ostra pasta przygotowywana z papryczek chili i czosnku, bardzo popularna w Libii, Tunezji, Maroku i innych krajach Maghrebu. Znakomity dodatek do mięs grillowanych lub pieczonych, kanapek, zup i kaszy kuskus. "Co kraj to obyczaj" więc i sama pasta może mieć wiele modyfikacji, a do podstawowych składników mogą być dodane: kumin, kolendra, mięta, słodka papryka, pomidory, oliwa, goździki i inne
SzczyptaSmaQgorzkiej to aż 228 mg magnezu (100 g banana to tylko 27 mg tego pierwiastka), - 715 mg potasu (w pomidorach zaledwie 282 mg), - 11 g błonnika (w kaszy gryczanej – niespełna 6 g). Jest także wyjątkowo bogata w fosfor i cynk. I gdyby nie to, że taka porcja to także 500 kcal, gorzka czekolada byłaby pokarmem doskonałym! Jednak nawet osoby
Fit & Healthy Lifewytrawne owsianki - w mojej kuchni na pewno nie :-). Przygotowałam sobie sławną nocną owsiankę i cóż, nie powiem wyszła całkiem smaczna! Oprócz płatków owsianych wzbogacona o bulgur, nasiona chia czy kaszę gryczaną. Bardzo sycąca co potwierdzam i ja i Mateusz - oboje nie daliśmy rady wciągnąć całej porcji, ale to nie szkodzi, bo drugą część zawsze można wykorzystać na drugie śniadanie. Przepis
Pora coś zjeśćpomieszać i w razie potrzeby uzupełnić brakującą wodę. Kiedy mięso będzie już miękkie dodać mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w wodzie. Doprowadzić do wrzenia. Sos powinien być gęsty. Polecam z ziemniakami, kaszą, ryżem, makaronem lub kluskami. gulasz wołowy
O kuchni z uczuciemPękam z dumy i chwalę się :) Jaglanka z tofu na oleju kokosowym zajęła III miejsce :) Konkurs organizowała Ola z Kulinarne zapiski Olki :) , gdzie tematem konkursu było: kasza, tofu i kokos. http://kulinarnezapiskiolki.blogspot.com/2015/03/wyniki-konkursu-kaszatofu-kokos.html?showComment=1425840172318#c626150402159098195
Łycha smakówdynię, wspaniale się uzupełniła z korzenną przyprawą do piernika:) i nadała im śliczny pomarańczowy kolor:). Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 50 g mąki pszennej razowej
Łycha smakówpergamin i po 1,5 godzinie pięknie się kroił, niestety bez możliwości fotografowania gdyż szybko zniknął :) Potrzebne składniki: 250 g mąki jaglanej (można z mielić kaszę jaglaną na mąkę) 25 g len złocist y zmielon y na mą kę 50 g mąki ryżowej 2 szklanki upieczonej i zmiksowanej dyni 50 g oleju
Łycha smakówdanie się prezentuje, tym bardziej zachęca do zjedzenia. Przyszła pora na risotto. Od czasu, kiedy to ja odpowiadam za kuchnię, znacznie wzrosła ilość spożywanego ryżu, makaronów, czy wszelkiego rodzaju kasz. Risotto, jest jedną z tradycyjnych włoskich potraw. Zwykle przyrządza się je z ryżu podsmażonego na tłuszczu, z dodatkiem wina i odpowiednich dodatków nadających mu smak. Dzisiaj risotto obecne jest chyba
Jacob Tastessamej, co wcześniej plaży. Wizualnie to jeden z tych tytułów, który na pewno rzuci się Wam w oczy w księgarni. Same przepisy opierają się w dużej mierze na kaszach i warzywach. Jakby autorka czytała mi w myślach, znaczna ich część to dania jednogarnkowe, gęste i sycące. Kuszą kolorowymi fotografiami i w ogóle różnobarwnością składników. Jest pierwsza w nocy, kiedy
Życie zamknięte w smakuzalać wrzątkiem i przełożyć do rondla z obsmażonym mięsem. Podlać całość piwem, dodać resztę przypraw i dusić około 1- 1,5 godziny do miękkości podawać z ulubionymi dodatkami - kluskami, kaszą, ziemniakami lub makaronem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!smaczne i zdrowe dania główne, wegetariańskie, przekąski i desery. Oto dziesięć przepisów z minionego roku, które najbardziej przypadły Wam do gustu. Dania główne Pieczona wątróbka Dania bez mięsa Kasza kuskus z warzywami Zapiekana fasolka szparagowa Pieczone ziemniaki Brukselka i spółka z patelni Przekąski Mini pizze bez ciasta Sałatki Sałatka hawajska Desery Domowe batony musli Placek jaglany z borówkami Puszyste ciasto
My Chcemy Jeśćnaturalne wspomaganie odporności zwłaszcza teraz, kiedy za oknem mróz, a za kilka dni odwilż. Zobaczcie jakie inne sałatki i nie tylko można przygotować z cytrusów: Sałatka z egzotycznych owoców Kasza kuskus z bananem, pomarańczą, żurawiną i granatem Owsianka z ziarnami chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pomarańczowa babka z czekoladą Sałatka z pomarańczy z żurawiną i płatkami owsianymi Składniki
Moja smaczna kuchniaspiżarni. Po wyprzedażach muszę trochę ograniczyć wydatki, aby zamknąć się w domowym budżecie, więc postanowiłam do końca miesiąca wykorzystywać to co mam. Mam niezliczone ilości i rodzaje kasz, mąk, nasion strączkowych, kilka kilogramów czosnku, marchwi, byczą dynię i słoiki (wiadomo, ze wsi jestem) z jabłkami, brzoskwiniami, aronią itd. Zimą na rozgrzewkę nadają się zupy, a że w kieszeni mi ubyło
greenscarfkilogramów. Poświąteczny detox bez mięsa, alkoholu czy szybko przyswajalnych węglowodanów to niesamowita odnowa dla organizmu. Miesiąc z detoxem to również ulga dla portfela. Warzywa, jaja, owoce, rośliny strączkowe czy kasze są zdecydowanie tańsze od mięsa. Tanio nie znaczy byle jak! Przy ograniczonych funduszach można stworzyć równie smaczne i ekskluzywne potrawy na obiad czy na kolację. Do przepisu miesiąca- poświąteczny detox
codojedzeniadodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;) Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D I wszystko gotowe! Pora
Jak gotować i nie zwariować