kasza - 17339 przepisów (strona:656/1156)

Chleb z ciecierzycy z ziarnami (bez glutenu, cukru białego, laktozy) 269

Kiedyś myślałyśmy, że chleba nie musimy jeść. Płatki, kasze i owsianki w zupełności nam wystarczały. Jednak od jakiegoś czasu pieczemy chleby na różne sposoby, ponieważ powróciła do nas chęć jedzenia kanapek. Na blogu pojawiły się już inne przepisy na bochenki (przykłady poniżej), ale dziś przedstawiamy Wam chlebek pulchny, sycący, bez glutenu, z przypieczoną skórką i pięknym żółciutkim kolorem

Candy Pandas
Pieczone kotlety mielone z cukinią i serem 177

odmiany od klasycznych smażonych mielonych powstały pieczone kotleciki z cukinią i serem żółtym. Bardzo soczyste i delikatne. Świetnie pasują do ulubionych dodatków - czy to ziemniaki, ryż, kasza czy makaron w towarzystwie surówki, sałałatki czy po prostu krojonych świeżych warzyw. Smaczna propozycja na tani i szybki obiad. Składniki (4 porcje) -500 g mieszanego mięsa mielonego -200 g cukinii -100 g tartego

Zielona Kuchnia
Krucha tarta z ricottą i czekoladą 124

części (40 i 60%) i odstawiamy do lodówki na 15-20 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Wiekszą część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy nią formę (natłuszczoną i podsypaną kaszą manną lub kukurydzianą) o średnicy ok. 26 cm. Ricottę miksujemy z jajkami i cukrem. Mieszamy z czekoladą i wylewamy na nakłuty widelcem spód. Drugi kawałek ciasta rozwałkowujemy i foremkami do ciastek

Mienta blog
Schab w sosie pieczarkowym 161

Schab w sosie pieczarkowym to pyszne danie na obiad, które można podać z kaszą, ziemniakami lub makaronem. Delikatne mięso w aromatycznym sosie zasmakuje każdemu. Składniki: około 500 g schabu 300 g pieczarek cebula 300 ml śmietany 30% szklanka bulionu warzywnego mały pęczek pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Schab kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Następnie dodajemy posiekaną cebulę i pieczarki

e-PrzepisyKulinarne
Krem z soczewicy i pieczonej papryki 140

Kiedy nasza soczewica już się ugotuje, dodajemy koncentrat pomidorowy i blendujemy wszystkie składniki na gładki krem. Doprawiamy i podajemy. Tutaj możecie naprawdę zaszaleć. Ja swoją zupę podałam z niepaloną kaszą gryczaną, grzankami z boczku i dużą ilością natki pietruszki. Wyszło bosko! :) Wioleta Gargula

MamaOskarka
Piątek: Buddha bowl. Miska boskich smaków i zdrowia 177

misy Buddy możesz wrzucić wszystko, byle były to warzywa, kasze i generalnie wegetariańskie składniki. Powinno być kolorowo. Smacznie jest zawsze. Buddha bowl to micha pełna boskich smaków i zdrowia. Buddha bowl – zdrowie w misce Na Instagramie jest blisko 200 tys. wpisów z hasztagiem Buddha bowl i tysiące kolorowych fotografii z miską Budddhy. Trudno znaleźć dwie takie same. Nic dziwnego

Niedzielny kucharz
Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką 254

ulubionymi bakaliami lub bez dodatków. Spróbujcie. Ciasteczka przygotowałam na bazie pełnoziarnistych płatków owsianych od PZZ Białystok . Podlaskie Zakłady Zbożowe w swojej ofercie posiadają również wysokiej jakości mąki, kasze, ryże czy groch. Polecam zapoznać się pełną ofertą dostępną na stronie producenta: Owsiane ciasteczka z kandyzowaną skórką Składniki: (na około 15 sztuk) 1 i 1/2 szklanki pełnoziarnistych płatków owsianych PZZ Białystok

Słodkie okruszki
Potrawka z zielonej soczewicy i boczniaków 187

wody, doprawić solą i pieprzem. Dusić około 15-20minut do odparowania płynów. Jeśli potrawka jest za rzadka - wedle uznania może delikatnie zagęścić ją mąką. Podaważ z ryżem lub kaszą posypaną natką pietruszki. Wartość energetyczna (1 porcja) Energia: 283,6 kcal Tłuszcz: 7,5g Białko: 17,4g Węglowodany: 22,5g Smacznego

Zielona Kuchnia
Włoska babka cytrynowa dwukolorowa 174

niej piekł i z jakiej okazji Ponieważ używam foremki silikonowej, nie smaruję jej tłuszczem, ale oczywiście jeśli używacie zwykłych foremek, to smarujemy je tłuszczem i wysypujemy bułką tartą lub kaszą manną. Dobrze, aby składniki były w temperaturze pokojowej a olej do ciasta dodawany był bardzo wolno. Wtedy zapobiegnie to ewentualnemu zwarzeniu się ciasta czy też zakalcowi. Babkę cytrynową ozdabiamy

Mieszam w Garnku
Sałatka z brokułem i groszkiem 1128

smaku. Cebule obrać z łupinek, pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać oliwę lub olej, wrzucić cebulę i smażyć do czasu aż się zeszkli. Następnie dorzucić kurczaka, podsmażyć. Ostudzić. Kaszę kuskus przygotować wedle opisu na opakowaniu, dodając do wody nieco przyprawy curry. Brokuł podzielić na mniejsze różyczki i ugotować w osolonej wodzie do miękkości. Groszek i kukurydzę odsączyć z zalewy. Wszystkie

Kulinarne Przeboje
Kuleczki sezamowo-rodzynkowe (bez cukru, laktozy i glutenu) 136

Bardzo lubię małe przekąski dla dzieci, które mogą one z łatwością chwycić w rączkę. Ostatnio często w kuleczkach była kasza albo daktyle, a tu ich nie ma, także jest fajna odmiana. Ponadto z ciekawostek wszyscy jedząc je myślą, że jest tam mak, a tu niespodzianka. :) Idealna opcja dla małych i dużych łasuchów - nie ma w nich cukru, glutenu i laktozy

Mania Wypiekania
Karkówka nieco inna niż zwykle 175

miękkie. W czasie gotowania trzeba podlewać odrobiną wody. Jak chcecie można sos zagęścić sos mąką rozmieszaną w małej ilości wody. Podczas gotowania wlewać rozmieszaną mąkę i zagotować. Podawać z kaszą lub ziemniakami. Smacznego

Kuchnia Pokoleń
Karkówka po cygańsku 929

nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie się tutaj nie zmęczyłem :) Ale wracając do tematu, tak przygotowaną karkówkę możecie podać z dowolnymi dodatkami – kaszą , ziemniakami, ryżem… po prostu z tym na co macie ochotę :) Nasza, właściwie Madzi wyszła średnio pikantna, ale dodajcie taką ilość pieprzu cayenne jaką lubicie :) Składniki na karkówkę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Beauf strogonow 336

mało słony. Całość zagotowujemy i dusimy na małym ogniu przez około godzinę. Nim wyłączymy strogonowa warto upewnić się, czy mięso jest już miękkie. Strogonow smakuje wyśmienicie zarówno z dodatkiem kaszy, ziemniaków jak i podany z chlebem

Dieta bez mleka
Zupa pulpecikowa z peczakiem czyli Zupowy Wtorek odc.100 203

Pietruszkę, selera i marchew obieramy, myjemy a nastepnie kroimy w plasterki. Cebule drobno siekamy. W duzym garnku rozgrzewamy masło z oliwą i szklimy na nim 2/3 posiekanej cebuli. Dorzucamy kaszę i smazymy 2 minuty. Dorzucamy warzywa korzeniowe i smazymy kolejne 2 minuty. Zalewamy litrem wrzącej wody, dodjamey liść laurowy, po szczypcie soli i pieprzu. Goptujemy pod przykryciem. W trym czasie

Dzieje kuchennej Wiewióry