sztuk) 1/2 szklanki kaszy kuskus (1 szklanka = 250 ml; około 100g) 1 i 1/4 szklanki bulionu/lekko osolonej wody 1 jajko 1 łyżka kaszy manny /bułki tartej (płaska) 1 cebula (mała) 1 ząbek czosnku 1/2 pęczka koperku 1 szczypta majeranku (solidna) papryka słodka sól ziołowa , pieprz Dodatkowo: bułka tarta do panierowania Ponadto: olej do smażenia Kaszę kuskus należy zalać(...)dodać jajko, kaszę manną bądź bułkę tartą, posiekaną cebulę oraz czosnek. Całość dokładnie wymieszać i doprawić do smaku. Z powstałej masy uformować kotleciki, które następnie należy obtoczyć w bułce tartej. Kotlety smażyć z obu stron na rozgrzanym tłuszczu do momentu zarumienienia się. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym. W przepisie użyłam ekologicznej kaszy kuskus, kaszy manny orkiszowej oraz soli
Di gotujezapewniam, że zaprezentowany przepis wykorzystacie mnóstwo razy. Polecam! (około 12 sztuk) 50g kaszy manny 50g mąki migdałowej /zmielonych migdałów 100g mąki pszennej 100g cukru 1 jajko 50g masła/margaryny 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 1 jabłko 1-2 łyżki płatków migdałowych kilka kropel aromatu migdałowego Kaszę, mąkę migdałową i pszenną, cukier, jajko masło/margarynę, oraz proszek(...)odstępami ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 25-27 minut w 180 stopniach. (Posiadam piekarnik gazowy.) Kasza manna orkiszowa , mąka i płatki migdałowe użyte w przepisie pochodzą ze sklepu Radix
Di gotujekoktajl był pożywny i sycący, należy także zadbać o odpowiednia porcję zdrowych węglowodanów dodając np. moje ulubione płatki owsiane, ale mogą być także gryczane, orkiszowe, różne kasze m.in, jaglana, komosa ryżowa czy otręby. Dobre węglowodany zapewnią nam solidną dawkę energii na cały dzień. 3) Równie istotny jak poprzednie jest produkt białkowy, może być nim jogurt, twarożek, maślanka, migdały, nerkowce, masło
Fitsweet.meziemniaki,marchewka, pomidor bez skórki i pestek, korzeń pietruszki- zmiksuj. Już na talerzu dodaj mięso ,masło opcjonalnie i jogurt. Zamiast ziemniaków może być ryż, płatki owsiane, miękki makaron,kasza manna, kasza orkiszowa-ugotowane na miękko i zmiksowane, zamiast łyżki mięsa można dodać połówkę ugotowanego jaja kurzego lub 2 jajka przepiórcze. Smacznego i na zdrowie
Z Kuchni Do Kuchniklasycznych z mąki pszennej, ale przyznam, że ich kruchość i smak niesamowicie kusi. W moim domu znikają bardzo szybko. Koniecznie sami przekonajcie się dlaczego! (około 9 sztuk) 1 szklanka kaszy manny (1 szklanka = 250 ml; około 200g) 75g masła 1/4 szklanki cukru pudru (około 60g) 1 jajko Dodatkowo: 50g suszonych owoców (u mnie niesiarkowane morele , figi i rodzynki) Wszystkie składniki(...)blasze wysłanej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec przez około 15 minut w 180 stopniach. (Ciastka powinny być odrobinę zarumienione.) Kasza manna orkiszowa oraz niesiarkowane morele i figi pochodzą ze sklepu Radix
Di gotujeodrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi ze sklepu Radix
Di gotujeodrobinę spłaszczać. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placki smażyć z obu stron na lekko złoty kolor. Podawać bezpośrednio po przygotowaniu. (Na zimno również świetnie smakują.) Użyłam kaszy manny orkiszowej , która tak samo jak siemię lniane prażone i płatki sojowe pochodzi ze sklepu Radix
Di gotujeZ Dnia Kota na blogu zrobił się Weekend Kota, ale wcale mi to nie przeszkadza Dzisiaj prezentuję kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową – (fit)koty
FitkotZ Dnia Kota na blogu zrobił się Weekend Kota, ale wcale mi to nie przeszkadza Dzisiaj prezentuję kruche łaciate ciasteczka z mąką orkiszową – (fit)koty
FitkotDziś przedstawiam przepis z kuchni śląskiej zwany gomułkami z twarogu z kaszą manną lub po prostu kuleczkami serowymi . Jest to rodzaj słodkiego obiadu lub też deseru
Kawa z mlekiemmierze zależą od zawartości lodówki i aktualnych zachcianek gotującego;) Bazą takiej sałatki często bywa ryż albo makaron, warto jednak poeksperymentować z wykorzystaniem różnych kasz. Ugotowana na sypko ulubiona kasza - gryczana, orkiszowa, bulgur lub pęczak - doda nie tylko smaku, ale i wartościowych składników odżywczych. Przygotowując sałatki staram się odchudzić sos poprzez zastąpienie majonezu w większej części jogurtem. Smak nadaje
Obiad gotowyCategory: Product #: Regular price:$ (Sale ends ! ) Available from: Condition: Good ! Order now!
Eksplozja smakuW majowej piekarni pieczemy chleb wybrany przez Elę z bloga W poszukiwaniu Slowlife. Przepis pochodzi z bloga Trufla.Nie ukrywam, że bardzo się ucieszyłam na ta propozycję
Polska ZupaGryka - źródło łatwo przyswajalnego białka, fosforu, magnezu, miedzi, cynku, żelaza, niklu, kobaltu i jodu, oraz witamin kojących nasze nerwy: B1, B2, PP i P. Jagła - podobnie jak kasza gryczana jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, żelaza i miedzi oraz witamin z grupy B. Len - uważany za super pokarm, z bardzo dużą zawartością lignanów - związków chemicznych zwalczających nowotwory, obniżających poziom(...)letniej wody, 250 g zakwasu. Ciasto: (10-12 godzin później): Zaczyn, 220 g mąki ciemnej orkiszowej, 50 g kaszy gryczanej jasnej, 50 g siemienia lnianego, 50 g pestek dyni, 50 g ziaren słonecznika, 50 g zmielonej kaszy jaglanej, 300 ml letniej wody
SzczyptaSmaQsię nie może zmarnować, więc są ekspresowe babeczki jaglane :). Składniki na 18 małych babeczek (moje „gniazda” miały po 50 ml): 1,5 szklanki kaszy jaglanej (surowej) 300 gr mąki orkiszowej ale może być też zwykła mąka pszenna typ 450 czy 650 1 duże jajko 2 łyżki masła 1 łyżeczka soli Kaszę jaglaną umieścić w sicie, płukać pod zimną
moj przepis naChleb gryczany na bazie pełnoziarnistej mąki orkiszowej i żytniej z dodatkiem mąki gryczanej, surowej kaszy gryczanej, płatków i otrębów gryczanych z dodatkiem amarantusa i ziaren dyni, słonecznika i siemienia lnianego, obsypany mnóstwem smacznych ziarenek. Smak i zapach tego chlebka jest wprost bajeczny. Gdyby ktoś powiedział mi kiedyś, że zakocham sie w smaku tego chleba nigdy bym mu nie uwierzyła, bowiem(...)dynia, siemię lniane i czarnuszka. Można użyć dowolnych, ulubionych. Zakwas wyjmujemy z lodówki przynajmniej na 1 godzinę przed zarabianiem chleba. W misie miksera umieszczamy mąkę orkiszową, żytnią i gryczaną, dodajemy otręby, płatki, ziarna amarantusa, kaszę gryczaną, sól i zakwasy. Dolewamy ok.700ml wody i mieszamy dokładnie (nie trzeba długo wyrabiać, tylko do połączenia składników). Następnie dodajemy ziarna słonecznika, dyni i siemienia
Smaczne Zdroweporcji, lub to co zostanie odgrzać sobie na drugi dzień w mikrofali. Składniki: - 1,5 szklanki surowej kaszy jaglanej - 4 szklanki (1litr) wrzącej wody - 200g twarogu tłustego (lub półtłustego) w kostce - 1 szklanka mąki ziemniaczanej - 1 i 3/4 szklanki mąki orkiszowej (u mnie typ700) - 2 średnie jajka - 3/4 płaskiej łyżeczki soli (u mnie himalajska) Dodatkowo: - trochę mąki orkiszowej do podsypania
Smaczne Zdrowe