pomysł na pyszne śniadanie lub zdrowy deser SKŁADNIKI 1 torebka kaszy jaglanej, mleko, 3 łyżki wiórek kokosowych, ciasteczka czekoladowe , cukier do smaku WYKONANIE Kaszę płuczemy, zalewamy mlekiem, słodzimy do smaku, gotujemy do miękkości, osączamy z nadmiaru mleka. Kaszę mieszamy z wiórkami kokosowymi, dosładzamy cukrem do smaku. Na dnie pucharków układamy pokruszone ciasteczka, wykładamy warstwę kaszy, maliny, kładziemy resztę kaszy
słodki bratekhansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Kasza gryczana z makrelą, cukinią tahini z siemienia lnianego i werbeną Składniki – 2 porcje: Cukinia żółta – 1 sztuka Kasza gryczana – 1 szklanka Makrela wędzona – 1 sztuka Pieczarki – 5 sztuk Suszone pomidory(...)Sól, pieprz Oliwa z oliwek Wykonanie: Orzechy ziemne uprażyć w piekarniku, a następnie pozbawić je skórki. Obrane orzechy zmiażdżyć w moździerzu lub zmiksować w blenderze na „puder”. Następnie ugotować kaszę gryczaną w lekko osolonej wodzie. Gdy kasza będzie już gotowa wymieszać ją z makrelą, suszonymi pomidorami i pieczarkami podsmażonymi razem z rozmarynem. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem. Cukinię
Kuchnia Bon AppetitKASZA JAGLANA Z WOŁOWINĄ I WARZYWAMI sprawdzi się jako zdrowy lunch, który możecie zabrać ze sobą do pracy. Kasza jaglana to jedna z najstarszych kasz, która świetnie wpływa na nasze zdrowie, dlatego czas najwyższy abyście wreszcie się do niej przekonali! Artykuł Kasza jaglana z wołowiną i warzywami pochodzi
MenmagazineKotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę, z dodatkiem szczypty soli(...)poddusić na tłuszczu. Mięso zemleć. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, musztardę, jajka i wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Formować kotlety, obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rumiano z obu stron
królestwo garówPęczak z dynią, fetą i jarmużem (dyniowe pęczotto) to idealne, rozgrzewające danie na jesień. Pęczak to kasza wyjątkowo sycąca i zdrowa. Ugotowana z korzennymi przyprawami i dynią smakuje po prostu wybornie. Lubię przygotowywać pęczak na styl włoskiego risotto (powoli dolewając bulion, aż do wchłonięcia) – tym razem główną rolę zagrał polski cydr, który świetnie połączył się zarówno z pęczakiem(...)mała dynia piżmowa (butternut) lub hokkaido (600-800 g) 50 g sera typu feta (użyłam w kostkach; można pominąć jeśli nie lubicie) dwie garści świeżego jarmużu 200 g kaszy jęczmiennej pęczak 250 ml cydru (1 szklanka) 600 ml bulionu (drobiowego lub warzywnego) 2 łyżki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku 1 nieduża cebula 1 łyżka posiekanych igieł świeżego rozmarynu szczypta
Poezja smakuobiad na 2 dni mamy z głowy. Za każdym razem trochę zmieniam składniki i przyprawy, żeby nie było, że wciąż jemy to samo :) Zmieniam też gatunek kaszy. Czasami jest to gryczana (najrzadziej, bo niestety lubię ją najmniej), jęczmienna, jaglana ale najbardziej ze wszystkich kasz ... kocham bulgur! :-) Składniki: 500g filetu z kurczaka 200g kaszy bulgur(...)talarki por, dodajemy posiekany czosnek, pokrojone papryki, a na końcu pokrojone pieczarki. Całość lekko solimy i pieprzymy i dusimy, aż warzywa będą miękkie. W tym czasie gotujemy kaszę bulgur (ok. 15 minut na małym ogniu). Kiedy warzywa są już miękkie przekładamy do nich ugotowaną kaszę. Mieszamy, podlewamy kilkoma łyżkami wody i dusimy całość ok 2 minut, aby smaki
Walijskie PichcenieZapiekana kasza jaglana z jabłkami i bakaliami Składniki: Kasza jaglana – 200g Mleko – 1 szklanka Miód – 2 łyżki Jajka – 2 sztuki Mieszanka studencka Kresto – 200g Jabłka – 3 sztuki Wiórki kokosowe – 2-3 łyżki Imbir, gałka muszkatołowa, cynamon Wykonanie: Kaszę jaglaną przepłukać wodą i wysypać na dno naczynia żaroodpornego. Mleko wymieszać z jajkami, miodem i przyprawami. Kaszę jaglaną zalać połową mleka(...)dokładnie wymieszać. Na kaszy poukładać jabłka pokrojone w plasterki, posypać bakaliami i zalać resztą mleka. Wierzch posypać szczyptą cynamonu i wiórkami kokosowymi. Piec w 180 stopniach przez godzinę
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Ciasto z kaszy jaglanej, bułki drożdżowej i jabłek Składniki: Kasza jaglana – 1 szklanka Bułka drożdżowa (chałka) – 1 sztuka Mleko – 1,5 szklanki Jajko – 1 sztuka Miód – 2 łyżki Jabłka – 3 sztuki Cynamon – 1 łyżeczka(...)Czerwona porzeczka – ½ szklanki Dodatkowo: Jogurt naturalny – 1 małe opakowanie Ekstrakt z cykorii Cykoriada – 1 łyżka Wykonanie: Kaszę jaglaną wypłukać i przesypać do naczynia do zapiekania lub foremki do ciasta. Na kaszy poukładać pokrojoną w plastry chałkę i jabłka, a także porzeczki. Mleko wymieszać z miodem, jajkiem i cynamonem i zalać nimi kaszę, chałkę i owoce. Całość zapiekać przez
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Papryka faszerowana kaszą jęczmienną i quinoa Składniki – 4 porcje: Kasza jęczmienna+ quinoa Sonko – 100g Papryka – 2 sztuki Suszone pomidory – 5-6 sztuk Kapary – 2 łyżki Pomidory – 2 sztuki Ser cheddar – ½ szklanki startego Oregano suszone(...)łyżeczki Papryczka chili – 1 sztuka Czosnek – 2 ząbki Oliwa z oliwek – 1 łyżka Sól Wykonanie: Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu, a następnie wymieszać z pokrojonymi w drobną kostkę pomidorami, suszonymi pomidorami i kaparami. Na patelni rozgrzać oliwę i podsmażyć na niej drobno posiekany czosnek i chili. Dodać do nich kaszę z warzywami i całość smażyć przez 3-4 minuty
Kuchnia Bon Appetitascii-font-family:Calibri; mso-ascii-theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Wędzony pstrąg z kaszą bulgur i pistacjami Składniki – 2 porcje: Pstrąg wędzony – 1 tuszka Kasza bulgur – 100g Rzodkiewki – 6 sztuk Pistacje – ½ szklanki Cukinia – ½ sztuki Olej szczypiorkowy – 2-3 łyżki Oliwa z oliwek – 1 łyżka(...)Wykonanie: Kaszę gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Rzodkiewki i cukinię myjemy, kroimy w kostkę i polewamy oliwą z oliwek. Pieczemy przez 25 minut w 180 stopniach, a następnie dodajemy do ugotowanej kaszy. Do kaszy dodajemy też pstrąga (w kawałkach) i posiekane pistacje. Całość doprawiamy do smaku i mocno skrapiamy olejem szczypiorkowym
Kuchnia Bon Appetitgorącej wody 75 g wiórków kokosowych+trochę do obsypania blachy 4 łyżki roztopionego oleju kokosowegonierafinowanego+trochę do wysmarowania blachy Składniki na górę tarty – budyń jaglany: 150 g suchej kaszy jaglanej puszka mleka kokosowego (ok. 400 ml) 70 ml wody 1 łyżka ekstraktu waniliowego 20 g płatków migdałów 2 łyżki miodu naturalnego 3 łyżki wyciśniętego soku z cytryny 3 dojrzałe(...)tarty posmarować olejem kokosowym, oprószyć wiórkami kokosowymi. Wyłożyć masę na spód tarty i rozprowadzić równomiernie po całości formy. Wstawić do lodówki na czas przygotowania góry. Wykonanie góry tarty Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą, przelać wrzątkiem, ponownie opłukać pod bieżącą wodą. Mleko kokosowe wymieszać z wodą i zagotować. Gdy całość się zagrzeje (nie zagotuje), dodać kaszę i gotować
gutfutDojrzałe, słodkie pomidory, które o tej porze roku smakują najlepiej w połączeniu z cukinią (z własnego ogródka) oraz dodatkami tworzą pyszną, warzywną potrawkę, która świetnie współgra ze smakiem jaglanej kaszy. Zdrowe, proste, bezmięsne danie, które możecie przygotować na lekki obiad lub kolację. Składniki (na 4 porcje): 200 g kaszy jaglanej 2 nieduże, młode cukinie 4 sztuki dojrzałych pomidorów (np. malinowych(...)szalotka 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego ok. 2 łyżeczek ziół prowansalskich 2-3 łyżki oliwy lub oleju sól pieprz szczypta cukru (opcjonalnie) Wykonanie: Kaszę jaglaną wsypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą. Następnie przelewamy ją wrzątkiem. Do garnka z gotującą się, osoloną wodą wsypujemy kaszę i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Cukinię myjemy, kroimy na plastry (grubości
MyCookBook.plPlacki z kaszy jęczmiennej można zrobić do obiadu zamiast ziemniaków, typowej kaszy gotowanej. Nie wymagają szczególnie dużo pracy, natomiast zmieniają znacząco wygląd potrawy. Idealnie pasują do mięs z sosami. Składniki: 2 woreczki ugotowanej kaszy jęczmiennej 3 jajka 100 ml słodkiej śmietany ( najlepiej 30% ) Mąka Sól Olej do smażenia Wykonanie: Do wystudzonej kaszy dodajemy jajka. śmietanę i kilka łyżek mąki(...)Całość doprawiamy solą. Mieszamy. Na patelnię wlewamy olej. Masę z kaszy wykładamy łyżkami na gorącą patelnię i smażymy z obu stron na złoty kolor. Podajemy z dodatkami. SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement
Smaki Ewywłoskich – pół szklanki brązowego cukru – ¼ szklanki oliwy – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – 1 łyżeczka cynamonu – 2 łyżeczki imbiru – spora szczypta soli – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej lub kaszy manny Wykonanie: Na wstępie połączcie suche składniki ze sobą. W osobnej misce połączcie składniki mokre z roztrzepanymi jajkami i powoli dodajcie składniki suche do uzyskania jednolitej masy. Rozgrzejcie(...)piekarnik do 180 stopni. Dużą formę do pieczenia wysmarujcie masłem i wysypcie kaszą, a następnie wyłóżcie ciasto równo w formie. Pieczcie ok 40 minut. BROWNIE Z BURAKIEM Składniki: – szklanka mąki pszennej – szklanka startych pieczonych buraków – 250 g masła – 250 g gorzkiej czekolady 70% – szklanka brązowego cukru – 3 duże jajka – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – łyżka masła – ⅓ szklanki kaszy kukurydzianej
karmelowybóle reumatyczne. Kapusta kiszona to źródło potasu, wapnia, witamy C. Reguluje pracę układu trawiennego. Jest naturalnym antybiotykiem. Wszystko to wiedziała także Babcia Halinka. Dlatego jej kapusta kiszona z kaszą jęczmienną zawsze gościła na spotkaniach rodzinnych. Składniki 700 g kapusty kiszonej 1 l zimnej wody 100 g kaszy jęczmiennej wiejskiej 2 łyżki oliwy z oliwek 4 liście laurowe 3 ziarenka ziela(...)liście laurowe i ziele angielskie. Gotujemy, aż zacznie wrzeć. Zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem 30 minut. Wyjmujemy liście laurowe i ziele angielskie. Następnie dodajemy oliwę z oliwek i kaszę jęczmienną. Mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu 25 minut od czasu do czasu mieszając. Solimy do smaku. Kapustę Babci Halinki podajemy na gorąco jako dodatek do dania głównego. Fanom kapusty
My Chcemy Jeść