kapustą - 19268 przepisów (strona:937/1285)

Brownie AIP – ciasto czekoladowe bez alergenów 190

Można je podać gościom i nie będą marudzić 🙂 PaleoSMAK Smacznego! Inne brownie (ciasta czekoladowe) paleo: Brownie z batatów Brownie z cukinii Brownie z dyni Brownie bananowe Brownie z kiszoną kapustą Wartości odżywcze Wartość energetyczna Węglowodany Tłuszcze Białko przyswajalne błonnik ogółem wielonienasycone Blaszka (15 porcji) 2560 kcal

PaleoSMAK
Pascha kokosowo-migdałowa i jak nie pęknąć na Wielkanoc 139

paschę są tylko 3 łyżki miodu. To wystarczy aż nadto. stole. Obserwuj czy dobrze czujesz się po spożyciu niektórych składników. Jeśli masz wrażliwy żołądek ogranicz spożywanie chleba, fasoli, kapusty, brukselki i soczewicy. Jeśli to nie pomoże, to można wyjątkowo wspomóc się suplementami diety typu espumisan. A tymczasem zobaczcie przepis na pyszną, ale odchudzoną i odcukrzoną paschę. Będzie tradycyjnie i nowocześnie

Ugotowane pozamiatane
#3 – Wielkopolska 107

oczywiście ziemniaki to dwa kolejne warzywa bez, których nie byłoby kuchni wielkopolskiej. Na obiad często podaje się tutaj plyndze – ziemniaczane placki z cukrem czy pyzy ziemniaczane z kiszoną kapustą. Mało kto wie, że Wielkopolska słynęła z wybornego pszenicznego piwa, które będzie bohaterem jednego z dwóch dań, które przygotowałam ramach tego wpisu. Jest to deser, który na pewno może niektórych zaskoczyć

Życie ze smakiem
Żurek na zakwasie 212

mamy wtorek, nie zdążycie z zakwasem i strach stawiać. Sklepy uginają się od różnych zakwasów, moje ulubione to Spichlerz i ostatnio Charsznica – ta od najlepszej na świecie kiszonej kapusty, wypuściła zakwas, który jest zbliżony do ideału. Więc po cholerę psuć sobie nerwy i modlić się czy zakwas wyjdzie, czy nie. Potrzebujemy też serwatkę. Z braku takowej użyjcie maślanki

ladykitchen
Jajka z farszem chrzanowym z ciecierzycą. 110

naczynia wrzucamy po 4 połówki jajka.  Polewamy je kolorową wodą i zostawiamy na 2-3 minuty aż się dobrze zabarwią. (oczywiście można je barwić także domowymi sposobami- czerwona kapusta, sok z buraków, szpinak  itd.) Jajka wyjmujemy na ręcznik papierowy i zostawiamy aby wyschły. W tym czasie robimy farsz. Do żółtek dodajemy ciecierzycę, majonez i chrzan. Blendujemy na gładką

Radość kipiąca uśmiechem.
Bulion warzywny 458

lodów, dzięki temu łatwiej jest potem wziąć odpowiednią porcję do przygotowania naszego dania na bazie bulionu. Składniki do bulionu można dowolnie zmieniać: niektórzy do bulionu warzywnego dodają również kawałek kapusty, selera naciowego czy też papryki. Gordon Ramsay zaś dodaje do bulionu białe wino (kiedyś na pewno przetestuję bulion wg jego przepisu ;-) ). (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); The post Bulion warzywny appeared first

Kulinarne Przeboje
Szybkie kotlety z zielonego groszku; Prize Winner of Defiance, Ohio 181

jajo i kilka łyżek mąki kuku, doprawić do smaku, zblendować, i smażyć na rozgrzanym tłuszczu z obu stron. Na zdjęciu: kotlety, ziemniaki po węgiersku , fasolka, surówka z kiszonej kapusty z żurawiną i olejem lnianym, sałatka z pieczonych buraków z oliwą i rozmarynem. The prize winner of Defiance, Ohio (2005, Jane Anderson) - Evelyn Ryan znajduje ciekawy pomysł na utrzymanie swojej dwunastoosobowej

Qlinarnie i Qlinarnie
#21 Domowy, zdrowy kebab z ziołowymi frytkami 194

przeciskamy przez praskę, mieszamy z jogurtem, doprawiamy. Nie zapominajmy o warzywach! U mnie był to mix sałat, świetnie sprawdzą się również ogórki (korniszony bądź zielone), rzodkiewka, pomidor, surówka z kapusty. SMACZNEGO

Taste of imagination
Pasztet mięsny ze śliwkami 159

Wielkanoc bez pasztetu, to jak Wigilia bez pierogów z kapustą i grzybami, przynajmniej tak jest u nas w domu. Taka już nasza rodzinna tradycja. Oczywiście zawsze jest to pasztet upieczony w domu.  Niestety to tych sprzedawanych w sklepach nie do końca mam zaufanie ;). Powiecie, że przygotowanie takiego pasztetu tu pracochłonna spawa, tak, zgadzam się z Wami, ale jest

Kulinarne przygody Gatity
Surówka z kiszonej kapusty. 112

Składniki : 1/2 kg kiszonej kapusty 2 średnie marchewki 1 duża czerwona cebula 1 łyżeczka nasion kminku kilka gałązek natki pietruszki 3 ziarna jałowca olej lniany dobrej jakości lub oliwa z oliwek około 1/3 szklanki różowa sól himalajska pieprz czarny mielony lub ziołowy Sposób wykonania :   K apustę przepłucz zimną wodą , odciśnij i posiekaj ostrym nożem. Marchewki opłucz, obierz, zetrzyj

Przepisy i porady kulinarne
Placki ziemniaczane z nadzieniem 151

zakryć drugą połówką .Zarumienić z obydwu stron.:)) Podawać placki ziemniaczane nadziewane na gorąco. Smaczne i bogate danie z tradycyjnych składników. Placki ziemniaczane mogą być gotowane z różnymi nadzieniami - z kapustą, grzybami, kiełbasą, z bukietem warzyw. Bardzo szerokie pole do eksperymentowania z nadzieniem. To przepis na placki ziemniaczane ze smażonym mięsem i szpinakiem

w mojej kuchni
Piersi z kaczki w sosie ostrygowym z bok choy i czerwoną papryką 197

łyżeczka cukru 6 łyżek wody 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki skrobii ziemniaczanej 1 mała/ średnia cebula, pokrojona w drobną kostkę 2 duże ząbki czosnku, drobno posiekane 1 kapusta bok choy, pokrojona w średnią kostkę 1/2 czerwonej papryki, pokrojonej w średnią kostkę 1 papryczkja chili, pokrojona w cienkie plasterki (u mnie lekko ostra) 2 łyżki zielonej części dymki, posiekane

olalacooking
SAŁATKA Z SELEREM NACIOWYM 148

wyrazistym dressingiem z musztardy, octu balsamicznego i oliwy. Od razu odpowiem na pytanie, które zapewne padnie. "Nie, nasze dziecko nie je takiej sałatki". Ona jada tylko te z czerwonej kapusty. Mały uparciuch nie chce spróbować żadnej innej. Przypuszczam, że kolor dla niej odgrywa najważniejszą rolę. Dla mnie i męża ta dziś prezentowana jest niebem w gębie. Sami spróbujcie

Jeść, by żyć w zdrowiu
Śniadanie z resztek. Śniadanie ZERO WASTE. 97

koncepcji na niemarnowanie jedzenia, przyczynisz się do dbania o środowisko oraz odczujesz zmianę na plus w swoim portfelu. Po takiej książce już nie wyrzucisz jabłka z plamką czy głąba kapusty, a już na pewno nie wzgardzisz pieczywem, które ma 3 dni. Osobiście czekałam na taką książkę, która oprócz genialnych i nieoczywistych przepisów na konkretny głód niemarnowania żywności jest idealnym poradnikiem

Z Kuchni Do Kuchni
Jajka wielkanocne barwione naturalnie 166

sucha,  a następnie delikatnie smarujemy olejem, żeby ładnie błyszczały. Jak uzyskać poszczególne kolory ? Oto krótka ściągawka. kolor brązowy - łupiny z cebuli, mocna czarna herbata kolor niebieski - poszatkowana czerwona kapusta kolor żółty - kurkuma kolor pomarańczowy - dynia, marchew kolor fioletowy - jagody kolor różowy - sok z buraków (można też użyć koncentratu) kolor czerwony - łupiny z czerwonej cebuli kolor zielony - zmiksowany szpinak

Kulinarne przygody Gatity