Już dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i kaszy jaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym(...)obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata
Ostra na Słodkodaniu pachną lubczykiem, vegetą i czosnkiem. Warzywa uduszone na maśle z dodatkiem lubczyku dodają niezwykłego aromatu całemu daniu. Jest kolorowo i smacznie na talerzu, wszystko podane z kaszą, posypane szczypiorem lub natką. Danie podałam z kaszą, choć zamiennie takie warzywa pasują do ryżu i makaronów. Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 mniejsza cukinia 1 czerwona papryka(...)cebulą i czosnkiem, gdy lekko zmiękną (uwaga, by czosnek się nie przypalił) dodaj paprykę, pomidora, pieczarki i chili, duś do miękkości. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie kaszę pęczak. Warzywa przypraw do smaku, dodaj odcedzoną kaszę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku, wykładaj na talerze i udekoruj szczypiorem lub natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszne i delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej nowość w Cenos . Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :) 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos 250 g sera białego(...)smaku 1/2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej odrobina oleju do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż cały woreczek napęcznieje, następnie odcedzamy z wody, wyciągamy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia. Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliKASZA GRYCZANA - idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw , sałatek, jajek. Pyszna o charakterystycznym zapachu i smaku. Dziś przygotowałam ją gotowaną w cebuli i podałam z jajkiem sadzonym. Polecam. SKŁADNIKI: 🍳2 cebule 🍳2 woreczki kaszy gryczanej 🍳Sól i pieprz do smaku 🍳1 łyżeczka czosnku granulowanego 🍳 Dodatkowo : 6 jajek i sól np. Czarna PRZYGOTOWANIE: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳 Cebulę obieram a następnie kroję w piórka(...)garnka wlewam wodę i wkładam cebulę. Zagotowuję dodaję kaszę, solę i pieprzę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaję jeszcze ok 1 łyżeczki czosnku granulowanego. Kaszę odcedzam. Przekładam na talerz. Podaję z jajkami sadzonymi z dodatkiem czarnej soli. Smacznego
Gotowanie PatkiOstatnio bardzo modna stała się kasza jaglana, ja mam nawet wrażenie, że to odkrycie ostatniego czasu. Kasza jaglana wbrew wrażeniu używana jest od dawna. W książce kucharskiej z 1962 roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek(...)korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą
Smaki EwyKlasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy/ 1 litr wody ok. 12 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 min. na małym ogniu. Do talerza nakładamy dwie łyżki kaszy
kulinarnyJarady a już nigdy, przenigdy nie sięgniecie po sklepową mąkę jaglaną. Nie przeraźcie się długością jej przygotowania - bo warto! Składniki: - mąka jaglana Mąkę przygotować, tak jakbyśmy ją chcieli ugotować. Kasze jaglaną przesypać na gęste sitko, przepłukać bieżącą wodą i następnie porządnie przelać wrzątkiem. Następnie wyłożyć na blachę do pieczenia i wsadzić do nagrzanego piekarnika do 100C i porządnie kaszę wysuszyć(...)najlepiej zrobić to wieczorem i blachę zostawić w piekarniku). Kaszę należy mieszać aby równomiernie wyschła. Przygotowanie w Tefal CC: Dokładnie wysuszoną ilość kaszy wsypać do misy miksera. Założyć ostrze do wyrabiania. Nałożyć misę do gotowania na parze. Ustawić obroty: 12 czas: 5 minut. Przygotowanie tradycyjne: Dokładnie wysuszoną ilość kaszy wsypać do blendera wysokoobrotowego, kielicha do zboża, maszynki do mielenia
CookYourselfsię, aby moje posiłki były dość różnorodne, dlatego w mojej kuchni pojawiają się dania zarówno mięsne jak i wegetariańskie. W tej drugiej kategorii szczególnie lubię wszelkie potrawki, miksy z kaszą lub makaronem oraz właśnie kotleciki, których stworzyłam już sporo różnych rodzajów. Potem te przepisy, które przypadną nam do gustu, staram się publikować dla Was na blogu, jak dzisiejszą wersję(...)burakiem i kaszą jaglaną. Polecam podać ją w bułkach lub w formie lekkiej sałatki z winegretem. Składniki na 8 dużych kotletów: 100g kaszy jaglanej 3 średnie buraki 2 małe jajka lub 1 duże 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oliwy z oliwek 2 łyżki mąki jaglanej (lub trochę więcej) - można zastąpić inną 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta pieprzy
Fabryka pomysłówzajmuje zbyt dużo czasu. Miesza się zaledwie kilka składników i gotowe- mamy na talerzu pyszne śniadanie, obiad czy deser. Jako, że w mojej kuchni królują banany i kasza jaglana to przyszedł czas na połączenie tych uwielbianych przeze mnie składników. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Placuszki wyszły przepyszne, delikatne w smaku. Można podawać je polane jogurtem naturalnym(...)posypane cynamonem. Ja tym razem jednak postawiłam na masło bananowe . Składniki: 10 dag kaszy jaglanej (ok. 1/2 szklanki) 2 dojrzałe banany 2 jajka 4 łyżki mąki (użyłam orkiszowej) tłuszcz do smażenia masło bananowe do posmarowania placuszków Sposób przygotowania: Kaszę przepłukujemy na sitku pod bieżącą wodą. Gotujemy według przepisu na opakowaniu. Studzimy. Banany obieramy, kroimy w cienkie plasterki. Dokładnie rozgniatamy przy
Pobite gary BarbaryDziś coś niezwykle aromatycznego i ciekawego w smaku. Połączenie kaszy jaglanej, szpinaku, czosnku i soczewicy pod pierzynką z mozzarelli dało pyszny efekt. Paprykowe kolory tylko zachęcały do skosztowania dania, które wcale nie jest pracochłonne. Te małe paprykowe zapiekanki mogą być daniem samym w sobie lub dodatkiem do mięs. Zachęcam do wypróbowania! Składniki na 2 porcje: 2 kolorowe(...)papryki 1 szklanka kaszy jaglanej 200g świeżego szpinaku 3 łyżki zielonej soczewicy 1 kulka mozzarelli 3 ząbki czosnku sól, pieprz suszona bazylia 1/3 łyżeczki kolendry 1/3 łyżeczki ostrej papryki 1/3 ulubionej przyprawy 100g boczku 3-4 łyżki oleju Wykonanie: umyte papryki przekroić na pół, wydrążyć gniazda nasienne, podgotować w lekko osolonej wodzie przez 5-8 minut.Wyjąć z wrzątku, przełożyć
Raj dla Podniebieniasałatkową na kanapkę, która może także nosić miano sałatki. Potrzebowałam do niej niewiele produktów, a smak naprawdę mnie urzekł. Składniki 5-6 zielonych szparagów 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 3-4 plastry sera żółtego 2-3 plastry szynki kilka orzechów włoskich 1 łyżeczka majonezu sól, pieprz Wykonanie: Do rondelka o grubym dnie nalać 2 szklanki wody, dodać szklankę(...)kaszy jaglanej, wcześniej przepłukanej na sicie. Lekko posolić i gotować, często mieszając, do całkowitego wchłonięcia się wody. Kaszę przestudzić. Jajko ugotować na twardo, pokroić w grubą kostkę. Szparagi umyć, pozbawić dolnej części łodygi, pokroić na większe kawałki, odłożyć odcięte główki i podgotować kilka minut, na sam koniec wrzucając główki szparagów. Ser i szynkę pokroić w kosteczkę, dodać wraz z jajkiem
Raj dla PodniebieniaMoja miłość do serników wciąż kwitnie! Mam wrażenie, że już teraz bawię sie tymi smakami, a dobór danego składnika to kwestia chwili. Oto przed Wami sernik z dodatkiem kaszy jaglanej, która wspaniale współgra z twarogiem, ale mało kto potrafi ją wyczuć. Krem do tego sernika przygotowałam samodzielnie i muszę przyznać, że bardzo pozytywnie byłam zaskoczona efektem. Cieszcie oczy(...)dajcie szans cierpieć podniebieniu! Pieczcie! Składniki 200-250g kaszy jaglanej 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 400g twarogu półtłustego zmielonego 4 łyżki cukru pudru 3 jajka 1/2 łyżeczki esencji waniliowej 1/2 łyżeczki olejku pomarańczowego skórka otarta z 1/4 cytryny krem migdałowy 1 szklanka migdałów 1 łyżka oleju 1-2 łyżeczki rumu lub likieru amaretto 2 łyżeczki cukru brązowego wierzch
Raj dla PodniebieniaDzisiaj mamy piąteczek, więc wrzucam przepis na kotlety bezmięsne z brokuła i kaszy jaglanej. Zdrowe i smaczne! W piątki zaczynam pracę godzinę wcześniej, więc zrobiłam kotlety, które są bardzo szybkie w przygotowaniu. Proponuje podawać kotleciki z duszonymi ziemniaczkami i surówką. Kotlety są bez dodatku jajka, więc są odpowiednie dla wegan :-) Życzę miłego kucharzenia 😊 Składniki: brokuł 500 g, kasza jaglana(...)szklanki, koperek posiekany 3 łyżki, mąka pszenna 1,5 łyżki, czosnek 2 ząbki, sól i pieprz do smaku, bułka tarta do obtoczenia kotletów, olej kokosowy do smażenia, Sposób przygotowania: Kaszę jaglaną zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż kasza pochłonie wodę. Brokuła dzielimy na różyczki, zalewamy gorącą wodą i gotujemy do miękkości. Następnie brokuła odcedzamy i dusimy tłuczkiem do ziemniaków. Dodajemy
kulinarne odsłony patiwiecie uwielbiam kaszę jaglaną i wszelkiego rodzaju kotleciki, klopsiki, placuszki z niej zrobione! Zarówno na ostro, jak i na słodko! Dziś mam dla Was przepis na pyszne, chrupiące klopsiki z warzywami , które są świetnym pomysłem na obiad. Robi się je błyskawicznie i świetnie smakują. Podane z sosem jogurtowo – czosnkowym stworzą danie, które zachwyci nawet mięsożerców. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI(...)porcje ) * kasza jaglana – 1 szkl * duża marchew – 1 szt * duża cebula – 1 szt * por – 1 szt * duże jajko – 1 szt * maka pszenna – 2 łyżki * bułka tarta – do panierowania * olej do smażenia * sól, pieprz SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Wypłukaną dwukrotnie kaszę jaglaną gotujemy do miękkości, studzimy. Na patelni rozgrzewamy odrobię oleju, dodajemy drobno posiekaną cebulę, pora
Ostra na Słodko