Kaszę jaglaną do tej pory jadłam ugotowaną, z dodatkiem owoców i bakalii. Najczęściej na śniadanie albo deser. Zainspirowana przepisem na zapieczoną jaglankę, czyli coś w rodzaju ciasta jaglanego z owocami, zrobiłam i ja też:) Za pierwszym razem kaszę ugotowałam zbyt płynną i po wyjęciu z piekarnika nadawała się do zjedzenia jedynie łyżeczką, co mnie absolutnie nie zraziło, a wręcz(...)przeciwnie - wiedziałam, że będzie następny raz. I był dzisiaj:) Składniki: ok. 5-6 łyżek kaszy jaglanej ok. 300 ml wody kurkuma, imbir, cynamon, 1/2 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli łyżka ksylitolu jajko - miało być, ale na śmierć zapomniałam dodać (za pierwszym razem dodałam) i nie zauważyłam różnicy;) Mus owocowy*: jabłko gruszka kilka śliwek łyżka masła świeża figa na wierzch
Zdrowa Kuchnia SowyBardzo lubię kotlety z kaszy, są smaczne, zdrowe i można ich zrobić całą „furę”, nie wymagają jakiś wyszukanych dodatków, gdyż same w sobie są pyszne. Wyglądają jak tradycyjne kotlety mielone (z mięsa), ale mięsożercy nie rozczarują się podczas ich konsumowania. Przecież nie trzeba mięsa aby zrobić bardzo smaczny posiłek, zobaczcie sami na inne moje przepisy: Krokiety z kaszy(...)ziemniaczane (Panzerotti neapolitańskie) ; Krokiety z kapustą i grzybami ; Kotlety ziemniaczane faszerowane mięsem ; Kotlety z jajek (kotlety jajeczne) ; Kotlety ziemniaczane z sosem grzybowym ; Krokiety o smaku ruskich pierogów Mielone z kaszy jaglanej z żółtym serem i prażoną cebulką smażyłam na oleju rzepakowym, gdyż olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega- 3 i dlatego warto go wykorzystywać w kuchni, szczególnie do smażenia
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębogactwo witamin, składników mineralnych, błonnika pokarmowego i antyoksydantów. Mogą występować w przeróżnej postaci. Podane w kawałkach, jako surówka, w placuszkach, w zupie… Oj, możliwości jest naprawdę mnóstwo! 2. Kasze Na szczególną uwagę zasługuje kasza jaglana. Nie bez powodu jest ona nazywana „królową wśród kasz”. Działa na organizm alkalizująco, pomagając pozbyć się toksyn. Posiada właściwości antynowotworowe, antydepresyjne oraz wspomagające układ(...)odpornościowy. Ziarna tej kaszy są bogatym źródłem wapnia, żelaza, magnezu, fosforu, potasu, sodu, cynku, miedzi, manganu i selenu. To nasza ulubiona kasza. Świetnie smakuje zarówno w daniach na słono, jak i na słodko. 3. Jajka Na temat jajek bardzo dużo pisałam tutaj . Są bogate w najlepsze jakościowo białko. Znajdziemy w nich także witaminy
Natka Pietruszkiwegetariańskie pulpety, w kremowym sosie z suszonych pomidorów i szpinaku. Podałam je z makaronem spaghetti , ale równie dobrze bedą z ziemniaczkami puree. Bardzo ważne jest dokładne odparowanie kaszy i soczewicy przed formowaniem pulpetów. Najlepiej zrobić to dzień przed planowanym podaniem. Po ostudzeniu masa powinna być tak sztywna, że można ją kroić nożem. ------------------------------------------------- SKŁADNIKI / 4 PORCJE PULPETY(...)szklanki czerwonej soczewicy 1/3 szklanki kaszy jaglanej 1 por (tylko biała i jasnozielona część) lub cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki oliwy 500 ml bulionu warzywnego lub wody kilka gałązek natki pietruszki sól, pieprz SOS Z SUSZONYCH POMIDORÓW 8 kawałków suszonych pomidorów z oliwy/oleju 4 ząbki czosnku 25 g masła 2 łyżki oliwy lub oleju ze słoiczka
cool and mintymąki pszennej tortowej 100 g. mąki krupczatki 60 g. zimnego masła 2 łyżki cukru pudru 1/4 łyżeczki soli 2 żółtka 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany Krem z kaszy: 300 ml. mleka 3 łyżki kaszy manny 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 80 g. miękkiego masła Mus pomarańczowy: 2 nieduże pomarańcze 50 ml. wody 60 g. cukru Oraz: 5 łyżek(...)miejscach ciasto widelcem. Piecz przez 15 minut w temperaturze 180°C. To samo zrób z drugim kawałkiem ciasta. Odstaw blaty do wystudzenia. Mleko wymieszaj z cukrem, cukrem waniliowym i kaszą. Postaw na palnik i od momentu zagotowania gotuj na małym ogniu 5 minut. Odstaw do wystudzenia. Miękkie masło zmiksuj. Dodawaj do niego po 1 łyżce zimnej kaszy, cały czas miksując
Delicious Placemaślanym, zwieńczony plasterkami truskawek zatopionymi w truskawkowej galaretce. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: BISZKOPT 4 jajka swojskie ściółkowe szczypta soli 100 g zwykłego cukru 70 g mąki pszennej 4 łyżki kaszy mannej KREM MAŚLANY 200 g miękkiego masła 60 g cukru pudru 1 łyżka olejku z prawdziwą wanilią GALARETKA Z OWOCAMI 500 g świeżych, słodkich truskawek 2 opakowania galaretki truskawkowej (adsbygoogle(...)sztywną pianę. Do puszystych białek stopniowo dodawaj cukier, miksuj aż wszelkie kryształki cukru rozpuszczą się. Cały czas miksując dodawaj po 1 żółtku. Do masy wsyp mieszaninę mąki pszennej i kaszy mannej. Wymieszaj delikatnie szpatułką lub zmiksuj krótko na najniższych obrotach miksera, jedynie do połączenia masy. Puszystą masę biszkoptową przełóż na blaszkę do pieczenia o wymiarach 35 x 25 cm, wyłożoną
ProstePesto.plWegetariańskie pulpeciki z tofu, pieczarek, kaszy jaglanej, orzechów i kilku jeszcze dodatkowych składników to danie lekkie i łatwe do zrobienia. Niech cię nie przeraża długa lista składników! Czas : 25 minut Poziom trudności : Nieco wymagające Liczba porcji : 2 Lista składników jest rzeczywiście dość długa, ale to dlatego, że jeśli chcesz zrobić dobre, wegetariańskie pulpety to trzeba popracować nad odpowiednim smakiem(...)konsystencją. Efektem tych zabiegów jest zdrowe i pyszne danie. Nasze wegetariańskie pulpety zrobione są na bazie tofu i kaszy jaglanej, które zapewniają potężny ładunek białka. Kasza jest też spoiwem warzywnej masy. Podobną rolę pełnią orzechy nerkowca i siemię lniane. Za strukturę odpowiadają płatki owsiane. Bez nich wegetariańskie pulpeciki będą za miękkie. Dodatkowym składnikiem utwardzającym jest mąką żytnia. Zamiast niej możesz
Niedzielny kucharzniedzielnego rodzinnego obiadu oraz szybkiego obiadu podczas tygodnia. Możesz je podać dosłownie z każdym dodatkiem, ja uwielbiam pulpety z ryżem, ale śmiało możesz je podawać z ziemniakami z wody, kaszą, makaronem, a nawet z bułką z masłem. Pulpety w sosie pomidorowym to również idealny pomysł na obiad na kilka dni. Wystarczy, że zamrozisz je w woreczku do żywności z zamknięciem(...)dłuższego czasu do przygotowania pulpetów kupuję mięso w jednym kawałku z osiedlowego sklepu mięsnego i samodzielnie je miele, pulpety z takiego mięsa są o wiele lepsze w smaku) woreczek kaszy jęczmiennej drobnej ( jeżeli nie lubisz kaszy jęczmiennej możesz użyć białego i brązowego ryżu, czy kaszy gryczanej lub pęczak) 1 duże jajko 1 czerstwa bułka zamoczona w wodzie świeża marchewka starta
To Musisz Wiedziećmięso to serwuje się w różnych zakątkach świata. Rosja – roladki z indyka z gryczanym nadzieniem Kuchnia rosyjska słynie nie tylko z kawioru, blinów i pielmieni. Wszelkiego rodzaju kasze należą do podstawowych potraw staroruskich. Dlatego też i w tych roladkach nie może zabraknąć dodatku kaszy gryczanej. Jednak to mięso indycze odgrywa w nim główną rolę. Ponadto jest to danie, które(...)trudu wykonasz z powszechnie dostępnych w naszym kraju produktów. Składniki: ok. 600 g piersi z indyka (4 filety) 40 g kaszy gryczanej niepalonej 250 g cebuli duży ogórek kiszony pęczek koperku 1 żółtko 8 plasterków boczku 1 łyżka oleju 200 ml bulionu (najlepiej warzywnego) 1 łyżka masła klarowanego 100 g tłustej, gęstej śmietanki (najlepiej crème fraîche) sól, pieprz Sposób przyrządzenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przyrządzeniu, aromatyczna sałatka z kuskusem! Ja już wiem jak smakuje! Wam sugeruję przekonać się o tym "na własnym podniebieniu"! Składniki: 200 g kaszy kuskus 1 mała puszka kukurydzy 2 pomidory 1 ogórek wężowy 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 5 łyżek oliwy 5 łyżek soku(...)cytryny 2 ząbki czosnku sól, pieprz Przygotowanie: Kaszę kuskus przygotowujemy tak jak zwykle. Proporcje kaszy do wrzątku 1:1. ! szklanka kaszy, 1 szklanka wrzątku. Zalewamy mieszamy, pod przykryciem zostawiamy aż wchłonie wodę. Pomidory kroimy w kostkę, uprzednio usuwając gniazda nasienne. Ogórki i papryki pokrojone w kostkę dodajemy do kaszy wraz z pomidorami, osączoną z zalewy kukurydzą oraz posiekaną natką
R'n'G KitchenPoznaj mój rodziny przepis na wigilijną zupę grzybową z suszonych grzybów, kaszy i kiszonej kapusty przekazywany z pokolenia na pokolenie. Jest tak dobra, że wypiera tradycyjny barszcz czerwony! Na większości stron i blogów znajdziesz przede wszystkim pół przepisy pisane przez osoby, które takiej zupy nie robią. Dodają ją tylko aby mieć kolejny przepis na liście! To z pewnością pracochłonna potrawa(...)używam domowej kapusty kiszonej oraz suszonych borowików i podgrzybków. Składniki na wigilijną zupę grzybową 4 litry wody + 2 szklanki do namoczenia grzybów 2 kg domowej kiszonej kapusty 200 g kaszy gryczanej 4 garści suszonych szlachetnych grzybów 1 duża cebula około 250 – 300 g olej do zeszklenia cebuli Przyprawy: sól świeżo zmielony czarny pieprz Sposób wykonania wigilijnej zupy. Zobacz
Ania gotujesolidną porcją warzyw to aż nadto. Jedno udko spakowaliśmy do lodówki z przeznaczeniem na obiad w środę. We wtorek do piekarnika trafił: Meatloaf, czyli pieczeń z indyka i kaszy Upiekliśmy solidny kawał pieczeni, który wystarczył na obiad, a resztę dojadaliśmy na kolację. Meatloaf doskonale smakuje na zimno, przypomina nieco pasztet. Pieczeń powstała z masy z mielonego indyka i dwóch rodzajów(...)kaszy. Masy zrobiliśmy znacznie więcej niż potrzeba – nadwyżka trafiła do lodówki, żeby posłużyć jako baza do obiadu na czwartek. I jeszcze jeden trick: meatloaf podaliśmy z pure z kalafiora i ziemniaków. I znowu, ugotowaliśmy więcej pure niż potrzeba. Następnego dnia było jak znalazł. W środę obiad zrobił się sam, gdyż większość składników była gotowa. W ten sposób powstał: Kurczak
Niedzielny kucharzwzględu na lekki, cytrusowy smak, który świetnie pasuje do pozostałych składników. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na proste i pyszne sałatki znajdziesz w zakładce SAŁATKI Kuskus . Moja ulubiona kasza do ekspresowych dań. Zalać bulionem, 5-7 minut i gotowe! Jest pyszna, delikatna i zdrowa. Jeśli nie macie jednak kuskusu w domu, możecie go zastąpić quinoą (komosą ryżową), kaszą jaglaną albo(...)dwojga, prosta sałatka, prosty przepis, sałatka na imprezę, sałatka z tuńczykiem, tuńczyk, włoska sałatka Całkowity czas przygotowania 15 min. Porcje 4 porcje Autor Agnieszka | na-talerzu.pl Składniki 250 g kaszy kuskus 270 ml bulionu warzywnego 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 100 g sałaty 70 g suszonych pomidorów 100 g zielonych oliwek Dressing 5 łyżek oliwy 2 łyżki octu jabłkowego ¾ łyżeczki
Na-talerzu.pl