spędzam tak samo, w gronie moich mężczyzn, więc i szykować za bardzo nie mam co i komu. Byście jednak nie czuli się zbytnio odrzuceni, zadbałam i o Was ;) Karnawałowe gwiazdki z ciasta szpinakowego podałam z pastą groszkową i marynowaną pieczarką schowaną w środku. To ona robi tu chyba największą robotę, nadaje smaku i charakteru całości. W trakcie przygotowań koniecznie(...)niej pamiętajcie, bo próbowałam gwiazdek z samą pastą i to zdecydowanie nie jest to! Pomyślicie pewnie, że się nijak nie wysiliłam w tym roku, ale ja mam dla Was coś jeszcze! Wspólnie z 14 innymi blogerkami stworzyłyśmy przepisy do e-booka z karnawałowymi propozycjami. Znajdziecie tam nie tylko przekąski i sałatki, ale też słodycze i kolorowe alkohole. Każdy przepis inny
Kuchnia w czekoladzieEfektowne, kruche ciasteczka w postaci kwiatków. Kształty wymuszone foremkami, które miałam pod ręką. W oryginalnym
Praktyczna plKarnawał trwa, więc i gościmy się częściej niż zazwyczaj. Zapraszam na kulinarne karnawałowe propozycje :)Sałatki:Sałatka z tuńczykiem i czerwoną fasoląSałatka śledziowa z zielonym groszkiem Sałatka śledziowa z pieczarkami Sałatka z pieczarkamiSałatka jarzynowaSałatka pieczarkowo-paprykowa z szynkąSałatka z szynką Sałatka z szynką i papryką konserwową Sałatka z czerwoną fasolą i kurczakiem Sałatka z kurczakiem i czerwoną fasolą(...)Sałatka z ananasem i szynkąSałatka śledziowa na różowoSałatka z makaronem i kurczakiem Sałatka makaronowe gwiazdki z warzywami i wędliną Sałatka świąteczna Sałatka z brokułem, fetą i szynką Sałatka warstwowa z tuńczykiem Brokuły z serem feta i sosem czosnkowym Sałatka z tuńczykiem Sałatka gyros Sałatka gyros z sosem czosnkowym Sałatka żółtaSałatka z kurczakiem
Kuchnia domowa Anibiałą czekoladą i posypane niebieskim cukrem. Ten cukier właśnie sprawia, że gwiazdeczki są wyjątkowe i mienią się w blasku światła. Polecam nie tylko na Święta ale również na imprezę karnawałową. 300g mąki kostka masła (200g) 100g cukru pudru 1 jajko szczypta soli biała czekolada niebieski cukier kryształ Mąkę, cukier puder i zimne masło posiekaj dokładnie nożem lub specjalną siekaczką(...)zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć gwiazdki i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka, posypać niebieskim cukrem i odstawić do zastygnięcia
Smakołyki AsiDzisiaj zapraszam na babeczki, które robiłam w Sylwestra. Karnawał w pełni, a takie małe słodkości idealnie pasuja na karnawałowe przyjęcia z przyjaciólmi. To zresztą moje ulubione połączenie...truskawki, maliny, śmietana i czekolada, tworzą kompletna całość, Składniki na ciasto: 2 jajka 1/2 szklanki mleka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka mąki 1 łyżka masła 1 łyżeczka przyprawy do piernika 2 łyzeczki czekolady(...)proszku 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 laski wanili Składniki na wypełnienie babeczek: 300 g śmietany kremówki 2 łyzki cukru pudru truskawki, mrożone maliny, listki mięty i gwiazdki z lukru do dekoracji cukier puder do posypania Sposób przygotowania: Do garnka wlać mleko, podgrzać i dodać masło oraz ziarenka z połowy laski wanilii, dokładnie wymieszać i odstwić. Jajka ubić
Gosia gotujePrzyszła kolej na następne karnawałowe słodkości. Pączki hiszpańskie to nic innego jak ptysiowe gniazdka.Składniki (na ok 25 gniazdek):100 g margaryny1 i 1/3 szklanki mąki1 szklanka wodyszczypta soli4 jajkaLukier:niepełna szklanka cukru pudrusok z cytryny2-3 łyżki gorącej wody+ olej lub smalec do smażenia Sposób przygotowania:1. W garnku gotujemy wodę, margarynę i szczyptę oleju. Na wrzątek wrzucamy mąkę(...)zimnej masy wbijamy po jednym jajku i miksujemy.3. Z papieru do pieczenia wycinamy kwadraty (8x8cm), lekko smarujemy olejem.4. Ciasto przekładamy do szprycy lub rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki. Na kwadraty wyciskamy kółka o średnicy 6-7 cm.5. W rondlu rozgrzewamy tłuszcz, partiami wkładamy pączki papierem do góry i smażymy na rumiano po obu stronach. Papierka nie wyrzucamy, można
Kuchnia domowa AniKarnawał zbliża się powoli ku końcowi. Lada moment ostatnia karnawałowa sobota, a później ostatki. Dlatego moja dzisiejsza propozycja to szybka i prosta imprezowa przekąska. Można ją przygotować dzień wcześniej, należny wtedy jednak pamiętać o tym, żeby jajka dokładnie przykryć folią spożywczą, żeby farsz(...)dzielimy na mniejsze kawałki i razem z żółtkami, majonezem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny blendujemy. Gotowy farsz przekładamy do rękawa lub dekoratora zakończonego tylką z dużą gwiazdką i wypełniamy białka. Jeśli nie posiadamy dekoratora jajka napełniamy po prostu przy pomocy łyżeczki. Ozdabiamy koperkiem
Kulinarne przygody Gatityprawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka(...)masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości ok. 3-4cm x 7-8 cm i wysokości ok. 3-4 cm (w dość
Słodka StronaMini Ptysie to urocze ciasteczka przygotowywane z parzonego ciasta i wypełnione kremem ze świeżej śmietany. Ptysie to jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Mini Ptysie warto przygotować również na ostatki, ciastka są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Mini Ptysie z Bitą Śmietaną - Składniki: Ciasto: 4 jajka 100 g masła szklanka mąki(...)masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia krążki o średnicy ok. 3-5 cm i wysokości ok. 3-4 cm. Pieczemy ok. 15-25 minut (w zależności
Słodka Stronaprawie identycznie jak Ptysie, czyli z parzonego ciasta. Różni je jedynie forma charakteryzująca się bardziej podłużnym kształtem. Eklerki to tuż obok Ptysi jedne z popularniejszych deserów szczególnie w okresie karnawałowym. Eklerki często przygotowujemy również na ostatki, ciastka te są bardzo proste w przygotowaniu, a wyglądają efektownie i również smakują wyśmienicie. Eklerki z Delikatną Masą Budyniową i Polewą Czekoladową - Składniki: Ciasto(...)masy starając się rozetrzeć wszelkie grudki. Całkowicie studzimy. Następnie ciasto solimy, dodajemy cukier oraz alkohol i miksujemy stopniowo dodając jajka. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego (użyłam tradycyjnej tylki - gwiazdka) i za jego pomocą wyciskamy na papierze do pieczenia owalne, podłużne kształty o wielkości ok. 3-4cm x 7-8 cm i wysokości ok. 3-4 cm (w dość
Słodka StronaPączki hiszpańskie to mój ostatni przepis na wypieki karnawałowe, oczywiście w tym roku. :) Czuję już, że zaspokoiłam siebie i całą rodzinkę na te wypieki na cały rok. Mam nadzieję, że ktoś skorzysta i coś upiecze z okazji "tłustego czwartku". Nazbierało mi się trochę innych przepisów, bo nie tylko słodkim i pączkami się żywimy, które pojawią się w najbliższym czasie. żródło(...)jednolite i szkliste. Wystudzić ciasto , a następnie dodawać po jednym jajku stale miksując. Ciasto przełożyć do rękawa cukierniczego i wyciskać na papier do pieczenia przez tylkę w kształcie gwiazdki kółka. Zrobić dwa lub trzy kółka z ciasta, aby były grubsze. Następnie porozcinać papier tak, aby każde gniazdko było na kwadracie. Rozgrzać olej do 175 stopni C i smażyć
O kuchni z uczuciemSmażone krążki z parzonego ciasta, nazywane pączkami hiszpańskimi, gniazdkami lub wianuszkami, to jeden z przysmaków karnawałowych, idealnie nadający się na świętowanie Tłustego Czwartku. Do ich przygotowania potrzeba zaledwie kilku podstawowych składników, które zwykle znajdziemy w każdej kuchni, czyli mąki, masła i jajek. Przygotowuje się je szybko, bo nie wymagają wyrastania, tak jak klasyczne pączki z ciasta drożdżowego. Potrzeba jedynie nieco(...)ścianek garnka. Studzimy ciasto. Do wystudzonego ciasta wbijamy kolejno po 1 jajku i miksujemy blenderem. Gładkie i jednolite cisto przekładamy do rękawa cukierniczego zakończonego dużą tylką (w kształcie gwiazdki). Papier pergaminowy smarujemy olejem i za pomocą rękawa cukierniczego wyciskamy kółka z ciasta (o średnicy około 6 cm), między kółkami zostawiamy spore odstępy. Nożyczkami przecinamy pergamin, tak aby każde gniazdko
Smakowity Blog Kulinarnykarnawałowe i tłustoczwartkowe łasuchowanie macie już za sobą? Jeżeli tak to mam nadzieję, że znajdziecie jeszcze w przepełnionych brzuszkach miejsce na bezwątpienia tłuste, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku, obłędne churros. Najsmaczniejsze są świeże, ale czy jeżeli coś jest pyszne to warto przechowywać? Zresztą nie będzie takiej potrzeby, ponieważ powstają szybko i tak też znikają. Składniki: Churros: 1 szklanka(...)ścian rondelka. 3) Do przestudzonego ciasta, cały czas mieszając mikserem dodawać pojedynczo jajka. 4) Gotową masę (masa powinna być gęsta) przełożyć do rękawa cukierniczego z dużą końcówką w kształcie gwiazdki. 5) Wyciskać dość długie paski na rozgrzany olej i smażyć z obu stron na złoty kolor, żeby pozbyć się nadmiaru tłuszczy wyciągać na talerz wyłożony ręcznikami papierowymi. 6) Gotowe churros
Fitsweet.mekawiarni sprzedającej churros) Chocolatería San Ginés , o której możecie przeczytać tutaj . Ale jeśli do stolicy Hiszpanii Wam daleko i chcecie się poczuć como madrileño albo naszła Was ochota na karnawałową rozpustę, to koniecznie musicie je upiec w domu. Churros popularne są również w Ameryce Łacińskiej, gdzie często przygotowuje się je na słono lub podaje z dulche de leche (kajmakiem(...)Następnie odstaw do całkowitego wystudzenia. Do wystudzonej masy zacznij wbijać jajka, jedno po drugim, miksując na wolnych obrotach miksera. Gotowe ciasto przełóż do rękawa cukierniczego z tylką w formie gwiazdki. Do garnka o szerokim dnie wlej olej i rozgrzej go do ok. 180ºC. Wyciśnij pierwszą porcję ciasta. Możesz to zrobić na dwa sposoby: wyciskać churros długie
Food SquareWitajcie Kochani! Dzisiaj w Małej Cukierence wspaniała propozycja sylwestrowo – karnawałowa przygotowana razem z marką Krupnik. Powstał pyszny tort z wiśniami i likierem jajecznym Krupnik Advokat Premium. Likier przygotowany jest na bazie naturalnych żółtek, jest smaczny i kremowy. Przygotowałam więc tort aromatyczny, kwaskowaty od owoców, z kakaowym, wilgotnym biszkoptem, który wspaniale smakuje ze śmietanowym kremem advokat , pycha! Tort nie jest trudny(...)łyżka likieru Krupnik Advokat Premium Do dekoracji: około 200-250g marcepanu + zielony barwnik spożywczy oraz złoty, srebrny, żółty 1 łyżeczka spirytusu srebrne i złote palemki (koktajlowe) pierniczki gwiazdki (jak je zrobić patrz FILM ) tasiemka do dekoracji Biszkopt: 1. Piekarnik nastawić na 160oC na funkcji termoobieg (na funkcji góra-dół 180oC). 2. Białka ubić na sztywną pianę. Ciągle ucierając mikserem
Mała CukierenkaSprawdź inne wyszukiwania: