Domowy rosół to danie często kojarzone z rodzinnym domem. Podawany jest z kluskami ziemniaczanymi, makaronem wstążki lub nitki zależnie od regionu. Rosół każdy potrafi zrobić, główna
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Hmm… karkówka po cygańsku to obiad, który nie wymaga od nas zbyt dużych nakładów pracy :) Przyznam się, tym razem to Madzia gotowała, więc ja zupełnie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!W tym wpisie pokażę Wam przepis na szybki, prosty tradycyjny gulasz z szynki. Podstawową wersję gulaszu możecie urozmaicić dowolnymi dodatkami, np. papryką, kukurydzą. Tak przygotowany gulasz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Nie wiem czy wiecie ale ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinniśmy jeść ryby co najmniej 3 razy w tygodniu. Właśnie dlatego tym razem przygotujemy pyszne
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Cebule pokroić w piórka. Od słoniny odkroić pasek około 1 cm grubości i pokroić go w kostkę. Rozgrzać olej na patelni, dodać cebule z wątróbką, słoninę i usmażyć na rumiano. Odstawić do wystygnięcia. W małym garnku z pokrywką zagotować wodę z zielem angielskim i liśćmi laurowymi. Zmniejszyć moc palnika do minimum(...)źródło mięsa mielonego na jednym ze stoisk na Hali w Gdyni. Jeśli mięso mielone w mięsnym gdzie zwykle robicie zakupy, nie wzbudza Waszego zaufania, wtedy trzeba kupić 250 g karkówki, 250 g szynki wieprzowej i samemu zmielić w domu
Posadzone i zjedzoneminimalną ilością wody. Węgierski pörkölt jest odpowiednikiem tego, co nazywamy w Polsce gulaszem Gulasz to mięso pokrojone na nieco większe niż w pörkölt kawałki. Po podduszeniu mięsa i cebuli dolewa się tyle wody, aby powstała gęsta zupa, do której pod koniec gotowania dodajemy ziemniaki. Gulyás jest odpowiednikiem naszej zupy gulaszowej Paprikás - paprykarz to pörkölt zaprawiony śmietaną Tokány - tokań(...)warto kupić wolnowar Mam aktualnie w domu kilka wolnowarów o różnej pojemności i są to najczęściej wykorzystywane przeze mnie sprzęty kuchenne. Przygotowuję w nich różnego rodzaju mięsa m.in. karkówkę czy kaczkę, niemal wszystkie zupy, potrawy z warzyw i oczywiście wegański gulasz węgierski. W wolnowarze robię konfitury i dżemy, a powidła śliwkowe z wolnowaru nie mają sobie równych. Moja najnowsza zdobycz
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamiejscówkach niegdysiejszej stolicy), ale możecie spróbować zrobić je, gdziekolwiek mieszkacie. Nigdy, ale to nigdy, nie sięgajcie natomiast po jego zjedzeniu po maczankę , czyli małopolskiego „burgera” z marynowanej karkówki, podanego z purée z białej fasoli i gruszki oraz z aronią. Zjecie ją z łakomstwa, bo też jest pyszna, a potem będziecie trawić do południa dnia następnego(...)pieprzycie według uznania. Wkładacie do piekarnika na max 20 minut. W tym czasie gotujecie ryż (ok 200 g), tak jak lubicie. Szymon i Rafał robią risotto z czosnkiem i cebulą, podlane białym winem i garścią kopru dodaną na koniec. Wyjmujecie zapieczone klopsiki z piekarnika, podajecie z ryżem i ulubionym winem. Smacznego! Click to view slideshow
GRUBY WAŁEKkolorowe, apetyczne potrawy bezmięsne, które posłużą nie tylko naszemu zdrowiu, ale także portfelowi. Znajdziemy w nim m.in.: tęczową surówkę, racuchy z fety z sezamem, makaron na kaca, pieczone cebule w cieście itp. II – dania z kurczaka. Ten dział na pewno zyska wielką popularność, dowiemy się jak w całości wykorzystać kurczaka niczego nie marnując. Otrzymamy także wskazówki jeśli chodzi o porcjowanie(...)minor-latin; mso-bidi-font-family:"Times New Roman"; mso-bidi-theme-font:minor-bidi;} IV – dania z wieprzowiny – ten rozdział rozpoczyna się przepisem na niedzielną pieczeń wieprzową z karkówki lub łopatki. Oprócz tego garść przepisów na dania z resztek. Jamie zapewnia, jeśli odpowiednio przygotujemy mięso wieprzowe będzie smakować rewelacyjnie. Wolno pieczone ragu wieprzowe, boczek piri piri czy chrupiące tacos
noteskulinarnyfigahamburgerów. Całe szczęście, że dzień wcześniej wieczorem wyjęłam z zamrażarki kawałek mięsa. No to do dzieła. Na hamburger:około 70-80 dkg. mięsa (w tym wypadku użyłam karkówki),sól, pieprz, słodka czerwona paprykapo pół łyżeczki ziół: majeranku, rozmarynu, tymianku, ziół prowansalskich,łyżka musztardy (najlepsza sarepska),100 ml. zimnej wody.Mięso zmielić. (Nie uznaję gotowego kupionego mielonego.)Dodać przyprawy(...)nieprzywierająca powłoką, wtedy można bez tłuszczu. Ciepłe bułeczki przekroić, posmarować obie części majonezem. Na dolnej ułożyć kotlet i dodatki:-plaster żółtego sera, -cieniutkie plasterki cebuli, -grubsze plastry pomidora......i polać keczupem. Przykryć górną częścią bułki i...można zajadać.To jest moja, skromna wersja hamburgera. Powinnam dodać jeszcze ogórek konserwowy i sałatę
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki. Na pozostały na patelni, gorący olej (1 łyżka) wrzucić pokrojoną cebulę i podsmażyć. Podsmażoną cebulę przełożyć do garnka z zarumienionymi kawałkami wołowiny. Do garnka z podsmażoną wołowiną i cebulą dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wrzucić liść laurowy, ziarna ziela angielskiego (3 sztuki). Przyprawić roztartym w dłoniach majerankiem (1 łyżka) i słodką papryką w proszku (1/2 opakowania - tj. około(...)pieczywem. SMACZNEGO! Uwagi do przepisu: Z podanych składników wychodzą około 2 litry gulaszu. Do przepisu należy użyć wołowiny gulaszowej czy pieczeniowo-zrazowej np. udźca wołowego, łopatki, pręgi czy karkówki wołowej. Im kawałki wołowiny będą większe, tym dłuższego czasu duszenia będą wymagały. Koncentrat pomidorowy to nie to samo co przecier pomidorowy. Gulasz można podawać z ziemniakami, kaszami, ryżem, makaronem, kluskami kładzionymi
Gospodyni Miejskaplastrach (ok. 2,5-3 cm grubości). W oryginalne najczęściej używa się boczku, aby mięso było soczyste, jednak my wolimy mniej tłustą wersję i zalecamy użycie łopatki lub karkówki. Dokładnie pokrywamy mięso marynatą, przykrywamy miskę folią i wkładamy do lodówki, najlepiej na całą noc, ale po kilku godzinach też będzie ok. 2. PIECZENIE MIĘSA (40 min) Wieprzowinę należy upiec(...)ciepłe miejsce aby podwoiło swoją objętość. 5. NADZIENIE (15 min) Upieczoną wieprzowinę kroimy w kostkę (ok. 1x1cm lub drobniej jeśli chcecie uzyskać bardziej jednolite nadzienie). Dymkę lub zwykłą cebulę drobno siekamy. Na patelnię wlewamy olej, rozgrzewamy i dodajemy cebulę, podsmażamy do lekkiego zarumienienia, Następnie wlewamy sos sojowy, ostrygowy i Hoisin (jeśli nie macie dwóch ostatnich, dodajcie zamiennie trochę miodu
Nerds KitchenKlasyczne włoskie bruschetty to przekąska w której zamknięty jest cały smak słonecznych Włoch. Ta przystawka powinna rozpoczynać każdą włoską ucztę. Jest to przepis świetnie pasujący na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zabrać do pracy lub na uczelnię - to zdecydowanie zdrowsze rozwiązanie niż batoniki lub fast foody. Do przygotowania tej sałatki użyłam mięsa z kurczaka, ale równie dobrze możecie wykorzystać grillowaną karkówkę czy pozbawione kostek żeberka. Wyjątkowe Jabłka Grójeckie z 500-letnią historią Skoro już jesteśmy przy Jabłkach Grójeckich, warto wspomnieć o ich rodowodzie, sięgającym czasów królowej Bony, która w XVI wieku(...)piersi kurczaka 2 Jabłka Grójeckie opcjonalnie 100-150 g sera pleśniowego pomidorki koktajlowe drobno posiekana papryczka chili miks sałat 1 łyżka soku z cytryny drobno posiekana czerwona cebula lub szczypiorek ulubione kiełki sól i pieprz do smaku Dresing 3 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu 1 łyżka musztardy sól, pieprz do smaku Wszystkie składniki dressingu wymieszać
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapiekliśmy tłusty kawałek wieprzowiny. Dzisiaj dla odmiany pulled pork z szynki, robiony w 3 godziny – i od razu w sosie. Szynka to mięso zdecydowanie bardziej chude od łopatki czy karkówki, które idealnie nadają się na pulled pork . Przez dosyć wysoką zawartość tłuszczu te mięsa są delikatne i soczyste po upieczeniu. Co zrobić, żeby nadawała się do tego dania relatywnie chuda(...)mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy 2 łyżki brązowego cukru 2 łyżeczki soli
Karo in the KitchenGrill to nie tylko miejsce na którym możemy przygotowywać potrawy mięsne. Świetnie smakują również grillowane ryby i warzywa. Tak, to właśnie grillowane warzywa będą świetnym dodatkiem
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!