zawsze drogie potrawy, tylko stosowna ich zmiana z zwróceniem uwagi na porę roku, powinna być przewodnią zasadą każdej gospodyni. Tak np. zimą ograniczamy się przeważnie strączkowemi roślinami i kaszą, co nie jest potrzebne latem, gdy jest dość młodej jarzynki, to możemy przyrządzić bardziej pożywną zupę, a do mięsa dać sałatę. Stół świąteczny urozmaicamy leguminą, tortem, etc. Główną jednak zasadą
KUCHARNIAJakuba z młodym szpinakiem i chorizo – autor: Bartek Płócienniak Okoniem morskim na czerwonym risotto (z papryką i pomidorami) – autor: Bartek Płócienniak Jagnięciną nowozelandzką z morelowo-pikatnym chutneyem, kaszą gryczaną i sosem z koziego sera z miętą – autor: Bartek Płócienniak Makaronikami z kremem cytrynowo-bazyliowym, truskawkami i białą czekoladą – autor: Fabrice Boulahouache * Całkiem możliwe, że jedno
KUCHARNIAwielu afrodyzjakowych przypraw od Kamis-a . Danie główne, czyli risotto milanese przygotowaliśmy z doskonałego ryżu arborio, w któr y zaopatrzył nas zaprzyjaźniony KUPIEC . Nie zabrakło także płatków i kasz, które zostały sprezentowane Uczestnikom. Nasze podniebienia rozpieszcza już tradycjnie Luks Pomada, której konfitury i chutneye towarzyszą nam przy wszystkich warsztatach. Tym razem królowała doskonała Śliwska Suska i Ostry Zielony Pomidor
KUCHARNIAzielony chłodnik a'la gazpacho zielone scones z hummusem z czosnku niedźwiedziego quinoa w zielonym ogrodzie z miętą, kolendrą i bazylią zielone smoothie z kaszą jaglaną zielone trufle z młodym jęczmieniem Czas trwania warsztatów ok. 4 godz. Wszystkie potrawy są bezmięsne. Zapisy na warsztaty prowadzone są do 9 kwietnia . Liczba miejsc ograniczona. Miejsce : Pracownia Manualna
KUCHARNIAnajwyższej jakości oliwę. Tą oraz wiele innych gatunków oliw i sycylijskich przysmaków możecie teraz zamówić dzięki powstałemu niedawno sklepowi internetowemu na stronie La Piccola Sicilia - klik. Jako wielka miłośniczka kasz i ziaren włączyłam je oczywiście zarówno do menu, jak i do wspólnych posiłków. Dzięki uprzejmości firmy KUPIEC promującej zdrowe odżywanie pod hasłem Zdrowe nie nudne (klik) mogliśmy cieszyć się zdrowymi
KUCHARNIAświąteczna atmosfera. Kropką nad "i" była prawdziwa uczta w Zaścianku, gdzie mogliśmy do woli próbować mazowieckich przysmaków, w tym słynnych pierogów szlacheckich, żurku, pyz z mięsem, pierogów z kaszą i wielu innych potraw, których trawienie wspomagały doskonałe nalewki. W drugi dzień wyjazdu z żalem pożegnaliśmy Mościbrody (wszystkie serwowane w restauracji potrawy podawane są na mojej ukochanej ceramice
KUCHARNIAoczu ale i brzucha gdy je zrobiłam. Delikatne, cieniutkie i same w sobie pełne smaku. No i bezglutenowe :) Naleśniki czekoladowo-gryczane 200 g mąki gryczanej (można zmielić kaszę gryczaną) 50 g kakao 500 ml mleka (u nas bez laktozowe) 100 ml wody 75 g brązowego cukru 2 jajka (u nas zielononóżki) szczypta soli szczypta cynamonu ½ łyżeczki proszku do pieczenia
Dzieje kuchennej Wiewiórymatury ustnej. Brr... już się boję. Zdrowe placki gryczane kakaowe z awokado. Bez glutenu, bez nabiału - czyli wegańskie :) ~ P lacki gryczane kakaowe z awokado i cynamonem ~ Składniki: 60g zmielonej kaszy gryczanej niepalonej 1/2 dojrzałego awokado 1 łyżka kakao naturalnego 1/3 łyżeczki sody oczyszczonej 4 łyżki wody płaska łyżeczka cynamonu dowolne dodatki np. pokruszone orzechy, owoce, pestki opcjonalnie słodzidło Awokado rozgniatamy
Kuchenny Skrawek Niebaochota i wtedy muszę koniecznie gnać do sklepu, kupić, zjeść...Też tak macie ze swoje zachcianki musicie koniecznie i na już coś zjeść? Składniki: pól kg kaszanki z kaszą gryczaną 2 papryki 1 cebula 2 jajka sól,pieprz Wykonanie: Paprykom ścinamy wierzchy, aby powstała przykrywka. Wydrążamy środek.Kaszankę wyjmujemy z osłonek. Na oleju podsmażamy
Z Majeczką w kuchniżółty i miksujemy. Wlewamy olej rzepakowy, 1-2 łyżki soku z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem do smaku, ponownie miksujemy. Kuskus zalewamy gorącym wodą, 1 cm nad powierzchnię kaszy i przykrywamy do spęcznienia (jeśli jest za dużo wody należy ja odlać). Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku i gotujemy ok. 3 min., ma być al dente. Buraki myjemy (jeśli skórka jest
Moniki Smakołykijedna duża powinna wystarczyć-- u mnie dużo cukinii 2-3 duże cebule, drobno posiekane---zeszklone na oleju 1,5 szkl bułki tartej--u mnie po pół szklanki bułki tartej ,kaszy kukurydzianej i otręb owsianych 4 jajka całe 20 dkg sera żółtego, również startego na grubych oczkach--u mnie bez sera i trzymało się dobrze 3/4 szkl oleju---u mnie
w mojej kuchniDanie jest niewyszukane, ale trochę zaskakujące. Gołąbki z ryżem, z kaszami, a nawet z surowymi ziemniakami, ale z gotowanymi.......ja robię dla swoich bliskich... Farsz::::: 2kg ziemniakow obrac i ugotować na miękko 2-3 cebule pokrojone w kostke podsmażyc
w mojej kuchniłyżeczki pieprzu mielonego 5 łyżek bułki tartej + do obtaczania kotletów---u mnie kasza kukurydziane ,lub otręby ,bo nie używam bułki tartej 1 łyżeczka maggi olej do smażenia
w mojej kuchnismażenia pieprz, sól Sposób przygotowania Kotlety rozbić tłuczkiem, posolić, oprószyć pieprzem i odstawić na 10 minut. Następnie obtaczać w mące, roztrzepanym jajku kaszy kukurydzianej. Smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron na złoty kolor. Podawać z ziemniakami
w mojej kuchnipół szklanki zimnej wody. Całość przelewamy do pieczarek i mieszamy by nie porobiły się grudki. Doprawiamy pieprzem i ewentualnie solą. Całość doprowadzić do wrzenia. Podajemy jako dodatek do ziemniaków, kasz, makaronów i mięs. Smacznego
w mojej kuchni