Wszelakie kasze kochałam zawsze 💗 Nigdy nie używałam jednak w kuchni pęczaku. Kojarzył mi się tylko i wyłącznie ... z przynętą na ryby 😉 No i okazuje się, że ryby wiedzą co dobre! Bo pęczak jest pyszny! Bardzo odpowiada mi jego delikatnie orzechowy smak. Odkąd poznałam jego smak ... sypię go, gdzie tylko się da 😊 Zamieniam np. ziemniaki w zupie na pęczak, gotuję(...)gulaszu, a ostatnio zrobiłam z warzywami. Pod tą postacią był dodatkiem do gotowanych klopsików . Danie wyszło tak pyszne, że od samej kaszy nie mogłam się oderwać! Dla mnie dodatek mięsa i sosu był po prostu ... zbędny 😉, no ale przecież nie gotuję tylko dla siebie 😙 Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 3 łodygi selera naciowego 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 marchewki
Walijskie Pichceniekonsystencji jest całkowicie niepodobne do pszennego oryginału to naprawdę mile mnie zaskoczyło oryginalnością i na pewno będę do niego wracał w przyszłości. To mój kolejny ulubiony przepis z kaszy jaglanej. Ale koniec gadania, łapcie przepis. Składniki: 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej (ok. pół szklanki kaszy suchej), 2/5 szklanki mleka kokosowego i 2/5 szklanki wody (możemy użyć też samej wody), pół(...)pieprzu, 3 szczypty papryki wędzonej. Dodatki wedle uznania, u mnie: przecier pomidorowy z dodatkiem ziół (bazylia, oregano, tymianek itp.) czosnek, cebula, papryka, pomidor, ogórek kiszony, odrobina swojskiej wędliny. Przygotowanie: Kaszę jaglaną płuczę dokładnie pod gorącą wodą. Wrzucam do gotującej wody (w proporcji 2 szklanki wody na szklankę kaszy) i utrzymuję w stanie wrzenia przez 5 minut. Odstawiam do ostudzenia
Gar Zdrowiajest tak skonstruowany, aby Twój maluch mógł poczuć różnorodność smaków i jednocześnie napełnić brzuszek mnóstwem wartości odżywczych i witamin. Krupeczki polecają również bułeczki. Przepis znajdziesz tu: Jak podać dziecku kaszę ? Proponuję bułki Przepis na bułki pszenno – kukurydziane z kaszą jaglaną Dla tych nie zaznajomionych z metodą BLW ściąga jest tutaj: Jak skutecznie rozszerzać dietę niemowlakowi? BLW (Baby(...)Weaning, Bobas Lubi Wybór) Krem bananowo – waniliowy 1/2 szklanki pestek słonecznika 1/2 szklanki mleka (krowiego/roślinnego) 2 łyżki serka kanapkowego Bieluch 1/2 banana 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 1/4 laski wanilii Jeżeli nie macie ugotowanej kaszy jaglanej, to zagotujcie pół szklanki wody w małym garnuszku. Następnie przepłuczcie kaszę pod gorącą wodą i wsypcie 1/4 szklanki do gotującej się wody
KrupeczkiNazwać krótko, to danie mi 👩 się nie udało, ale zapewniam Was dobrze smakowało 🍴. Krem sam w sobie wyszedł idealnie, ale w połączeniu z kaszą skomponował się niebanalnie. Mozzarella całość wykończyła, a rukola swojego smaku dołożyła. To znakomita propozycja przystawki, na gorąco podana, lub zamiennik np. ziemniaków do głównego dania. Tych 👫👪, których na smakowanie zaprosiłam, o odgadnięcie składników(...)poprosiłam. Z apetytem zjadali, ale z wymienieniem produktów kombinowali. Kaszę, mozzarellę podali bez wahania, ale do końca, nie wykonali tego zadania 😋. Ja im pozostałe składniki podałam i tylko ….no tak, teraz czuję batata… usłyszałam 👂 . Smakowało i to mnie przekonało, że w kuchni, należy częściej kombinować 🔪 i tak trochę smakami czarować 🎇. Składniki na okrągłą formę o średnicy
Moniki SmakołykiKasza gryczana niepalona, woda i sól – te trzy składniki wystarczą żeby upiec nadzwyczajny i super-zdrowy chleb bezglutenowy. Jego wyjątkowość tkwi w sposobie przygotowania - moczeniu kaszy do uzyskania czegoś na kształt zakwasu. Dzięki temu chleb ma fajną konsystencję i sprężystość, całkiem jak "zwyczajny" chleb pszenny i w ogóle się nie kruszy. Składniki: 400g kaszy gryczanej niepalonej (białej(...)szklanki letniej wody łyżeczka soli opcjonalnie: szklanka ziaren (słonecznik, dynia, siemię lniane itp.) szklanka orzechów (dowolnych) suszone pomidory w oleju lub cokolwiek chcemy :) Sposób przygotowania : Kaszę gryczana biała niepaloną zalewamy lenia wodą i pozostawiamy na 48h. W tym czasie ziarna zaczną fermentować, niektóre mogą skiełkować ale nie zawsze ma to miejsce. Większość wody zostanie wchłonięta przez kaszę. W ciągu dwóch
Pyry na Gazernik z kaszy jaglanej dla więszości z Was pewnie już nie jest niczym nowym. Ale ten przepis to zupełnie nowa jakość sernika bez nabiału. Treściwy, mięsisty, mokry, pełen bakalii, pachnący cytrusami i niemalże niemożliwy do odróżnienia od oryginału. Tworząc tę recepturę, inspirowałem się tradycyjnym sernikiem wiedeńskim i postanowiłem przygotować go w podobny sposób. Jednak, żeby go odchudzić, zniwelowałem ilość tłuszczu(...)tych, którzy cenią sobie zdrowe ciasta bez glutenu, bez cukru i bez nabiału i nie chcą w Święta rezygnować z tradycyjnych wypieków. Gorąco polecam upiec ten sernik z kaszy jaglanej zarówno na Wielkanoc, jak i bez okazji. Jest tak pyszny, że z pewnością nie pożałujecie! :) * SKŁADNIKI na formę o średnicy 20 cm 200 g kaszy jaglanej 50 ml oleju kokosowego
Food SquarePrzyznam szczerze, że nigdy nie byłam wielkim miłośnikiem kaszy gryczanej, ze względu na jej specyficzny zapach. Ale kiedy posmakowałam kaszę białą, niepaloną od razu zmieniłam zdanie. Z białej kaszy gryczanej robiłam już śniadaniowe placuszki z bakaliami , a dziś proponuję Wam wersję wytrawną - kotlety z kaszy gryczanej z sosem pieczarkowym. składniki: 100 g suchej kaszy gryczanej 1 mała cebula pęczek szczypiorku(...)jajka sól, pieprz około 5 łyżek tartej bułki wykonanie: Kaszę ugotowałam według przepisu na opakowaniu i odstawiłam do całkowitego ostygnięcia. Cebulkę drobno posiekałam i podsmażyłam na niewielkiej ilości oleju, dodałam do zimnej kaszy. Dołożyłam jajka, posiekany szczypiorek oraz, stopniowo, tartą bułkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Rozgrzałam patelnię do pankejków, nakładałam ciasto łyżką i na wolnym ogniu smażyłam kotleciki. Gotowe podałam
babka w formieraczej o ciastach dzieciństwa nie pogadamy Ciasto jest banalnie proste do zrobienia. Co tam, robi się praktycznie samo, bo nie wymaga od nas zbyt dużego nakładu pracy. Gotujemy kaszę wraz z dodatkami, herbatniki posłużą nam za spód… wszystko praktycznie gotowe Kaszy w ogóle w cieście nie czuć, także nawet małe kaszowe niejadki, nie obmawiają zwykle tego deseru. Nam pozostaje(...)Powiem Wam szczerze, że u mnie w domu nie jadało się kaszaka. Nie znaliśmy go w ogóle. Jeśli już to jakieś przekładane ciasta bazujące na miodzie z kremem z kaszy. Fajnie jest dzielić się wrażeniami/wspomnieniami o dziecięcych smakach ze znajomymi. To dobra okazja nie tylko do sentymentalnych wspomnień (piszę tutaj jak 60 – latka ;), ale odświeżenia czy też poznania
Mieszam w Garnkuwierzyłam, że kiedyś to powiem. Tak, zdrowe słodycze mogą być na prawdę przepyszne. Teraz mogę to stwierdzić z czystym sumieniem. Kasza jaglana zagościła w mojej kuchni na dobre. Pokochałam ją w wersji wytrawnej , teraz przyszła pora na jej rozpracowanie w wersji słodkiej. Brownie z kaszy jaglanej przygotowuje się bardzo szybko i nie trzeba do jego zrobienia wcale wyszukanych składników(...)Ciasto wyszło ciężkie i wilgotne (takie jakie powinno być brownie). Ma też jedną wadę, przyznaję nie potrafiłam poprzestać na jednym kawałku. Składniki (tortownica 26cm): 2 woreczki kaszy jaglanej szklanka mleka kokosowego 1 banan 4 łyżki kakao 3 łyżki miodu 3 łyżki oliwy z oliwek (można zastąpić olejem) 2 jajka 4 łyżki wiórków kokosowych 1 łyżeczka cynamonu 1 płaska łyżeczka gałki
Pobite gary Barbarylodówka świeci pustką albo ma bardzo mało czasu i jednocześnie ochotę na coś zdrowego i zielonego. Pewnie większość z nas ma w swoich domowych zapasach słoiczek z kaszą, ryżem oraz zapas mrożonek w zamrażalniku, jeśli nie to koniecznie przy najbliższych zakupach uzbrójcie się w te składniki na ich podstawie można ugotować wiele szybkich i ZDROWYCH(...)SZYBKI i zdrowy obiad na powitanie wiosny. * równie dobrze będzie smakować na zimno jako lunch do pracy albo jako forma sałatki na spotkaniu rodzinnym. Będziesz potrzebować 2 porcję kasza pęczak - 120 g fasolka szparagowa mrożona HORTEX - 150 g brokuły - 1 mniejsza główka albo 1 opakowanie mrożone HORTEX cebula - 1 mała czosnek - 2 ząbki masło - łyzka świeże zioła bazylia oraz
Wylizany RondelDzisiaj pomysł na rewelacyjne, sycące i bardzo smacznie danie z woka - kaszotto z kaszy gryczanej wraz z dodatkiem piersi kurczaka, kapusty pekińskiej, pora i szpinaku. Danie szybkie i łatwe do przygotowania. Warto dodać, że kasza gryczana jest polecana osobom będącym na diecie bezglutenowej :) Składniki na porcje dla 6 osób: 2 woreczki kaszy gryczanej prażonej (200 g) 1/2 główki kapusty pekińskiej(...)kurczaka. Smażyć na średnim ogniu, aż do zmiany koloru mięsa. Następnie dodać posiekane warzywa (cebulę, czosnek i por). Całość smażyć, aż do zeszklenia się warzyw. Następnie wsypać suchą kaszę gryczaną. Smażyć około 2 minut, cały czas mieszając. Na sam koniec wlać wrzącą wodę. Całość przyprawić solą, pieprzem i słodką papryką. Dusić pod przykryciem, aż do miękkości kaszy (co jakiś czas
Ugotowaćchyba najczęściej gotowaną zupą w moim domu, aby jego smak się nie znudził, staram się go urozmaicać. Tym razem w krupniku znalazły się suszone grzyby, które świetnie podkreśliły smak kaszy. Krupnik gotuję zazwyczaj na kawałku kurczaka lub indyka najlepiej z kością i skórą, wtedy jego smak jest delikatny i bardzo dobrze smakuje. W moim rodzinnym domu gotowało się go raczej(...)mięsie wieprzowym, jednak wersja z drobiem jest lżejsza i bardziej mi odpowiada. Do tej pory krupnik gotowałam z kaszy jęczmiennej o średniej grubości, ale tym razem dodałam jeszcze niepalonej kaszy gryczanej, której smak świetnie pasuje do grzybów. Taka zupa jest bardzo pożywna, lekka i smaczna. Serdecznie zachęcam do wypróbowania takiego połączenia. Składniki: (na 3 litrowy garnek) kawałek kurczaka z kością
Kuchcik gotujeKasza jaglana doskonale sprawdza się zarówno w potrawach słodkich (jaglane Rafaello) jak i słonych. Otrzymuje się ją z łuskanego prosa i zalicza do najstarszych i najzdrowszych kasz. Warto włączyć ją do jadłospisu, właśnie ze względu na jej właściwości zdrowotne. Dostarcza dużą ilość łatwo przyswajalnego białka, jest bogata w witaminy z grupy B (B1, B2, B6), żelazo, miedź, krzem(...)koncentrację. Aby pozbyć się gorzkiego smaku, który wiele osób zniechęca do spożywania jaglanki, wystarczy namoczyć ją w wodzie przez godzinę lub dokładnie ją wypłukać przed gotowaniem. Wypłukaną i odsączoną kaszę wsypujemy do garnka z gotującą się wodą (proporcja wody do kaszy 2:1), gotujemy około 15 minut, po czym zdejmujemy z ognia i zostawiamy pod przykryciem od kilku minut
Smakowity Blog Kulinarny