Kurczak w kremowym sosie 187Polecam Wam wspaniałego kurczaka w kremowym sosie. Rewelacyjny w smaku. Podawać można z ziemniakami, ryżem, kaszą, makaronem lub kluskami. Do tego polecam surówkę z młodej kapusty, którą również znajdziecie na moim blogu i macie wspaniały obiad. Pracy nie ma przy tym wiele, mięso dusi się samo, a przygotowanie nie wymaga wcale pracy. Jeżeli przygotowaliście dania z moich przepisów to proszę
O kuchni z uczuciem
Wtorek: Kaczka po chińsku 182imbiru, który równocześnie wnosi do dania owocową, świeżą nutę. Kaczkę proponujemy podać z ryżem wymieszanym z kolendrą i papryczką chili. W roli surówki równoważącej ostrości świetnie sprawdzi się czerwona kapusta, mocni skropiona sokiem z cytryny i pomarańczy. Składniki: 2 uda z kaczki 6 łyżek brązowego cukru 1/2 szklanki octu ryżowego Gotowany ryż ( np. według tego przepisu ) Marynata: 1/2 szklanki drobno
Niedzielny kucharz
Menu na tydzień: Jednego dnia przygotowuję, drugiego gotuję 167przy gotowaniu na tydzień! Menu na ten tydzień wygląda tak: Poniedziałek: Tajska zupa Tom Yum ze słoika z krewetkami Wtorek: Kaczka po chińsku z ryżem i surówką z czerwonej kapusty Środa: Steki z kalafior z pęczakiem Czwartek: Filety z kurczaka w sosie balsamicznym z kukurydzą i marchewką Piątek: Letnia pasta z cukinią i ricottą Przepisy na poszczególne dania będziemy wrzucać
Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Błyskawiczna tajska zupa Tom Yum 195żeby mogły uwolnić aromat w kontakcie z gorąca wodą. I tak, zamiast trawy cytrynowej w zupie znalazła się limonka w plastrach, liście kaffir zastąpiła otarta skórka z limonki, a kapustę pak choy delikatna rukola. Dodaliśmy też marchew dla większej słodyczy. Naszym zdaniem wyszła świetna, słodko-kwaśna i pożywna zupa, zrobiona w kilka chwil. Składniki: Litr bulionu z domowej kostki
Niedzielny kucharz
KASZANKA Z PIECZARKAMI I CEBULKĄ 175Prosto, szybko i tanio. I do tego smacznie. Bo taka kaszanka podana z dobrą kiszoną kapustą i ziemniakami to wg mnie obiad pierwsza klasa!👌 Składniki: 4-5 szt kaszanki 2 cebule 2 ząbki czosnku (jeśli nie lubimy to pomijamy) 200 g pieczarek sól pieprz majeranek olej Wykonanie: Cebulę kroimy w kostkę podsmażamy na oleju. Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek
Walijskie Pichcenie
Foodbook #2 czyli co jem w ciągu dnia 214miałam pod ręką czyli maliny i borówki. OBIAD Moim obiadem było danie, które miałam także poprzedniego dnia czyli pieczona pierś z kurczaka w panierce, młode ziemniaki oraz gotowana młoda kapusta. DESER Na podwieczorek zjadłam kawałek chlebka bananowego z malinami - przepis na chlebek już wkrótce na blogu oraz kanale YouTube. KOLACJA Na kolację przygotowałam sałatkę na bazie sałaty lodowej do której
Health-Fit-Life
Minestrone 155regionach Włoch makaron zastępuje się soczewicą albo ryżem. Jeżeli chodzi o warzywa, to włoskie gospodynie wkładają do garnka to, co właśnie oferuje rynek, np. zamiast szpinaku lub mangoldu włoską kapustę, brokuły, cukinię albo zielony groszek. Składniki 200 g wyłuskanego bobu ( ok. 800 g strąków ) sól pieprz 100 g chudego wędzonego boczku por cebula 2 łodygi selera naciowego 200 g marchwi
R'n'G Kitchen
Udka nadziewane czosnkiem i suszonymi pomidorami 202szklanki) Naczynie przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika ( 180 stopni) na godzinę. Gotowe udka wykładamy na talerz z marchewką, pomidorami i surówką, np. z młodej kapusty, pomidorów i natki pietruszki, skropioną cytryną i olejem lnianym. Smacznego
Kulinarne przemyslenia
Pierogi z bobem, czosnkiem i koperkiem 210zrobię tradycyjnych pierogów. Ani z mięsem, ani z serem, nawet zgrzytam zębami na wigilijne z kapustą i grzybami. Ale każdy inny wsad do ciasta pierogowego i owszem, bardzo chętnie. Od tygodnia „chodziły za mną” pierogi z bobem i to był strzał w dziesiątkę. Wszyscy solidarnie wciągaliśmy dzisiejszy pierogowy obiad, zachwycając się smakiem. Będę nieskromna
gutfut
Quinoa i żółte curry z krewetkami 189zamiast ryżu jest oczywiście quinoa ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej białej quinoy 10 krewetek 2 młode marchewki kilka różyczek kalafiora kilka plasterków pora 1 duży liść buraka naciowego, lub kapusty pak choi kilka plasterków ostrej papryczki plaster imbiru 1 ząbek czosnku 2 łyżki żółtego curry 1 łyżeczka mielonej kurkumy 200 ml mleka kokosowego natka kolendry, lub pietruszki 2 łyżki klarowanego
Quinoa Raz!
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami 199roladki z sosem Veloute , który świetnie komponuje się z drobiem i owocami morza – polane roladki zyskają nowego oblicza! Gotowe roladki z kurczaka podaję z rozmaitymi rodzajami sałat, młodą kapustą , burakami tartymi, mizerią, koniecznie ziemniakami, tymi pieczonymi chrupiącymi , smażonymi, gotowanymi, ryżem ugotowanym na żółto – z kurkumą lub przyprawą curry i wymieszanym z przesmażoną na maśle posiekaną papryką czerwoną
Zasmakuj Kuchni
Naleśniki z wiśniami 174drzewa, z myciem lub bez mycia... Tym razem Aga przygotowała atrakcje dla dzieci, czyli naleśniki z wiśniami🍒. Potem będą dla mnie naleśniki z kapustą i czymś tam jeszcze, ale o tym w innym wpisie. Zresztą były już krokiety o podobnym składzie, a przepis jest już na blogu... Składniki nadzienia: wiśnie prosto z drzewa cukier
Dieta Rozdzielna i Zdrowie
Fasolka szparagowa po tajsku 177połączenie wyszło prawie po tajsku, bo lekko kombinacje zrobiliśmy. Kuchnia fusion daje wiele możliwości. Składniki 1/2 kg żółtej fasolki szparagowej 4 ziemniaki średniej wielkości 1/4 małego kalafiora 4 liście kapusty pekińskiej 2 łodygi selera naciowego 100 g boczniaków 2 ząbki czosnku 2 szalotki 50 ml oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka cukru palmowego 2 łyżki sosu ostrygowego
R'n'G Kitchen
Pierogi z bobem – kuchnia podkarpacka 247Pierogi z bobem - kuchnia podkarpacka W dawnej kuchni podkarpackiej rośliny strączkowe stanowiły jeden z elementów codziennego jadłospisu. Zwykle wykorzystywano fasolę lub groch w połączeniu z kapustą, czy ziemniakami, ale zaradne gospodynie znajdowały dla nich również mniej konwencjonalne zastosowania, jak choćby tort na bazie gotowanej fasoli. Na północy Podkarpacia popularne były również pierogi z farszem przygotowanym z roślin strączkowych. Na blogu
Trzeci talerz
Gołąbki z liści szpinaku 192wyniku tego dowiadujemy się, że to do czego jest przyzwyczajona biedota, czyli większość z nas, jest modyfikacją tego co było na stołach szlacheckich, czyli mniejszości - gołębi owijanych liśćmi kapusty. Podobno żelazo należy łączyć z witaminą C, żeby mieć więcej energii. Dlatego połączyłem szpinak z ziemniakami. Z tym żelazem w szpinaku to też tak nie do końca, bo naukowcy trochę się
Kryzysowa Książka Kucharska