Padło na faszerowaną, a jako że niedawno była z mięsem i ryżem, tak więc dziś była wersja wegetariańska. Pyszna, sycąca po brzegi wypełniona kaszą kuskus i warzywami. Składniki: 7-8 czerwonych stożkowych papryk 2/3 szklanki kaszy kuskus 3 marchewki 2/3 szklanki bulionu 2 cebule 3 ząbki czosnku 2 łyżki posiekanej pietruszki olej do smażenia(...)Marchewkę obrać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę. Na patelni zeszklić cebulę razem z marchewka, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. Kasze wsypać do miski, zalać bulionem, odłożyć. Do wystudzonej kaszy dodać marchewkę z cebulę, natkę pietruszki, doprawić do smaku sola i pieprzem. Całość dokładnie wymieszać. Papryki umyć (możecie
magiczna kuchnia Kasimasła 70 g miodu rzepakowego Miody Wileńskich 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia Krem grysikowy: 0,5 l mleka 5 łyżek kaszy manny błyskawicznej 250 g masła 1 szkl cukru pudru sok z cytryny Polewa: 125 g margaryny 0,5 szkl cukru pudru 3 łyżki wody 3 łyżki kakao Dodatkowo: powidła śliwkowe wiórki kokosowe(...)równomiernie wylepić dno ciastem. Upiec każdy placek osobno. Piec w 180 stopniach około 10-12 minut. Po upieczeniu placki będą twarde. Krem grysikowy: W pół szklance mleka rozmieszać kaszę mannę. Resztę mleka zagotować z cukrem pudrem. Wlać rozmieszaną kaszę i mieszając ponownie zagotować. Gotować około 3-4 minuty. Na powierzchnię kaszy przyłożyć folię spożywczą i odłożyć do ostudzenia. Miękkie
Ala piecze i gotujeserek kanapkowy kilka pomidorków koktajlowych kilka rzodkiewek zioła prowansalskie (opcjonalnie) Kus-kus wsypujemy do miski i zalewamy gorącym bulionem w takiej ilości, by bulion był ponad 1 cm nad kaszą. Miskę z kaszą odkładamy na kilka minut, by wchłonęła ona płyn. Na koniec można gotowy kus-kus „przeczesać” widelcem. Cebulę kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość(...)oleju, wrzucamy pokrojoną cebulę i co jakiś czas mieszamy, aż do jej zeszklenia. Następnie cebulę dodajemy do kaszy. Obraną marchewkę trzemy na drobnych oczkach tarki. Umytą cukinię wraz ze skórką trzemy na grubych oczkach tarki. Starte warzywa łączymy w misce z kaszą. Gdy kasza z cebulą lekko już przestygnie dodajemy mąkę oraz skórkę z cytryny i wbijamy jajka. Całość doprawiamy
Smaki Na Talerzuroli głównej cukinia, która ma teraz swoje pięć minut, więc i kosztuje niewiele. Zachwyci niejednego niedowiarka, który nie skojarzy warzyw z pasztetem. Pyszny pasztet z cukinii z kaszą kuskus. Składniki (keksówka 26×12) 3 szklanki startej cukinii (bez skóry) 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka kaszy kuskus 20 dag startego żółtego sera 4 jajka sól(...)pieprz, przyprawy do smaku 4 łyżki oliwy Do dzieła. Startą na tarce cukinię odstawiamy na 20 minut. Odcisnąć. Cebulę i czosnek zblenderować i dodać do cukinii. Dodać kaszę kuskus i starty żółty ser. Następnie wbijamy jajka, dodajemy sól, pieprz, przyprawy według uznania i oliwę. Wszystko bardzo dokładnie mieszamy. Keksówkę smarujemy oliwą i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy
NiuniokiNADZIEWANE CUKINIE KASZĄ ORKISZOWĄ I... Dzisiaj bardzo proste i smaczne danie. Uwielbiam cukinię i dzisiaj u mnie króluje. Rzadko robię nadziewane cukinie a szkoda, bo można je robić na setki sposobów i zawsze wychodzą smaczne i pyszne! Ta propozycja szczególnie przypadła mi do gustu, ponieważ jest z dużą ilością świeżych ziół, kaszą orkiszową i ukochanym granatem. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI(...)duże cukinie - 1 szalotka - 2 ząbki czosnku - 100 g kaszy orkiszowej - 2 grube kabanosy, możesz też użyć szynki, kiełbasy bądź mięsa z pieczonego kurczaka - 4 łyżki drobno pokrojonej czerwonej papryki w zalewie z oliwy z oliwek (zamiennie świeża) - 20 listków bazylii - 20 listków szałwii - 20 listków mięty - 150 ml jogurtu naturalnego - ser camembert - sok z 1/2 połowy cytryny - 1/2 awokado
SMYKWKUCHNImęża. Takie pierogi robiła jego mama, a jak zauważyliśmy są niedostępne w sklepie. Z resztą jak się zna smak tych domowych to sklepowe okazują się marną imitacją. Pierogi z kaszą i grzybami kojarzą mu się m.in. ze świętami. Postanowiłam, że spróbuję je zrobić. Efekt? Sami zobaczcie :) Składniki na pierogi z kaszą jęczmienną i grzybami (około 50 sztuk): Ciasto: mąka(...)jajko łyżeczka oleju łyżeczka soli kubek ciepłej wody około 300 ml Farsz: 2 torebki kaszy jęczmiennej suszone grzyby około 500 g masło około 2 łyżek 3 cebule sól pieprz tymianek majeranek Jak w pozostałych moich przepisach pierogowych przypominam instrukcję robienia ciasta: Mąkę przesiać przez sitko, dodać odrobinę soli, jajko. Wyrabiać stopniowo, dodając ciepłej wody (ciasto ma się odklejać od ręki
Karola gotujetypu deserów. Sam jagielnik jest podstawą ale ciasteczka w środku czy pralinki możecie modyfikować według własnych upodobań! Polecamy gorąco 😚 tylko jagielnik Składniki: Korzenny jagielnik (śr: 13cm) -100g suchej kaszy jaglanej -300ml napoju roślinnego (u nas pół na pół ryżowe i migdałowe) lub mleko -ksylitol -3 łyżki masła orzechowego -cynamon + przyprawa korzenna -3 łyżki śmietanki kokosowej + 4 łyżki śmietanki(...)greckiego Dodatkowo Ciasteczka korzenne z tego przepisu (lub inne wasze ulubione ciasteczka) Pralinki orzechowe z tego przepisu Kilka kostek gorzkiej i opcjonalnie białej czekolady Ekspandowana komosa Soligrano KORZENNY JAGIELNIK Kaszę jaglaną przesypać do miseczki i kilkakrotnie zalać gorącą wodą i przecedzać przez sitko. Kaszę z napojem roślinnym gotować do wchłonięcia płynów. Pod koniec dodać ksylitol, cynamon i przyprawę korzenną
Candy Pandasoryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej(...)masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko
Kuchnia od dwojgaJako dziecko nie lubiłam kaszy manny, a teraz robię ją bardzo często na różne sposoby. Jest doskonała na śniadanie, deser czy podwieczorek. Odrobina cukru pudru nie zaszkodzi, a jak słodzić - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI 2 łyżki kaszy manny, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru pudru Diamant , 1 nektarynka, prażone płatki migdałowe WYKONANIE W ¼ szkl. mleka mieszamy kaszę, pozostałe mleko(...)zagotowujemy, do gotującego dodajemy kaszę. Dosładzamy cukrem do smaku. Nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy kilka minut, w razie potrzeby dosładzamy. Kaszę przekładamy do miseczki, układamy nektarynki, posypujemy płatkami
słodki bratekbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki wody do kaszy 3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany 2 łyżeczki cukru waniliowego u nas domowy. ( Na kilka
W garach u Gosiniecałe 20 minut. Wiele warzyw, wiele przypraw, nutka kokosowego posmaku i potrawa jest gotowa. Polecam na lunch lub na kolację. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała marchewka 1/3 pora 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku olej kokosowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki garść rukoli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz szczypta oregano szczypta słodkiej(...)proszku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki twarogu Przygotowanie: Czosnek i pora drobno pokroić. Paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Rukolę umyć i porwać. Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą. 1 szklankę wody wlać do garnka, posolić i zagotować. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem
JaglusiaDziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy bulgur 1 cebula garść posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sól biały pieprz Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół(...)zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści soki odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju. W misce połączyć mięso z kasza, cebulą, odciśniętą cukinią i posiekana natką pietruszki. Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę. Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskiwstępie przyznam, że zdjęcia nie powalają, ale co tam. Smak knedli, tak delikatny…słodziutki, na pewno Wam zrekompensuje moje nieudane fotki Knedle dzięki połączeniu sera białego i kaszy są niezwykle leciutkie. Przypominają w smaku nieco popularne leniwe, ale z niespodzianką w środku w postaci truskawki. Taka mała, słodka zaskoczka Knedle jak to knedle, możecie jeść z bułką zrumienioną(...)tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie ser chudy, który jest bardziej suchy, to jeśli nie zmielicie sera, w cieście będą widoczne białe serowe grudki. Ja użyłam do ciasta pełnoziarnistej kaszy manny, dlatego kluski mają nieco ciemnawą barwę i wyraźne ciemne kropki w fakturze. A jeśli macie ochotę na tradycyjne knedle z truskawkami i nie tylko, po przepis zapraszam Was TUTAJ
Mieszam w Garnkuzawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. (źródło https://www.doz.pl/) Dziś zrobiłam super śniadanie dla mnie i dla dzieci oraz dla mamy z cukrzycą. Składniki szklanka kaszy jaglanej garść suszonej żurawiny truskawki napar z 3 torebek herbaty Teekanne u mnie Irish Cream około 2 szklanki duża łyżeczka siemienia lnianego miód spadziowy garść(...)płatków migdałów opcjonalnie ulubione mleko roślinne i sezam do posypania bazylia Kaszę jaglaną kilkakrotnie przelej wrzątkiem, aby wyeliminować gorzki smak, który może pojawić się po ugotowaniu. Kaszę wsyp do garnka, dodaj żurawinę, siemię lniane. Zalej naparem z herbaty i gotuj na sypko. Międzyczasie upraż płatki migdałów oraz sezam. Do ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać ulubione mleko roślinne. Wymieszaj. Jeśli lubisz
Z Kuchni Do Kuchniprosty i kolorowy obiad, który na pewno i Wam posmakuje. Polecamy kaszę jaglaną z mięsem mielonym, zieloną fasolką szparagową i papryką :) Składniki na kaszę z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 mała czerwona papryka
Kuchenne Wariacje