kasza - 17339 przepisów (strona:161/1156)

Burgery z kaszy jaglanej i ciecierzycy 202

Dziś postanowiłam zrobić pyszne i bardzo sycące burgery kaszy jaglanej z dodatkiem ciecierzycy z domowymi bułkami żytnimi. Do przyrządzenia burgerów użyłam ekologicznej kaszy jaglanej i bardzo aromatycznych przypraw firmy  Eco Blik , która jest bardzo smaczna i zdrowa i bardzo szybko się gotuje. Bardzo smakowały mojej rodzinie.  Składniki: Burgery: 1 szklanka ekologicznej kaszy jaglanej  Eco Blik Puszka ciecierzycy(...)wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 15-20 minut. Upieczone bułeczki układamy na metalowej kratce i pozostawiamy do ostudzenia. Kaszę jaglaną wsypujemy do garnka, zalewamy 1 litrem wody, gotujemy przez 15 minut, odcedzamy na sicie. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę, podsmażamy na rozgrzanym oleju. Ciecierzycę odsączamy z zalewy, przekładamy

Bajeczna Kuchnia
Deser z kaszą jaglaną, bananem i kiwi 112

Dzisiaj zapraszam Was na pyszny, słodko-kwaśny deser na zimno. Połączenie kaszy jaglanej, banana i kiwi. Deser jest obłędny w smaku. Pomysł na poniższą przekąskę na słodko podpatrzyłam u Pinkcake . Jeżeli nie wiecie co zrobić z pozostałą kaszą jaglaną (z woreczka) to zachęcam do przygotowania kremu czekoladowego .    Składniki na 2 porcje: 50 g suchej kaszy jaglanej (1/2 woreczka(...)banan 4 duże kiwi 2-3 łyżeczki miodu (lub cuk ru) Kaszę jaglaną ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Następnie zmiksować z bananem i miodem. Masę posmakować i ewentualnie dosłodzić. Kiwi obrać i zblendować. Do szklanek nakładać warstwami kiwi i kaszę jaglaną. Przed podaniem schłodzić w lodówce

Ugotować
Krem czekoladowy z kaszy jaglanej 147

Jeżeli dbacie o linię, a macie ochotę na krem czekoladowy to zachęcam Was do przygotowania kremu na bazie kaszy jaglanej. Bez dodatku tłuszczu i dziwnych wspomagaczy. Najlepiej krem mocno zmiksować, aby kasza i orzechy nie były w kawałkach. Krem warty spróbowania - czekoladowo-orzechowy, lekko słodki i bardzo delikatny ♥ Składniki na 1 słoik 250 ml: 50 g surowej kaszy jaglanej(...)orzechów laskowych 1 banan 3 łyżeczki miodu 2 łyżki gorzkiego kakao 3 łyżki mleka w proszku + ewent. 1-2 łyżki śmietany 30% (lub mleka) odrobina soku z cytryny Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Do kielicha blendera dodać ugotowaną kaszę, pokrojonego banana, posiekane orzechy, kakao, miód i mleko w proszku. Wszystko zblendować. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Jeśli masa

Ugotować
Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną – Lubelski Kociołek!!! 201

inne pyszności są u mnie codziennością Dziś pragnę wam przedstawić wymyślony i stworzony przeze mnie deser - jest zdrowy i pożywny - idealny na lato, może zastąpić nawet lekki posiłek. Kasza jaglana z truskawkami i bitą śmietaną Składniki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 2 garści truskawek 200 ml śmietanki 30% łyżka skórki startej z cytryny pół szklanki mleka szczypta cynamonu 2 łyżki cukru(...)łyżki cukru pudru mięta do ozdoby Do dzieła!!! Kaszę jaglaną polewamy na sicie wrzątkiem, następnie wsypujemy do garnka z grubym dnem i zalewamy 1 i 1/2 szklanki wody - gotujemy na małym ogniu aż kasza będzie miękka i woda się wygotuje. Następnie wlewamy mleko i cukier - delikatnie mieszamy i gotujemy aż nadmiar mleka się wygotuje - od czasu do czasu potrząsamy rondelkiem

sierotka maRysia w kuchni
FIT chlebek jaglano-dyniowy bez białej mąki i cukru 158

chyba nic jeśli weźmiemy pod uwagę składniki...?;) Zapraszam! Składniki : na keksówkę 30 x 12 x 8 1,5 szklanki purée z dyni (ja użyłam dyni zwykłej) 200 g suchej kaszy jaglanej szklanka wody + szklanka mleka (do gotowania kaszy) 3 łyżki oleju rzepakowego 4 łyżki płynnego miodu 2 jajka  ok. 70 g rodzynek łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu(...)skorupy i zmiksować na gładkie pur é e. Do tego chlebka potrzebujemy 1,5 szklanki takiego pur é e. Resztę można zawekować w słoikach i wykorzystać później.  Suchą kaszę jaglaną uprażyć w garnku z grubym dnem do czasu, aż zacznie ładnie pachnieć. Wlać wodę i mleko ze szczyptą soli, przemieszać. Gotować na małym ogniu do czasu, aż kasza wchłonie

Kuchnia Ellie
Pulpeciki z kaszy jaglanej 157

Przygotowując poniższe pulpeciki nie wiedziałam czego się spodziewać - w końcu jest to tylko połączenie kaszy jaglanej i warzyw, ale... naprawdę warto je przyrządzić. Pulpeciki są pyszne, miękkie i sycące. Poniższe pulpeciki podałam z ziemniakami i mizerią. Bardzo dobrze będą smakować polane, np. sosem pieczarkowym. Przepis na poniższe danie znalazłam na opakowaniu kaszy jaglanej.   Składniki na porcje dla 4 osób(...)suchej kaszy jaglanej 1 marchewka 1 pietruszka 2 małe cebule 2 ząbki czosnku 50 g żółtego sera 2 jajka 2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki otręby żytnie oliwa z oliwek lub olej sól, pieprz Kaszę ugotować w osolonej wodze zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ostudzić. Marchewkę i pietruszkę obrać oraz zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Cebulę obrać i drobno pokroić

Ugotować
SZASZŁYKI Z PIERSI Z INDYKA Z ANANASEM I KASZĄ KUS KUS 137

ciast, a także do dań mięsnych. I właśnie dziś proponuję danie z tym egzotycznym owocem Składniki: piersi z indyka 4 ząbki czosnku żółta pasta curry jogurt bałkański świeży ananas kasza kus kus pomidor bakłażan dymka sól,pieprz Piersi z indyka pokroiłam na kawałki,posoliłam, popieprzyłam, dodałam około czterech startych ząbków czosnku i żółtą pastę curry. Przyprawione piersi polałam jogurtem bałkańskim(...)Ananasa (oczywiście świeżego) pokroiłam na kawałki i nakłułam go naprzemiennie z mięsem na patyczki do szaszłyków. Smażyłam je na grillowej patelni aż mięso się usmaży. Do nich przyrządziłam kaszę kus kus. Ale żeby nie była za sucha i monotonna, urozmaiciłam ją w następujący sposób: Pokroiłam obrane ze skórki pomidory,bakłażana i podsmażyłam je na patelni. Dodałam je do kaszy

potrawyregionalne
KURCZAK Z FENKUŁEM WARZYWAMI I KASZĄ BULGUR 185

zwykłego kurczaka można przygotować fajny obiad. Wystarczy trochę warzyw i pyszna kasza bulgur o której pisałam w poprzednim poście. TABBOULEH SAŁATKA Z BAKŁAŻANA KASZY BULGUR  Z MIĘTĄ I SOKIEM Z CYTRYNY   Składniki: 5-6 udek z kurczaka ( lub innych, dowolnych jego części) 1-2 szklanki kaszy bulgur 2 szt. marchewek 1 cebula pół selera kawałek zielonej części pora(...)lubicie chutney z mango możecie pod koniec pieczenia udek dodać łyżkę albo dwie. Daje ono fajny słodko-ostry smak. Pozostało już tylko dodać warzywa do mięsa. Przed podaniem przygotowałam kaszę bulgur.   Wystarczy ją zalać wrzątkiem w proporcjach mniej więcej  1:2, przykryć i odstawić na 10 minut. Można wykorzystać tłuszcz ze smażenia kurczaka i polać nim kaszę. Smacznego

potrawyregionalne
CZULENT DANIE JEDNOGARNKOWE 253

CZULENT to tradycyjna potrawa kuchni żydowskiej.  To bardzo wolno gotowany (duszony) gulasz, przyrządzany z koszernego mięsa,  z fasolą,ciecierzycą, ziemniakami,cebulą, kaszą jęczmienną lub jaglaną.   Spożywany jest w szabat. W związku z tym, że w szabat nie wolno gotować na ogniu, czulent przygotowuje się przed jego rozpoczęciem, a następnie pozostawia w rozgrzanym piecu, aby dogotował się przez(...)razu podawać.  Składniki: 1 kg. wołowego mięsa (może być tłustsze) 3-4 szt. ziemniaków 2 szt. cebuli 1 szt. marchewki 250 ml. pomidorów (przecier) 2-4 łyżki kaszy jęczmiennej (pęczak)  250 g. fasoli Piękny Jaś  250 g. ciecierzycy 0,5 l. bulionu wołowego (można więcej gdy gulasz będzie za gęsty) minimum 6 (lub więcej) ząbków czosnku

potrawyregionalne
Kulki z kaszy manny (z krakersami) wg Di 149

dobre nie wyszło.." Dzięki temu kulek nie nadążyłam smażyć i szybciutko znikały jeszcze cieplutkie. W strukturze (jakby ciasta drożdżowego) i smaku przypominają bułeczki. Takie małe pączki, w których kasza nie jest wyczuwalna. (15-17 sztuk) 3/4 szklanki kaszy manny 500 ml wody 40g pikantnych krakersów 1 jajko 1 łyżeczka masła 1 łyżka posiekanego koperku sól Dodatkowo: mąka żytnia do obtaczania(...)może być dowolna) olej do smażenia Wodę (osoloną) doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia i powoli połączyć z kaszą (intensywnie mieszając trzepaczką). Całość ponownie postawić na palnik, dodać masło i zagotować. Ugotowaną kaszę wymieszać z koperkiem i po ostudzeniu schłodzić w lodówce. Po tym czasie do kaszy wbić jajko, wsypać rozdrobnione (najlepiej malakserem) krakersy i wszystko razem dokładnie wyrobić

Di gotuje
"Sushi" z kaszą jaglaną i wędzoną makrelą 264

Składniki: 350 g kaszy jaglanej 5 łyżek octu ryżowego 3 łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody(...)wrzuciłam kaszę. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut - do wchłonięcia wody. Zostawiłam do wystudzenia. Ocet ryżowy wymieszałam dokładnie z cukrem (aż cukier się rozpuścił) i dodałam do chłodnej kaszy. Delikatnie wymieszałam. Liść nori układałam na macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. Poziomo

Kulinarny Pamiętnik
KNEDLE Z KASZY JAGLANEJ I TWAROGU ZE ŚLIWKAMI – dietetyczne – BE FIT! 273

pyszne knedle ze śliwkami. Ale nie takie zwykłe knedle, bo będą one dietetyczne oraz zdrowe i wskakują do działu BE FIT. Przygotowane ze zdrowej i bardzo smacznej kaszy jaglanej ( którą ja uwielbiam ), chudego twarogu i odrobiny mąki żytniej. Robi się je niezwykle szybko i tak samo szybko znikają. Są fantastycznym pomysłem na słodki jesienny obiad! Ps. z przyjemnością zjedzą(...)nawet Ci, którzy kalorii liczyć nie muszą. Polecam! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( ok. 15 szt ) * kasza jaglana – 3/4 szkl * chudy twaróg – 100 g * mąka żytnia – 2 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * śliwki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną kaszę jaglaną gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie, odcedzamy, całkowicie studzimy, a następnie miksujemy z łyżką wody na „krem

Ostra na Słodko
Papryki zapiekane z kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta 657

Robiłam już papryki faszerowane mięsem mielonym i ryżem, więc przyszedł czas na zrobienie ich w wegetariańskiej wersji. Na zewnątrz coraz chłodniej, dlatego tym razem pokusiłam się o wykorzystanie rozgrzewającej kaszy gryczanej. W połączeniu z pieczarkami, passatą pomidorową i serem feta wypadła naprawdę pysznie! Papryki zapiekane z pomidorową kaszą gryczaną, pieczarkami i serem feta to przepyszny pomysł na pożywny, jesienny obiad(...)nadziać nim papryki i zapiec. Ja dodatkowo posypałam je tartym, żółtym serem i podałam ze świeżą natką pietruszki. Na pewno jeszcze powtórzę przepis! Składniki : 3 czerwone papryki 150 g kaszy gryczanej (1.5 woreczka) ok. 200 g pieczarek  1 duża cebula  1/2 butelki passaty pomidorowej (przecieru) z ziołami  1 łyżka ketchupu 100 g sera feta 1 jajko łyżka

Kuchnia Ellie
Jesienna potrawka z dynią, marchewką i fasolą 142

jest sezon. Do takiego klasycznego sosu z mięsem mielonym można dodać właśnie dynię, fasolę, dobrze komponowałaby się również papryka, cukinia czy bakłażan. Nie trzeba podawać z makaronem. Polecam wszelkie kasze. Ja pod warstwą tej potrawki ukryłam zmiksowaną kaszę jaglaną. Przepis powstał w ramach kampanii "Pora na pomidora, czyli jak tu nie kochać polskich warzyw i owoców" ( www.poranapomidora.com ), finansowanej ze środków(...)dyni (pokrojonego w kostkę) 200 g ugotowanej czerwonej fasoli 3 średnie pomidory bez skórki 1 łyżeczka posiekanego koperku (może być suszony) sól, pieprz do smaku do podania: zmiksowana ugotowana kasza jaglana lub jakakolwiek inna kasza (np. gryczana, jęczmienna) Przygotowanie: Fasolę moczymy przez 2 godziny, a następnie gotujemy ją w tej samej wodzie przez ok. 40 minut. N a rozgrzanym maśle

bistro mama
Kasza jaglana z karmelizowanymi figami 162

właściwościach kaszy jaglanej nie trzeba nikomu tłumaczyć, połączyłam ją z karmelizowanymi figami, posypałam dużą ilością prażonych nasion i stworzyłam pełnowartościowy zdrowy posiłek. Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 2,5 szklanki chudego mleka szczypta soli 1 łyżka miodu rzepakowego 1 laska wanilii 5 świeżych fig 1 łyżka cukru brązowego cynamonowego 2 łyżki masła 3 łyżki wody 3 łyżki mieszanych ziaren-siemię(...)lniane, dynia, słonecznik, sezam Wykonanie: Kaszę jaglaną przesypujemy do suchego garnka z grubym dnem, prażymy na ogniu kilka minut od czasu do czasu mieszając , kiedy zacznie uwalniać swój aromat, zalewamy ją gorącym mlekiem, dodajemy wydrążoną laskę wanilii bez ziarenek oraz szczyptę soli i gotujemy pod przykryciem od czasu do czasu mieszając, aż kasza wchłonie prawie cały płyn w między czasie

Wanilia i Kardamon