osoby : 2 plastry chudej karkówki ( około 2 cm grube ) marynata : 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 łyżeczki cząbru 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki mielonej kozieradki 1 płaska łyżeczka granulowanego czosnku pieprz , sól do smaku 2 łyżki oleju pozostałe : 1 papryka spiczasta , czerwona typ Ramiro 1 mała czerwona cebula 1 pomidor śliwkowy , typ pasta 1/2 główki sałaty lodowej
Ogrodnik w podróżyporcji) Składniki: 200 g wieprzowiny polędwiczki lub karkówki, pokrojonej w kostkę 2 pęczki botwinki, umytej, buraczki i łodygi pokrojone w słupki, listki posiekane 1/2 młodej kapusty, posiekanej 2 średnie młode ziemniaki, wyszorowane i pokrojone w kostkę 1 średnia marchewka, obrana i starta na tarce 1 pietruszka, obrana i starta na tarce 1/2 cebuli, pokrojonej w kostkę 1 łyżka koncentratu pomidorowego
karmelowysuche.  Składniki: 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej Solanka: (można pominąć, ale wtedy do marynaty dodać sól i marnować ok. 8 godzin) 3 łyżeczki soli peklującej (nada mięsu apetyczny różowy kolor) kilka ziarenek ziela angielskiego 2 liście laurowe łyżeczka świeżo utłuczonego pieprzu 2 ząbki czosnku 0,5 l wody Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki
Dobra karmaGrill to nie tylko kiełbasa i karkówka! Zaskocz swoich znajomych przygotowując szisz kebab! Proste w przygotowaniu i bardzo smaczne danie. Przygotuj: 1kg. Mielonego mięsa wołowego 1 sucha bułka 4 ząbki czosnku 3-4 łyżki miodu Ok 50g. tartego parmezanu Jedno jajko Świeża mięta, pietruszka i rozmaryn Suszona papryczka chili Jedna duża cebula Przyprawa do grilla (może być gotowa – grecka
MarcinChefpszenno-żytnio-orkiszowa mieszanka mąk - suszone płatki cebuli - suszone płatki czosnku - przyprawa bałkańska - przyprawa do grilla - zioła prowansalskie Rewelacja! Z przypraw póki co przetestowałem przyprawę do grilla. Bo jak na początku wspomniałem ostatnio na okrągło grillujemy. I powiem zupełnie szczerze, że ta przyprawa daje radę. Oj tak. Bo nigdy nie byłem fanem karkówki. Jakoś tak zawsze lubiłem tylko zajadać się
Marder&Marder ManufactureSkładniki:około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta),1-1,5 szklanki ryżu (suchego),1 sucha bułka,2 jajka,1 łyżka musztardy,1 łyżka chrzanu,sól, pieprz, słodka papryka mielona,po pół łyżeczki suszonych ziół: majeranku, tymianku, rozmarynu, cząbru,1 średnia cebula,2-3 ząbki czosnku.Mięsko zmielić
Codzienna kuchnia niecodziennasię piekło , a kończy się na karkówce i szaszłykach Lubię szaszłyki , gdyż oprócz mięsa zawsze mają dodatek pysznych grillowanych warzyw Jak dla mnie mogły by się składać z samych warzyw ale u chłopaków to nie przejdzie Składniki : 0,5 kg świeżej szynki wieprzowej 1 papryka grubościenna ,żółta 1 papryka grubościenna czerwona 3 cebule 1 opakowanie przyprawy do kebabu 2 ząbki
Ogrodnik w podróżymożna zrobić z szybki, schabu, karkówki, mięsa drobiowego. Tak na prawdę sami decydujemy jakie mięso się w nim znajdzie. Ważne by nie było go więcej niż 2 kg (łącznie – połączonych mięs), bo na 2 kg jest ten przepis. Składniki: 1 kg szynki wieprzowej 1 kg drobiu 20 dag boczku wędzonego 2 cebule 2 jajka 30 dag wątróbki
MojaQchnia.plgotowanie. Przynajmniej w weekend powinno udać się wygospodarować go tyle, aby przygotować to bardzo smaczne danie z ciągle niezbyt u nas popularnej, a przecież mającej bogate tradycje dziczyzny. Karkówka z dzika duszona z warzywami i grzybami 2014-12-27 11:47:52 Dość klasyczne podejście do mięsa z dzika. Przepis pokazuje jak w prosty sposób przyrządzić je z warzywami korzennymi(...)osób) 600-700g karczka z dzika 1 średnia marchewka (150g) kawałek (100g) korzenia selera 150g pieczarek garść suszonych leśnych grzybów 2 ząbki czosnku 2 średniej wielkości czerwone cebule 3 łyżeczki musztardy (zasadniczo łagodnej, ostrej mogą użyć zwolennicy bardziej pikantnych potraw) 1 łyżeczka pieprzu czarnego świeżo mielonego 1 i 1/2 łyżeczki soli kilka ziaren suszonego jałowca 2 liście laurowe 150ml
Kulinarna Pokusarazem padło nie na boczek ale na schab, a że miałam jeszcze kawałek karkówki to upiekłam wszystko razem. Porcja obiadowa idealna a w dodatku jeszcze zostaje wędlina domowa do kanapek bo na ta sklepową obraziłam się ostatnio. Przepis podpatrzyłam w jakiejś gazecie, później poszukałam trochę w necie i tak oto powstała rolada. Składniki 1 kg schabu (lepiej żeby był(...)dłuższy niż grubszy) 300 g pieczarek 100 g boczku wędzonego 1 garść startego na drobnych oczkach sera żółtego 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 średnia papryczka chilli 2 łyżki bułki tartej sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra olej 100 ml wody Siatka do wędlin, lub sznurek Ja już chyba z przyzwyczajenia trzymam mięso w solance przed pieczeniem a robię
Piekielna Kuchnia Patitrochę czasu. Zamiast łopatki może być karkówka wieprzowa. Więcej przepisów na dania mięsne znajdziecie na moim blogu w zakładce MIĘSA. Jest tam najwięcej przepisów i każdy znajdziecie coś ciekawego i smacznego na obiad. Proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach po przygotowaniu dania. Składniki 1 kg łopatki wieprzowej 2 szklanki bulionu mięsnego 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki wina
O kuchni z uczuciemjest tak bardzo popularna, jak karkówka czy kurczak. A szkoda, bo dobrze przyrządzona jest bardzo krucha i delikatna, a do tego ma małą zawartość tłuszczu, co ucieszy tych dbających o linię :) Polędwiczka jest bardzo uniwersalnym mięsem i można przygotować ją na wiele sposóbów. Ja wybrałam formę kolorowych szaszłyków z papryką i czerwoną cebulą. Część mięsa zamarynowałam w delikatnej ziołowej
DefinicjaSmakukonsystencję, na koniec dodajemy do niego 2-3 łyżki masła. Sos przygotowany z tego przepisu idealnie smakuje z kopytkami, kluskami śląskimi, makaronem, kaszą lub plackami ziemniaczanymi. Idealny do schabu, karkówki albo polędwiczek. Jak zrobić pyszny sos grzybowy Przepis, który znajdziecie niżej, zakłada niewiele składników, a jego przygotowanie jest dziecinnie proste. Głównym założeniem jest przygotowanie sosu o niezwykle delikatnej konsystencji(...)najlepsze. Sos grzybowy - wypróbowany, prosty przepis. Zapisujcie i ulepszajcie go :) Polecam! sos grzybowy fot. Moja Książka Kucharska SKŁADNIKI: 40g suszonych grzybów (prawdziwki, podgrzybki, smardze) 1/2 szklanki śmietany 36% 2 cebule, drobno posiekane 1 listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego gałązka tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego cukier sól świeżo zmielony pieprz posiekana natka pietruszki do posypania 3 łyżki masła PRZYGOTOWANIE
Moja Książka Kucharskałyżeczka suszonego majeranku sól, pieprz czarny Przygotowanie: Żeberka (ja wybrałem chudsze paski) przełóż do naczynia do zapiekania. Dodaj olej, miód, sos sojowy, sos do karkówki i żeberek , przeciśnięty przez praskę czosnek, kolendrę, gorczycę, paprykę w proszku, majeranek, około 1 łyżeczki soli i solidną porcję świeżo zmielonego czarnego pieprzu. Żeberka dokładnie(...)zacznie się za mocno spiekać, wystarczy przykryć naczynie pokrywą lub folią aluminiową. Żeberka podałem z młodymi ziemniakami i surówką z kiszonego ogórka z czerwoną cebulą i musztardą francuską. W tym okresie, do tego typu mięsa świetnie sprawdzi się też surówka z młodej kapusty . Kulinarne odkrycie Wiem
kuron.com.plkarkówki wieprzowej, sól, pieprz, mąka do obtaczania mięsa. Sos: 0,6 litra wody, 1 kostka rosołowa, 3 łyżki koncentratu pomidorowego, 1 kopiasta łyżka kwaśnej śmietany 18%, 1 łyżka mąki pszennej, 3 ząbki czosnku, 1 łyżeczka cukru, ostra i słodka papryka, pieprz cayenne lub czarny, ulubione zioła. Dodatkowo: 2 cebule do obłożenia mięsa. Takie przepisy uwielbiam. Przygotowuję składniki, układam wszystko
Świat Domowej Kuchniszpinakiem, serem i papryką Karkówka w sosie własnym Przepis na gulasz z jelenia na czerwonym winie Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 2,5 godziny Składniki 300 g mięsa z jelenia 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 2 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego oraz odrobina do smażenia 2 łyżki mąki średnia cebula 200 ml czerwonego wytrawnego wina mały
Kuchnia Bazyliimięsa mielonego wieprzowego (łopatka, karkówka lub schab) 1 mała cebulka 1 suszony pomidor z zalewy połowa papryczki chili nieduża garść zielonej ciętej fasolki szparagowej przyprawy: sól, pieprz, majeranek, lubczyk, słodka papryka, kebab-gyros 1/3 szklanki wody olej rzepakowy Przygotowanie: W miseczce rozgniatam delikatnie widelcem mięso. Na rozgrzanej patelni podsmażam pokrojoną w kostkę cebulę, gdy się lekko zeszkli dodaję
Zasmakuj Kuchnigrill kojarzy się z kiełbaskami, karkówką, boczkiem i mnóstwem kalorii. Ale na grillu można przygotować również przepyszne lekkostrawne i zdrowe dania oraz dodatki do tłustych mięs. Tym razem banalnie prosty przepis na włączenie warzyw do grillowego menu. SKŁADNIKI: 1 duży batat (ok. 250 g) 10 małych ziemniaków 2 małe cukinie 1 papryka 2 małe cebule 2 łyżeczki ziół prowansalskich
Kuchnia od dwojgaprzełożyć zasmażony boczek wraz z cebulą do garnka z gotującą się zupą, doprawić chili, majerankiem, cząbrem, solą i pieprzem i zdjąć z palnika.Smacznego! :)* Można użyć gotowego bulionu z kostki- warzywnego lub mięsnego (co w przypadku tej zupy polecam zdecydowanie!) Jeżeli zaś nie macie, to ugotować wywar z około 300 g mięsa (np. golonka, karkówka, żeberka, wędzonka czy boczek wędzony)- wodę
Kraina Miodem Płynąca