kasza - 17339 przepisów (strona:778/1156)

STAROMODNY GULASZ 177

Jeśli sos będzie za rzadki, można pogotować go chwilę bez przykrycia lub zagęścić odrobiną mąki rozmieszanej z wodą.  Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy z ziemniaczkami lub kaszą

cool and minty
ROLADKI Z INDYKA W SOSIE POMIDOROWYM ZE SZPINAKIEM I FETĄ 238

dodatkiem podsmażonego z czosnkiem szpinaku i pokruszoną fetą.  Danie sprawdzi się na bardziej uroczyste okazje, jak i spotkania z przyjaciółmi czy świąteczny obiad.  Dobrze smakuje z kaszą jaglaną doprawioną winegretem oraz sałatką z roszponki i pomidorków koktajlowych. Ułatwieniem jest to, że roladek nie trzeba wcześniej obsmażać na patelni. Owinięte w szynkę parmeńską układamy w sosie pomidorowym, kruszymy fetę

cool and minty
WOŁOWY GULASZ PIECZONY Z WINEM 151

przydaje się, kiedy nad obiadem nie chcemy lub nie możemy spędzać wiele godzin. Najlepiej smakuje z kromką razowego chleba i surówką ze świeżych pomidorów. Będzie równie dobry z kaszą gryczaną lub ziemniaczanym puree. SKŁADNIKI / 6 porcji 900 g wołowiny na gulasz / polecam antrykot lub rostbef 300 ml czerwonego wina 400 ml gorącego bulionu lub wody 1 duża cebula pokrojona

cool and minty
Kotleciki marchewkowo-twarogowe (ze szczypiorkiem) 376

www.facebook.com/Di.gotuje   http://digotuje.blogspot.com  Uwielbiam różnego typu kotlety i placuszki - z warzyw sera, ryżu, kaszy i szczególnie te wytrawne. Kiedyś podobny przepis zauważyłam w pewnym piśmie i chwilę później mogłam zajadać się pysznymi kotlecikami. Są rewelacyjne i idealnie zaspokajają mniejszy/większy głód. Możecie do nich dodać ulubione zioła, czy doprawić wg własnego smaku... Przeważnie podaję je z dipem

Di gotuje
Zraziki w sosie koperkowo-czosnkowym. 470

wodą lub bulionem, dodajemy resztę posiekanego koperku i gotujemy około 1/2 godz. wyjmujemy zraziki, do sosu wlewamy śmietankę 18% z łyżką mąki i zaklepujemy sos, obiad gotowy-podajemy z kaszą jęczmienną lub młodymi ziemniaczkami

Kuchnia Beaty
Kotlety mielone z papryką i szczypiorem 132

równie pyszne. Dodałam do nich wodę gazowaną i bulion oraz paprykę i szczypiorek dzięki czemu są aromatyczne i soczyste. Pasują nie tylko do ziemniaków, ale i ryżu, różnych kasz. Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 cebula 1 jajko połowa czerwonej papryki pęczek szczypioru 1/3 szklanki wody gazowanej 4 łyżki bulionu warzywnego bułka tarta sól, pieprz, mielona kolendra

Zasmakuj Kuchni
ROLADKI SCHABOWE ZE SZPINAKIEM, SEREM I MARCHEWKĄ 121

ziele i pieprz, cebulę i  dusimy do miękkości, Pod koniec sos doprawiamy do smaku i  zagęszczamy łyżką mąki rozmieszaną w 1/2 szklance wody. Roladki schabowe podajemy z kaszą, ziemniakami i ulubioną surówką. Smacznego

Kulinarne Fantazje Marioli
SCHAB W SOSIE CEBULOWYM Z PIURE Z BATATA 110

Kotlety schabowe można przyrządzić na wiele sposobów, dzisiaj przygotowałam je w sosie cebulowym, znanym i lubianym. Błyskawiczne w obróbce, rewelacyjnie smakują z kaszą, makaronem, piure z ziemniaków, pieczywem i warzywami

Kulinarne Fantazje Marioli
POLĘDWICZKI NADZIEWANE PIJANYMI ŚLIWKAMI 111

Polędwiczki wieprzowe nadziewane moczonymi w winie śliwkami, otulone wędzonym boczkiem i zapieczone. Podałam je z duszonymi pieczarkami i żurawiną. Danie fantastycznie smakuje podane z kaszą. Polecam

Kulinarne Fantazje Marioli
GOŁĄBKI Z MIĘSEM I SUSZONYMI POMIDORAMI 113

Gołąbki to potrawa półmięsna, z farszem ryżowym zawiniętym w liście białej kapusty. Tradycyjnymi składnikami farszu jest, mięso mielone, ryż lub kasza. Gołąbki są prużone i podawane z sosem pomidorowym. Dzisiaj do gołąbków dodałam suszone pomidory co znacznie wzbogaciło ich smak

Kulinarne Fantazje Marioli
Dominika Wójciak: Ziarno . Recenzja + KONKURS 141

wersje bez glutenu jak i wegańskie. Książka jest niezwykle poręczna. Oprawiona w twardą oprawę. Ma 232 strony. Podzielona jest na następujące rozdziały: I Ziarna i nasiona II Proso i kasza jaglana III Siemię lniane IV Chia V Ryż VI Gryka VII Owies VIII Pszenica IX Amarantus X Jęczmień XI Komosa ryżowa Bardzo smakowity podział, prawda ? W ramach wstępu, możecie przeczytać

Moja pasja smaku
Jedzenie i KONKURS czyli sobotnie zapowiedzi! 185

cukinie zapiekane z bryndzą i pomidorami oraz na coś słodkiego czyli ciasto podwójnie czekoladowe z owocami. Koniecznie wpadnijcie na bloga w poniedziałkowy poranek ! wówczas rozpocznie się konkurs dotyczący kasz wszelkich a nagrodą będzie... sami zobaczycie! Miłego popołudnia Kochani

Dzieje kuchennej Wiewióry
Greckie smaki w szaszłykach z kurczaka 262

przekładamy do sosu. Całość zapiekamy w nagrzanym do 180 °C piekarniku przez ok. 40 min. W tym czasie gotujemy makaron lub ryż według instrukcji na opakowaniu. Pasować będzie także kasza kuskus lub świeże pieczywo. Szaszłyki podajemy lekko ostudzone. W Grecji do takiego dania na pewno podano by nam fetę lub jogurt ze świeżymi ziołami. Polecam serdecznie takie dodatki, które odświeżają

Ratunku obiad
Proste ciasto na maślance z rabarbarem i kruszonką 439

cukier wanilinowy. Dolać składniki mokre i wymieszać łyżką na jednolitą masę - mogą pozostać niewielkie grudki, nie jest wymagane bardzo dokładne rozmieszanie . Blaszkę do ciasta wysmarować masłem i obsypać kaszą manną - jest lepsza niż bułka tarta, bo nie ma tendencji do przypalania się, jak bułka tarta . Leniwiec kuchenny może oszczędzić sobie papraniny i użyć do wyłożenia formy papieru do pieczenia. Prze

Grunt to przepis!
Polędwiczki miodowo-musztardowe 424

Kiedy sos nabierze poprawnej konsystencji, dodajemy wcześniej usmażone polędwiczki i gotujemy jeszcze 2-3 min. Serwujemy na ciepło z makaronem , puree ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego! Po więcej zdjęć zapraszam na Instagram  @KuchniaLukasza

Kuchnia Łukasza

Proponowane wyszukiwania