ziemniaczanej). Do masy serowej powoli wlewamy kawę z amaretto, delikatnie miksując. Na koniec dodajemy ubite białka, króciutko delikatnie miksujemy (lub mieszamy całość łyżką). Masę wylewamy do wysmarowanej i obsypanej kaszą manną tortownicy. Sernik wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego piernika. Pieczemy aż boki sernika ładnie odejdą a góra zacznie się rumienić. Czas pieczenia zależy od piekarnika, około 40-45 minut
Słodkie okruszkicałą zimę. Pozostaną nam tylko suszone i kiszone, czasami z marynat, równie pyszne ale inne niż te świeże pachnące. Dziś zrobiłam gulasz z opieniek, pyszny, aromatyczny, polecam z kaszą albo z pajdą chleba żytniego, razowego. Gulasz z opieniek. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe CzarowaniePulpeciki z indyka w sosie dyniowym z dodatkiem kurkumy. Pyszne były, posmakują i dzieciom i dorosłym, sezon na dynię w pełni więc trzeba korzystać :-) Jako dodatek u mnie była kasza orkiszowa, ale możecie zrobić z czym tylko lubicie np. ziemniakami, czy ryżem :-) Miłego dnia :-) Składniki na pulpeciki: 500 g mięsa mielonego z indyka (może być inne) 1 czerstwa bułka kajzerka
kruche babeczkichili. Tak przygotowane plastry karkówki wkładamy do rozgrzanego do 170-180 stopni piekarnika, pieczemy przez ok. 1 godz. i 30 minut. Karkówkę zapiekaną z serem i cebulą podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki. The post Karkówka zapiekana z serem i cebulą. Karczek pod pierzynką. appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięnaczynia żaroodpornego przekładamy polędwicę i zalewamy ją sosem warzywnym, przykrywamy szczelnie i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 C. na ok. 40-45 minut. Podajemy z kaszą, ryżem lub ziemniakami
Apetyczna babeczkaKolejna wariacja na temat wegańskiego „sernika”. Przerobiłam wszystkie możliwe kombinacje z tofu, z kaszy jaglanej, ale według mnie z białej fasoli najbardziej przypomina sernik, do tego stopnia że niewegusy łudzą się, że wróciłam na ciemną stronę mocy. Ten sernik jest z dużą ilością dyni, a dokładniej dyniowego puree, które robi się piekąc około 1 godziny pokrojoną (surową) dynię
greenscarfkarczocha. Karczocha można przyrządzić również w domu np. można go upiec lub ugotować na parze czy w lekko osolonej wodzie lub z dodatkiem czosnku i spożywać z innymi warzywami, kaszą czy po prostu samego bez dodatków. Jak przyrządzić karczocha? Przy wybieraniu karczocha w sklepie należy zwrócić uwagę na jego barwę - musi być cały zielony i mieć twarde liście. Przy przygotowaniu
MintTastemózgu i sercu, lecz trzeba pamiętać o uzupełnianiu jej zapasów. Najbogatszym źródłem witaminy B1 jest m.in. mięso (wieprzowina, baranina, wołowina), drób, produkty zbożowe, nasiona roślin strączkowych (groch, fasola), drożdże, kasza gryczana niepalona, płatki owsiane, jajka, biały ser, rozmaite warzywa np. pomidory, kalafior, brokuły, kapusta i owoce takie jak jabłko, wiśnie, morele śliwki, agrest i porzeczki. Witamina B2 (ryboflawina): Wspomaga układ
MintTasterodzaju dań. Pomysły na dania z cukinią poniżej: 1. Przepis na cukinię faszerowaną . 2. Przepis na krem z cukinii . 3. Przepis na chleb gryczany z cukinią 4. Przepis na kaszę jaglaną z cukinią i kurczakiem. 5. Przepis na placuszki z cukinii . Zalety cukinii: - zawiera dużo potasu, witaminę A, C, K i B1 oraz beta karoten; - dzięki zawartej w niej luteinie
MintTastepuszczą wodę i wówczas całość nam się pięknie udusi. Doprawiamy całość kurkumą i dusimy przez kolejne ok.10 minut. Smacznego! Moja propozycja podania na zdjęciu poniżej to: - marchewka na gęsto - kasza gryczana biała - "dietetyczny" mielony - przepis znajdziesz -> tutaj
MintTasteJeżeli zastanawiacie się co zrobić ciekawego, pysznego i sycącego na obiad to polecamy papryki faszerowane mięsem mielonym z ryżem i mozzarellą :) Składniki na faszerowane papryki: –
Kuchenne Wariacjeniezwykle smaczny. Ziarna Chia są coraz bardziej popularne i można je kupić w każdym markecie za przyzwoite pieniądze. Można je dosypywać do porannych latków, albo na mąk i kasz. Można nimi posypać sałatki. Ja zrobiłam dziś pudding. Składniki: 1/2 puszki mleka kokosowego; 4 łyżki nasion chia (około); 1 figa, Sok z malin, jako barwnik jednej warstwy; Kilka winogron; Mięta
Smaki Przyprawy i Koloryświeżego jabłka, 1 łyżeczka miodu 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kardamonu 1/4 łyżeczki zmielonych goździków szczypta soli Do dekoracji: świeże jabłko, żurawina, ekspandowana kasza jaglana , cynamon PRZYGOTOWANIE: Do garnka wsypujemy płatki owsiane dolewamy wodę , mleko i dodajemy szczyptę soli. Gotujemy na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając, aby owsianka nie przywarła
Marcepanowa kuchniamarchewek lub 2 duże 2 łodygi selera 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego 1 kostka rosołowa 1 łyżka vegety Sól i pieprz do smaku Natka pietruszki 4 łyżki kaszy kuskus 2.5 litry wody PRZYGOTOWANIE: Do garnka wlewamy wodę. Dodaję mięso, warzywa oraz liść laurowy i ziele angielskie. Doprawiam solą i pieprzem do smaku. Dodaję vegetę oraz kostkę rosołową
Gotowanie Patkiżurawina chroni przed wrzodami żołądka i jest bogatym źródłem witaminy A,C i witamin z grupy B. Sok jest naturalnym lekarstwem. Możemy go rozcieńczać z wodą lub dodawać do kaszy i jogurtów. Zachęcam do zrobienia. Składniki: żurawina świeża lub mrożona 1 kg, cukier brązowy 2 szklanki, woda 1 litr, Sposób przygotowania: Jeśli sok robimy ze świeżej żurawiny to należy
kulinarne odsłony pati