takie dania, które choć nasyciły, chciałoby się dalej jeść, bo są tak dobre. Jest smacznie, kolorowo i sycąco. Zdecydowanie polecam. 700-800 g karkówki 2 czerwone papryki 1 duża marchewka (ok. 200 g) 3-4 cebule 1/2 puszki fasolki czerwonej 1 – 1 i 1/2 szkl. bulionu 3/4 szkl. passaty pomidorowej 3/4 szkl. ketchupu 2 łyżki brązowego cukru
Smaki Na Talerzuformie gulaszu, jako dodatek do kaszy. Inspiracją był ten przepis. Składniki: - 300-400g pieczonych, smażonych mięs, kiełbasy, itp. (u mnie 240g świeżej karkówki i 160g smażonej gęsiny) - 1-2 plastry wędzonego boczku - 1 cebula - 1 ząbek czosnku (nie trzeba) - 2 ogórki kiszone - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 400ml bulionu (lub wody) - 2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/2 łyżeczki ostrej papryki(...)paski karkówkę, przełożyłam ją do garnka, a na patelnię wrzuciłam pokrojony w paski wędzony boczek, następnie dołożyłam pokrojoną gęsinę. Po obsmażeniu przełożyłam do garnka z karkówką, a na patelni podsmażyłam pokrojoną w kostkę cebulę, pod koniec dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Przełożyłam wszystko do garnka z mięsem. Wlałam gorący bulion, dodałam liść laurowy, ziela angielskie, majeranek, paprykę ostrą
Smaczne ZdroweSkładniki: 500 g karkówki przyprawa do karkówki 250 g chudego wędzonego boczku 1 duża cebula, np. czerwona 4 ząbki czosnku 2 czerwone papryki 2 młode cukinie żółte 2 młode cukinie zielone ok 350 g obranej i wypestkowanej dyni (użyłam odmiany Muskat) 600 ml passaty pomidorowej 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2 łyżki wędzonej papryki w proszku chili do smaku(...)kminku kilka kulek jałowca posiekana natka pietruszki oraz lubczyk (dałam suszon) olej do smażenia sól i pieprz Mięso pokroić w kostkę, posypać przyprawą do karkówki, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, przełożyć do garnka. Następnie pokrojoną cebulę i zeszklić na oleju, dodać pokrojony w grubą kostkę boczek, zrumienić, dodając pod koniec posiekany drobno czosnek i dodać do mięsa razem z kminkiem
Czerwień i błękitryżu. Przedstawiam Wam przepis jakiego nauczyła mnie moja mama, a ją babcia. Czyli domowo i tradycyjnie. Polecam gorąco. Składniki: większa główka białej kapusty 1 kg karkówki wieprzowej 1 szkl ryżu 2 średnie cebule sól, pieprz czarny Kamis koncentrat pomidorowy 3 łyżki smalcu 2 łyżki mąki bulion drobiowy kilka listków laurowych Kamis ziele angielskie Kamis koper do dekoracji Wykonanie
Malinowe PocałunkiDomowe najlepsze <3 już od dłuższego czasu przymierzaliśmy się by kolejny raz ją zrobić <3 Składniki 1 kg karkówki 400 g wędzonego surowego boczku 1 mała cebula pół główki czosnku 1 łyżka pieprzu mielonego półtora łyżki soli garść świeżej bazylii Przygotowanie Z karkówki wykroiłem 250 g chudego mięsa i pokroiłem w drobną kostkę. Podobnie z boczkiem(...)Wymieszałem z karkówką. Dodałem starty na małych oczkach czosnek, wymieszałem i odstawiłem. Pozostałe mięso zmieliłem na grubych oczkach. Do pokrojonego w kostkę mięsa dodałem miso mielone, posiekaną cebulę, pieprz, sól i posiekaną bazylię. Wszystko dokładnie wyrobiłem, wstawiłem do lodówki na całą noc. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle
R'n'G KitchenSkładniki: 4 - 5 plastrów karkówki 1 szklanka piwa jasnego 2 średnie cebule sól , pieprz, liść laurowy, ziele angielskie olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę delikatnie rozbiłam, posypałam solą i pieprzem,podsmażyłam na patelni. Cebulkę obrałam, pokroiłam w kosteczkę, zeszkliłam na odrobinie oleju, dodałam do karkówki. Wszystko podlałam szklanką piwa ( dodałam też 1/2 szklanki wody ), dusiłam pod przykryciem z dodatkiem listka
Darcia w kuchniinnymi jako składnik marynat. Nadaje mięsu specyficzny, nienarzucający się smak i sprawia, że jest kruche, wręcz rozpływające się w ustach. Składniki: - ok 1 kg karkówki - 3 posiekane ząbki czosnku - sól, pieprz - jedna średnia cebula marynata: - 2 łyżki sosu worcestershire - 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman - 2 łyżki miodu naturalnego, płynnego miodu - łyżeczka ostrej musztardy - 2 łyżki ketchupu pikantnego - łyżeczka wędzonej(...)zalewamy karkówkę dbając by marynata dostała się pomiędzy każdy z plasterków. Odstawiamy do lodówki na całą noc. Następnego dnia wyjmujemy karkówkę z lodówki 30 minut przed pieczeniem, aby nabrała pokojowej temperatury. W tym czasie drobno siekamy cebulę. Plastry przekładamy do naczynia żaroodpornego z pokrywką, lub do rękawa (osobiście wolę metodę z rękawem), pomiędzy nimi układamy cebulkę i zalewamy pozostałą
Cook&Lovepostanowiłam odtworzyć ten przepis. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Zrazy z karkówki składniki: 5 plastrów karkówki musztarda dijon 2 duże ogórki kiszone 1 duża cebula (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({ google_ad_client: "ca-pub-4596016726727942", enable_page_level_ads: true }); Zrazy z karkówki wykonanie: Karkówkę solimy i pieprzymy i rozbijamy tłuczkiem
Delusional Trinesmaczne danie karkówka z warzywami z przewagą młodej kapusty.Muszę przyznać, że smaczek bardzo oryginalny. Przepis na blogu. Polecam SKŁADNIKI: 1/2 kg karkówki przyprawa do karkówki 1/2 główki młodej kapusty 2 marchewki 1 cebula ze szczypiorkiem liść selera 1 pęczek kopru olej do smażenia mąka do obtoczenia mięsa pół szklanki wody sól , pieprz do smaku WYKONANIE Karkówkę płuczemy, kroimy(...)Wrzucamy podsmażone mięso. Marchewkę obieramy i kroimy w plastry, cebulę kroimy również w plastry dodajemy do mięsa. Posypujemy zsiekanym koprem i selerem. Kapustę kroimy w grubsze kawałki i dodajemy do mięsa. Nakrywamy i gotujemy na wolnym ogniu Od czasu do czasu mieszamy. Danie jest gotowe , kiedy karkówka będzie miękka. Trwa to ok 40 min. Na koniec wszystko doprawiamy
W kuchennym oknie Ewywprost idealne, no i dodatek w postaci klusek śląskich czyni z tego dania bardzo efektowny pomysł na niedzielny, a nawet uroczysty obiad... Składniki: 1,5 kg karkówki( można również użyć schabu) 5 cebul papryka wędzona słodka, papryka ostra, rozmaryn, suszony czosnek, tymianek, gałka muszkatołowa sól, świeżo zmielony pieprz Sos 1 ząbek czosnku 2 łyżki octu 1 łyżka cukru(...)łyżeczce papryki mielonej słodkiej oraz ostrej 1/2 łyżeczki pieprzu mielonego 1 szklanka ketchupu Wykonanie: Karkówkę myjemy , kroimy na plastry grubości 1 cm. ( nie rozbijamy) posypujemy przyprawami do mięsa i odstawiamy na chwilę. Następnie obsmażamy na oliwie po czym układamy w naczyniu żaroodpornym, obkładamy cebulą pokrojoną w plasterki . Do rondla dodajemy wszystkie składniki na sos i zagotowujemy. Mięso zalewamy gorącym sosem
kgwjanczewomielonej czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki mielonej ostrej papryki 1/3 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu 1 i 1/2 łyżeczki rozmarynu (suszonego) 1/2 główki czosnku 1 średnia cebula około 200 g wędzonego boczku Karkówkę opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Wszystkie przyprawy wymieszać razem i natrzeć dokładnie nimi mięso. Zawinąć w folię spożywczą lub aluminiową i odstawić do lodówki najlepiej
Codzienna kuchnia niecodziennadzisiejszy obiad proponuję smaczną karkówkę pieczoną z warzywami. To doskonała propozycja łatwy i szybki do przygotowania obiad dla całej rodziny. Polecam!!! SKŁADNIKI: 500g karkówki bez kości, 2 marchewki, 1 por, 500g ziemniaków , 2 cebule, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, 1/2 łyżki ziół prowansalskich, 100 ml oleju, sól , pieprz , oliwa. PRZYGOTOWANIE: 1. Karkówkę kroję na plastry i lekko rozbijam. Oprószam(...)oliwie obsmażam mięso z dwóch stron. 2. Marchewkę, pora, ziemniaki oraz cebulę obieram i kroję na mniejsze kawałki. Olej mieszam z ziołami prowansalskimi, solą i pieprzem. Do marynaty wkładam warzywa. Mieszam. 3. Warzywa razem z marynatą przekładam do rękawa do pieczenia. Do środka wkładam podsmażoną karkówkę. Rękaw związuję i układam na blaszce. Piekę 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni
Tradycyjna kuchnia Kasijakimś afrykańskim czymś ;) Tak czy siak, karkówka pieczona po afrykański jest niezwykle soczysta, aromatyczna, łączy smaki pikantne i słodkie. Składniki: – 1 kg karkówki – 2-3 marchwie – 2 jabłka – 1 cebula – sól, pieprz – 2-3 łyżki czerwonej papryki słodkiej – 2-3 łyżki czerwonej papryki ostrej – oliwa – 2 ząbki czosnku Wykonanie: Karkówkę(...)kotlety grubości 1-1,5 cm, ale zachowując karkówkę w całości (rozetnijcie mięso na kotlety ale nie rozcinajcie ich do końca, trzeba je naciąć zostawiając „wspólny” dolny kawałek o grubości około 1 cm). Marchwie obrać, pokroić w słupki, podobnie jak czosnek. Jabłka pokroić na cząstki i wyjąć gniazda nasienne. Cebulę pokroić w piórka. Mięso posypać solą i pieprzem
Pociąg Do Kuchnimoże ją jeszcze bardziej wyostrzyć, z delikatną winną nutką, która znika całkowicie w trakcie pieczenia. Polecam Wam serdecznie! Składniki: 1½ karkówki pociętej na 2cm plastry 250ml czerwonego wytrawnego wina 5 ząbków czosnku 1 mała cebula Sok z 1 cytryny 125ml oleju 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki ½ łyżeczki papryki czerwonej ostrej ⅓ łyżeczki pieprzu 1 pełna łyżeczka soli 1 łyżeczka(...)miarę jednolitej marynaty. Wyciągamy nóż i układamy plastry karkówki, starając się całkowicie je zanurzyć. Przechowujemy w chłodnym miejscu min. 5 godzin. W tym czasie karkówkę obracamy jakieś 2-3 razy. Sposób przygotowania tradycyjny: Cebulę drobno siekamy, a ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Jeśli mamy blender (stojący lub kielichowy- wszystko jedno), to wszystkie składniki umieszczamy w jego pojemniku i miksujemy
Kuchnia w czekoladziePrzepis na pieczoną karkówkę doskonale wpisuje się w świąteczną serię. Już kiedyś zamieściłam karkówkę z jabłkami ( przepis tutaj ), a dziś daję drugą wersją pysznego mięsa. Potrzebujemy
Tylko pyszniekarkówka, to połączenie znane z dawien dawna, ale zechciejmy powrócić do tradycji i przyrządźmy to jednogarnkowe danie, na zimne dni wprost idealne! Składniki: 700 gram karkówki 1 kg kiszonej kapusty 2 cebule 2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę majeranek, tymianek, papryka mielona słodka, papryka mielona ostra sól, świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Karkówkę kroimy na plastry, grubości ok 2 cm. Rozbijamy
kgwjanczewo