako zamiennik do ryżu i kaszy. Z dodatkiem pieczonych warzyw i ziół stanowi pyszną przekąskę. Może być podawana na ciepło i zimno. Składniki: 130 g komosy ryżowej (quinoa) 1 cukinia 1 bakłażan 1/2 żółtej papryki 1/2 czerwonej

Moja Galeria Smaku