Mieszanka kasz gotowa w 3 minuty, zielone warzywo i nadający potrawie charakteru sos chrzanowy. Do tego chrupiący sezam i mamy gotową pyszną, pełnowartościową i pożywną kolację :) 160 g mieszanki kasz S onko Fit Lunch z kuskusem, kaszą orkiszową, jęczmienną oraz fasolą borlotti 250 g brokuła łyżka sezamu 140 g jogurtu naturalnego łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz Brokuły
Mienta blogDzielę się moimi przepisami, ale przyznam; kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki płatków owsianych gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny koper suszony, zioła prowansalskie słodka papryka
Proste Potrawytamtego dnia. Tak więc pamięci tych dwóch, samotnych brukselek prezentuję niniejszy przepis. Samotna Brukselkowa Zupa Składniki (4 porcje) : 1/2 kg brukselek (jak najmniejszych) 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 mały pęczek koperku (grube końce drobno posiekane) sól i pieprz do smaku W średnim garnku, zagotować 1,5-2 litry wody (mniej, jeśli wolicie gęstszą zupę) . Dodać brukselkę
Jem więc JestemNasza nowa wersja sałatki z tuńczykiem. Tym razem z orkiszem z vermicelli i pomidorami. Warto spróbować. Składniki: -10 dkg kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora kroimy na drobno. Ogórki
Maminek kulinarnySkładniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele angielskie * piramidka smaku * ząbek czosnku * sól *pieprz *garść pokrojonej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać porcje rosołowe i gotować około 15 minut. Dodać warzywa (marchewkę,seler natkę pietruszki oraz czosnek) oraz
Kulinarne przygodySkładniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko
kgwjanczewosmalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej 50 g kaszy orkiszowej Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki
R'n'G KitchenSkładniki: farsz: 1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej 200g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek 2 duże papryki olej rzepakowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy. Gdy cebula zeszkli się dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy(...)minut, do momentu, aż mięso będzie przysmażone. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy majerankiem. Papryki myjemy i odkrawamy górną część. Ze środka papryki wydrążamy nasiona. Wydrążone warzywa napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy
Prosto i Smacznie z AnetąPolskie kasze i jej rodzaje Mamy kilka rodzajów kasz w Polsce (jęczmienna, manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, bulgur, owsiana) każda z nich ma różne przepisy i każdą inaczej trzeba gotować. Ale wyobraźmy sobie czasy dzieciństwa! Jadło się kaszę manną z dżemem, owocami, wszystkim co chcemy. I to zostało do dziś, nawet niektórzy jedzą w dalszym ciągu. Gotuje się ją z mlekiem(...)wartości. Praktycznie każda kasza ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy, ale również nerwowy! Jest to kasza bulgur, która łagodzi stres, to dzięki witaminie B oraz magnezowi, możemy poczuć się bardziej spokojni. Jeśli marzysz o tym, by łatwiej się odchudzić, to właśnie ta kasza jest dla Ciebie, również odpowiednia na układ trawienny. Najmniej znana kasza orkiszowa ma najciekawsze właściwości, dlatego
sierotka maRysia w kuchnimięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona(...)pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną
Smakowity Blog Kulinarnypietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone(...)zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name
R'n'G KitchenCukinia faszerowana zdrową kaszą i warzywami. Danie powstało w akcji "opróżnianie lodówki przed wyjazdem na urlop". Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała marchew, ugotowana i obrana 1/2 małej cukinii 1/2 szklanki odsączonej kukurydzy 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki oleju posiekana natka pietruszki (wg upodobań(...)czosnek drobno posiekać. Poddusić razem na oleju do miękkości, delikatnie posolić. Ugotowaną marchew (obrać, jeśli nie była obrana przed gotowaniem) i pokroić w kostkę. Cukinię z czosnkiem wymieszać z kaszą, kukurydzą i marchewką oraz natką pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Z papryk przekrojonych w poprzek na pół wydrążyć gniazda nasienne i nafaszerować kaszą z warzywami
Czerwień i błękitwięc jak z tatarem...tutaj poszliśmy na kompromajz ;) a i tak przednio wyszydło :D Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler por 3 ziemniaki 50 g kaszy orkiszowej 300 g metki (u nas berlińska) 1 łyżka oleju rzepakowego 1,2 l bulionu warzywnego koperek sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenwięcej) pół selera 1 duża biała cebula z zielonymi piórami kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie(...)zmiksujesz). Wlej zimną wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu około 2 godzin. Całość przecedź przez sito. Czysty wywar ponownie zagotuj, wrzuć kaszę i gotuj tyle ile potrzeba, aby była miękka. Mięso obierz, i zmiksuj z odrobiną wywaru i warzywami na krem. Dodaj do zupy. Wymieszaj, sprawdź smak. Podbij go pieprzem, solą i śmietaną. Podawaj
Z Kuchni Do Kuchnisosie śmietanowym ze świeżą bazylią, suszonym pomidorem o żurawiną. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę, w ogóle je bardzo lubię, mam nadzieję, że Wy też :-) U nas to tego była kasza orkiszowa. Miłej środy kochani :-) Składniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii 1 szklanka żurawiny sól pieprz kurkuma olej(...)dodajemy suszone pomidory, żurawinę, śmietankę, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, żeby śmietanka połączyła się z kurkumą. Na końcu wrzucamy umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego
kruche babeczki