kasza - 17339 przepisów (strona:651/1156)

Proste ciasto z porzeczkami 290

Ciasto dzielimy na dwie części. Do jednej części dodajemy kakao, krótko miksujemy. Małą blaszkę (u mnie forma 18×28 lub 23×23) smarujemy tłuszczem i obsypujemy np. kaszą manną. Wylewamy do niej ciasto – raz jasną, raz ciemną część (tworzymy dowolne wzory). Na wierzch sypiemy porzeczki. Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzanie góra-dół

Słodkie okruszki
,,Rolada z musem jabłkowo- brzoskwiniowym’’ 121

Kroimy po ukosie.   To w 100% naturalna esencja i słodycz z polskich jabłek. Zawiera wysoką zawartość błonnika i witaminę C . To pyszny dodatek do tostów, naleśników czy ryżu, kaszy jaglanej i twarożku. CENA: ok. 4,50 zł / 710 g Produkty firmy JAMAR dostępne są w sklepach tradycyjnych i sieciach marketów na terenie całego kraju. Wpis powstał we współpracy

Podróż w kulinaria
Makaron spaghetti z pulpetami  122

białka – żółtko dodajemy do mięsa, a białko ubijamy na sztywną pianę. Dodane do mielonego mięsa składniki wyrabiamy na jednolitą masę – jeżeli jest zbyt rzadka dodajemy łyżkę tartej bułki lub kaszy manny. Na koniec dodajemy pianę z białka i delikatnie mieszamy całość. Z powstałej masy przygotowujemy pulpety. Mięsną masę dzielimy na małe porcje z jednej łyżki mięsa powinien powstać jeden pulpet

Podróż w kulinaria
Jaglanka z czereśniami, migdałami i chia 170

Jaglankę możesz przygotować na bazie kaszy jaglanej lub jej znaczenie szybszą wersję na płatkach jaglanych. To tych drugich użyłam do przygotowania tego śniadania. Połączenie z chia, migdałami i czereśniami wyszło bardzo smaczne. Jeżeli przygotujesz śniadanie dzień wcześniej i zapakujesz je do pudełka możesz je także zabrać ze sobą do pracy. Mi nie przeszkadza jedzenie takich posiłków na zimno. Zamiast zwykłego

Fabryka pomysłów
PULPETY Z INDYKA ZAPIEKANE W SOSIE POMIDOROWYM 122

pyszną propozycję  ;) Pulpety z indyka w sosie pomidorowym zapiekane w piekarniku ;) 🍝 🍝 🍝 🍝 Robi się je na prawdę bardzo szybko . Nie używam jajka,mąki ,bułki ;) Podaję z kaszą jęczmienną ale również świetnie się sprawdzą z ziemniakami ,makaronem czy ryżem ;) Polecam ;)   Zapraszam również do polubienia mojej strony na FB  https://www.facebook.com/gotowaniepatki/    będzie mi bardzo miło 🤗 A teraz

Gotowanie Patki
Ziolowy bulgur z bobem i pomidorami czyli Sloikowe sniadanie do pracy i nie tylko 163

startej skórki cytrynowej 2 łyżki oliwy szklanka ugotowanego bobu (bez skórki) 10 pomidorków koktailowych sól pieprz Bulgur zalewamy wrzątkiem, solimy i przykrywamy. Odstawiamy na 10-15 minut. Do gotowej kaszy, ostudzonej, dodajemy posiekane zioła, sok i skórkę z cytryny, ew. solimy i pieprzymy do smaku. Polewamy oliwą. Ziołowy bulgur wkładamy do pojemnika a następnie układamy kolejne warstwy czyli bób

Dzieje kuchennej Wiewióry
Kurczak zagrodowy na luzie 157

wielkości kurczaka. Kurczak faszerowany Potrzebujemy Kurczak zagrodowy około 2kg Nadzienie do kurczaka 400g zmielonej piersi z indyka, 2 jajka, 2-3 łyżki bułki tartej lub dowolnej ugotowanej kaszy, 1-2 ząbki czosnku, 1 papryczka chili, garść liści pokrzywy, garść świeżego pokrojonego tymianku, 8-10 oliwek, sól, pieprz, ½ szklanki białego wina, wykałaczki, bawełniany sznurek. Z kurczaka wycinamy wszystkie kości. Staramy się

Leśny Zakątek
Kurczak w kremowym sosie pieczarkowo-szpinakowym 357

mieszamy. Na wierzch układamy usmażone filety z kurczaka i dusimy na małym ogniu przez około 10 minut.   Gotowe danie podajemy gorące, z ulubionymi dodatkami – makaronem, ryżem lub kaszą.   Powrót na górę

Smaczna Strona
Gulasz wieprzowy po myśliwsku 133

Gulasz wieprzowy po myśliwsku Sycący i bardzo aromatyczny gulasz wieprzowy z wyraźnymi smakami lasu czyli grzybkami, jałowcem i rozmarynem. Danie możemy podać z pyzami, ziemniaczkami, kaszą lub plackami ziemniaczanymi.     Składniki: 400 g wieprzowiny 1 kiełbasa wędzona 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ogórki kiszone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 3-5 suszonych grzybków 1,5 – 2 szklanki wody przyprawy

Blog z Apetytem
Jak zrobić jajko sadzone? 6616

żółtko), a tego powinniśmy unikać, jeśli chcemy uzyskać idealne wizualnie jajko sadzone.   Jajka sadzone można podawać na wiele sposobów, np. jako dodatek do innych dań (zobacz: Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym ) lub tradycyjnie z ziemniaczkami i koperkiem, co jest moim jednym z ulubionych obiadów w sezonie na młode ziemniaczki. A Wy? :) Lubicie jajko sadzone ? Z jakimi dodatkami

Kulinarne Przeboje
Wegetariański Strogonow z boczniaków i pieczarek brunatnych 233

jeszcze 3-4 minuty. Próbujemy, lekko dosalamy i mocno pieprzymy do smaku, najlepiej świeżym, grubo mielonym pieprzem.   Podajemy pieczarkowy Strogonow z ziemniakami z wody, kluskami śląskimi , pyzami, frytkami , kaszą pęczak, ryżem ugotowanym na sypko lub z jajecznym makaronem – koniecznie posypany dużą ilością drobno pokrojonej natki pietruszki. SKŁADNIKI proporcje na 4 porcje 750g grzybów – u mnie 500g pieczarek brunatnych

Karo in the Kitchen
Środa: Polędwiczki z ryżem a la pilaf 148

dobrze ugotować ryż Drugim czynnikiem poprawiającym jakość i walory smakowe tego dania jest ryż a la pilaf . Już pisaliśmy, że ryż nie należy do naszych ulubionych bohaterów kulinarnych, wolimy kasze i makarony, ale od czasu do czasu również i on jest w menu. Kiedy trafia do jadłospisu najczęściej przygotowujemy go właśnie w ten sposób: krótko przesmażany na maśle z cebulką

Niedzielny kucharz
Risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem 121

Dziś zapraszamy na łatwą do zrobienia naszą wariację risotta :) Będzie to pyszne i kremowe risotto z fasolką szparagową i zielonym groszkiem :) Składniki na risotto: – 150

Kuchenne Wariacje
Pulpety w sosie pieczarkowym z koperkiem i ziołami 148

Delikatne pulpeciki z mięsa mielonego w sosie pieczarkowym z dodatkiem koperku i suszonych ziół. Nie za ciężki, ale sycący obiad, który świetnie smakuje w towarzystwie kaszy gryczanej prażonej i ogórków konserwowych lub kiszonych :) Składniki na ok. 4 porcje: Pulpety: ok. 500 g mięsa mielonego wieprzowego 1 mała cebula 1 jajko 3-4 łyżki bułki tartej 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki

Simply Food
Ekspresowy gulasz z cieciorki 166

cieciorki. Podstawą są pomidory w puszce i ciecierzyca, reszta dodatków wedle uznania (polecam dodać świeżą cukinię lub bakłażana). Taki gulasz zazwyczaj jem na podwieczorek lub kolację, a z dodatkiem kaszy bądź ryżu może być również sycącym obiadem. Składniki na 4 porcje: 1 puszka cieciorki  1 puszka krojonych pomidorów 1 papryka czerwona 1 mała cebula 2 ząbki czosnku 1 płaska

Zawsze głodna!

Proponowane wyszukiwania