kasza - 17339 przepisów (strona:662/1156)

Wilgotne ciasto z makiem 236

dodajemy oba rodzaje mąki z proszkiem do pieczenia, miksujemy. Na koniec wsypujemy mak, wlewamy mleko i dodajemy aromat migdałowy. Dokładnie miksujemy. Masę przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej np. kaszą manną keksówki. Ciasto pieczemy w nagrzanym do 170 stopni piekarniku (grzanie góra-dół, ja pod koniec pieczenia zmniejszyłam temperaturą do 160 stopni). Czas pieczenia może być różny w zależności

Słodkie okruszki
Bakłażan faszerowany pod jaglaną pierzynką 244

kuchni od lat. To świetny pomysł na szybkie danie obiadowe. Przygotowuję go w wersji klasycznej czyli mięsnej, nadziewanej wołowiną a także w wielu odsłonach wegańskich – z kaszą jaglaną, soczewicą czy szpinakiem. Zazwyczaj farsz jest efektem przypadku i tego, co akurat mam w lodówce co nadałoby się jako nadzienie do zapiekanego bakłażana. Tak też było w przypadku tego przepisu

Book of spells
Zupa gołąbkowa z kapustą kiszoną 244

pory nie wstawiłam żadnego przepisu..Więc dziś dla odmiany jest gołąbkowa i to całkiem inaczej niż zawsze...bo wcześniej robiłam z kapustą białą, pekińską lub włoską, z ryżem, kaszą itd [ muszę w końcu chyba pouzupełniać przepisy i dodać tu na bloga ]..a tym razem zaszalałam i dałam kapustę kiszoną..Ja swoją zupkę gotowałam [a raczej to ona sama się gotowała

Moje domowe kucharzenie
Ryżowy budyń czekoladowy z konfiturą owocową 172

mojej działce. A wracając do ryżowego budyniu… napiszę krótko Polecam! Do przygotowania deseru wykorzystałam biały ryż od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, mąki czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1 woreczek ryżu 100 g – u mnie biały od PZZ Białystok około 1/2 szklanki mleka

Słodkie okruszki
Polska kuchnia w Warszawie - Polot 126

domowy smalec i różnego rodzaju kiszonki. Znowu duży plus, za urozmaicenie i wybór :) Oczywiście mam swoich faworytów i są to przystawki:  Swoją oryginalnością zachwycił mnie tatar z prażoną kaszą gryczaną z dodatkiem marynowanych grzybków, jajka przepiórczego i majonezu kawowego. (cena 36 zł) Kolejną przystawką, były śledzie ... i to takie, że ... mmm Matiasy podane z grzybami, rodzinkami, posiekanymi orzeszkami ziemnymi

Niezły Młynek
Polędwiczki wieprzowe w sosie sojowym 148

sojowym z dwóch powodów. Po pierwsze wieprzowe polędwiczki przyrządza się szybko. Jest to idealny danie na co dzień! Po drugie mięso świetnie pasuje do ziemniaków, frytek, ryżu czy przeróżnych kasz. Ja podaje to danie nawet z risoni. Polędwiczki w sosie sojowym Składniki: 4 porcje 600 g polędwicy wieprzowej sól do smaku 1 łyżeczka czarnego pieprzu, młotkowanego 2 łyżki masła

codojedzenia
Pulpety w sosie pomidorowym 207

lekkim sosie pomidorowym robię błyskawicznie. To jeden z lepszych pomysłów na obiad dla całej rodziny! Za każdym razem możesz je podać inaczej. Takie pulpety świetnie smakują z makaronem, kaszą gryczaną lub pęczakiem. Jeśli planujesz jeszcze surówkę, to idealna będzie surówka Colesław lub moja ulubiona surówka z czerwonej kapusty

AniaGotuje.pl
PULPECIKI ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM z makaronem spaghetti 204

Pulpety drobiowe lub wieprzowe zapiekane w sosie pomidorowym, podane z makaronem spaghetti i tartym serem. Przepis na pyszne mięsne pulpeciki, które można także podać z kaszą gryczaną, jęczmienną lub ziemniakami. Spaghetti z delikatnymi i puszystymi pulpetami z indyka (lub innego rodzaju mięsa), to pyszne danie idealne dla całej rodziny. Jak zrobić domowe pulpety z piekarnika - wypróbowany przepis krok po kroku

Moja Książka Kucharska
Piersi kurze z pysznym nadzieniem 126

Cały smak z patelni będzie dodany do potrawy. Tak obsmażone mięso włożyć do żaroodpornego naczynia i piec w nagrzanym piekarniku do 200 C przez 30 minut. Podawać z ziemniakami, kaszą i warzywami. Obiadek naprawdę pyszny

Kuchnia Pokoleń
Bezglutenowa cytrynowa babka piaskowa z kurkumą – przepis krok po kroku 154

cukru trzcinowego 4 łyżek cukru waniliowego 1 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1 łyżeczki kurkumy 2 cytryn, a raczej otartej z nich skórki mąki jaglanej lub zmielonej kaszy jaglanej do przygotowania formy na babkę (można też użyć bezglutenowej bułki tartej) i oczywiście formy na babkę Wykonanie krok po kroku: 1. Formę na babkę (łącznie z kominem) dokładnie smarujemy masłem

Okiem Blondynki by McBlondi
mini babeczki kokosowe 203

miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
mini babeczki kokosowe 158

miksujemy na puszystą masę. Dodajemy wiórka kokosowe, likier i miksujemy. Następnie dodajemy przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i mieszamy szpatułką. Ciasto przekładamy do natłuszczonych i oprószonym mąką lub kaszą manną foremek na babeczki (mi wyszło ok. 7 szt.) Pieczemy przez ok. 25 min. w 160 st. C, do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu dekorujemy polewą i posypujemy wiórkami kokosowymi

Domowy Smak Jedzenia
Czekoladowa babka z orzechami na święta 154

samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, całość ucieramy, tylko do momentu połączenia się składników (możemy również wymieszać wszystkie składniki łyżką), przelewamy do natłuszczonej i obsypanej np. kaszą manną lub bułką tartą formy na babkę. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 175 stopni przez około 38 minut. Po upieczeniu wyłączamy piekarnik, otwieramy drzwiczki, ciasto zostawiamy w piekarniku do wystudzenia

KulinarneImpresje.pl
Dietetyczny krem z batatów 118

lodówce, nawet produkty, które wydają się niejadalne – z liści rzodkiewki robimy pesto, łodygę brokuła dodajemy do sałatki, a z bardzo dojrzałych owoców robimy soki. Nie wyrzucamy też makaronu, kasz, ryżu, czy też ziemniaków z dnia poprzedniego (stanowią przecież doskonałą bazę do sałatki). Mrożę – ok, czasem zdarza się, że się przeliczymy i mamy za dużo jedzenia. Wkładam je wtedy

365 dni dookoła kuchni
Najłatwiejszy mazurek kajmakowo-porzeczkowy 175

przyozdobić „bujniej”. Ja jednak zawsze stawiam na prostotę. Do przygotowania mazurka wykorzystałam mąkę pszenną tortową od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również płatki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Składniki: 1 jajko 100 g masła lub margaryny 50 g cukru pudru 200 g mąki pszennej tortowej – polecam

Słodkie okruszki

Proponowane wyszukiwania