około 4-5 minut. Następnie polej go marynatą, posyp wierzch sezamem i zapiekaj przez około 10 minut. Gotowego łososia posyp szczypiorkiem i podaj z ulubioną kaszą. Smacznego
Kukuleczkidelikatnie zagęszczamy go mąką. Mąkę mieszamy w wodzie i dolewamy do sosu. Doprawiamy do smaku jeśli jest taka potrzeba i podajemy z pieczywem lub ziemniakami czy kaszami. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.Bliskim Wschodzie. Dwa lata temu, gdy jadłam jeszcze mięso, zamieściłam na blogu przepis na greckie wołowe keftedakia , zaś rok temu już na wegetariańskie keftedes z halloumi i kaszy jaglanej . W tym roku mam dla Was przepyszną wersję wegańską - kofty z ciecierzycy i cukinii smakujące wspaniale dzięki dodatkowi aromatycznych przypraw. Przepis na wegańskie kofty zaczerpnęłam od Jamiego Olivera , jednak trochę inaczej
Chilli Czosnek i Oliwadodajemy szklankę mąki. Mieszamy dokładnie drewnianą łyżką do połączenia. Następnie dodajemy resztę mąki z sodą oczyszczoną, znów dokładnie mieszamy. Dość gęste ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną formy. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na środkowy poziom. Murzynka pieczemy około 40 minut do tzw. suchego patyczka. Po wystudzeniu oprószamy cukrem pudrem. Aromatyczny murzynek
Słodkie okruszkiMiska pełna smaku i zdrowia. Sezonowe warzywa – na surowo, na parze, na maśle, na oleju, gotowane, grillowane. Ryż lub kasza. Mięso ryba lub zamiennik – tofu, tempeh, rośliny strączkowe, jajko. Zielenina, pestki i nasiona, spajający całość sos. Megazdrowe i ultrapyszne! Amerykanie nazywają taki zestaw ‘Buddha Bowl’ – dla mnie to zdrowa miska rozmaitości. Trochę jak sałatka, trochę jak klasyczny obiad rozłożony
Karo in the Kitchendzięki kompozycji ziół i czosnku oraz ... bardzo soczysta. Dlaczego? Bo całą noc marynowałam je w oliwie i przyprawach z dodatkiem soku z cytryny. Polecam do ziemniaczków, frytek, ryżu, różnych kasz z dodatkiem surówek lub marchewki. Składniki: 1 podwójna pierś kurczaka 4 ząbki czosnku oliwa z oliwek 2 łyżki soku z cytryny przyprawy wedle uznania: suszona natka pietruszki, majeranek, papryka
Zasmakuj Kuchnipieczenia/smażenia karmelizują się na jego powierzchni, dzięki czemu środek jest niezwykle miękki i soczysty. Słodko-kwaśny smak melasy podkreśli charakter niejednego dania. Pamiętacie mój dip do kotlecików z kaszy bulgur ( klik )? Melasa doskonale sprawdzi się też w sałatkach. około 800g dowolnych części z kurczaka (użyłam filecików z udek) Marynata: 2 łyżki melasy z granatu 3 łyżki oleju
Di gotujedolewamy wody, tak by na patelni było około 1/2 cm sosu. Wyłączamy ogień i do gorących warzyw dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku, mieszamy. Podajemy z ryżem lub kaszą
Smakuje zdrowoŻeberka wieprzowe uwielbiają miód czy koncentrat pomidorowy a także ostre przyprawy. Jako ze czasu miałam niewiele włożyłam mięso do szybkowaru i po 30 minutach mogłam zajadać przepyszne mięso z kaszą. Zachęcam do wypróbowania. Miodowe żeberka wieprzowe z szybkowaru. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniemąką żytnią bądź redukujemy go na tyle by zgęstniał uważając by nie przypalić. Ważne jest by nie była to stara wołowina. Ozory cielęce to już rarytas. Podajemy z kaszą gryczaną bądź jęczmienną i ogórkiem kiszonym lub buraczkami. Klasyka Babcino - Mamowej kuchni mojego dzieciństwa. Na zawsze będzie mi się kojarzyć z tymi dwoma najukochańszymi Babkami. Jeśli jesteście ciekawi rozpływającej się
Kuchnia po mojemubrzoskwinie 1 dojrzałe mango 1 dojrzały żółty melon 125 g jeżyn 300 g truskawek Sałatkę nakładać do miseczek. Można podawać z kleksem jogurtu naturalnego i chrupiącym, dmuchanym orkiszem (lub kaszą jaglaną w wersji bezglutenowej). The post Sałatka z owoców tropikalnych z naturalnym sokiem z truskawkami i jeżynami appeared first on Moja Delicja - Przepisy kulinarne
Moja Delicjawykładamy obrane i pokrojone w kostkę brzoskwinie. Smacznego Do przygotowania placuszków użyłam mąki pszennej tortowej z Młynów Stoisław. Młyny Stoisław, to 50 lat jakości.W ofercie producenta znajdziecie mąki, kasze, płatki i otręby spożywcze. Przypominam i polecam Wam również przepis na pyszne ciasto z truskawkami . http://www.mlynystoislaw.pl
Słodkie okruszkiSzybka, zdrowa i pożywna, czyli to co lubimy najbardziej:) Urozmaici każde danie z ziemniaków, ryżu, kasz, mięs czy ryb. Składniki: główka sałaty maślanej pęczek szczypioru 400 g jogurtu naturalnego 5 łyżek serka wiejskiego naturalnego łyżka startej skórki z cytryny (dobrze ją wyszorujcie) garść nerkowca sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Umytą sałatę i lekko wysuszoną rwiemy na mniejsze kawałki
Zasmakuj Kuchniprasce, do mięsa dodać czosnek, jajka, sól, pieprz, majeranek, cebulę i dobrze odciśniętą bułkę. Wymieszać dokładnie, jeśli masa mięsna jest zbyt rzadka, należy dodać 1-2 łyżki suchej kaszy manny. 3. Z masy formować grube wałeczki długości około 10 cm. Obtaczać w bułce tartej, po czym smażyć na dobrze rozgrzanym oleju. Można je też po usmażeniu na chwilkę włożyć
Kuchnia domowa Anirybkę. Wybrałam pstrąga łososiowego, którego zastąpić możecie łososiem lub inną białą rybą, np dorszem. Zapieczony w jogurcie, z dużą ilością świeżego koperku pachnie i smakuje wybornie. Rybkę taką podajcie kaszą owsianą lub kuskusem oraz lekką sałatką. Składniki: 1 porcja ryby ( około 300 g ) 400 ml jogurtu naturalnego 1 jajko pęczek świeżego koperku skórka z połowy cytryny sól, pierz Wykonanie: Rybę
kolorowotorcikowo