Pyszny ,ekspresowy deser,jeśli lubimy kaszę jaglaną i mamy w zamrażarce zapas malin.To kolejny deser ,który musiałam zmienić pod siebie,bo nie znoszę kaszy ugotowanej na mleku. Zastąpiłam je naturalnym sokiem z buraków ,dodałam wody i wyszło równie pysznie . Składniki: 3/ 4 szklanki kaszy jaglanej 2 szklanki mleka ,może być dowolny sok 1,5 łyżki cukru,pominęłam laska wanilii około(...)szklanka malin ,lub innych owoców 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wody 150 ml śmietany kremówki 1 łyżka cukru Kaszę płuczemy na sicie ,zimną a potem gorącą wodą . Następnie gotujemy w soku buraczanym z odrobiną wody około 15 minut . Owoce z cukrem gotujemy na patelni aż puszczą sok . Rozdrabniamy je widelcem i dodajemy mąkę ziemniaczaną rozrobioną
Ladylaura.Niedawno otrzymałam do przetestowania kaszę durra znaną też jako sorgo. Durra to kasza bezglutenowa o lekko orzechowym smaku. Gotuje ją się podobnie jak ryż, trzeba jedynie suchą durra namoczyć w wodzie na 3 godziny. Durra z powodzeniem może zastąpić ryż czy ziemniaki, a u mnie znalazła zastosowanie w ciepłej sałatce, którą raczyłam się dzisiaj w pracy. Ciepłe sałatki to idealne(...)danie do pracy. Sałatka z kaszą durra Składniki: 2 porcje 150 ml kaszy durra, waga sucha 1 brokuł, podzielony na różyczki 2 ząbki czosnku 1 cebula 2 łyżki prażonych migdałów 2 jajka 2 łyżki oleju szczypta chili płatków sól i czarny pieprz do smaku Namocz durra w zimnej wodzie przez 3 godziny, opłukaj po czym ugotuj w lekko osolonej wodzie
codojedzeniajazzowesmaki z bloga Jazzowe Smaki Zupa grzybowa z makaronem autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia Zupa kalafiorowo-serowa autorka: Bogusia82 z bloga Bajeczna Kuchnia KAPUŚNIAK ZE SŁODKIEJ KAPUSTY Z KASZĄ JAGLANĄ autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA FASOLOWA- TRZY FASOLE, FASOLÓWKA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com ZUPA GOŁĄBKOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga Smaczne-zdrowe.blogspot.com JESIENNA ZUPA GRZYBOWA autorka: smaczne-zdrowe.blogspot.com z bloga(...)Placki ziemniaczane z cukinią autorka: stokrotka123 z bloga To i owo stokrotki "Buraki po burgundzku" autorka: chilliczosnekioliwa z bloga Chilli, czosnek i oliwa - blog o kuchni śródziemnomorskiej Pierogi z kaszą gryczaną, dynią i boczniakami autorka: Mątewka z bloga Kuchenne algorytmy Pierogi z kapustą kiszoną i pieczarkami autorka: izzy z bloga Take it Izzy Pieczarki z Niemiec autorka: Make Easy Meal
Weekendy w domu i ogrodziechemii, zdrowe naturalne kotleciki jaglano-szpinakowe. Z kaszą jaglaną, ekologicznym czosnkiem i kurkumą - zarówno te jak i inne cuda znajdziecie w sklepiku firmy Ecoblik. Ślicznie zapakowane, mają piękny kolor, a zapach kurkumy i czosnku jest tak intensywny, że kubki smakowe wariują. Proste kotleciki na bazie zdrowych, ekologicznych produktów nasycą na dość długo. Idealne na obiad podawane(...)ulubioną surówką. Nigdy nie byłam fanem kasz, a tym bardziej jaglanej; zaskoczyła mnie pozytywnie próbując już gotową potrawę. Składniki: na około 17 kotlecików 1,5 szkl. kaszy jaglanej Ecoblik 1 opakowanie świeżego szpinaku 1 marchew pół selera pół pora 1 duża cebula 2 jajka pieprz, sól czosnek mielony ekologiczny Ecoblik kurkuma mielona ekologiczna Ecoblik opcjonalnie: olej
Garnkowe fanaberiePyszna jaglanka z jogurtem i polewą z owoców leśnych. Idealna na śniadanie albo na zdrową przekąskę. Można ją zabrać do pracy - wystarczy zapakować do słoiczka! Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 180g 1 niepełna szklanka mleka kokosowego 180g 1 niepełna szklanka wody łyżeczka masła 5g kilka malin mrożonych 20g garść mrożonych jagód 30g łyżeczka ksylitolu płatki migdałów 10g pestki dyni(...)jogurt naturalny 150g Przygotowanie: Kaszę jaglaną przepłukać wrzątkiem i ugotować w mleku kokosowym wymieszanym z wodą. Kiedy kasza wchłonie cały płyn dodać masło, aby kasza była bardziej aksamitna. W rondelku zagotować maliny i jagody z łyżeczką wody, dosłodzić ksylitolem. W słoiczku lub szklance układać warstwami kaszę, jogurt, owoce, na koniec posypać pestkami dyni i prażonymi płatkami migdałów
Kulinarne Inspiracjezdrowym odżywianiem. Gdy przeszłam na dietę bezglutenową, rezygnacji z porannych owsianek bałam się najbardziej. Paradoksalnie to właśnie rezygnacja z glutenu umożliwiła mi poznanie nowych smaków, w tym bezglutenowych kasz. Takim sposobem zakochałam się w kaszy jaglanej i komosie ryżowej. Kasza jaglana jest dużo łatwiej dostępna w Polsce, dlatego też, właśnie tą kaszą zastępowałam na początku owsianki. Jaglankę, czyli słodką, śniadaniową(...)kaszę jaglaną, bardzo szybko pokochała cała moja rodzina (moja wszystko-jedząca(także gluten!)-mama ma wręcz sobotni rytuał śniadaniowy, polegający na jedzeniu jaglanki właśnie!). Ja szybko się nudzę. Jaglanki najzwyczajniej w świecie mi się przejadły i takim sposobem powstała (nie tylko dzisiejsza) komosanka. Dziś serwuję Wam ją z polską, soczystą gruszką i karmelizowanymi migdałami (możecie pominąć karmelizacje jeśli wydaje się
Fill The BowlSłodka propozycja ,której głównym składnikiem jest kasza jaglana. Mega pyszne trufle z trzech składników i naprawdę nie potrzeba im nic więcej .Są doskonałe. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej ,suchej 125 g białej czekolady wiórki kokosowe,około 100 g Kaszę ugotować w dwóch szklankach wody przez 15 minut ,przestudzić .Białą czekoladę rozpuścić w mikrofalówce i połączyć z ugotowaną kaszą ,wymieszać dokładnie(...)odstawić do lodówki aby masa stężała ,na około 1 godzinę.Następnie z masy formujemy kuleczki i obtaczamy dokładnie w wiórkach kokosowych.Smacznego. Uwaga: Większość podobnych trufli przewiduje miksowanie kaszy na gładką masę,dla mnie jednak taka jest o wiele smaczniejsza
Ladylaura.Przepis na kotlety mielone z kaszą jęczmienną. Nieco odmienna wersja tradycyjnych kotletów, która zasmakuje wszystkim wielbicielom kaszy. Składniki: 100 g kaszy jęczmiennej 300 g mięsa mielonego mała cebulka jajko ok 3 łyżki bułki tartej sól, pieprz Przygotowanie Kaszę gotujemy w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu. Cebulkę drobniutko siekamy i podsmażamy na łyżce masła. Składniki odstawiamy do ostygnięcia. Następnie dodajemy
e-PrzepisyKulinarnemenu. Jeśli chodzi o ciasta to obowiązkowy jest u nas oczywiście sernik, makowiec, jakieś ciasto z orzechami, pierniczki i ostatnio też miodownik, czyli kruche miodowe ciasto z kremem z kaszy manny. Tutaj znajdziecie przepis na tradycyjny miodownik. Dziś proponuje miodownik z wkładką makowego biszkoptu. Jest równie pyszny jak tradycyjna wersja :) Ciasto miodowe: 400g mąki pszennej, 2 jajka(...)dodać ocet oraz przesiane mąki i mak. Delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o wym. 24x24cm. Piec około 25minut w temp. 170st. Ostudzić. Krem z kaszy manny: 1 i 1/2 szklanki mleka, 7 łyżek kaszy manny, 6 łyżek cukru pudru (użyłam Gellwe) , 2 łyżki cukru waniliowego, 200g masła, dodatkowo 200g
Z miłości do słodkościPrzepis na ciasto podpatrzony z bloga "Obżarciucha". Super ciasto, dziękuję Składniki kasza jaglana, 1 szklanka woda, 2 szklanki mleko , 1/2 szklanki cukier, 3/4 szklanki cukier waniliowy, 1 opak jajka, 2 sztuki olej, 1/4 szklanki soda, 1/2 łyżeczki kakao, 5 łyżek bakalie, 1/2 szklanki dowolnych śmietanka 30%, 400ml śmietan-fix, 2 opak cukier puder, 2 łyżki Przygotowanie Wodę(...)zagotowujemy w rondlu, wsypujemy kaszę, gotujemy około 15 minut, aż kasza wchłonie całą wodę. Odstawiamy do wystudzenia. Kaszę można ugotować dzień wcześniej. Do miski przekładamy wystudzoną, rozdrobnioną kaszę, jajka, mleko, cukier, cukier waniliowy, olej i sodę. Całość miksujemy blenderem na gładką masę. Dodajemy kakao i bakalie, mieszamy i przelewamy do formy (około 28x22cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze
Gotowanie moimi oczamidomu najczęściej jadamy gołąbki tradycyjne; z mięsem i ryżem. Z kaszą gryczaną robiłam po raz pierwszy. Wyszło mi 15 sztuk niezbyt dużych bardzo smacznych gołąbków. Składniki: 1 średnia główka kapusty szklanka kaszy gryczanej 250 gram mięsa ( ja miałam kawałek karkówki ) 30 gram suszonych podgrzybków 2 średnie cebule olej sól, pieprz Sposób wykonania: Kapustę opłukałam wycięłam głąb, sparzyłam, oddzieliłam(...)liście, przestudziłam, wycięłam nerw. Grzyby opłukałam, zalałam wodą lekko osoliłam. Gotowałam przez około 15 minut, odcedziłam zachowując wodę od ich gotowania. Kaszę wsypałam do garnka, zalałam 1,5 szklanki wody z grzybów. Gotowałam przez ok. 7 minut. ( Kasza nie może się rozgotować ) Mięsko pokroiłam na drobne kawałki, podsmażyłam na patelni, cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam, grzybki drobno posiekałam. Wszystko
Darcia w kuchniSkładniki: Kaczka ( moja miała 2,30 kg ) 3 ząbki czosnku 1/4 szklanki oliwy sól, pieprz, majeranek. Farsz: Szklanka kaszy gryczanej podroby z kaczki ( u mnie wątróbka, żołądek, serce ) x2 kilka suszonych grzybów 1 średniej wielkości cebula olej, sól, pieprz Sposób wykonania: Kaczkę oczyściłam, umyłam, dokładnie osuszyłam papierowym ręcznikiem. Czosnek obrałam, przecisnęłam przez praskę wymieszałam z oliwą i przyprawami. Mieszanką natarłam(...)kaczkę z wierzchu i w środku. Pozostawiłam na noc w lodówce. Podroby z kaczki ugotowałam w wodzie z dodatkiem soli, wystudziłam, pokroiłam w kosteczkę. Do garnka wsypałam kaszę , dodałam podroby, rozdrobnione suszone grzyby, wlałam dwie szklanki wywaru z gotowania podrobów, gotowałam na wolnym ogniu do czasu wchłonięcia wody przez kaszę, odstawiłam. Cebulkę obrałam pokroiłam w kosteczkę, podsmażyłam na niewielkiej ilości
Darcia w kuchniPrzy bogactwie typowych polskich kasz (gryczana, jaglana, pęczak, jęczmienna) rzadko sięgam po inne kasze. Ale jednak się zdarza ;) Kasza kukurydziana po ugotowaniu gęstnieje tak, że można z niej formować różne kształty. Składniki : 200 ml polenty (kaszy kukurydzianej) łycha masła 3 łyżki startego parmezanu lub innego twardego sera czubata łyżeczka suszonej wędzonej papryki sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotować formę(...)mieszać. Część polenty można użyć od razu jak puree z ziemniaków. Resztę wyłożyć na środek folii. Chwycić folię za rogi i umieścić w keksówce. Wygładzić wierzch polenty, dociskając kaszę do dna. Odstawić do zastygnięcia. Po kilku godzinach pokroić polentę na paluszki. Obsmażać z obu stron na rozgrzanym oleju. Paluszki podawać z surówkami lub sałatkami, np. z sałatką z makreli
Weekendy w domu i ogrodzietwarogiem i dodatkiem oscypka. Smacznego! Ciasto: 3 szklanki mąki, najlepiej poznańskiej 1 jajko 2-3 łyżki oleju łyżeczka soli 2/3 szklanki bardzo ciepłej wody Nadzienie: 1,5 szklanki kaszy jaglanej 300 g półtłustego twarogu 150 g oscypka lub rolady ustrzyckiej lub innego wędzonego żółtego sera 2 średnie cebule sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki kminku (niekoniecznie) masło klarowane(...)olej do smażenia Kaszę dobrze opłukać na gęstym sicie i przelać wrzątkiem. W garnku zagotować ok. 3,5 szklanki osolonej wody i dodać kaszę. Gotować na bardzo małym ogniu pod przykryciem 20 minut (kasza musi wchłonąć całą wodę i być miękka). Ostudzić. Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle lub oleju. Ostudzić. Twaróg rozdrobnić widelcem. Ser zetrzeć
Czerwień i błękitWszyscy dobrze wiemy, że kasze trzeba jeść, bo są zdrowe. Co jeżeli Twoje dziecko nie przepada za kaszami? Trzeba wówczas zastanowić się czy placki nie uratują sytuacji. Kuskus nie przez każdego jest uznawany za kaszę, ponieważ łączy cechy makaronu, więc do przemycania dzieciom jest idealny. U mnie ratują za każdym razem ;) Składniki: 1 szklanka kaszy kuskus szklanka wrzątku(...)mniej w zależności od ilości gruszek) cukier do smaku Przygotowanie: Kuskus zalewamy wrzątkiem i zostawiamy pod przykryciem na około 5 minut. W tym czasie miksujemy jajka. Powoli dodajemy kaszę, mąkę z proszkiem do pieczenia oraz mleko. Wszystko łączymy mikserem. Na koniec dodajemy nutellę i ewentualnie cukier ( ja nie dodawałam, bo gruszki, których użyłam były słodkie). Obieramy gruszki i kroimy
ChilliJemy