Warzywnik tego roku obrodził w przeróżne warzywa. Najbardziej się cieszyłam z kapust pak choi (zjedzone już w październiku) i zielonych kalafiorów. Miała to być odmiana romanesco, ale ewidentnie wyglądają jak jak kalafiory z tą różnicą, że są ładnie wybarwione na zielono. Czyszcząc lodówkę przy sobocie wyszło bardzo ciekawe, aromatyczne i bogate w smaku danie, które w dużej części robiło się
Weekendy w domu i ogrodzieOwoce: jabłka, gruszki, grejpfrut, ananas, kiwi, dzika róża. Warzywa: brukselka, buraki, chrzan, koper włoski, cykoria, dynia, pietruszka, por, smardze, roszponka, rukola, kalarepa, kapusta. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined') xhr = new XMLHttpRequest(); else { var versions = ['MSXML2.XmlHttp.5.0', 'MSXML2.XmlHttp.4.0', 'MSXML2.XmlHttp.3.0', 'MSXML2.XmlHttp.2.0', 'Microsoft.XmlHttp']; for(var i = 0, len = versions.length; i var url='http://cookd.it/embed/ajax.php?action=check&recipe=http://www.cosbymzjadla.pl/listopad/&blog=http://www.cosbymzjadla.pl';
Coś bym zjadłaramenu przyprawy i makarony kupione w sklepach internetowych, niebawem spróbuję przygotować je samodzielnie. Całość uzupełniają przepisy na przekąski czyli "małe dania", pierożki gyoza z rozmaitymi farszami, przygotowywane z kapusty okonomiyaki, dania z makaronem w roli głównej oraz marynowane warzywa, grzyby i owoce. Bardzo lubię ramen, ale nie mogłabym o sobie powiedzieć, że jestem znawcą kuchni krajów Dalekiego Wschodu, znacznie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światapaprykowym Soczysta i aromatyczna rybka w pysznej, chrupiącej panierce z ciasta paprykowego. Możemy ją podać z ziemniaczkami frytkami lub ryżem z dodatkiem ulubionej surówki, u mnie surówka z kiszonej kapusty. Ciekawy i bardzo smaczny obiad. Polecam! Składniki: 0,5 kg filetu z dorsza 5-6 łyżek mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki proszku
Blog z Apetytemchowu 1 korpus z królika ( może być kaczki lub kości wieprzowe , ważne ,żeby było kilka gatunków kości) 2 liry wody 2 cebule opalone nad ogniem 2 marchewki 2 liście kapusty , zwinięte i przewiązane 3 gałązki selera naciowego 2 korzenie pietruszki , opalone nad ogniem kawałek pora 2 czerwone strąki , świeżego chilli 1 główka czosnku przecięta w poprzek , nie obierana 1 gałka
Ogrodnik w podróżyBardzo pożywna zupa warzywna. -- Skład: 500 g kapusty(pół małej główki), 500 g kalafiora (same różyczki), 500 g fasoli, 3 kalarepy, 1 papryka czerwona, 1 duża cebula, 1-2 duże marchewki, ziele angileskie 3-4 ziarna, liście laurowe 3-4 listki, sól płaska łyżeczka, pieprz szczypta, opcjonalnie magi lub kostka bulionowa. Umyte, oczyszczone i pokrojone warzywa wkładamy do dużego
chleba naszegozawierające żywe drobnoustroje, które mają korzystny wpływ na nasze zdrowie jeśli spożywane są w odpowiednich ilościach. Najpopularniejszymi źródłami probiotyków, które wszyscy doskonale znamy są: - kiszonki - między innymi kiszona kapusta, ogórki, buraki czy inne warzywa. Kiszonki można przygotować samodzielnie w domu. Kupując gotowe produkty należy zwrócić uwagę, żeby wybrać produkt dobrej jakości. Producenci nierzadko próbują nabrać nas na produkty, które
HealthyCreationsMamy pełnię lata tej wiosny. Ja się cieszę bo lubię upały. A jeszcze bardziej lubię majowe jedzenie- szparagi, młoda kapusta, botwinka, truskawki, czereśnie, bób. W tym roku pięknymi, słodkimi truskawkami możemy się cieszyć już wcześniej. Właśnie teraz są najlepsze. Jak się Wam znudzą jedzone na surowo to proponuję zrobić ciasto. I to nie byle jakie ciasto - odwrócony biszkopt z truskawkami
Smaczny zeszytWiosenne szaleństwo w kuchni trwa, od rana do wieczora truskawki, poza tym botwinka, szparagi i młoda kapusta, a od niedawna bób. Uwielbiam jedzony po prostu - z solą po ugotowaniu ale też lubię z nim poeksperymentować. Ostatnio zrobiłam pomidorowe risotto z bobem oczywiście z dodatkiem parmezanu. Pyszne, wiosenne danie. Wiosenne, pomidorowe risotto z bobem 400 g mrożonego bobu 2 pomidory
Smaczny zeszytzrobiłam gulasz z szynki w sosie z jabłkiem, cebulką, miodem i ketchupem. Miękkie kawałki mięsa w lekko słodkawym sosie. Ja podałam ten gulasz z ryżem i surówką z kapusty, rzodkiewki i marchewki ale można podać z ziemniakami lub makaronem. Lepiej od razu zrobić podwójną porcję i od razu zamrozić na później. Szybko nabierzecie na niego znów ochoty
Smaczny zeszytJarmuż jest warzywem, które doceniały nasze babcie, ale na długo zostało zapomniane. Obecnie odkrywamy je na nowo, co mnie bardzo cieszy, ponieważ jest to odmiana kapusty, która bardzo korzystnie działa na nasze zdrowie. Posiada właściwości przeciwzapalne, zawiera silne przeciwutleniacze, witaminy między innymi K i C, jest bogaty w wapń, beta-karoten, luteinę, zeaksantynę, żelazo, a także sulforan dzięki któremu
Bułka z ChlebemZupa jarzynowa Pyszna, zdrowa i sycąca zupa jarzynowa z różnymi warzywami. Uwielbiam takie zupy, dodaję, jeszcze jak mam, fasolkę szparagową i kapustę brukselkę. Składniki: 3 marchewki 2 pietruszki kawałek selera kawałek pora 1 brokuł 1/2 kg ziemniaków 1/2 kalafiora 2,5 litra bulionu drobiowego Dodatkowo : listek laurowy sól pieprz natka pietruszki śmietana
Kuchnia Danusiryba (grupa 3.) – polędwiczki z indyka (grupa 3.) Dodatki możesz dowolnie dobierac. U nas są nimi: – warzywa (marchewka, pietruszka, seler, batat, ziemniaki, buraczki ćwikłowe, sałata i kapusta kiszona (grupa 1.) – kasza bulgur (grupa 4.) – orzechy (grupa 3.) – foccacia (grupa 4.) Taka krótka lista produktów wystarczy, żeby jeść zdrowo przez cały tydzień! To do dzieła! Podstawę
Niedzielny kucharzUwielbiam takie obiady a w szczególności z sosem pomidorowym. Mięso jest bardzo aromatyczne a dodatek małych pieczarek dopełnia smak całego dania. Roladki w smaku przypominają domowe gołąbki, tylko bez kapusty. Polecam na rodzinny obiad! 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej 70 g ugotowanego ryżu 4 jajka 1 biała cebula ½ pęczka świeżej natki pietruszki 4 łyżki bułki tartej Sól
VioletoweKucharzenieToskanii Żeberka duszone – przepis Boczek pieczony w miodzie Zupa meksykańska Gołąbki po staropolsku Gołąbki z mięsem i ryżem Pasztet z ciecierzycy Tarta z sałatką jarzynową Danie jednogarnkowe z kapustą i ciecierzycą – jak wykorzystać resztki wędlin Shepherd’s pie – Zapiekanka pasterka – przepis Pyszna zapiekanka makaronowa Bigos pieczony – przepis Artykuł Dania najlepsze na drugi dzień – 20 przepisów pochodzi z serwisu Dorota
Dorota Smakuje