oryginalnej są dość tłuste i kaloryczne, a czasami nawet mdłe. Dlatego dzisiaj postanowiliśmy przygotować ich zmodyfikowaną wersję. Równie pyszną, a ze zdecydowanie mniejszą zawartością cukru i ładunkiem energetycznym ;-) Dzięki kaszy jaglanej, która ma właściwości zasadotwórcze dodatkowo deser jest znacznie zdrowszy dla naszego organizmu. Dzięki akcji "Cukier z głową" zaczęliśmy zwracać uwagę na skład słodyczy, również tych domowych. Więcej(...)masła 1/2 szklanki jogurtu 1 łyżka cukru pudru Królewski żółtko białko do posmarowania z odrobiną mleka cukier drobny Królewski do posypania KREM JAGLANY: 100 g kaszy jaglanej laska wanilii szczypta soli 8 łyżkek twarogu sernikowego 1 łyżka cukru pudru Królewski CIASTO: Na stolnicę wysypujemy mąkę i siekamy z zimnym masłem. Dodajemy cukier, jogurt oraz żółtko i wyrabiamy szybko
Kuchnia od dwojgaJako dziecko nie lubiłam kaszy manny, a teraz robię ją bardzo często na różne sposoby. Jest doskonała na śniadanie, deser czy podwieczorek. Odrobina cukru pudru nie zaszkodzi, a jak słodzić - zajrzyjcie na stronę www.uczymyjakslodzic.pl SKŁADNIKI 2 łyżki kaszy manny, 200 ml mleka, 1 łyżka cukru pudru Diamant , 1 nektarynka, prażone płatki migdałowe WYKONANIE W ¼ szkl. mleka mieszamy kaszę, pozostałe mleko(...)zagotowujemy, do gotującego dodajemy kaszę. Dosładzamy cukrem do smaku. Nektarynkę obieramy, kroimy w kostkę, przesmażamy kilka minut, w razie potrzeby dosładzamy. Kaszę przekładamy do miseczki, układamy nektarynki, posypujemy płatkami
słodki bratekbidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Oto kolejny przepis z serii bez glutenowej, tym razem są to kruche jaglane ciasteczka z wiórkami kokosowymi Taka rada, kasza musi być naprawdę mięciutka u mnie chyba była nie do końca dobrze ugotowana przez co były wyczuwalne twardawe drobinki. Ale i tak ciasteczka były bardzo smaczne i szybko zniknęły(...)theme-font:minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} 2 szklanki wiórków kokosowych 1 szklanka suchej kaszy jaglanej 2 i 1/3 szklanki wody do kaszy 3/4 szklanki ksylitolu ale również może być biały cukier jeśli jest tolerowany 2 łyżeczki cukru waniliowego u nas domowy. ( Na kilka
W garach u Gosiniecałe 20 minut. Wiele warzyw, wiele przypraw, nutka kokosowego posmaku i potrawa jest gotowa. Polecam na lunch lub na kolację. Smacznego! porcja dla 1 osoby Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 mała marchewka 1/3 pora 1/3 papryki czerwonej 1 ząbek czosnku olej kokosowy 2 łyżki posiekanej natki pietruszki garść rukoli szczypta imbiru w proszku sól, pieprz szczypta oregano szczypta słodkiej(...)proszku 1 łyżeczka miodu 2 łyżki twarogu Przygotowanie: Czosnek i pora drobno pokroić. Paprykę pokroić na małe kawałki, marchewkę obrać i pokroić w słupki. Rukolę umyć i porwać. Kaszę jaglaną przepłukać pod wodą. 1 szklankę wody wlać do garnka, posolić i zagotować. Dodać kaszę i gotować około 10 minut. Po tym czasie zdjąć z ognia i pozostawić pod przykryciem
JaglusiaDziś podam Wam przepis na cukinię faszerowaną w wersji dietetycznej. Nam bardzo smakowała i mam nadzieję, że Wam również posmakuje :) Składniki: 3 małe cukinie 250g mielonego mięsa drobiowego 60g kaszy bulgur 1 cebula garść posiekanej natki pietruszki 50g startego żółtego sera 1/4 łyżeczki cząbru 1/4 łyżeczki granulowanego czosnku sól biały pieprz Kaszę ugotować i wystudzić. Cukinię przekroić na pół(...)zostało wydrążone zetrzeć na grubej tarce i zasolić, a jak puści soki odsączyć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić na 1 łyżeczce oleju. W misce połączyć mięso z kasza, cebulą, odciśniętą cukinią i posiekana natką pietruszki. Dodać przyprawy i wyrobić na gładką masę. Gotowym farszem napełnić cukinie. Ułozyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury
kuchnia doskiwstępie przyznam, że zdjęcia nie powalają, ale co tam. Smak knedli, tak delikatny…słodziutki, na pewno Wam zrekompensuje moje nieudane fotki Knedle dzięki połączeniu sera białego i kaszy są niezwykle leciutkie. Przypominają w smaku nieco popularne leniwe, ale z niespodzianką w środku w postaci truskawki. Taka mała, słodka zaskoczka Knedle jak to knedle, możecie jeść z bułką zrumienioną(...)tłusty, możecie pominąć mielenie. Jeśli preferujecie ser chudy, który jest bardziej suchy, to jeśli nie zmielicie sera, w cieście będą widoczne białe serowe grudki. Ja użyłam do ciasta pełnoziarnistej kaszy manny, dlatego kluski mają nieco ciemnawą barwę i wyraźne ciemne kropki w fakturze. A jeśli macie ochotę na tradycyjne knedle z truskawkami i nie tylko, po przepis zapraszam Was TUTAJ
Mieszam w Garnkuzawierają one łatwo przyswajalne cukry - glukozę i fruktozę. (źródło https://www.doz.pl/) Dziś zrobiłam super śniadanie dla mnie i dla dzieci oraz dla mamy z cukrzycą. Składniki szklanka kaszy jaglanej garść suszonej żurawiny truskawki napar z 3 torebek herbaty Teekanne u mnie Irish Cream około 2 szklanki duża łyżeczka siemienia lnianego miód spadziowy garść(...)płatków migdałów opcjonalnie ulubione mleko roślinne i sezam do posypania bazylia Kaszę jaglaną kilkakrotnie przelej wrzątkiem, aby wyeliminować gorzki smak, który może pojawić się po ugotowaniu. Kaszę wsyp do garnka, dodaj żurawinę, siemię lniane. Zalej naparem z herbaty i gotuj na sypko. Międzyczasie upraż płatki migdałów oraz sezam. Do ugotowanej kaszy jaglanej możesz dodać ulubione mleko roślinne. Wymieszaj. Jeśli lubisz
Z Kuchni Do Kuchniprosty i kolorowy obiad, który na pewno i Wam posmakuje. Polecamy kaszę jaglaną z mięsem mielonym, zieloną fasolką szparagową i papryką :) Składniki na kaszę z mięsem: – 300 g mięsa mielonego wieprzowego – 60 g kaszy jaglanej – 200 g zielonej fasolki szparagowej – 1 mała czerwona papryka
Kuchenne WariacjeJuż dawno mówiłam Wam, że jestem ogromną wielbicielką zarówno soczewicy , jak i kaszy jaglanej. Połączone razem zawsze tworzą fajne i smaczne danie. Dziś przygotowałam dla Was pyszne, chrupiące kotleciki z soczewicy i kaszy jaglanej inspirowane moimi ukochanymi smakami Indii – z dodatkiem curry i kminu rzymskiego. Niesamowicie aromatyczne! Świetnie smakują np. z sosem z pieczonych pomidorów albo papryki. Są idealnym(...)obiad! Są bezglutenowe , w związku z czym bez obaw mogą je zajadać osoby z nietolerancją. Koniecznie spróbujcie! Gwarantuję, że posmakują i z przyjemnością sięgniecie po dokładkę. Smacznego! SKŁADNIKI: * ugotowana kasza jaglana – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * ugotowana soczewica czerwona – 3/4 szkl ( dostępna TU ) * jajko – 1 szkl * bułka tarta bezglutenowa – 2-3 łyżki * maka ryżowa – 1 czubata
Ostra na Słodkodaniu pachną lubczykiem, vegetą i czosnkiem. Warzywa uduszone na maśle z dodatkiem lubczyku dodają niezwykłego aromatu całemu daniu. Jest kolorowo i smacznie na talerzu, wszystko podane z kaszą, posypane szczypiorem lub natką. Danie podałam z kaszą, choć zamiennie takie warzywa pasują do ryżu i makaronów. Składniki: szklanka kaszy pęczak 1 mniejsza cukinia 1 czerwona papryka(...)cebulą i czosnkiem, gdy lekko zmiękną (uwaga, by czosnek się nie przypalił) dodaj paprykę, pomidora, pieczarki i chili, duś do miękkości. W tym czasie ugotuj w osolonej wodzie kaszę pęczak. Warzywa przypraw do smaku, dodaj odcedzoną kaszę, wymieszaj, ewentualnie dopraw do smaku, wykładaj na talerze i udekoruj szczypiorem lub natką. Smacznego
Zasmakuj KuchniDzisiaj tak na szybko zapraszam na pyszne i delikatne kotleciki z kaszy orkiszowej pełnoziarnistej nowość w Cenos . Kasz orkiszowa otrzymywana jest z pełnych ziaren orkiszu, pasternej odmiany pszenicy.Jak wiadomo orkisz to znakomite źródło błonnika i białka.Kasza nadaje się do sałatek i jako farsz np: do gołąbków. Zapraszam :) 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej Cenos 250 g sera białego(...)smaku 1/2 łyżki masła 2 łyżki bułki tartej odrobina oleju do smażenia około 1/2 szklanki bułki tartej do obtaczania Cebulę obieramy, kroimy w kosteczkę i podsmażamy na maśle. Kaszę gotujemy w osolonej wodzie tak długo aż cały woreczek napęcznieje, następnie odcedzamy z wody, wyciągamy z woreczka i odstawiamy do przestygnięcia. Ser przekładamy do miski i rozdrabniamy widelcem, następnie dodajemy
Sama słodycz i szczypta chiliKASZA GRYCZANA - idealny dodatek do mięs, ryb, warzyw , sałatek, jajek. Pyszna o charakterystycznym zapachu i smaku. Dziś przygotowałam ją gotowaną w cebuli i podałam z jajkiem sadzonym. Polecam. SKŁADNIKI: 🍳2 cebule 🍳2 woreczki kaszy gryczanej 🍳Sól i pieprz do smaku 🍳1 łyżeczka czosnku granulowanego 🍳 Dodatkowo : 6 jajek i sól np. Czarna PRZYGOTOWANIE: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳🍳 Cebulę obieram a następnie kroję w piórka(...)garnka wlewam wodę i wkładam cebulę. Zagotowuję dodaję kaszę, solę i pieprzę. Gotuję aż kasza będzie miękka. Pod koniec gotowania dodaję jeszcze ok 1 łyżeczki czosnku granulowanego. Kaszę odcedzam. Przekładam na talerz. Podaję z jajkami sadzonymi z dodatkiem czarnej soli. Smacznego
Gotowanie PatkiOstatnio bardzo modna stała się kasza jaglana, ja mam nawet wrażenie, że to odkrycie ostatniego czasu. Kasza jaglana wbrew wrażeniu używana jest od dawna. W książce kucharskiej z 1962 roku znalazłam przepis na krupnik z kaszy jaglanej. Postanowiłam przepis wcielić w życie. I tak dzisiaj prezentuję przygotowaną zupę. Może wypróbujecie. Składniki: 3 l wody 3-4 marchewki 1 pietruszka Kawałek(...)korzenia selera 3-4 ziemniaki 1 cebula Ćwiartka z kurczaka 100 gram boczku wędzonego 150 gram kaszy jaglanej Sól Pieprz Liść laurowy – kilka Ziele angielskie – kilka Natka pietruszki Wykonanie: Do garnka wlewamy wodę. Wkładamy kurczaka. Zagotowujemy i usuwamy szum. Dodajemy liść laurowy, ziele angielskie. W między czasie obieramy marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki. Kroimy w kostkę. Razem z całą cebulą
Smaki EwyKlasyk domowej kuchni w nowej odsłonie. Wegańska zupa pomidorowa z fasolką szparagową, papryką i kaszą jęczmienną. Pożywna i zdrowa. Czas przygotowania: 45 min. Porcja dla 6 osób Koszt przygotowania: 11,00 zł SKŁADNIKI na wywar warzywny: 500 g pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki fasolki szparagowej 1/2 czerwonej papryki 1 szklanka kaszy jęczmiennej 2 litry wody(...)dodajemy pomidory, koncentrat pomidorowy i fasolkę szparagową. Gotujemy na średnim ogniu. Na oliwie przesmażamy pokrojoną w kostkę paprykę i cebulę, a następnie dodajemy do zupy. W między czasie gotujemy kaszę jęczmienną w proporcjach 1 szklanka kaszy/ 1 litr wody ok. 12 min. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy jeszcze 15 min. na małym ogniu. Do talerza nakładamy dwie łyżki kaszy
kulinarnyJa