kasza orkiszowa - 579 przepisów (strona:11/39)

Kasza z brokułami, sezamem i sosem chrzanowym 75

Mieszanka kasz gotowa w 3 minuty, zielone warzywo i nadający potrawie charakteru sos chrzanowy. Do tego chrupiący sezam i mamy gotową pyszną, pełnowartościową i pożywną kolację :) 160 g mieszanki kasz S onko Fit Lunch z kuskusem, kaszą orkiszową, jęczmienną oraz fasolą borlotti 250 g brokuła łyżka sezamu 140 g jogurtu naturalnego łyżka chrzanu łyżka soku z cytryny sól, pieprz Brokuły

Mienta blog
Pieczeń z komosy ryżowej i kaszy orkiszowej 122

Dzielę się moimi przepisami, ale przyznam;  kto jest przyzwyczajony do smaku mięsa temu trudno będzie przekonać się do moich propozycji. Składniki : 500 g nasion komosy ryżowej 250 g kaszy orkiszowej drobnej 400 g ziemniaków gotowanych 2 jajka duża cebula 2 łyżki oleju 3 łyżki płatków owsianych gałka muszkatołowa, sól, pieprz kajeński i czarny koper suszony, zioła prowansalskie słodka papryka

Proste Potrawy
Samotna, zimowa, brukselkowa zupa, której nie musisz jeść sam 141

tamtego dnia. Tak więc pamięci tych dwóch, samotnych brukselek prezentuję niniejszy przepis. Samotna Brukselkowa Zupa Składniki (4 porcje) : 1/2 kg brukselek (jak najmniejszych) 1/3 szklanki śmietany kremówki 1 szklanka kaszy orkiszowej 1 mały pęczek koperku (grube końce drobno posiekane) sól i pieprz do smaku W średnim garnku, zagotować 1,5-2 litry wody (mniej, jeśli wolicie gęstszą zupę) . Dodać brukselkę

Jem więc Jestem
Maminkowa sałatka z orkiszem i tuńczykiem 164

Nasza nowa wersja sałatki z tuńczykiem. Tym razem z orkiszem z vermicelli i pomidorami. Warto spróbować.     Składniki: -10 dkg kaszy orkiszowej z vermicelli i pomidorami -puszka tuńczyka w kawałkach w oleju -puszka drobnego groszku konserwowego -kilka ogórków konserwowych -kilka kawałków papryki konserwowej -3-4 ugotowane jajka -kawałek pora -majonez -sól, pieprz -bulion warzywny Pora kroimy na drobno. Ogórki

Maminek kulinarny
Krupnik z kaszą orkiszową 108

Składniki: * 2,5 l wody * 1 kg porcji rosołowych * ćwiartka selera * 1 duża pietruszka * dwie marchewki *ziemniaki 2 sztuki * kasza orkiszowa 1 torebka * liść laurowy * ziele angielskie * piramidka smaku * ząbek czosnku * sól *pieprz *garść pokrojonej świeżej natki pietruszki Przygotowanie: Do garnka wlać wodę, dodać porcje rosołowe i gotować około 15 minut. Dodać warzywa (marchewkę,seler natkę pietruszki oraz czosnek) oraz

Kulinarne przygody
Papryka faszerowana kaszą orkiszową i wędzonym boczkiem 127

Składniki: 1 kg papryki żółtej 200 g kaszy orkiszowej 300 g boczku wędzonego ( parzony) 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 100 g sera żółtego 1 jajko pęczek pietruszki 1 litr bulionu 3 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki śmietany 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki pieprzy ziołowego  sól i pieprz świeżo mielony Wykonanie: Paprykę myjemy, odcinamy górną część, wyjmujemy nasionka, lekko

kgwjanczewo
Gulasz z kaszą i ziemniakami 117

smalcu 1 marchew 3-4 ogórki kiszone 2 ziemniaki średniej wielkości 1 l bulionu wołowego 1 liść laurowy 2-3 ziarna ziela angielskiego 2 kawałki papryki konserwowej 50 g kaszy orkiszowej     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w dużą kostkę, podsmażamy na smalcu dodając posiekaną cebulę. Chwilę dusimy pod przykryciem. Marchewkę i ogórki

R'n'G Kitchen
PAPRYKA FASZEROWANA KASZĄ ORKISZOWĄ 169

Składniki: farsz:  1 woreczek ugotowanej kaszy orkiszowej 200g mielonego mięsa z indyka 1 cebula 1 ząbek czosnku sól pieprz majeranek 2 duże papryki olej rzepakowy 1/2 szklanki wody Sposób przygotowania: Cebulę obieramy i kroimy na drobną kostkę. Olej rozgrzewamy na patelni, wrzucamy cebulę i smażymy.  Gdy cebula zeszkli się dodajemy mięso mielone i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy(...)minut, do momentu, aż mięso będzie przysmażone. W międzyczasie doprawiamy solą, pieprzem i majerankiem. Ugotowaną kaszę mieszamy z usmażonym mięsem i ewentualnie doprawiamy jeszcze solą, pieprzem czy majerankiem. Papryki myjemy i odkrawamy górną część. Ze środka papryki wydrążamy nasiona. Wydrążone warzywa napełniamy farszem i przykrywamy wcześniej odkrojoną górną częścią. Nafaszerowane papryki układamy w naczyniu żaroodpornym, podlewamy 1/2 szklanki wody. Pieczemy

Prosto i Smacznie z Anetą
Bogactwo w kaszach czyli ile gotować kasze? 77

Polskie kasze i jej rodzaje Mamy kilka rodzajów kasz w Polsce (jęczmienna, manna, kuskus, jaglana, kukurydziana, bulgur, owsiana) każda z nich ma różne przepisy i każdą inaczej trzeba gotować. Ale wyobraźmy sobie czasy dzieciństwa! Jadło się kaszę manną z dżemem, owocami, wszystkim co chcemy. I to zostało do dziś, nawet niektórzy jedzą w dalszym ciągu. Gotuje się ją z mlekiem(...)wartości. Praktycznie każda kasza ma pozytywny wpływ na nasz układ pokarmowy, ale również nerwowy! Jest to kasza bulgur, która łagodzi stres, to dzięki witaminie B oraz magnezowi, możemy poczuć się bardziej spokojni. Jeśli marzysz o tym, by łatwiej się odchudzić, to właśnie ta kasza jest dla Ciebie, również odpowiednia na układ trawienny. Najmniej znana kasza orkiszowa ma najciekawsze właściwości, dlatego

sierotka maRysia w kuchni
Gołąbki z mięsem, warzywami i kaszą orkiszową 151

mięsa, które można zastąpić warzywami. A jakie są wasze ulubione? Może podzielicie się przepisem? Składniki: 1 główka kapusty włoskiej 500 g mięsa mielonego z indyka 100 g kaszy orkiszowej 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 1 marchewka 2 łodygi selera naciowego 1 łyżka oleju sól pieprz 700 ml bulionu warzywnego Sos z pieczonych warzyw: 4 pomidory 1 czerwona(...)pieprz szczypta suszonego oregano Przygotowanie: Kapustę wkładamy do dużego garnka z wrzącą wodą i gotujemy około 8 minut, tak aby liście zmiękły i dały się łatwo oddzielić od główki. Kaszę gotujemy około 10 minut w osolonej wodzie, powinna być 'al-dente', dojdzie później. Na rozgrzanej patelni na łyżce oleju szklimy pokrojoną w kostkę cebulę, po chwili dodajemy posiekany czosnek, czerwoną

Smakowity Blog Kulinarny
Rosolnik wg Nelya 105

pietruszka kawałek selera 2 średniej wielkości ziemniaki 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 liść laurowy 2 ziarna ziela angielskiego 300 g kiszonych ogórków 50 g kaszy orkiszowej 400 g białej fasolki z puszki sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso kroimy w kostkę, podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy pokrojone(...)zalewamy wodą (2 cm powyżej poziomu mięsa i warzyw), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, koncentrat pomidorowy i mieloną paprykę. Gotujemy 30-35 min, dodajemy starte na dużych oczkach ogórki, kaszę i gotujemy do jej miękkości. Kilka minut przed dodajemy osączoną z zalewy fasolę. Zupę do smaku doprawiamy solą i pieprzem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name

R'n'G Kitchen
Papryka nadziewana kaszą orkiszową, warzywami i mozzarellą 208

Cukinia faszerowana zdrową kaszą i warzywami. Danie powstało w akcji "opróżnianie lodówki przed wyjazdem na urlop". Składniki: 2 duże papryki 2/3 szklanki ugotowanej kaszy orkiszowej 1 mała marchew, ugotowana i obrana 1/2 małej cukinii 1/2 szklanki odsączonej kukurydzy 2 ząbki czosnku przyprawa warzywna bez glutaminianu sodu, sól, pieprz, zioła do pizzy 2 łyżki oleju posiekana natka pietruszki (wg upodobań(...)czosnek drobno posiekać. Poddusić razem na oleju do miękkości, delikatnie posolić. Ugotowaną marchew (obrać, jeśli nie była obrana przed gotowaniem) i pokroić w kostkę. Cukinię z czosnkiem wymieszać z kaszą, kukurydzą i marchewką oraz natką pietruszki. Doprawić przyprawą, ziołami i pieprzem. Mozzarellę pokroić w kostkę. Z papryk przekrojonych w poprzek na pół wydrążyć gniazda nasienne i nafaszerować kaszą z warzywami

Czerwień i błękit
Zupa jarzynowa z metką 99

więc jak z tatarem...tutaj poszliśmy na kompromajz ;) a i tak przednio wyszydło :D Składniki 1 duża marchew 1 pietruszka 1 mały seler por  3 ziemniaki 50 g kaszy orkiszowej 300 g metki (u nas berlińska) 1 łyżka oleju rzepakowego 1,2 l bulionu warzywnego koperek sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)tłuszczu smażymy starte na dużych oczkach, jarzyny, pokrojony w talarki por. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki. Chwilę razem smażymy. Całość przekładamy do garnka, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy metkę, kaszę i gotujemy do miękkości warzyw. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy posiekanym koperkiem. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size

R'n'G Kitchen
Pożywna mięsna zupa krem z nasionami 81

więcej) pół selera 1 duża biała cebula z zielonymi piórami kawałek selera naciowego świeży pomidor 3 duże ząbki czosnku sól i pieprz do smaku 200 ml śmietany kremówki 30% kasza orkiszowa lub Twoja ulubiona pół szklanki natka pietruszki do zupy i trochę do dekoracji słomka ptysiowa pełna nasion  BRZEŚĆ Umyj skrzydełka i wrzuć na rozgrzany pusty garnek, u mnie(...)zmiksujesz). Wlej zimną wodę, dodaj przyprawy. Zagotuj i gotuj pod przykryciem, na małym ogniu około 2 godzin. Całość przecedź przez sito. Czysty wywar ponownie zagotuj, wrzuć kaszę i gotuj tyle ile potrzeba, aby była miękka. Mięso obierz, i zmiksuj z odrobiną wywaru i warzywami na krem. Dodaj do zupy. Wymieszaj, sprawdź smak. Podbij go pieprzem, solą i śmietaną. Podawaj

Z Kuchni Do Kuchni
Łosoś w sosie śmietanowym z bazylią, suszonym pomidorem i żurawiną 124

sosie śmietanowym ze świeżą bazylią, suszonym pomidorem o żurawiną. Uwielbiam tak przygotowaną rybkę, w ogóle je bardzo lubię, mam nadzieję, że Wy też :-) U nas to tego była kasza orkiszowa. Miłej środy kochani :-) Składniki: 300-400 g filetu z łososia 100 ml śmietanki 30% 7-8 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii  1 szklanka żurawiny sól pieprz kurkuma olej(...)dodajemy suszone pomidory, żurawinę, śmietankę, oraz kurkumę. Delikatnie mieszamy, żeby śmietanka połączyła się z kurkumą. Na końcu wrzucamy umyte listki bazylii. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z kaszą lub ryżem. Smacznego

kruche babeczki

Proponowane wyszukiwania