kasza - 17339 przepisów (strona:189/1156)

Kaczka faszerowana kaszą gryczaną 179

Składniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam(...)kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości

Darcia w kuchni
Paluszki polentowe 166

Przy bogactwie typowych polskich kasz (gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna) rzadko sięgam po inne kasze. Ale jednak się zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty. Składniki : 200 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łycha masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę(...)mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii.  Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli

Weekendy w domu i ogrodzie
Placki gruszkowe z kuskusu i nutelli 222

Wszyscy dobrze wiemy, że kasze trzeba jeść, bo są zdrowe.  Co jeżeli Twoje dziecko nie przepada za kaszami? Trzeba wówczas zastanowić się czy placki nie uratują sytuacji.  Kuskus nie przez każdego jest uznawany za kaszę, ponieważ łączy cechy makaronu, więc do przemycania dzieciom jest idealny. U mnie ratują za każdym razem ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus szklanka wrzątku(...)mniej w zależności od ilości gruszek) cukier do smaku Przygotowanie: Kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie miksujemy jajka.  Powoli dodajemy kaszę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko łączymy mikserem. Na koniec dodajemy nutellę i ewentualnie cukier ( ja nie dodawałam, bo gruszki, których użyłam były słodkie). Obieramy gruszki i kroimy

ChilliJemy
Kasza jaglana z buraczkami ,serem feta i orzechami. 292

Uwielbiam kaszę jaglaną .Jest cudowna w deserach i w daniach obiadowych .To moje ulubione połączenie .Nadaje się na obiad jak i na ciepłą kolację. Składniki: dla dwóch osób 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej dwa małe buraczki ,upieczone wcześniej w piekarniku ser feta ,około 100 g orzechy ,ulubione 100 g awokado ,jedno małe miks sałat 100 g sól ,pieprz ,oliwa Kaszę(...)szklanki wrzącej wody w garnku 10 minut.Odstawiamy . Buraczki ( upieczone) kroimy w kostkę wrzucamy na patelnię z odrobiną oliwy i przesmażamy 3 minuty ,aby były ciepłe , dodajemy kaszę ciepłą ,ser feta i orzechy uprażone na suchej patelni i mieszamy całość .Doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy sałatę i mieszamy z kaszą . Podajemy na ciepło .Na wierzch dajemy awokado ,skrapiamy oliwą i delikatnie

Ladylaura.
Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów 176

szparagi i jeść je do oporu. Tym bardziej, że czekamy na ten rarytas jakieś 10 miesięcy! Potem zostają nam tylko marynowane i mrożone wersje.  Zatem dziś zielonkawa kasza pęczak a'la risotto z białymi szparagami - taka mała wiosenna wariacja szparagowa. Risotto z kaszy pęczak i białych szparagów Zdrewniałe końcówki szparagów usuwamy, resztę kroimy pod skosem na pół centymetrowe kawałki(...)główki zostawiamy dłuższe. Do gotującego się delikatnego rosołu (odrobinę posłodzonego) wrzucamy szparagi i gotujemy do miękkości, następnie wyciągamy je łyżką cedzakową. Podsmażamy kaszę (pojemność filiżanki) kilka minut na maśle (1 łyżka) i oleju rzepakowym (1 łżyka). Dolewamy stopniowo zachowany rosół, w którym gotowały się szparagi. Mieszamy energicznie tak, jak to robimy przy tradycyjnym risotto . Kasza będzie stawać się miękka nawet

Right Behind The Kitchen
Mielone z kaszą jaglaną 180

Pozostało mi pół woreczka kaszy jaglanej z dania które przygotowywałam parę dni wcześniej. Oczywiście nie chciałam aby taka dobra kasza zmarnowała się i natychmiast wykorzystałam ją do przygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych. Składniki na 10-12 kotlecików(...)mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej sól, pieprz do smaku bułka tarta do obtoczenia  do smażenia użyłam oleju ryżowego firmy Oleofarm 1. Mięso oraz kasze przekładamy do miski, przyprawiamy, wbijamy jajko i odstawiamy na chwile. 2. W tym czasie możemy zeszklić cebulkę

Gotowanie...to proste !
kakaowe ciasto z jagodami i kremem grysikowym 5552

Kolejne ciasto od którego nie można się oderwać. Wilgotne kakaowe ciasto takie jak do tradycyjnej WUZETKI, delikatny krem z kaszy manny i soczyste leśne jagody. A to wszystko zwieńczone cieniutką bezą z orzechami. Ciasto bardzo ładnie się kroi ale najlepiej robić to na drugi dzień, kiedy masa zastygnie i smaki się połączą.  *foremka 25*34 cm Składniki: na ciasto(...)szklanki mąki 1 i 1/2 szklanki cukru 250 g masła 7 łyżek wody 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia na krem: 3 szklanki mleka 6 łyżek kaszy manny błyskawicznej 3/4 szklanki cukru pudru 200 g masła dodatkowo: 3 białka 1/2 szklanki cukru 3 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 szklanka jagód Uwaga: można użyć jagód mrożonych ale wtedy należy

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Kasza jaglana z mięskiem oraz warzywami. 169

Pomysł na szybkie danie z patelni bez długiego stania przy garnkach :) W dodatku kasza jaglana jest bardzo zdrowa, pożywna i nie zawiera glutenu, a w towarzystwie warzyw i mięska tworzy pyszną,  sycącą potrawę na obiad lub ciepłą kolacje. Składniki na 2 porcje 1 i 1/2 woreczka ugotowanej kaszy jaglanej 1 pojedynczy filet z kurczaka 1 mała marchewka jeśli mamy(...)Filet z kurczaka myjemy i kroimy na średnią kosteczkę. Smażymy na rozgrzanej patelni na łyżce masła. Podczas smażenia obsypujemy go solą, pieprzem oraz słodka papryką w proszku. 2. Kasze jaglaną gotujemy według przepisu na opakowaniu. Do gotującej się kaszy wkładam marchew pokrojoną tylko wzdłuż - podgotowuje do lekkiej miękkości. 3. Jeśli mamy różyczki brokuła, gotujemy go do średniej miękkości. 4. Sparzamy

Gotowanie...to proste !
Kotlety mielone z marchewką, porem, natką pietruszki oraz kaszą jaglaną 286

usztywniona, po dłuższym staniu woła: "wracaj do łóżka!". No to wracam. Nie będę się z nią kłócić bo i tak przegram :) Dzisiaj mam dla Was kotlety mielone z kaszą jaglaną i kilkoma warzywami, bez jajka. Na zewnątrz wspaniale chrupkie, w środku przepysznie miękkie. Nawet ziemniaków nie trzeba do obiadu :) Zjadłam z mieszanką sałat polaną jogurtem naturalnym. Składniki: 250 gramów mięsa(...)mielonego wieprzowo-wołowego 3 łyżki kaszy jaglanej 1 łyżka masła 1 marchewka 5 cm pora 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 3-4 łyżki drobno startej bułki tartej + 2-3 łyżki do obtoczenia przed smażeniem (ja sama robię, nie kupuję) Kaszę jaglaną gotujemy w wodzie z masłem, ok. 15-20 minut. Ja kaszy nie płuczę przed gotowaniem, nie solę też wody

www.szczesliwakuchnia.blogspot.com
Kotlety z kaszy jęczmiennej 152

Pyszne i proste jarskie danie, które doskonale sprawdzi się jako zamiennik mięsnych kotletów. Podałam z sosem pieczeniowym i surówką z kiszonej kapusty. Składniki: 200 g kaszy jęczmiennej perłowej 2 małe cebule 2 jajka 3 łyżki mąki sól, pieprz olej do smażenia Przygotowanie Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu. Można ją nawet lekko rozgotować. Cebulę siekamy w drobną kostkę i podsmażamy(...)patelni. Przestygłą kaszę łączymy z cebulą, jajkami, mąką i przyprawami. Mieszamy na jednolitą masę. Z kaszy formujemy kotleciki, które delikatnie układamy na patelni z rozgrzanym olejem. Smażymy z obu stron na złoto

e-PrzepisyKulinarne
PAPRYKARZ Z ŁOSOSIA Z KASZĄ JAGLANĄ 257

Jest niesamowicie zdrowy i ... niesamowicie pyszny! Jak już zaczyna się jeść, nie sposób sie od niego oderwać.  Na blogu jet już przepis na  paprykarz z białą kaszą gryczaną  oraz na  paprykarz z ryżem . Obydwa robione na bazie wędzonej makreli.  Dziś mała innowacja - paprykarz z kaszą jaglaną i wędzonym łososiem. Niesamowicie delikatny zarówno w konsystencji(...)smaku.  Polecam gorąco.  Składniki: (na dużą porcję) 2 kawałki wędzonego łososia (u mnie filet o wadze ok 200g) 2 cebule 2 marchewki 1 pietruszka 1/2 szkl. kaszy jaglanej sól pieprz słodka i ostra papryka cukier ketchup (do smaku) 200g koncentratu pomidorowego olej Wykonanie: Kaszę przepłukujemy na sicie zimną wodą ok 2-3 minuty. Czynność ta pozwala pozbyć się

Walijskie Pichcenie
Jesienne chili z kaszą jaglaną 186

się we wrześniu? ;) Z okazji zbliżającej się jesieni proponujĘ zaskakująco szybki obiad jednogarnkowy, który rozbudzi zmysły, nasyci i rozgrzeje, przygotowując kubki smakowe na zbliżającą się zimę. Jesienne chilli z kaszą jaglaną Składniki: Puszka fasoli pinto Puszka fasoli czarnej Puszka kukurydzy 3 nieduże marchewki 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 2 papryki (można użyć dowolne kolory) Pół papryczki chilli z pestkami(...)cała bez pestek) Krojone pomidory (np. passata, puszka) Mały korzeń pietruszki + natka 200g kaszy jaglanej 250g brukselki 3 szklanki wody Olej Przyprawy: wędzona papryka (2-3 łyżki), kminek (1-2 łyżeczki), oregano (1 łyżka), sól morska (1-2 łyżeczki) Przygotowanie: Cebulę, marchew, pietruszkę i paprykę pokroić w kostkę. Podsmażyć na oleju ok. 10 min (warzywa mają zmięknąć, ale nie zbrązowieć

VegUlka
Kasza jaglana z kurczakiem i pieczarkami 186

Dziś na obiad kasza. Kasza jaglana. Chodziła za mną niemiłosiernie przez cały tydzień, aż nadszedł jej dzień! Składniki kasza jaglana -ile chcesz piersi z kurczaka-ile zjesz cebula-tak jak lubisz czosnek- ilość zależy od Ciebie pieczarki- około 400 g sól do smaku pieprz do smaku oliwa z oliwek- jeśli lubisz, jak nie- to masło salsa pomidorowa  parmezan tarty(...)niekoniecznie, ale jak jest , to niebo w gębie! Opcjonalnie buraki ćwikłowe- ja mam zawsze chęć na buraka! Ugotuj kaszę według instrukcji na opakowaniu. Cebulkę pokrój drobno, podsmaż na oliwie. Pokrój w malutkie kawałki kurczaka, dodaj do cebulki. Podsmaż. Potem pokrój pieczarki w plasterki i dodaj do całości. Posól i dosmacz pieprzem. Dodaj sosu pomidorowego. Wymieszaj. Do całości dodaj kaszę jaglaną

Z Kuchni Do Kuchni
Patisony z kurkami 189

też bardziej niż dynię. Wyglądem przypominające latające spodki, troszkę chyba zapomniane i przysłonięte właśnie przez dynie w „dyniowym sezonie.” Dziś zatem przedstawię Wam przepis na patisona właśnie, zestawionego z kaszą i kurkami – są one jeszcze dostępne w marketach, śpieszcie się zatem, bo za chwilkę się skończą.  Przepis ten został przeze mnie wymyślony na prośbę miesięcznika Dbam o zdrowie(...)Jeśli lubicie faszerować, to gorąco polecam Wam moje przepisy – znajdziecie tam przepisy na (oprócz patisonów) bakłażany, dynie oraz bataty. Składniki: 3 małe patisony 200 g kurek  1 woreczek kaszy gryczanej  2 ząbki czosnku pół pęczka pietruszki świeżo starta gałka muszkatołowa   2 liście laurowe 3 ziarenka ziela angielskiego sól i pieprz masło  oliwa z oliwek Wykonanie: Umyj

Garniec Magalie
jabłko zapieczone z kaszą manną 186

manna zapiekana z jabłkiem Pachnące pieczone jabłko, podane z delikatną manną, takie danie to wprost idealna propozycja, na rozpoczęcie każdego jesiennego poranka. składniki dla trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 szklanka mleka 3 szklanki wody 2 jabłka 3 łyżeczki miodu ewentualnie 2 łyżki cukru do kaszy 1 łyżka cukru brązowego do posypania jabłek sposób przygotowania Piekarnik nagrzewamy(...)nożem nacinamy je w poprzek (nie do końca), co pół centymetra. Następnie w   garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej mleko, znów gotujemy, a później mieszając wsypujemy do garnka kaszę (jeżeli lubimy kaszę słodką, możemy dosypać dodatkowo cukier),  kiedy kasza zgęstnieje zdejmujemy ją z palnika i rozkładamy, do uprzednio przygotowanych trzech niewielkich żaroodpornych naczyń. Na każdej porcji układamy kawałki

Miód i pieprz