kapustą - 19268 przepisów (strona:931/1285)

Foodbook #2 czyli co jem w ciągu dnia 157

miałam pod ręką czyli maliny i borówki. OBIAD Moim obiadem było danie, które miałam także poprzedniego dnia czyli pieczona pierś z kurczaka w panierce, młode ziemniaki oraz gotowana młoda kapusta. DESER Na podwieczorek zjadłam kawałek chlebka bananowego z malinami - przepis na chlebek już wkrótce na blogu oraz kanale YouTube. KOLACJA Na kolację przygotowałam sałatkę na bazie sałaty lodowej do której

Health-Fit-Life
Minestrone 95

regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi

R'n'G Kitchen
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 141

szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika      ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego

Kulinarne przemyslenia
Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 135

zrobię tradycyjnych pierogów. Ani z mięsem, ani z serem, nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami.  Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie.  Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna

gutfut
Quinoa i żółte curry z krewetkami 137

zamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty pak choi kilka plasterków ostrej papryczki plaster imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki żółtego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 200 ml mleka kokosowego natka kolendry, lub pietruszki  2 łyżki klarowanego

Quinoa Raz!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 149

roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną

Zasmakuj Kuchni
MIELONE KOTLETY PIRI - PIRI POD KOŁDERKĄ PARMEZANU 149

piri-piri 1 duży ząbek czosnku Sól i pieprz Starty parmezan Odrobina ulubionej przyprawy  bułka tarta Olej do smażenia ***************************** 1 .Mielone wymieszać  z przyprawami ,sosem piri.Dodac zmieloną kapustę kiszoną i rozgnieciony czosnek , jajko i wyrobić na gładką masę.Dodać bułkę tartą i jeszcze raz wymieszać. 2 . Formować równe kotlety i smażyć na rozgrzanym tłuszczu .Gdy z jednej strony

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
KREM Z ZIELONEGO GROSZKU 129

Kremowa , delikatna zupa z zielonego groszku .Prosta w wykonaniu . 1/2 kg.zielonego groszku lub groszku mrożonego  włoszczyzna bez kapusty 1 listek laurowy kilka ziarenek ziela angielskiego mały kubek kremówki 30% 1 łyżka soku z cytryny szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz cząber Cukier *********************************** 1 .Warzywa z włoszczyzny umyć , pokroić , dodać listek laurowy i ziele angielskie ,zalać wrzątkiem . 2. Do wywaru

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Naleśniki z wiśniami 115

drzewa, z myciem lub bez mycia...       Tym razem Aga przygotowała atrakcje dla dzieci, czyli naleśniki z wiśniami🍒.       Potem będą dla mnie naleśniki z kapustą i czymś tam jeszcze, ale o tym w innym wpisie. Zresztą były już krokiety o podobnym składzie, a przepis jest już na blogu... Składniki nadzienia: wiśnie prosto z drzewa cukier

Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolka szparagowa po tajsku 120

połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego

R'n'G Kitchen
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 184

Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu

Trzeci talerz
Gołąbki z liści szpinaku 137

wyniku tego dowiadujemy się, że to do czego jest przyzwyczajona biedota, czyli większość z nas, jest modyfikacją tego co było na stołach szlacheckich, czyli mniejszości - gołębi owijanych liśćmi kapusty. Podobno żelazo należy łączyć z witaminą C, żeby mieć więcej energii. Dlatego połączyłem szpinak z ziemniakami. Z tym żelazem w szpinaku to też tak nie do końca, bo naukowcy trochę się

Kryzysowa Książka Kucharska
Czebureki z mięsem 152

wyrazów?;) W zeszłym roku w Macedonii jadłam przepyszne bureki z serem i z mięsem, w Turcji też mają podobne Su böreği czy Sigara böreği, nadziewane ziemniakami, fetą i pietruszką, kapustą czy szpinakiem. Znane mi z dzieciństwa czebureki to proste ciasto z mąki, wody i soli, cienko rozwałkowane, nadziane mięsem, ostro doprawione, zlepione na kształt dużego płaskiego pieroga i smażone

Obiad gotowy
Klopsiki wieprzowe z kaszą jaglaną w sosie warzywnym 188

razie potrzeby, doprawiamy jeszcze potrawę do smaku i opcjonalnie możemy dodać śmietankę. Całość posypujemy suszoną bazylią *** *** SMACZNEGO ***   POLECAM RÓWNIEŻ: LENIWE GOŁĄBKI PRZEPIS TUTAJ KLOPSIKI DUSZONE W MŁODEJ KAPUŚCIE PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA SZYBKI, TANI I ŁATWY OBIAD! KLIKNIJ TUTAJ SURÓWKI DO OBIADU, GRILLA I BURGERÓW KLIKNIJ TUTAJ NAJLEPSZE PRZEPISY NA SAŁATKI KLIKNIJ TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD

Blog z Apetytem
Dietetyczne klopsiki z indyka 197

całkowicie zanurzone, a w trakcie gotowania delikatnie je obrócić. Gotować około 15-20 minut sos zagęścić mąką. Na koniec wmieszać posiekany koperek podałam z ziemniaczanym puree i surówką z kapusty pekińskiej ( przepis tutaj

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!