obiad z mięsa z niewielką ilością przypraw i tradycyjnie podany z ziemniakami, buraczkami i ogórkami z octu. Sos cebulowy jest niemalże słodki od cebuli. Przystawki do obiadu marynowane w occie świetnie balansują słodycz sosu. Bardzo lubię karkówkę ale pod warunkiem, że jest w miarę chuda. Kiedy więc kupuję tą sztukę mięsa, oglądam je na wszystkie strony. Oczywiście mała porcja tłuszczu(...)resztę sosu obok w sosjerce. Macie ochotę na taki obiad? Przepis znajdziecie poniżej. Karkówka w sosie cebulowym 4 – 6 porcji Składniki: 1 kg karkówki bez kości 2 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 duże cebule 2 liście laurowe sól do smaku 2 łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 300 ml warzywnego bulionu 3 łyżki natki pietruszki 50 ml słodkiej śmietany
codojedzeniasosu! Całkowicie naturalny, bez vegety, rosołków, da się? Da. Bitki w sosie z suszonych grzybów to gwarancja na pyszny obiad! Składniki: 600-700 g karkówki 30-40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki) 1 cebula 3 łyżki mąki 2 łyżki smalcu sól, pieprz Przygotowanie: mięso pokroić w 1,5 cm plastry. Rozbić tłuczkiem na cienkie plastry. Oprószyć solą i pieprzem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!robi dla dobrego obiadu. Karkówka z warzywami w pięciu smakach ( porcja dla 4 osób ) 0,5 kg karkówki wieprzowej 1 papryka czerwona 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki przyprawy pięciu smaków 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 marchewka 1 biała część pora 2 cm imbiru 2 zielone cebulki 4 łyżki(...)oleju rzepakowego 3 łyżki wody 2 łyżeczki jasnego sezamu makaron soba Karkówkę pokroić w paseczki, przełożyć do miseczki i zalać sosem sojowym i dodać przyprawę pięciu smaków, wymieszać i odstawić do lodówki na minimum 3 godziny. Cebulę obrać i pokroić w piórka, czosnek pokroić w paseczki, imbir drobno posiekać, paprykę pokroić w kosteczkę. Marchewkę obrać i pokroić
Kuchnia na wzgórzumarynatą nasmarować mięso i odstawić do lodówki na kilka godzin a najlepiej na całą noc. Cebulę obrać i pokroić w dobną kostkę, zarumienić na oleju. Nastęnie dodać obraną z flaka i pokrojoną w pastry kaszankę. Smażyć aż kaszaneczka się rozpadnie. Na każdy plaster karkówki nałożyć ok 1-1,5 łyżki farszu z kaszanki. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami. Grillować
Monia miesza i gotujedokładniej karkówka. Do niej ciemne piwo, dla podkreślenia smaku. Kto powiedział, że karkówka ma być tylko do grilla? Karkówka duszona w piwie składniki 1 kg karkówki 300 ml ciemnego piwa 2 cebule mielona słodka papryka sól, pieprz świeży tymianek olej do smażenia wykonanie: Karkówkę kroimy w plastry, osuszamy i doprawiamy papryką i solą z każdej strony. Odstawiamy na 30 minut(...)czasie karkówkę obsmażamy na małej ilości oleju, na dużym ogniu z obu stron na rumiano. Dokładamy pokrojoną w piórka cebule i podsmażamy razem około 5 minut. Mięso z cebulą podlewamy piwem i odrobiną wody. Dusimy je do miękkości, a w razie potrzeby podlewamy wodą. Lepiej dolewać po trochu wody i uzupełniać płyn w razie potrzeby. Mi duszenie mięsa zajęło około
Przysmaki Karolkiwarzyw i mięsa. Składniki: patyczki do szaszłyków karkówka żółta papryka czerwona papryka różyczki brokuła cebulka dowolne ulubione warzywa Mięso kroimy na kawałki ok. 2-3 cm. Obsmażamy na rozgrzanej patelni prawie do miękkości i doprawiamy solą, pieprzem.Papryki kroimy w kwadraty ok. 2 cm, z brokuła odcinamy różyczki a cebulę przecinamy w "łódeczki". Nabijamy na patyczki na przemian(...)warzywa zamieniamy je na lubiane. I tak możemy dodać pieczarki, oliwki, usmażone ziemniaki (tylko takie się nie rozpadną), kukurydzę pokrojoną w krążki, cukinię. Mięso też można zmienić, ja używam karkówki bo jest tłusta. Pasuje tu także boczek albo łata wołowa. Mięso z indyka (zwłaszcza pierś) może być w szaszłykach zbyt suche. Z drobiu raczej wybrałabym kurczaka. Szaszłyki podajemy do chleba
prawdziwe jedzenieświeżo mielona sól, 3 liście laurowe, 4 ziarenka ziela angielskiego Do dużego garnka wkładamy umyte oraz obrane warzywa, cebulę, liście laurowe oraz ziele angielskie. Dokładamy wołowinę i zalewamy zimną woda. Gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Następnie dokładamy szynkę, karkówkę oraz boczek, gotujemy, aż mięso zmięknie (około 30-40 minut). Na około 5 minut przed końcem dorzucamy wątróbkę. Kiedy
Kolizje Smakówsię, a efekt wszystkich zaskoczy. Składniki: (8-10 porcji) 2-3kg karkówki wieprzowej (z kością) 3 łyżki ostrej wędzonej papryki w proszku (dałam słodką wędzoną paprykę w proszku) 2 łyżki cukru brązowego (demerara sugar) 4 gałązki tymianku 4 ząbki czosnku, obrane i przeciśnięte 4 duże cebule, obrane sól morska i świeżo mielony pieprz oliwa lub olej Składniki sosu(...)Cebule pokroić w ćwiartki i ułożyć na dnie naczynia do pieczenia (może być blacha do pieczenia, ja użyłam garnka żeliwnego). Dodać na górę łodygi tymianku. Następnie na cebule z tymiankiem położyć karkówkę, najtłustszą częścią do góry. Piec przez 1 godzinę. Po tym czasie należy mięso przykryć (folią do pieczenia lub pokrywką z garnka) i piec przez 4-5 godzin . Upieczone
Moja DelicjaGulasz wieprzowy z kaszą Przepis na tradycyjny gulasz wieprzowy z papryką. Pyszny węgierski gulasz z papryką, cebulą i koncentratem pomidorowym. Prawdziwy i prosty przepis na gulasz wieprzowy z karkówki. Bardzo aromatyczny i esencjonalny gulasz, tradycyjnie podawany na płaskim talerzu. Najlepszy z kaszą albo kluskami kładzionymi. Do gulaszu podajemy surówki z kiszonej kapusty, ogórki kiszone lub marynowaną paprykę. Jak zrobić(...)wypróbowany przepis, składniki, przyprawy i przygotowanie gulaszu wieprzowego krok po kroku. Oto składniki i przyprawy na gulasz wieprzowy z papryką: ok. 800g karkówki wieprzowej sól, pieprz i mąka do oprószenia mięsa smalec do smażenia 2 cebule 2 kopiaste łyżki koncentratu pomidorowego 1 płaska łyżka mielonej czerwonej papryki, słodkiej ok. 300ml wywaru jarzynowego 1 liść laurowy (ew.) Przepis na gulasz wieprzowy
Moja Książka Kucharskaprzepis mnie do niej przekonał. Zapiekanka jest pyszna, aromatyczna a mięso delikatne i kruche. Danie świetnie smakuje w połączeniu z ulubioną surówką. 1,5 kg karkówki 1,7 kg ziemniaków przyprawa do ziemniaków 2 cebule 150 g bekonu Sos: 4 ząbki czosnku 200 ml śmietany 18% sól, pieprz łyżeczka tymianku łyżeczka majeranku Marynata do mięsa: 60 ml piwa(...)Cebule w piórka a bekon w kostkę. Układamy połowę ziemniaków na dnie blaszki wysmarowanej olejem. Posypujemy solą, pieprzem i przyprawą do ziemniaków. Następnie posypujemy połową cebuli, posypujemy bekonem i układamy połowę plastrów karkówki. Warstwy powtarzamy. Zapiekankę przykrywamy i pieczemy godzinę w 190 stopniach. Sos: wymieszać śmietanę ze zmiażdżonym czosnkiem i przyprawami. Sosem polać zapiekankę i podpiec jeszcze ok 5 minut
Smakołyki AsiKarczek w innym wydaniu, ale tak smaczny, że mniam mniam... :)Składniki:-ok. 1 kg karkówki-ok. 1/2 kg mięsa mielonego-4 pieczarki-3 cebule-3 marchewki-2 duże ząbki czosnku-1 czerstwa bułka-1 jajko-sól, pieprz, przyprawa barbecue, olej Karkówkę kroimy w plastry a czosnek w drobną kosteczkę. Plastry mięsa rozbijamy dłonią, przyprawiamy solą, pieprzem(...)mielonego mięsa dodajemy odciśniętą bułkę, jajko i podsmażone pieczarki.Wyrabiamy masę, przyprawiając do smaku barbecue i solą. Na plaster karkówki nakładamy farsz, składamy na pół a brzegi spinamy wykałaczką. Marchewkę kroimy w plasterki, cebulę w ćwierćplasterki. Na rozgrzanym oleju obsmażamy z obu stron nasze składańce i przekładamy je do naczyniażaroodpornego.Na pozostały olej wrzucamy marchewkę
Maminek kulinarnykarkówka wymaga czasu by ją upiec. Ale za to jej smak jest nieziemski! Myślę, że zasmakuje każdemu, kto lubi karkówkę. Spróbujcie koniecznie :) Składniki: 400 g karkówki 1 cała średnia cebula 300 g ketchupu 150 ml wody 1 łyżka masła oliwa do smażenia sól pieprz papryka słodka papryka ostra Dodatkowo: sałata 4 rzodkiewki 2 łyżki posiekanego szczypiorku sól pieprz odrobina(...)cukru śmietana oraz ziemniaki Przygotowanie: Karkówkę myjemy, kroimy na plastry. Rozbijamy tłuczkiem. Obsypujemy solą, pieprzem, papryką słodką i ostro. I najlepiej odstawić na 1-2 h do lodówki, by się zamarynowała. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Kładziemy mięso i smażymy z dwóch stron przez ok. 2 minuty. Cebulę obraną i umytą kroimy w plastry. Usmażone mięso umieszczamy
Gotuj z Mąkąchrzanem. Pychotka! Składniki:-750g mięsa z indyka lub królika ( filet)-400g słoniny (lub podgardla) -200g boczku-250g wątróbki (drobiowej lub wieprzowej)-800g karkówki wieprzowej-2 duże cebule-75g masła-100g pieczarek-100g kurek ( daję mrożone)-100g natki pietruszki-majeranek-gałka muszkatołowa-sól i pieprz-8 jajek-4 bułki namoczone w 200ml mleka(ja moczę(...)wodzie)-2 rozdrobnione ziela angielskie-ok.100ml brandyMięso (indyk/królik, karkówka, boczek, wątróbka) myjemy, kroimy i marynujemy przez około 30 minut w przyprawach (majeranek, gałka, ziele ang.,sól, pieprz). Następnie mięso, słoninę, wyciśniętą bułkę, cebulę oraz grzyby mielimy w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa dodajemy stopione masło, jajka, brandy i posiekaną natkę pietruszki-całość mieszamy. Po dokładnym wymieszaniu przekładamy
Smaczne Zdrowetylko przyjdzie nam na myśl. U mnie dziś klasyczne nadzienie zrazowe. Do tego pyszny sos, kasza i obiad pierwsza klasa gotowy! :)) Składniki: 6 średniej grubości plastrów karkówki 2 ogórki kiszone 2 cebule (1 do sosu, 1 do roladek) kilka paseczków boczku wędzonego pieprz sól musztarda grillowa ziele angielskie liść laurowy przyprawa do karkówki czosnek granulowany olej Wykonanie: Płaty(...)karkówki rozbijamy dość cienko. Smarujemy musztardą i posypujemy ulubionymi przyprawami: u mnie był to czosnek, przyprawa do karkówki, pieprz. Na każdy plaster układamy pasek boczku, kawałek ogórka, wzdłuż posypujemy pokrojoną w kostkę cebulą. Zwijamy ściśle. Spinamy wykałaczką lub obwiązujemy bawełnianą nitką. Na głębokiej patelni rozgrzewamy olej. Obsmażamy roladki z każdej strony na mocnym ogniu, aż do zrumienienia. Następnie podlewamy wodą
Walijskie Pichceniecukinii , czy kotlety siekane z kurczaka i pieczarek. Kotlety z siekanej karkówki, przepis na 12 sztuk sporych kotletów wieprzowych. Sposób na rozmnożenie mięsa 😉 SKŁADNIKI 4 plastry karkówki wieprzowej ok. 1/2 kg, 1 cebula 3 ząbki czosnku ćwiartka papryki 1 jajko, 50 ml mleka 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej posiekana natka pietruszki sól do smaku, majeranek olej(...)smażenia Plastry karkówki rozbijamy tłuczkiem i siekamy lub drobno kroimy, dodajemy drobno posiekaną cebulę i posiekany czosnek, mieszamy z 2 łyżkami mąki pszennej. Do miski z posiekanym mięsem wbijamy 1-2 jajka, dodajemy 2 łyżki mąki ziemniaczanej wymieszanej z mlekiem, doprawiamy do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dodajemy posiekaną natkę pietruszki, wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Kotlety z karkówki smażymy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię