ogniu żeberka z każdej strony, do mocnego zarumienienia. Zamykamy mięso po to, żeby zostało soczyste w środku. Do podsmażonego mięsa wrzucamy cebule pokrojone w półplasterki, smażymy całość aż cebula się zeszkli. Wlewamy na patelnię całą marynatę (powinno Wam zostać około szklanki płynu), dorzucamy pokrojone drobno łodygi selera naciowego i pokrojoną w kosteczki paprykę. Mieszamy całość i na niewielkim ogniu(...)niej sos. Szybko i pysznie. Ta porcja wystarczy na obiad, na dwa dni, dla dwóch dorosłych osób lub dla 8 osób na imprezę z grillem, do towarzystwa przy karkówce i kiełbaskach. SKŁADNIKI bazowe 1,5-2kg mięsnych żeberek wieprzowych 1,5 szklanki coca-coli 5 dużych ząbków czosnku 4 łyżki ketchupu 4 łyżki ostrej musztardy 4 łyżki sosu Worchestershire
Karo in the Kitchenaurze na przekór. No i było bardzo wesoło, choć padało i mżyło z niewielkimi tylko przerwami. Ale nie przeszkodziło nam to i popijając piwko, ze smakiem pochłanialiśmy karkówkę i pikantne skrzydełka, maczaliśmy w przeróżnych sosach i musztardach kiełbaski, zajadaliśmy się peklowaną na ostro kapustą pekińską oraz łagodną surówką z białej kapusty. Tę właśnie surówkę przygotowuję zawsze na grilla(...)cieszy się ona nie słabnącym powodzeniem. Nawet w czasie deszczu! ;) Składniki: 1/4 małej główki białej kapusty 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 marchewka mały kawałek selera 1 czerwona papryka 1 cebula 1 puszka kukurydzy po 1/2 pęczka szczypiorku, pietruszki kilka gałązek koperku Sos: (składniki podaję orientacyjnie, każdy doprawi jak lubi): 1płaska łyżki soli 1płaska łyżka cukru 1 łyżeczka pieprzu
Kuchnia Prezydentowejsię zapach pieczonych potraw na grillu, możemy poczuć jedynie gdy są ciepłe dni. A ich jest coraz więcej! Dzisiaj podaję przepis na orzechowy sos do mięs – grillowanych skrzydełek, karkówki, kiełbaski lub w wersji wegetariańskiej do warzywnych szaszłyków i ryb. Jego smak jest lekko słodki, kokosowy, ale nadal pozostaje wytrawny. Jestem bardzo ciekawa czy przypadnie Wam do gustu. Sos kokosowo(...)osób Składniki: 4 łyżki masła orzechowego 150 ml mleka kokosowego 2 łyżeczki dżemu niskosłodzonego ( polecam truskawkowy, czereśniowy bądź śliwkowy) 1 pomidor 5 suszonych śliwek 2 ząbki czosnku 1/2 cebuli 1/3 szklanki cukru trzcinowego sok z 1/2 cytryny pieprz 1/4 łyżeczki imbiru w proszku około 1/2 szklanki wody 1/3 szklanki sosu sojowego olej do smażenia Przygotowanie: Czosnek i cebulę drobno posiekać
JaglusiaPrzyznam się szczerze, że inspiracją do powstania tego dania była potrawa Leny z bloga Rhubarb Baby, a mianowicie Roladki z karkówki z fetą . Choć składniki zdecydowanie różnią się od siebie, to spodobał mi się sposób przygotowania potrawy, co oczywiście musiałam wypróbować. W rezultacie powstało bardzo smaczne danie, które nie wymagało dużego wysiłku, a efekt przerósł moje oczekiwania. Polecam! Składniki(...)pstrąga pieczonego z warzywami 3 pstrągi przyprawa do ryb 3 gałązki natki selera 3 gałązki natki pietruszki 3 ząbki czosnku 6 ziemniaków 6 młodych, małych cebul lub 3 większe 1 młoda, mała cukinia lub 3 młode patisony 2 garści pomidorków koktajlowych przyprawa do ziemniaków oliwa masło i cząstki cytryn do podania Świeże pstrągi myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym
Rozpustne gotowaniekapusty kiszonej własnej roboty (wg. przepisu Futrzaka - klik tutaj ) 1 kg świeżej białej kapusty 0,5 kg wołowiny na gulasz 0,5 kg szynki, schabu, karkówki lub łopatki wieprzowej (zastąpiłem wielbłądziną, bo wieprzowina jest w Arabii Saudyjskiej zabroniona) 0,5 kg dziczyzny (zastąpiłem jagnięciną) 0,5 kg wędzonego boczku (użyłem surowego boczku wołowego, bo innego tutaj(...)dodałem carpaccio, do wyboru miałem tylko to lub wędliny drobiowe) 5 dużych mięsistych pomidorów lub 2 puszki krojonych pomidorów lub 5 łyżek stołowych przecieru pomidorowego 2 duże cebule pokrojone w drobną kostkę 60 g suszonych grzybów leśnych przywiezionych z Polski (z shitake wolałem nie eksperymentować) 6 - 9 wędzonych śliwek (ale mogą być też śliwki suszone
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataefektów. Jak już dorwiemy skrawek błękitnego nieba a nasz małżonek/konkubent/kohabitant/narzeczony (niepotrzebne skreślić), za pomocą 30 litrów benzyny i zadymienia połowy wsi rozpali grilla, to zaczyna się monotonny festiwal karkówek i kiełbas śląskich. W formie sałatki występuje ogórek kiszony bądź pomidor z cebulką, co bardziej tradycyjni spożycie warzyw na grillu ograniczają do ketchupu i musztardy oraz szyszek chmielowych. Jednak czasami(...)sałatkę z pieczonych szparagów i ziemniaków potrzebujemy: pęczek zielonych szparagów 8 młodych ziemniaków pokrojonych w ćwiartki i obgotowanych kilka suszonych pomidorów garść oliwek zielonych garść oliwek czarnych czerwoną cebulę ½ pęczka koperku ½ pęczka natki pietruszki pęczek szczypiorku kawałek (około 200 g) fety owczej (można zastąpić dowolnym, wyraźnym serem np. bryndzą). Na sos: ¾ szklanki oliwy z oliwek 2 ząbki czosnku łyżeczkę musztardy
ladykitchenmnie jeden z najlepszych okresów w roku. Ciepłe wieczory, pyszne jedzenie i czas spędzony z najbliższymi to kwintesencja grillowania. Zazwyczaj na naszych piknikowych stołach i grillowych rusztach królują kiełbasy, karkówka i kaszanka. Jednak grill to także idealne miejsce do przyrządzenia innych smakowitości. Dzisiaj przychodzę do Was z kilkoma propozycjami na grillowe potrawy. Co powiecie na pyszne skrzydełka Brown Sugar, pierś(...)tego pyszny sos tzatziki ? I oczywiście jak mogłabym zapomnieć o grillowanych warzywach z których można zrobić pyszne szaszłyki. Do tej roli świetnie sprawdzą się pieczarki, papryka oraz czerwona cebula. Brzmi smacznie? To zapraszam! Poniżej znajdziecie dokładne przepisy. Skrzydełka Brown Sugar Składniki - skrzydełka – ilość zależy od Was - kilka łyżek oliwy z oliwek - przyprawa do skrzydełek Brown Sugar KAMIS Wykonanie
Health-Fit-Lifeserowo-śmietanową pierzynką. Zapiekanka jest naprawdę wyśmienita, bardzo sycąca i jak zwykle u mnie robi się praktycznie sama Składniki: 500 g brukselki 350 g łopatki wieprzowej 350 g karkówki wieprzowej 100 g podgardla wieprzowego 20 g smalcu ( u mnie smalec gęsi ) 200 g śmietany 30% 300 g sera żółtego sól pieprz gałka muszkatołowa opcjonalnie inne przyprawy Brukselkę umyć, zdjąć wierzchnie(...)ponacinać je. Przygotowana brukselkę gotować przez 15 minut w osolonej i osłodzonej lekko wodzie. Mięso podsmażyć na rozgrzanym tłuszczu, doprawiając solą i pieprzem. Można dodać także pokrojoną w kostkę cebulę, przecier pomidorowy. U mnie tutaj bez tych dodatków. Naczynie żaroodporne natłuścić a następnie na dnie wyłożyć mięso. Na mięsie ułożyć ugotowaną odcedzoną brukselkę. Śmietanę wymieszać z solą, pieprzem i gałka
Ola la LCHFwcześniej kości (osobiście tego robić nie umiem więc póki co nie zaprezentuję tej sztuki) pól kilograma mielonej łopatki pól kilograma mielonego karczku (poprosiłam Pana w sklepie aby mi zmielił) 2 cebule 2 jajka tymianek sól i pieprz 2 łyżki wódki ziele angielskie odrobina gałki muszkatałowej ząbek czosnku majernek 3-4 średnie winne jabłka igłę i nić kuchenną (taka gruba i biała(...)dobrze nacieramy solą, pieprzem, zielem angielskim i wódką. Zwijamy w rulon zawijamy w folię aluminiową i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Mięso z łopatki mieszamy z karkówką, dodajemy zeszkloną na patelni drobno posiekaną cebulkę, posiekany czosnek, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i sporą szczyptę tymianku. Mieszamy z żółtkiem. W oddzielnym naczyniu ubijamy białka i delikatnie dodajemy do dobrze
sierotka maRysia w kuchniPotrawa jest aromatyczna i dobrze doprawiona. Danie można uznać za jednogarnkowe i podać na obiad bez dodatków. Do duszenia dobrze nadaje się mięso, które zawiera nieco tłuszczu np. łopatka, karkówka lub biodrówka. Takie mięso po przygotowaniu jest delikatne i zatrzymuje w sobie dużo smaku, gdyż to tłuszcz właśnie jest nośnikiem smaku i zatrzymuje go w potrawie. Przygotowane mięso z bardzo(...)białka, witamin i błonnika. Obiad będzie energetyczny, ale niezbyt ciężki do trawienia. Pikantność dania najlepiej dopasować do swoich upodobań. Składniki: 1 kg biodrówki wieprzowej 2 szklanki suchej ciecierzycy 2 cebule 4 ząbki czosnku 2 marchewki 1 świeża papryczka chili lub 1/2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka mielonego kuminu 2 łyżki majeranku 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka cząbru 1/2 łyżeczki
Kuchcik gotujeDzisiaj propozycja dla mięsożerców. Jeśli macie ochotę na niezawodnie pyszne schaboszczaki, to ten przepis Was usatysfakcjonuje. A jeśli do tego lubicie delikatne wariacje w oparciu o
PichceniomaniaPrzypomniało mi się o nim jakiś czas temu podczas rozmowy z Konradem z bloga Konrad Gotuje na temat co tu zrobić na obiad? W pierwotnej wersji to danie przygotowywałam z karkówki, ale pomyślałam, że schab tez świetnie się nada. Trafiłam w dziesiątkę: wyszło pyszne, kruche i aromatyczne danie. Trzeba tylko użyć dobrej jakości keczupu lub ewentualnie dobrego, gęstego(...)swój schab przygotował i opisał na swoim blogu, jeśli chcecie zobaczyć to zapraszam tam >klik!< Składniki: około pół kg schabu bez kości , 2 średnie cebule , 5-6 ząbków czosnku , sól , pieprz do smaku, około 100-150 ml ulubionego keczupu , odrobina tłuszczu do wysmarowania formy , opcjonalnie kawałek żółtego sera . Schab opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem
Codzienna kuchnia niecodziennaPaprykę również kroimy w paski. Pieczarki w drobne plastry. Cebulę i ogórki w kostkę. Na patelnię z rozgrzanym olejem wrzucamy kurczaka i podsmażamy przez chwilę. Następnie dodajemy pieczarki i cebulę. Całość smażymy jakieś 10-15 minut, aż woda z pieczarek odparuje. Na koniec dorzucamy paprykę i smażymy jeszcze 3-4 minuty. Warzywa z kurczakiem przerzucamy do garnka, wlewamy bulion(...)gotujemy na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. [caption id="attachment_8687" align="aligncenter" width="1024"] Strogonow drobiowy[/caption] Zobacz inne przepisy na mięsne gulasze: Gulasz Z Karkówki Z Warzywami Gulasz Z Białą Kiełbasą I Warzywami Gulasz Wieprzowy Z Marchewką I Groszkiem Gulasz Wieprzowy Z Kurkumą Gulasz Pod Ziemniaczaną Kołderką Jesienny Gulasz Z Dynią Artykuł Strogonow drobiowy – przepis
e-PrzepisyKulinarnemajówka, to albo wycieczka, albo impreza w ogrodzie. Jeśli wybieracie się na wycieczkę, to zabierzcie na nią koniecznie bułeczki Marzeny . Jeżeli robicie grilla w ogrodzie, to pamiętajcie - nie samą karkówką człowiek żyje! ;) Dania z cukinii zawsze świetnie się sprawdzają jako dodatek do pieczonych mięs, a to konkretne można również potraktować jako lekki, ale pełny wegetariański posiłek. Cukinia jest tu duszona(...)uznał tę potrawę za rodzaj sałatki. Coś z pogranicza. To właściwie nieważne - ważne, że smaczne! Składniki: 500 g młodej małej cukinii 1 puszka kukurydzy 3 pomidory (lima, rzymskie) 1 cebula 1 ząbek czosnku 1/2 papryczki chilli kilka łyżek pokruszonego sera typu feta sól i pieprz natka kolendry lub pietruszki oliwa Wykonanie: Cebulę drobno posiekać, oprószyć solą i podsmażyć na oliwie
zadanie-gotowaniesteaka Klasyczny ciemny sos pomidorowy roztaczający aromat dymu wędzarnianego. Wspaniale współgra ze smakiem grillowanych mięs, kurczaka w panierce, frytek, a nawet pizzy. Na powyższych fotografiach został wypróbowany do pieczonej karkówki z sałatką Colesław, do której nota bene, użyłam sosu Remulada duńska. , SOS KEBAB-GYROS- Majonezowy sos o delikatnej konsystencji, któremu charakter nadają przyprawy: czosnek i zioła. W duecie z sosem(...)mnie w warstwowej sałatce z brokułami..ale o tym kiedy indziej... SOS REMULADA DUŃSKA- skarb narodowej kuchni Danii w polskim wydaniu-Gęsty majonezowy sos z warzywami (kapusta, ogórek, cebula) o lekkim smaku curry. Wyśmienity do jajek, wędlin, żółtego sera i grillowanych warzyw. Doskonale uzupełnia paluszki, chipsy, nachosy i świeże warzywa. Taaak, wypróbowałam wszystkie trzy sosy w różny sposób
Z Kuchni Do Kuchni