alternatywa dla fast foodów. Sprawdzi się zarówno jako lekki letni obiad jak i sycąca kolacja. pierś z kurczaka 1 duży ogórek szklarniowy 1 cebula puszka kukurydzy sałata rzymska (ewentualnie kapusta pekińska) ok. 3 łyżki majonezu ok. 8 łyżek keczupu 2 łyżki przyprawy gyros Pierś kurczaka myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Mięso wrzucamy do miski. Dodajemy 2 łyżki oleju
Dieta bez mlekaKiszona fasolka szparagowa to dalszy ciąg mojego domowego fermentowania czyli kiszonki rządzą u Smacznej Pyzy! Zawsze kochałam kiszone ogórki i kiszoną kapustę, ale przez lata niewiele innych rzeczy kisiłam. W mojej spiżarce pojawiał się kiszony kalafio r, pomidory, no i oczywiście kiszone buraki. Robię zakwas na chleb i żurki a to przecież także kiszonki. Nastawiam octy owocowe chociaż to nieco
Smaczna PyzaKiszonki któż ich nie robi? no bo jak ma wyglądać lato bez ogórków małosolnych czy zima bez kiszonej kapusty? Warto jednak eksperymentować i kisić wszystkie warzywa i owoce bo to kopalnia witamin, mikro i makro elementów tak potrzebnych do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu a do tego są pyszne. Polecam kiszone rzodkiewki i kiszoną marchew . Tym razem zakisiłam cytryny i będą
Moje Małe CzarowanieLato to dla mojej rodziny czas objadania się surowymi owocami i warzywami sezonowymi. Kochamy borówki, maliny, ogórki, porzeczki, pomidory, kapustę... Gdyby nie córka, to zapewne w upalne miesiące bylibyśmy 100 % RAW. Jednak dziecko domaga się choć jednego gotowanego posiłku i spożywamy go wraz z nim. Letnie obiady są lekkie, świeże, aromatyczne, kolorowe, bogate w słoneczne warzywa. Dania przygotowujemy szybko
Jeść, by żyć w zdrowiupomidorkami i pieczonym porem. Niestety trudno jest dostać dobre kurki, ale bób i por były przepyszne. Do tego sałatkowa bezglutenowa wariacja na temat kanapki ruben, czyli sałatka z czerwonej kapusty, rzodkiewki i domowego pastrami z serem provolone i dressingiem z lubczykiem. Nie mogło obyć się też bez jakiegoś primi – polecam sardyńską fregolę, czyli coś pomiędzy makaronem a kaszotto, która
Ugotowane pozamiataneryzyko problemów sercowych. Jest bardzo ostry, należy więc uważać z jego ilością. Świetnie podkreśla smak niemal każdej potrawy. Kminek Niedoceniana staropolska przyprawa o charakterystycznym smaku. Idealna do dań z kapusty, strączków, czy mięs, ponieważ świetnie wspomaga trawienie . Ma działanie antybakteryjne i przeciwzapalne. Koper Doskonale radzi sobie z problemami trawiennymi i zaparciami . Zawiera mnóstwo pożytecznych substancji, które jednak łatwo ulatniają się
Pani domowablogu już kilka takich słodkich wypieków jest [ klik] .Dziś zaparaszam na ciasto marchewkowe,w sumie z marchewką już jest ciasto i ciasteczka , ale to ciasto jest inne.Była już kapusta kiszona , fasolka szparagowa , kukurydza , ogórki, ziemniaki , szpinak itd..ale jeszcze wiele warzyw jeszcze przede mną do eksperymentów. Razem ze mną ciasta z warzywami piekły:cdn. kilka marchewek [ 3 szkl.startej
Moje domowe kucharzenieoraz pieprz i opcjonalnie coś do natłuszczenia patelni, choć nie trzeba tego robić. Karkówka doskonale smakuje z dowolnym miksem sałat, ale możecie także podać ją z frytkami, mizerią, czy kapustą kiszoną. Do grillowanego karczku pasuje praktycznie wszystko. Serdecznie polecam i życzę smacznego. Składniki 300 g karczku wieprzowego 80 g dowolnego miksu sałat 1 łyżeczka oleju kokosowego Sól, pieprz Przygotowanie Karczek
Programista w kuchnigołąbków zamiast kapusty dodałam kalarepkę. W połączeniu z sosem kalarepko serowym wyszedł bardzo ciekawy smak Składniki •1/2 kg mięsa mielonego z łopatki • 1 duża kalarepka z liśćmi • 1 marchewka • 1/2 szklanki ryżu • sól •pieprz • gałka muszkatołowa szczypta • 1 szkl śmietany 30 % • 1 szklanka mleka • 2/3 szklanki wody • 2 serki topione
W królestwie smaków Beatypieczenia, sól i dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy olej na patelni. Filety zanurzamy w cieście i smażymy na średnim ogniu aż uzyskamy złoty kolor. Rybę można podać w towarzystwie frytek i kapusty kiszonej. Smacznego
Magia jedzenia.wyjdą zdecydowanie zdrowsze:) Pieczemy je w 180 C przez 20 min. Podajemy z ulubioną kaszą. Ja dziś zamiast kaszy zjem spoooorą porcję surówki z kiszonej kapusty:)) W tych kotlecikach najlepsze jest to, że trzy sztuki na pewno nie pójdą nam w boczki
Mamuśka wraca do formyDziś proponuję danie z wątróbki.Najsmaczniejsza według mnie jest wątróbka drobiowa.Odpowiednio usmażona z cebulką i jabłkiem a do tego ziemniaczki i surówka z kiszonej kapusty SKŁADNIKI ok.400g wątróbki drobiowej 3 cebule duże jabłko lub dwa mniejsze 1/2 szklanki mąki szklanka mleka sól,pieprz majeranek olej lub masło klarowane do smażenia WYKONANIE Wątróbkę dokładnie oczyszczamy z włókien i żyłek wkładamy
Mała w garnku mieszamożesz z powodzeniem użyć. U mnie, jak zresztą dobrze widać, wsad jest mocno grzybowy. Użyłem zarówno pieczarek, jak i moich ukochanych borowików. Farsz możecie dowolnie modyfikować, m.in. przez dodanie kapusty kiszonej, zamiany borowików na inne grzyby etc. Zachęcam do eksperymentowania. Artykuł Krokiety z piekarnika pochodzi z serwisu Blendman.pl - kuchnia roślinna
Blendmandobrze opisane i z produktów ogólnodostępnych. Jest w czym wybierać. Najwięcej jest przetworów z warzyw, ale to dlatego, że tych przetworów robimy najwięcej. Są oczywiście tradycyjne jak ogórki, kapusta, ale znajdziemy tez i takie mnie spotykane jak ziołowe karczochy, marynowane szparagi, pikantne marynowane marchewki, marynowana młoda kukurydza, fenkuł, cebula, rabarbar czy cukinia. Ja w tym tygodniu zabieram się
kruche babeczki