kasza - 17339 przepisów (strona:840/1156)

40 szybkich obiadów wege na lato, Ostrawa 202

Vegetable fricassee 35.  Letnia klasyka obiadowa / Summer dinner classics 36.  Duffinki z warzywami / Pommes noisettes with vegetables 37.  Wege szaworma / Vegetarian shawarma Inne zestawy/Other sets 38. Kasza lub ryż + surówka lub sałatka (w wersji leniwej: pokrojone paski warzyw) + kotlet (+sos)/ Grains or rice + raw vegetable salad or salad (a lazy version: vegetable strips) + cutles

Qlinarnie i Qlinarnie
masło orzechowe 217

następnie wkładamy do blendera. Mielimy orzechy przez 10-15 minut, dodając po pierwszych dwóch minutach porcję miodu. W miarę upływu czasu, masa która na początku mielenia przypominać będzie "pokruszoną kaszę" zacznie zmieniać się zmieniać ( pod wpływem uwalniania się oleju, w naturalny sposób zawartego w ziarnach orzeszków) na bardziej plastyczną, aż w końcu osiągnie konsystencję masła. Możemy sami zdecydować jaka konsystencja

Miód i pieprz
Kulki ryżowe - arancini di riso 216

kulki obtoczyć w rozkłóconym jajku a potem bułce tartej i usmażyć na złoty kolor.   Kulki można też upiec w piekarniku.  Można je podawać ciepłe zamiast ziemniaków czy kaszy lub jako samodzielne danie np z  ulubionym sosem lub jako dodatek do sałatki. SMACZNEGO

zielonacukinka
Genialny dżem & Relacja Kraków. 176

mistrzowsko i aż, żałuję, że nie wzięliśmy takich więcej na drogę :D a na wynos podało na pomidorowego (farsz z ziemniaków, kolendry, suszonych pomidorów o ile dobrze pamiętam), dyniowego (kasza bulgur, pestki dyni...i nie pamiętam) oraz ze śliwką i różą   Niestety nie udało nam się spróbować hummusa w Hummus Amamamusi, bo właściele wyjechali akurat na te trzy

More food, love and dreams
Leczo z fasolką szparagową 184

Następnie wszystko razem wymieszać wraz z marchewką, dodać pomidory i dusić pod przykryciem ok. 10 minut. Tuż przed podaniem dodać fasolkę. Doprawić pieprzem i solą. Podawać z pieczywem lub kaszą jaglaną

pieprzny smaczek
Kajmakowo-kukułkowy sernik na zimno na spodzie z kaszy manny 355

upalne dni w postaci sernika na zimno w dwóch smakach! Idealny dla łasuchów kajmaku i kukułek! Tortownica o śr. 24 cm Spód: 1 szklanka mleka 0,5 szklanki kaszy manny 2 łyżki cukru Masa serowa z kajmakiem: 500 g sera z wiaderka 2 jajka 100 g cukru pudru 40 g masła 200 g kajmaku 1 galaretka cytrynowa 1,5 szklanki

VioletoweKucharzenie
Pulpety w sosie pomidorowym (a'la "Zakochany kundel") 191

smażenia Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, szczypta cukru Makaron dla 4 osób ( u nas klasycznie makaron spaghetti) *Osoby na diecie bezglutenowej chleb mogą zastąpić ½ szklanki ugotowanej kaszy jaglanej Nastawiamy wodę na makaron i gotujemy go al dente. Odcedzamy, nie przepłukujemy zimną wodą. Kiedy makaron się gotuje siekamy szalotki bardzo drobno i szklimy na odrobinie oliwy. Chleb wkładamy

Kolizje Smaków
KURCZAK W SOSIE IMBIROWYM 127

mięso wraz z marynatą, dusimy, pod koniec dodajemy czarnuszkę i kurkumę. Można na koniec dodać jogurt o ile chcemy uzyskać więcej sosu. Ja kurczaka podałam z duszonymi warzywami i kaszą gryczaną

harrisa
TOFU na wiele sposobów + nowe tofu BIO POLSOJA 190

tradycyjnego zestawu: schabowy z frytkami i surówką) albo np. do takich kluseczek ( prehistoryczny wpis na blogu) . Dokładnie takie same kotleciki z tofu można włożyć do burgera zamiast kotletów z kaszy czy sojowych; do tego sałata lodowa, pomidory, chrupiąca papryka + ketchup i musztarda i ekspresowy wege burger gotowy. Jeśli ktoś pamięta z dzieciństwa kanapki z zimnym kotletem w środku

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
LunchBox: polenta+ kotlety z fasoli + brokuł w tahini 114

Można oczywiście użyć fasoli z puszki, ale gotowana w domu jest zdrowsza Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: sałatka z soi + polenta + brokuł w tahini 126

sól himalajska - 1 łyżeczka tahini Wykonanie: - W garnku zagotować wodę, dodać kaszkę kukurydzianą, sól i kurkumę - Gotować przez 5 minut, ciągle mieszając (kasza wchłania dużo wody, więc w razie potrzeby dolewać wrzątku podczas gotowania) - Polentę przełożyć do pojemniczka (powinna być lekko płynna, potem zastygnie) - Brokuła i szparagi ugotować na parze - Następnie przelać warzywa zimną wodą, dzięki czemu nie stracą koloru

Wegańska kuchnia orientalna
35 pomysłów na weekendowe śniadanie 231

majerankiem Focaccia z czarnuszką, majerankiem i oregano Frittata z cukinią i oregano Frittata z kalafiorem, cukinią i czosnkiem Frittata z pomidorami i ziołami Grillowane kanapki razowe w dwóch wersjach Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Koktajl bananowy z kiwi Koktajl bananowo-brzoskwiniowo Koktajl jagodowy na maślance Koktajl jeżynowy Koktajl jeżynowy z płatkami owsianymi Koktajl truskawkowy Truskawkowy koktajl

Moja smaczna kuchnia
Zbijanie najczęstszych wymówek podczas odchudzania 146

wzrośnie.  Zdrowe odżywianie jest za drogie Zależy jakich produktów zamierzasz używać. Można skomponować śniadanie z jagód goi, komosy ryżowej, mleka owsianego i miodu manuka, a można też użyć kaszy jaglanej, polskich jagód, domowego mleka ryżowego i miodu od lokalnego pszczelarza . Nie trzeba regularnie odwiedzać sklepów ze zdrową żywnością - większość produktów można kupić w marketach czy na lokalnych bazarkach

Powiedz dietom nie
Kruche ciasto z porzeczkami, budyniem i bezą 166

zagnieść z pozostałymi składnikami ciasta. Uformować w kulę, następnie owinąć folią spożywczą i schłodzić w lodówce przez przynajmniej 30 min.  Budyń 3 szklanki mleka 2% budyń śmietankowy łyżka kaszy manny 2 łyżki cukru Budyń ugotować wg instrukcji na opakowaniu, odstawić do lekkiego przestudzenia. Dodatkowo dżem z czarnych porzeczek ok. 500 g umytych i osuszonych czerwonych porzeczek Schłodzonym ciastem wylepić

Kuchnia Ellie