chętniej po nie sięga. Ja tam znawcą tematu nie jestem, ale dla mnie wystarczy że jest słodkie i już jest dobre. Nie patrzę na kalorie, choć powinnam. Kasza zawsze kojarzyła mi się z obiadem, a nigdy ze słodyczami. Tak było jeszcze ponad rok temu. Wtedy to też zrobiłam pierwszy deser- rafaello i ją po prostu pokochałam Nie sądziłam, że jaglanka(...)pamiętajcie, by zarówno jedne jak i drugie podpiec i obrać najlepiej jak to się da ze skórki, która daje gorzkawy posmak. Nie używajcie też zbyt dużo soli do gotowania kaszy. Pół łyżeczki, to zdecydowanie w sam raz! Swój deser przygotowałam w urządzeniu wielofunkcyjnym Tefal Companion, który naprawdę fajnie wszystko rozdrobnił i połączył, ale wierzę, że blender zwykły lub kielichowy poradzi
Kuchnia w czekoladziedodałam. Ale były smaczne i naprawdę zjadliwe, zwłaszcza jak się je polało topionym masełkiem lub właśnie na tym maśle podpiekło i posypało delikatnie cukrem. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki wody 1 jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soli Sposób przygotowania w Tefal Companion: Kaszę jaglaną* podprażamy na suchej patelni lub przelewamy(...)goryczki. Przekładamy do misy TC z założonym mieszadłem, zalewamy wodą, solimy. Ustawiamy obroty 3, temperaturę 120⁰C i czas 20 minut. Po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 100⁰C. Kasza powinna wchłonąć cały płyn. Studzimy. Chłodną kaszę wyciągamy np. na stolnicę, podmieniamy mieszadło na ostrze do wyrabiania i z powrotem dajemy kaszę, a także pozostałe składniki- jajko i mąki. Wyrabiamy
Kuchnia w czekoladzieSałatka z kaszą kuskus i brokułem Lekka, pożywna, nisko kaloryczna i bardzo smaczna sałatka z kaszą kuskus, która może posłużyć jako dietetyczna kolacja albo drugie śniadanie do pracy lub szkoły. Polecam! Składniki: 1/2 szklanki kaszy kuskus 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego pół brokuła pół papryki (użyłam żółtej i czerwonej) opcjonalnie czarne oliwki sól, pieprz *** Kaszę kuskus przygotowujemy(...)według opisu na opakowaniu *** *** Paprykę kroimy w kosteczkę *** *** Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy krótko w osolonej wodzie (lub na parze) *** *** Kaszę kuskus mieszamy z jogurtem naturalnym oraz pokrojoną papryką *** *** Dodajemy brokuła oraz oliwki (opcjonalnie) *** *** Całość przyprawiamy do smaku i delikatnie mieszamy *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SAŁATKA Z KASZĄ KUSKUS SEREM FETĄ I RUKOLĄ PRZEPIS TUTAJ SAŁATKA GRECKA PRZEPIS TUTAJ Najlepsze
Blog z Apetytemaraz za ruskimi, na drugim miejscu znajdują się dla mnie pierogi z kaszą gryczaną, pokruszonym twarogiem i podsmażaną cebulką. Podawane najlepiej z chrupiącymi skwarkami ze słoniny tak, jak robi to babcia. Pamiętam, że jako dzieciak strasznie nie lubiłem kaszy gryczanej, sam jej zapach zniechęcał mnie do jej jedzenia, ale te pierogi zawsze wsuwałem ze smakiem. W tych prostych składnikach tkwi(...)niesamowicie pysznego. Obecnie często robię dodatkową porcję farszu, bo jest tak dobry, że boję się, że podczas „próbowania” (zazwyczaj chochlą) może go zabraknąć. ;) * SKŁADNIKI na ok. 40 pierogów z kaszą gryczaną i twarogiem Ciasto: 300 g mąki + trochę do podsypywania 1 jajko ok. 150 ml ciepłej wody 1 łyżka oleju ½ łyżeczki soli Dodatkowo: 100 g słoniny Farsz
Food SquareKotlety mielone w wersji fit . Z dodatkiem chudego, mielonego mięsa z indyka, ugotowanej i wystudzonej kaszy jaglanej oraz tartej cebuli. Krótko smażone na patelni, a następnie 15-20 minut pieczone w piekarniku. Dzięki temu zyskujemy czas na przygotowanie dodatków w postaci ziemniaczków i surówki. Możecie zrobić je z kaszy pozostałej z obiadu lub ugotować kaszę dzień przed planowanym przyrządzeniem(...)Dobre dla dzieci i dla dorosłych. Świetnie smakują w towarzystwie tłuczonych lub smażonych ziemniaczków i surówki z buraczków. SKŁADNIKI / 8 sztuk 500 g mielonego mięsa z indyka 1/4 szklanki kaszy jaglanej (suchej) 1 jajko 1 cebula sól, świeżo zmielony czarny pieprz, szczypta suszonego oregano 1/3 szklanki bułki tartej + 1 łyżeczka świeżo zmielonego czarnego pieprzu olej do smażenia (najlepiej kokosowy) WYKONANIE
cool and mintykaszotto ziołowe z suszonymi grzybami Potrzebujesz: 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu 1 listek laurowy 2 łyżki klarowanego masła/ oleju rzepakowego 2 szklanki niepalonej kaszy gryczanej 1 szklanka białego wina 70g suszonych grzybów 1 szklanka wody po namaczaniu grzybów 500ml bulionu warzywnego 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki suszonego tymianku 40g tartego parmezanu(...)przez 45min-1h. 2. Cebulę pokrój w kostkę, czosnek poszatkuj i zeszklij w dużej, głębokiej patelni. 3. Do zeszklonych warzyw dodaj listek laurowy i posiekany rozmaryn - wymieszaj. 4. Suchą kaszę wsyp na patelnię z cebulką i dokładnie wymieszaj, aż kasza połączy się ze składnikami i pokryje tłuszczem. 5. Zalej kaszę białym winem, przykryj pokrywką i gotuj na średnim ogniu
Kuchnia w Słońcu SkąpanaSkładniki : szklanka kaszy orkiszowej olej, sól woda Przygotowanie : Odmierzoną kaszę wsypać do garnuszku na gorący olej ( 3-4 łyżki) Wymieszać, przykryć na chwilę pokrywką, potem zalać 2 szklankami gorącej wody, posolić, wymieszać i przykryć pokrywką, gotować na małym ogniu Gotować do momentu, aż kasza wchłonie całą wodę Garnek ( mam to tego celu gruby ceramiczny) owinąć w gruby ręcznik, włożyć(...)gruby koc i ...po 2-3 godz. kasza będzie w sam raz. Można sprawdzić wcześniej, może Wasza kasza "dojrzeje" wcześniej. To jest mój sposób na gotowanie kaszy. Przygotowuję ją rano, a po przyjściu z pracy mam ją gorącą i dogotowaną. Jeśli nie jemy mięsa to wystarczy do niej przesmażona cebulka i marchewka lub czerwone buraczki. A jeśli jemy mięso
Proste PotrawyKolejny tydzień, więc mam dla Was kolejny przepis obiadowy. Tym razem szybko i zdrowo :) Mieszanka kasz, podana z cukinią, siemieniem lnianym, migdałami oraz bundzem. 100 g kaszy jaglanej suchej 100 g kaszy bulgur suchej średnia cukinia łyżka oleju (użyłam rzepakowego z bazylią) łyżka siemienia lnianego łyżka płatków migdałów bundz z ziołami i czarnuszką posiekana natka pietruszki Kaszę jaglaną płuczemy(...)sparzamy wrzątkiem. Następnie zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Kasze bulgur płuczemy i zalewamy podwójną ilością wody i zagotowujemy. Dodajemy do niej siemie i migdały. Zmniejszamy ogień, przykrywamy i czekamy 12 minut aż woda się wchłonie. Cukinię szorujemy, wycinamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Podsmażamy na oleju
Mienta blogSkładniki na tortownicę o średnicy 29 cm: 3 kg jabłek 3 szklanki kaszy jagnalen sok wyciśnięty z 1 cytryny 2 kopiaste łyżki cynamonu 400 g rodzynek Przygotowanie: Kaszę jaglaną dobrze płuczemy. Zalewamy 9 szklankami wody i gotujemy do czasu wchłonięcia przez kaszę całej wody. Rodzynki zalewamy 1 i 1/2 szklanki wrzątku, odstawiamy na 15 minut. Blendujemy, nie na gładko(...)część rodzynek została w kawałkach. Nie odlewamy wody. Dodajemy do ugotowanej kaszy i miksujemy. Dodajemy do kaszy rodzynki i 1 lyżkę cynamonu. Miksujemy. Jabłka obieramy ze skórki i ścieramy na tarce na dużych oczkach, dodajemy 1 łyżkę cynamonu i sok z cytryny, dobrze mieszamy. 2/3 masy z kaszy jaglanej i rodzynek wykładamy na dno i boki tortownicy wyłożonej
Szkrab Je Samprzepadam za kaszą jaglaną trąbię od dawna, ale co jakiś czas robię do niej podchody i doszło do tego, że nawet ją polubiłam w wersji na słodko. Nazwa sernik ma sugerować tylko i wyłącznie konsystencję, jakiej należy się spodziewać, bo całe ciasto jest wegańskie, bez glutenu, a jak cukier zamienicie na ksylitol czy inny wynalazek to już w ogóle będzie(...)Mango możecie zamienić praktycznie każdymi owocami, sprawdzą się tu borówki, truskawki, ananas, brzoskwinie. Jeżeli pokusicie się o owoce w puszce to syrop z puszki sugerowałabym dodać do kaszy podczas gotowania zamiast części wody. ps. Ciasto przechowywane w lodówce będzie ok do 5 dni. S uge rowana forma to tortownica o średnicy 20 cm. Składniki na masę „serową
greenscarfzwykłe pierogi ze słodką kapustą. Zagadka ta jednak miała takie swoje "drugie dno", bo właśnie w gąszczu tych wszystkich propozycji padały takie, nad którymi mocno się zastanowiłam. Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym z tych składników, o których w pierogach nigdy, ale to nigdy nie słyszałam. Zaintrygowała mnie do tego stopnia, że postanowiłam zrobić taką swoją wersję(...)kaszą białą. Dla mnie ma ona dużo przyjemniejszy smak, jest łagodniejsza i bez tej charakterystycznej goryczki, która towarzyszy ciemnej kasze gryczanej. Obawiałam się tylko reakcji Męża, bo on nie dość, że za takimi daniami nie przepada, to tutaj miał zupełną nowość. Zważywszy na to, że z kaszami mu nie po drodze, miałam wątpliwości czy w ogóle posmakuje chociaż jednego
Kuchnia w czekoladzieLekka, a zarazem sycąca kompozycja soczystych, słodkich owoców z delikatną kaszą kuskus oraz wyrazistym jarmużem i chrupiącym orzechowym akcentem. Kolorowa sałatka, która zachwyci Was oryginalnym smakiem, a jej składniki nasycą Wasze spragnione witamin oraz minerałów zimowe ciało. Wygodna propozycja idealna na każdą porę dnia, w domu i na wynos, na ciepło i zimno. Koniecznie spróbujcie. Jeżeli lubicie kaszę kuskus zapraszam(...)również po przepis na KUSKUS Z PIECZONYMI WARZYWAMI Składniki (2 porcje): 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy kuskus 2 duże garści (ok. 50 g) jarmużu 1/2 granatu 2 mandarynki 2 plastry (ok 50 g) sera feta garść orzechów włoskich 1 łyżka oliwy Sos: 3 łyżki oliwy 1 łyżka musztardy miodowej 1 łyżka octu balsamicznego Przygotowanie: 1) Przygotować kaszę kuskus
Fitsweet.meKasza jaglana jest po prostu wspaniała. Potrafi się dopasować do każdej roli. Mną słodko, czy słono - smakuje wyśmienicie. Mówię o tym dlatego, żebyście spróbowali włączyć ją w swoją dietę. Dlaczego? Dlatego, że jest niezwykle zdrowa dla naszego organizmu, o czym pisałam Wam wielokrotnie. W połączeniu z pieczarkami i szpinakiem stanowi bardzo smaczne danie obiadowe, a kiedy wystygnie świetna sałatkę(...)przykład do zabrania do pracy. Potrzebujemy: 100 g kaszy jaglanej Sonko 400 g pieczarek 3 ząbki czosnku 100 g świeżego szpinaku 3 łyżki oliwy z oliwek Sól i pieprz Kaszę otwieramy z woreczka i miarką sprawdzamy jej objętość. Wsypujemy ją do garnka i podprażamy. Kasza będzie gotowa, kiedy poczujecie orzechowy zapach. Kaszę tę zalewamy dwukrotną objętością wody
MamaOskarkaKasze są skarbnicą wartościowych węglowodanów, błonnika, witamin z grupy B i soli mineralnych. Świetnie wpływają na przewód pokarmowy i figurę. Jedną z najwartościowszych jest kasza jaglana, która jest lekkostrawna, odżywcza, wzmacniająca, a do tego działa odkwaszająco. Można z niej przygotować smakowite desery, jagielniki, kremy a także budynie. Bardzo popularne wśród wegan, ale nie tylko. Desery(...)kaszy jaglanej są bezglutenowe, przygotowane na mleku roślinnym (kokosowym, migdałowym czy ryżowym) będą także bezlaktozowe, można więc podawać je osobom z alergiami pokarmowymi, a przede wszystkim dzieciom. Jednym z ulubionych deserów moich dzieci jest czekoladowy budyń jaglany. Bardzo łatwy w przygotowaniu, trzeba uzbroić się tylko w dobry blender i odrobinę cierpliwości. Smakuje wybornie, więc warto! Polecam! Składniki: 1szklanka
Smakowity Blog KulinarnySłodkie warstwy kaszy jaglanej z czekoladą, dynią i ekstra truskawkową konfiturą truskawkową. Pyszny i kolorowy deser, który sprytnie przemyca kaszę jaglaną do diety. 1/2 kaszy jaglanej 1 szklanka wody 1 szklanka mleka 50 g czekolady gorzkiej lub mlecznej 2 łyżki puree z pieczonej dyni hokkaido 1 łyżeczka cukru z wanilii 1 słoiczek ekstra konfitury Łowicz Kaszę jaglaną parę razy wypłukać(...)zimnej wodzie. Przełożyć na sitko i sparzyć wrzątkiem tuż przed gotowaniem. Wodę zagotować i wrzucić sparzoną kaszę jaglaną. Garnek przykryć pokrywką i gotować na małym ogniu, aż będzie miękka, co zwykle trwa 10-15 min. Wlać mleko i zmiksować blenderem na gładką masę. Podzielić na dwie równe części i do jednej, jeszcze gorącej dodać posiekaną czekoladę. Wymieszać, aż czekolada się
https:KKuchniaMniam