karkowka z cebula - 1780 przepisów (strona:59/119)

Rozpływająca karkówka, duszona w kapuście kwaszonej z aromatycznym sosem myśliwskim. 329

smakuje danie? Szczerze? Lubicie bigos? - To coś bardzo podobnego, ale... Dużo łatwiejszego. Składniki: karkówka wieprzowa 1 kg kapusta kwaszona 1 kg sos myśliwski: 2 szklanki rosołu garść suszonych grzybków pół czerwonej papryki 1 tarty ogórek kwaszony ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę nieduża cebula posiekana w kostkę puszka pomidorów krojonych 100 ml czerwonego wina sól, pieprz, słodka papryka czerwona w proszku(...)pożądanej kwasowości. Następnie wstawić do garnka z wodą i gotować przez 60 minut na miękko.  W tym czasie pokroić karkówkę na plastry, posolić ją lekko i oprószyć pieprzem. Przygotować sos:  Do garnka wlać rosół, dołożyć grzybki, czosnek, cebulę, paprykę i zagotować. Gotować na małym ogniu przez 20 minut i po tym czasie dołożyć pozostałe składniki, czyli: wino, pomidory

Poezja Smaków - blog kulinarny
Karkówka z nudlami - czyli maślne kluseczki parowane nad mięsem. 149

Karkówka z nudlami - czyli maślane kluseczki parowane nad mięsem  Składniki na 8 porcji. Mięsko: 1,3 kg karkówki 1 litr bulionu ( jeżeli nie masz, użyj wody) nieduża główka kapusty włoskiej (około 400-500 gramów) 1 marchew 2 cebule 4 ziemniaki 150 ml wytrawnego wina łyżka ciemnego sosu sojowego liść laurowy sól i pieprz tłuszcz do podsmażenia. Nudle(...)szybko. Ja użyłam kamiennego gara. Całość zacząć od mięsa. Karkówkę pokroić na cienkie plastry, oprószyć solą i pieprzem, po czym wrzucić na rozgrzaną i lekko natłuszczoną patelnię. Zrumienić po obu stronach i zdjąć z patelni.  Na patelnię włożyć obrane i pokrojone w ósemki ziemniaki oraz posiekaną w plasterki cebulę. Dodać szczyptę soli. Warzywa zrumienić, po czym dodać poszatkowaną kapustę

Poezja Smaków - blog kulinarny
Pulled pork- ciągnięta wieprzowina 225

tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji.   Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli(...)górną grzałką w piekarniku. Cola albo piwo do popicia i mamy niewyobrażalnie syty, inny niż zazwyczaj obiad. SKŁADNIKI 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka – ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili

Karo in the Kitchen
Surówka z kapusty – najprostsza. Kulinarny ‘basic’ 192

dłonią. Puści sok, przestanie być sztywna, odczuwalnie zmięknie. Marchewkę obieram i ścieram na tarce o grubych oczkach. Cebulę – szatkuję na cieniuteńkie plasterki albo drobniutko siekam.   Dodaję marchewkę i cebulę do kapusty. Kapustę mocno zakwaszam i stale próbuję – czy nie dodać jeszcze soli lub cukru? A może jeszcze więcej soku z cytryny? Smak musi być zdecydowany. Sama surowa kapusta jest(...)kopru i natki pietruszki – świetnie komponują się z rybą. Dodatek startego na tarce jabłka lub dwóch sprawi, że surówka będzie świetna do schabowego i karkówki. SKŁADNIKI 1kg białej kapusty 2 średnie marchewki 1 średnia cebula sok z cytryny cukier sól pieprz   OPCJONALNIE ocet ryżowy imbir płatki chili jabłko koper natka pietruszki Zapisz Zapisz

Karo in the Kitchen
Pieczeń do chleba 203

majerankiem. Jest to więc kolejna propozycja dla zwolenników czosnku. Pieczeń jest miękka, wilgotna i bardzo aromatyczna :) Składniki: 500 g mielonej karkówki 500 g mielonej łopatki 1/2 szklanki bułki tartej (125 ml) szklanka wody (250 ml) 1 duża cebula 8 ząbków czosnku 2 jajka 2 czubate łyżeczki majeranku 2 płaskie łyżeczki soli 1,5 płaskiej łyżeczki pieprzu Wykonanie: Bułkę tartą zalewamy

Smak mojego domu
PIECZONA KAPUSTA 228

malutki słoiczek koncentratu pomidorowego  Sposób przyrządzenia:   Obie kapusty ugotować do miękkości w oddzielnych garnkach.  W międzyczasie podsmażyć boczek i karkówkę. Ok. 10 min bez przykrycia na dużym ogniu. Następnie dodać pokrojoną w piórka cebulę i ponownie smażyć z 10 min.Dodać sól, pieprz.Całość rozdrobnić delikatnie blenderem ale nie na papkę. Kiedy kapusty będą już miękkie poczekać

pieprzny smaczek
Placek po CYGAŃSKU 333

oraz parę mniejszych podałam też właśnie z sosem . Nam bardzo smakował sos jak placuszek. Zamierzam zrobić go w Święta Wielkanocne :)  Gulasz: 1 kg schabu 200 g karkówki  300 g pieczarek  2 czerwone papryki marchew 4 szt pora 150 g sól i pieprz biały do smaku  3-4 ziarnka ziela angielskiego przecier pomidorowy 4 łyżki(...)proszku kilka łyżek oleju do smażenia Remulada Duńska 200 g Folwark Placki ziemniaczane: 1 i 1/2 kg dużych ziemniaków 2 jajka 1 cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz olej do smażenia Krok 1 Schab i karkówkę  kroimy w kostkę, przekładamy do miski i zalewamy 4 łyżkami oleju. Posypujemy papryką i sprasowanym czosnkiem,solą i pieprzem. Mieszamy

Różowa kuchnia
PULLED PORK- ciągnięta wieprzowina 160

Składniki: 700g-1kg wieprzowiny (łopatka, karkówka — ważne żeby była równo poprzerastana tłuszczem) 3 przeciśnięte ząbki czosnku 2 cebule 2 łyżki sosu Worcestershire (u mnie sos sojowy) 2 łyżki oliwy 2 płaskie łyżeczki soli 2 łyżki cukru trzcinowego lub Muscovado 2 czubate łyżeczki ostrej papryki (nie chili i nie pieprzu cayenne!) 2 czubate łyżeczki słodkiej wędzonej papryki 1 łyżeczka mielonego kminku(...)tłustym i mniej szlachetnym. Charakterystyczny, dymny smak, amerykanie uzyskują piekąc swój pulled pork w barbecue- piecyku opalanym świeżym drewnem. Kupujemy ładny, równo poprzerastany tłuszczykiem kawałek wieprzowiny- idealne tu będą karkówka i łopatka wieprzowa. Jeśli uda Wam się zdobyć mięso z regionalnych hodowli ,a nie z masowej produkcji- tym lepiej dla ostatecznego smaku i konsystencji. Mięso osuszamy papierowym ręcznikiem. Jeśli mamy

Kocham Czekoladę
Risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami 144

Bardzo syte risotto z grillowaną karkówką i pieczarkami. Kurkuma oraz pieprz cayeński nadają potrawie ostrości i charakteru. Mięso jest idealnie mięciutkie a ryż rozpływa się w ustach. 2 cebule 2 łyżki masła 1 ząbek czosnku 7 pieczarek 0,5 szklanki ryżu 3 szklanki bulionu Kurkuma Sól Pieprz Pieprz Cayenne Pęczek szczypiorku ½ pęczka natki pietruszki 5 plastrów karkówki Przyprawa do karkówki(...)ząbki czosnku Plastry karkówki przyprawiamy przyprawą do karkówki oraz nacieramy przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Układamy w pojemniku, szczelnie zamykamy i wstawiamy na całą noc do lodówki. Następnego dnia grillujemy do miękkości na patelni grillowej lub w piekarniku. Kroimy w kosteczkę. Na patelni rozpuszczamy połowę masła. Dodajemy posiekaną w kosteczkę cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Gdy cebula zmięknie dokładamy pokrojone

VioletoweKucharzenie
Zapiekanka z mięsem, ziemniakami i cukinią 197

pracy. Zapiekankę przygotowujemy w dużym naczyniu żaroodpornym, o wymiarach około 18 cm x 30 cm, lub trochę większym. Składniki farszu: 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek 0,5 kg mięsa - mielonej karkówki 400 g pomidorów 1/2 łyżeczki cukru 3 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka majeranku 2 duże garście świeżej siekanej bazylii 2 duże

Smak mojego domu
Kotlety mielone 154

Kotlety mielone z pieczarkami i serem Kotlety mielone to obiadowy klasyk. Tym razem zrobiłam je inaczej niż zawsze i dodałam trzy składniki dodatkowo. Kotlety mielone można

Monka gotuje
Nadziewane pieczarki 134

kolacja w 30 minut. Spróbujcie, bo warto. Potrzebuejmy: po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag startego sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup pikantny przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Jak zrobić:  Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem, przeciśniętym

Co w garnkach piszczy
Szaszłyki z piekarnika. Prawdziwa mięsna uczta w domu. PRZEPIS 18711

nawet lepsze, wychodzą z piekarnika. Świetnie sprawdzają się na domowych imprezach. Nasz pomysł na mięsną ucztę. Przepis na szaszłyki z piekarnika Składniki: około kilograma karkówki lub łopatki wieprzowej, 250 gramów wędzonego boczku, dwie duże cebule, 2 większe świeże papryki, 5 ząbków czosnku, kopiasta łyżka papryki w proszku, sól, pieprz, trochę oleju. Zrób tak: dzień przed pieczeniem mięso pokrój w grubą

Kulinarna Polska
Nadziewane pieczarki 145

sprawdza się na imprezach. Warunkiem są dorodne pieczarki. po 2 duże pieczarki na osobę (ja miałam 8) 0,5 kg zmielonego mięsa z karkówki 15 dag   startego   sera edamskiego 1 jajko 1 średnia cebula zielona pietruszka masło 1ząbek czosnku keczup 1 łyżka majonezu przyprawy: vegeta natur, pieprz mielony, maggi Pieczarki czyścimy, odcinamy trzonki. Mięso mielone mieszamy z jajkiem

Co w garnkach piszczy
Pikantny gulasz z paprykami i suszonymi grzybami 123

łyżeczki chili pieprzu cayenne 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego mielonego 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki oliwy z oliwek Dodatkowo: 400 g mięsa wieprzowego ( łopatka lub karkówka ) 2 łyżki oleju 1/2 łyżeczki ziaren kolorowego pieprzu 2 cebule 1 papryka czerwona 1 papryka zielona 1 papryka żółta 3/4 szklanki bulionu mięsnego 1/4 szklanki koniaku 30 g suszonych grzybów sól - opcjonalnie 1 łyżka posiekanej

WSZYSTKO SMACZNE
Karkówka po cygańsku 2468

robotę, dodaje karkówce mega aromatu. Spróbujcie, naprawdę warto ;) Składniki na ok. 4-6 porcji: (Inspiracja: " Kulinarna zakładka ")   Mięso i warzywa: ok. 1 kg karkówki sól i pieprz mąka do obtoczenia mięsa 2 białe cebule 2 czerwone cebule 500 g pieczarek 2 czerwone papryki   Sos: 1 szklanka wody 200 g koncentratu pomidorowego 3-4 pełne łyżki pikantnego keczupu

Simply Food
PASZTET WIELKANOCNY 190

gatunków mięsa  oraz warzyw, idealnie wpisuje się w tradycyjne   potrawy Wielkanocne SKŁADNIKI 2 kg łopatki wieprzowej 1 kg wątróbki drobiowej 1 kg karkówki, 4 marchewki 3 pietruszki 1/2 średniego selera 5 średnich cebul 6  jajek czerstwa 10 ziarenek  ziela angielskiego 10 ziarenek  pieprzu kilka   liści   laurowych 4 łyżki majeranku mielone  ziele

RAROSSA
Gulasz wołowy z pieczarkami i majerankiem 121

gulaso Z jaglanym makaronem stworzył danie sycące i przepyszne. 2-3 porcje: 500 g mięsa wołowego (łopatka, pręga, udziec, goleń lub karkówka) 400 g pieczarek 1/2 szklanki przecieru pomidorowego 1 mała cebula 1-2 suszone grzyby 2 łyżki jogurtu naturalnego 3 łyżki majeranku sól do smaku, łyżka mąki do zagęszczenia Mięso pokroiłam w małą kostkę (jak, kto lubi – duża

Kucharzyca
Pieczona karkówka w winie Grażynki :) 259

Tym razem przepis na prostą w wykonaniu karkówkę. Pieczona karkówka jest inną niż wszystkie poprzednie, bo będzie zapiekana w winie. Samo przygotowanie zajmie nam niewiele czasu

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Rolada mięsno-serowa 273

pieczarek. Rolada mięsno-serowa: 8 dużych jajek 6 łyżek dobrej jakości majonezu 300 g startego cheddara (lub innego żółtego sera) 500 g mielonej wieprzowiny (karkówka lub łopatka) 1 ząbek czosnku 1 mała marchewka 1 cebula szalotka (lub pół cebuli) 2 czubate łyżki bułki tartej 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1/2 pęczka szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz do podania: ulubiony

Poezja smaku
Gołąbki z pomidorowym nadzieniem 89

wiadomo dlaczego...ale jak się zrobi....MMMM <3 parę chwil nie idzie na marne ;) Składniki 1 kapusta włoska 300 g mięsa mielonego z karkówki 1 łyżka oleju Sos: 2 łyżki oleju 1 duża cebula 250 ml passaty pomidorowej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka bazylii sól, pieprz 250 g ryżu 500 ml bulionu warzywnego   Przygotowanie   Normal

R'n'G Kitchen
Pieczeń koperkowa do chleba 119

pieczeń  koperkową ? Aromatyczną, delikatną, ... pyszną. Niewiele zachodu, a w sklepie takiej nie kupicie.  Składniki: 300 g mielonej łopatki 300 g mielonej karkówki 80 ml bułki tartej 160 ml wody 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 jajko 3 czubate duże łyżki posiekanego świeżego koperku (zimą możecie użyć mrożonego) 1 czubata łyżeczka majeranku 3/4 płaskiej łyżeczki pieprzu 1 płaska

Smak mojego domu
Karkówka/schab/szynka pieczone w czerwonym winie 141

niezwykle aromatyczne. Doskonale się kroi i nie rozpada. Idealnie pasuje do chleba - na kanapkę, jak również po podgrzaniu - na smaczny obiad.   1 kg karkówki/schabu/szynki bez kości (najlepiej mięsa w miarę wąskiego) 1 cebula Przyprawy:  sól, papryka, pieprz, curry 1 garść majeranku 1 listek laurowy (pokruszony) Dodatkowo: 1,5 szklanki czerwonego wina (wytrawnego) Mięso umyć, osuszyć i dobrze

Di gotuje
Karkówka nr 1 z czerwoną kapustą 158

lodówce. Nstępnie wyjąć i obsmażyć na suchej patelni tylko do lekkiego zrumienienia Przełożyć wszystko do naczynia zalać marynatą. Piec około 2 godz. w 200st. Karkówkę podałam z czerwoną kapustą. Składniki: • 1 kapusta czerwona • 3 cebule całkiem duże • 3 ząbki czosnku • 4 jabłka • 4+6 łyżek oleju (u mnie kokosowy) • 2 szklanki wody • 60 ml wina czerwonego lub 3 łyżki soku

Kubki smaku
Gulasz z ciecierzycą 177

Składniki karkówka wieprzowa, 500g papryka czerwona, 1 szt ciecierzyca, 1 puszka cebula, 1 duża szt czosnek, 2-3 ząbki pomidory krojone, 1 puszka bulion wieprzowy, 300ml mąka pszenna, kilka łyżek olej, do smażenia sól, pieprz papryka słodka, 1 łyżeczka kminek mielony, 1/2 łyżeczki Przygotowanie W sporym rondlu rozgrzewamy odrobinę oleju. Czosnek obieramy kroimy w plasterki. Cebulę kroimy w pióra, paprykę

Gotowanie moimi oczami
Makaron z aromatycznym sosem mięsno warzywnym 129

makaronu (małe muszelki) 400 g wieprzowiny (karkówka) 1 łyżka tłuszczu papryka 1 puszka pomidorów krojonych 1 cebula bazylia oregano natka pietruszki sól pieprz Wieprzowinę pokroić na małe kawałeczki. Paprykę i cebulę pokroić w kostkę. Mięso i warzywa wrzucić do garnka, dodać tłuszczu. Smażyć aż odparuje cały płyn, podlać ok 1,5 szkl wody dodać zioła i dusić pod przykryciem

Gotowanie jest łatwe
Cukinia faszerowana mięsem i ryżem 162

wcześniej, wymaga jedynie, w wybranym momencie, włożenia na pół godziny do piekarnika. Składniki: 100 g ryżu 1,5 szklanki wywaru warzywnego 2 duże cebule 5 ząbków czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g  mielonej karkówki pół kilo pomidorów świeżych lub pomidory w puszce płaska łyżeczka cukru 2 czubate łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka suszonej bazylii 8 dużych(...)cukinii Przygotowanie farszu: Do wywaru warzywnego wsypujemy ryż i gotujemy 15 minut. W czasie, gdy będziemy wykonywali dalsze czynności, ryż całkowicie wchłonie wywar warzywny. Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Gdy cebulka się zeszkli, dodajemy mielone mięso i całość podsmażamy kolejne 5 minut. Pomidory sparzamy, obieramy ze skórki, kroimy na kawałki i dodajemy do mięsa. Dodajemy cukier, oregano

Smak mojego domu

Proponowane wyszukiwania