powstał jako uzupełnienie koft z kapusty pekińskie j, ale jest tak dobry, że spokojnie można do dodawać do makaronu, gołąbków, ogólnie do każdego dania, gdzie zamarzy Wam się sos pomidorowy. W sezonie pomidorowym użyję oczywiście swoich, własnoręcznie wyhodowanych i wypielęgnowanych pomidorów, bo te kupne są dla mnie wstrętne, zwłaszcza o tej porze roku. Składniki: około 1 litra dobrej jakości passaty
greenscarfkawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła swą obecnością maślaną bułkę z sezamem i colesławem z czerwonej kapusty - jednym słowem burger iście doskonały. Oto część pierwsza owego burgera, czyli wkładka mięsna we własnej osobie. Składniki : na 8 porcji Czas przygotowania: ok 4 h 12 szalotek 6 ząbków czosnku
Słodki Kompromislekko obgotowane, u mnie były surowe. Jeśli pierwszy raz będziecie robić flaczki, musicie być przygotowani na ich "zapaszek" podczas wstępnej fazy gotowania, który intensywnością mało odbiega od gotowanej kapusty. Dobry wyciąg i uchylone okno, szybko się z nim rozprawia i dalszy proces jest już w normalnej atmosferze. Flaki gotowałam na wywarze z golonki przygotowanej do pieczenia, której skóra zawiera
Kuchcik gotujesolą i pieprzem. Gotowe! Przelewamy go do sosjerki, a kurczaka odkrywamy z folii i przekładamy na półmisek - jest gotowy do krojenia! :) Swojego pieczonego kuraka podałam z surówką z czerwonej kapusty, pieczarkami oraz batatami, ale wybierzcie swoje ulubione dodatki i podajcie rodzinie niedzielny obiad idealny! Kurczak w tym wydaniu jest niesamowicie soczysty, przesiąknięty aromatem cytryny i czosnku, chrupiący boczek cudownie
Cooking Monsterłyżkami ciepłej wody. Dokładnie wymieszać, formować podłużne kotlety, panierować w bułce tartej. Smażyć na gorącym oleju złociście z obu stron. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem surówki z kapusty pekińskiej
Tradycyjna Kuchniajuż ugotowanego, kalafiora ( smażonego w kukurydzy ) i pozostałości ryżu (akurat mieliśmy na obiad klopsiki z kurczaka ). A jako dodatek idealny okazał się domowy coleslaw - zalegały mi kapusta i marchewka... :) Przepis z bloga Take it Izzy . Składniki: (na około 8-10 sztuk) 300g kalafiora, ugotowanego do miękkości i ostudzonego 200-250g ugotowanego na sypko ryżu
Lejdi of the housesię oczywiście, z pomoca poniższego sosu, bo obiad złożony ze sporego garnka smażonego ryżu (egg fried rice), kurczaka słodko-kwaśnego i dania stir-fry z zieleniny (chińska kapusta, papryka, edamame) i krewetek, kosztował okolice 10 funtów, a ja miałam jeszcze dwa posiłki z pozostałości. Wyglada na to, że rachunek jest prosty... Tyle tylko, że pierwotny koncept odpoczynku
Lejdi of the houseRolada upieczona z ziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego. Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim
O kuchni z uczuciemgłowa mała, ale tych właściwych nie zgadł nikt. Przynajmniej nie od razu. Musiałam Was nieźle "prowadzić" byście wpadli na to, że chodzi o zwykłe pierogi ze słodką kapustą. Zagadka ta jednak miała takie swoje "drugie dno", bo właśnie w gąszczu tych wszystkich propozycji padały takie, nad którymi mocno się zastanowiłam. Kasza gryczana w pierogach była właśnie jednym
Kuchnia w czekoladziebabcinym stole. Mnogość dodatków do nich powoduje, że każdy znajdzie coś dla siebie. Ja dziś proponuję placki z domowym sosem czosnkowo- koperkowym. 9. Fuczki czyli bieszczadzkie placki z kiszonej kapusty – przepis znajdziesz TUTAJ Zrobiłam je pierwszy raz- niebo w gębie! Polecam! Mam nadzieję, że któreś z moich przepisów trafiły w Twój gust i je wypróbujesz. Koniecznie daj znać
Oka w rosole czyli KaFka gotujechcecie przygotować proste i łagodne curry. My dodajemy jeszcze pastę curry, w zależności od pożądanego poziomu pikantności – czerwoną lub zieloną. Plus liście szpinaku baby, które możecie zastąpić także kapustą pak choi (nasza ostatnia wariancja, gdy nie mieliśmy szpinaku, a pak choi leżał w lodówce :) ). Oczywiście kokosowe curry z kurczakiem nie obejdzie się bez mleczka kokosowego. Do tego trochę cebuli
Pociąg Do KuchniSkładniki: 2 ugotowane udka z kaczki 3/4 szklanki komosy ryżowej / quinoa kawałek białej kapusty ok. 20 arkuszy papiery ryżowego 1 dymka 2 łyżki sosu do woka 2 łyżki sosu … Czytaj dalej Sajgonki z kaczką
czarrna od kuchnisię rozpuścił a sos odparował i nieco zgęstniał. Po przestudzeniu sos też jeszcze zgęstnieje. Na ciepło roladę podałam z sosem serowym, kaszą orkiszową oraz surówką z marcheki i kapusty z koperkiem
Monia miesza i gotujemamy dwa w jednym, pyszny zakwas na barszcz lub do picia i zdrowe buraki do jedzenia. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie sałatka z kapusty pekińskiej z kiszonym ogórkiem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem
Kulinarne przygody GatityBrukselka- ponoć zmora małych i dużych 😱 Ponoć, bo akurat mam to szczęście, że zarówno ja, jak i mąż z córeczką bardzo ją lubimy! 😋 Ta mała kapusta jest naprawdę pyszna, o ile ugotuje się ją wg pewnych zasad: * idealnym czasem gotowania brukselki, to max. 7 minut! * nacina się głąba na krzyż- aby pozbyć się goryczy, * gotować w odkrytym garnku- aby ulotniły
Kraina Miodem Płynąca