Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso
Qchnia po prostukawałki aromatycznego i dobrze zrumienionego mięsa. Każdemu ślinka cieknie. Taki właśnie jest domowy gyros według naszego przepisu. Przepis na domowy gyros Składniki: około kilogramowy kawałek karkówki lub łopatki wieprzowej, 5 ząbków czosnku, 2 cebule, sól, pieprz, oregano suszone, oliwa. Zrób tak: czosnek posiekaj, a następnie rozetrzyj z solą na pastę, wymieszaj z kilkoma łyżkami oliwy, solą (mniej więcej jedna łyżka
Kulinarna Polskamasła, - 30 g mąki, - 300 ml bulionu, - 15 g suszonych grzybów, - 50 g wędzonki, - 2 korniszony, - 1 cebula, - 2 łyżki koncentratu pomidorowego, - mielona papryka, kilka ziaren ziela angielskiego, liść laurowy, majeranek, sól, pieprz, olej Wykonanie: Umytą, oczyszczoną i osuszoną karkówkę nacieramy czosnkiem, solą, pieprzem i majerankiem, odstawiamy na 2-3 godziny w chłodne miejsce. Tak przygotowane mięso obsmażamy na rozgrzanym(...)wywaru grzybowego i intensywnie mieszając podgrzewamy, aż do zgęstnienia przez ok. 20 minut. W połowie gotowania dodajemy cebulę , ogórka, szynkę, grzyby, a także przyprawy (pieprz grubo mielimy lub rozgniatamy). Mieszamy i gotujemy jeszcze 10 minut. Karkówkę podajemy z ziemniakami i sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp
dom-agi.plKolejna wersja bigosu. Ciągle odkrywamy. Składniki: 1 mała główka białej kapusty 500 g karkówki wieprzowej 400 g boczku wędzonego 1 pętko kiełbasy 180 g koncentratu pomidorowego 2 cebule 1 łyżka smalcu 2 szalotki 1 łyżeczka cukru 5 suszonych kapeluszy prawdziwków (borowików) 2 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego Marynata: 100 ml oleju rzepakowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka(...)wszystkich stron. Pokroiłem cebulę w kostkę i szalotki w talarki, dodałem do boczku. Smażyłem do czasu, aż cebula ładnie się zeszkliła. Przygotowałem garnek na kapustę. Wlałem trochę wody na dno (ok.2 szklanki) wrzuciłem do niego kapustę, dodałem zawartość patelni odsączając tłuszcz. Upieczoną karkówkę pokroiłem na kawałki, a kiełbasę w plasterki. Również dodałem do kapusty. Zagotowałem. Dodałem do kapusty koncentrat pomidorowy
R'n'G Kitchendużych ząbków ] majeranek [ 2 łyżki stołowe ] papryka [ 1 płaska łyżeczka ] olej [ 4 łyżki stołowe ] Składniki - na sos cebula [ 1 średniej wielkości ] ogórek konserwowy [ 2 sztuki ] majonez [ 4 łyżki ] kwaśna śmietana [ 3 łyżki ] starty czosnek [ 2 małe ząbki ] sól pieprz Przygotowanie Karkówkę myję, suszę i pekluję dzień wcześniej: sól zwyczajna, sól do peklowania, pieprz czosnek, majeranek i papryczka, nic więcej(...)wyjęciu studzę i wkładam do lodówki, żeby się dobrze schłodziło, wtedy się lepiej kroi. Potem robię sos tatarski: drobno siekam surową cebulę, ogórek konserowy, do tego dodaję majonez, kwaśną śmietanę, starty czosnek, sól i pieprz. Przed podaniem karkówkę kroję w cienkie plastry i polewam sosem. Tytuł: Kuchnia na plebanii Autor: Łukasz Modelski Wydawnictwo: Wydawnictwo Literackie Data wydania polskiego: grudzień
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacałej rodzinie i zagości jeszcze nieraz w mojej kuchni. Składniki: • 250 g mięsa z karkówki • 250 g mięsa z szynki wieprzowej • 150 g boczku wędzonego • kawałek ok. 20 cm cienkiej kiełbasy wędzonej • 4-5 ogórków kiszonych • 1 cebula • 3 marchewki • 1 pietruszka • 1/2 selera • 4 liście laurowe • kilka ziaren ziela angielskiego • sól, pieprz do smaku(...)boczek i odłożyć do garnka. • Następnie na 2 łyżkach oliwy podsmażyć pokrojone w kostkę mięso z karkówki i szynki, dodać do boczku. • Na koniec podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę, marchewkę, pietruszkę i selera. • Połączyć wszystko w garnku, podlać ok. 1 litrem wody, dodać przyprawy i dusić
To co kochamsól i pieprz do smaku 2 -3 łyżki oleju roślinnego do smażenia Składniki na gulasz: 1 kg karkówki, pokrojonej w grubą kostkę 200 g pieczarek, pokrojonych w plasterki lub ćwiartki 2 czerwone papryki (lub mix kolorów), pokrojone w kostkę 2 duże cebule, pokrojone w kostkę 1 ząbek czosnku, posiekany 3-4 łyżki mąki 1 litr bulionu drobiowego 1 łyżka koncentratu(...)pieczarki i smaż przez kilka minut aż odparuje z nich woda. Przełóż na talerz i odstaw. Obtocz karkówkę w mące i zrumień na patelni po pieczarkach z łyżką oleju, po czym przełóż do średniego garnka. Na tej samej patelni usmaż do zeszklenia cebulę i także przełóż do garnka. Dodaj do garnka ziele angielskie, czosnek, bulion i duś pod przykryciem około
karmelowyboczniaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 1/4 papryki sól pieprz 200 ml śmietany 22% masło do smażenia karkówka w plastrach musztarda sól pieprz Karkówkę zamarynować, solą, pieprzem i posmarować z obu stron musztardą, odstawić w chłodne miejsce. Boczniaka pokroić w paseczki, cebulę i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzać masło, przyrumienić cebulkę i czosnek, dodać boczniaka i paprykę
Gotowanie jest łatwejęczmienną. Danie idealne na obiad i imprezki. Można je bowiem przygotować wcześniej, a w odpowiedniej chwili tylko podgrzać. Składniki: 10 małych papryk 3 duże cebule 6 ząbków czosnku oliwa 500 g mielonej karkówki 2 czubate łyżeczki majeranku 2 czubate łyżeczki oregano 1 czubata łyżeczka domowej Vegety (suszone warzywa i zioła) 1 płaska łyżeczka bazylii 1 płaska łyżeczka papryki słodkiej
Smak mojego domuwiecie jak było pysznie, aby się przekonać polecam Wam mój przepis. Dodam, że najlepszy jest chleb zanurzany w tym sosie...mniam. Zapraszam :) Składniki: 50 dag karkówki wieprzowej bez kości 50 dag pieczarek 4 duże cebule pół puszki kukurydzy konserwowej 4 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 2 kopiaste łyżki ketchupu pikantnego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku 2 łyżki oleju(...)plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki. Kukurydzę odsączamy z zalewy. 3. Pieczarki, cebulę i kukurydzę mieszamy dokładnie z koncentratem i ketchupem. Następnie przekładamy do naczynia do zapiekania i oprószamy solą i pieprzem do smaku. Podlewamy odrobiną gorącej wody, na wierzchu układamy plastry karkówki i wstawiamy do piekarnika. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni do miękkości wszystkich składników przez
Izabelawkuchniszpinakowym oczkiem 1 opakowanie szpinaku "Hortex" 1 cebula 3 ząbki czosnku 2 łyżki oleju rzepakowego ok 10 plastrów żółtego sera. ok. 1kg karkówki lub tłustej szynki 2 łyżki bułki tartej mielone orzechy włoskie 1 duża cebula 3 ząbki czosnku sól pieprz do smaku Na oleju na patelni zaszklij posiekaną cebulkę Dodaj czosnek, szpinak, posól i popieprz po czym
Gotuj Sam!Składniki ( na 16 klusek- 4 porcje): 1,5 kg obranych ziemniaków 1 jajko 200 ml mąki ziemniaczanej 1/4 łyżeczki soli Składniki na farsz: 2 cebule 5 ząbków czosnku 3-4 łyżki oliwy 0,5 kg karkówki mielonej 2 czubate łyżeczki majeranku pieprz do smaku sól do smaku Okrasa: 300 g boczku surowego wędzonego 2 cebule kilka łyżek oliwy (jeśli zachodzi
Smak mojego domucałość dusi się trochę w wywarze, a trochę na parze. To danie z pewnością zasmakuje całej rodzinie. Składniki: ok 1 kg karkówki 1/3 główki kapusty 3-4 ziemniaki 1 marchew 1/2 cebuli 1/2 czerwonej papryki 1/2 cukinii 10dkg boczku wędzonego 2 łyżki musztardy 1 łyżeczka miodu 2 ząbki czosnku Przyprawy: sól, pieprz majeranek 1/2 szklanki mąki do obtoczenia(...)czasie karkówkę obtaczamy z dwóch stron w mące *** *** Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy mięso z dwóch stron na rumiano *** *** Kapustę kroimy w dużą kostkę i wykładamy na dno naczynia żaroodpornego *** *** Na kapuście układamy podsmażone mięso *** *** Ziemniaki oraz marchew obieramy i kroimy w grube plastry *** *** Paprykę i cukinie kroimy w kostkę, a cebulę w piórka. Pokrojone warzywa układamy
Blog z Apetytemlubimy w domu swojskiej roboty wszelakiego rodzaju mięsa. Ten smak i aromat! Żadna wędlina ze sklepu nie zrówna się ze swojskim wypiekiem. Składniki: * 1 kg mielonej karkówki lub łopatki wieprzowej * 1 jajko * 1 cebula * 3 ząbki czosnku * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * sól, pieprz czarny * papryka słodka w płatkach (ulubione zioła do mięs) * natka pietruszki * olej Miałam
Pieprzyć z Fantazją