kapustą - 19268 przepisów (strona:888/1285)

Kurczak ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką 86

naciowego 1 pęczek zielonych szparagów dwie garście świeżego, młodego szpinaku 1/3 cytryny sól do smaku świeżo mielony pieprz natka pietruszki ("ile wlezie") kiełki do ozdoby (ja użyłam kiełków czerwonej kapusty i buraka ćwikłowego) gotowane ziemniaki do podania Pierś kurczaka ze szparagami w sosie śmietanowym z Żubrówką - sposób przygotowania: Jeśli chcesz podawać danie od razu po przyrządzeniu - najpierw wstaw ziemniaki

Gary Bez dna
Koktajl winogronowo-bananowy z jarmużem 106

warzyw? Doceniany był już w starożytności. Niestety w Polsce wciąż traktowany jest bardziej jako roślina do ozdabiania talerzy niż źródło zdrowia.     Właściwości antynowotworowe jarmużu Jarmuż jest odmianą kapusty i, podobnie jak inne warzywa kapustne (np. brokuły), jest doskonałym źródłem sulfofaranu - przeciwutleniacza o bardzo silnym działaniu antynowotworowym. Ta substancja może uchronić nas m.in. przed nowotworami jelita grubego czy płuc

Z notatnika dietetyka
Dieta w rzucaniu palenia 136

kwas foliowy z zielonych warzyw liściastych, kwas cynamonowy z kawy, polifenole z zielonej herbaty, resweratrol z czerwonych winogron, izotiocyjaniany i sulforafan z warzyw krzyżowych (takich jak brokuł, jarmuż, kalafior, kapusta, rzodkiewka) oraz lignany z siemienia lnianego, które będą chroniły przed nieprawidłowymi podziałami komórek, dlatego mogą mieć istotne znaczenie w diecie osoby rzucającej palenie. Ponadto u osób palących często stwierdzane

Z notatnika dietetyka
Puree z kalafiora 85

wyrzucać liści kalafiora, postanowiłam je usmażyć, a wtedy są one naprawdę pyszne. 1. Liście kalafiora umyj i wytnij gruby nerw biegnący w środku liścia (podobnie jak wykraja się w kapuście, kiedy robi się gołąbki). 2. Na patelni rozgrzej troszkę oleju, rozłóż liście kalafiora, przypraw w dowodny sposób (np. sól, pieprz, chili) i obsmaż z obu stron. 3. Podawaj jako dodatek

Z notatnika dietetyka
Przepisy na Boże Narodzenie 117

znajdzie się na świątecznym stole. Postanowiłam więc przygotować dla Was małą ściągę ze świątecznymi przepisami, które z pewnością zasmakują Waszym bliskim 😊   COŚ NA CIEPŁO Dorsz pod kołderką z kapusty pekińskiej Dorsz w sosie pomidorowym Pstrąg łososiowy z cytrusami COŚ NA ZIMNO Pasztet z ciecierzycy Pomidorowy pasztet z soczewicy Rolada szpinakowa z wędzonym łososiem Śledziowe przekąski SAŁATKI Sa łatka

Z notatnika dietetyka
Naturalne sposoby na grypę i przeziębienie 117

przeziębieniem powinna polegać na intensywnym nawadnianiu organizmu oraz dostarczaniu dużej dawki witamin i minerałów. Co zatem warto wprowadzić do swojej diety, aby szybko pokonać rodzącą się infekcję? Kiszonki – kapusta i ogórki jako wsparcie dla odporności Lekarze zgodnie twierdzą, że kiszone produkty stanowią cenne źródło witamin, w szczególności: A, C, K, E, niektórych z grupy B, a także wielu składników mineralnych

Ugotowane pozamiatane
Pyra faszerowana pieczona 103

fajnie komponuje się z jesiennymi warzywami z wody lub duszonymi: fasolka ,kukurydza, pomidorki może być kalafior czy brokuł. U siebie podałam w towarzystwie jogurtu naturalnego ze szczypiorkiem, surówki z kapusty pekińskiej z pieczonym mięsem z kurczaka. U mnie było na bogato ale samodzielne danie, również się sprawdzi. Pyra faszerowana polana jogurtem lub sosem czosnkowym jest pycha. Zapraszam do przepisu. Składniki

gotuj ze mną
Makaron z tuńczykiem i pomidorami 238

przyjęcia lub proste sałatki. Mam nadzieję, że spodoba się Wam mój prosty przepis na makaron z tuńczykiem i pomidorami. Polecam Wam również przepis na łazanki z kiszoną i białą kapustą . Tu również bez makaronu ani rusz Składniki: około 200 gram makaronu kokardki lub penne – u mnie kokardki z mąki durum z dodatkiem pomidora i szpinaku Makarony Babuni EkoMak

Słodkie okruszki
Kanapka z pastrami 166

być „wyrazisty” ser żółty. Na serze układamy pokrojone w plasterki ogórki piklowane i przykrywamy całość drugą kromką pieczywa. Bardzo często pastrami spotykane jest również na przykład z kapustą kiszoną. Zamiast musztardy możecie wykorzystać również sos barbecue. Po prostu zróbcie kanapkę ze składników, które lubicie. Smacznego! Artykuł Kanapka z pastrami pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bigos babci Halinki 116

Najlepiej smakuje bigos, który robi moja babcia. Udało mi się w końcu wziąć od niej przepis i zrobić go samodzielnie. Świetnie smakuje, każdy prosi o dokładkę

Prosty przepis na
Pasta wątróbkowa do chleba 118

słonych przekąsek. Ta błyskawiczna do przygotowania pasta ze smażonej wątróbki podbije twoje kubki smakowe aksamitną konsystencją i aromatem ziół. Możesz dodać każde ulubione. Pasztecik wątróbkowy podałam z kiełkami czerwone kapusty. Kiełki to dodatkowa porcja witaminy C i antyoksydantów

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Najlepsze domowe burgery 111

bułki nakładaj kolejno sałatę, usmażonego kotleta, 2 plasterki pomidora, 3 plasterki ogórka kiszonego, czerwoną cebulę. Domowe burgery najlepiej smakują z dodatkiem domowych frytek z ziemniaków i świeżej surówki z kapusty. Smacznego! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Najlepsze domowe burgery 2020-01-06 Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem 2019-12-29 Domowy sos czosnkowy 2019-12-28 Klasyczna sałatka warzywna – kaszubska

To Musisz Wiedzieć
Bigos cygański 111

Bigos cygański. Tak naprawdę nijak ma się nazwa do tego co się przygotowuje. Nie ma tu grama kapusty! Bigos cygański to pulpety wieprzowe w sosie warzywnym. Połączenie jest bardzo smakowite i zachęcam by przygotować taki obiad. Ta porcja, którą przygotowałam znikła za pierwszym podejściem. Nie zostało nic „na później”. Porcja dla 5-6 osób.   Składniki na klopsiki

Pieprzyć z Fantazją
PIEROGI Z ŁOSOSIEM (Z BAZYLIOWYM MASEŁKIEM) 123

macie? Nasz Nowy Rok tym bardziej jest pełen wzywań, które na każdym kroku rodzą nowe. W obliczu tego przypominamy sobie smak naszych wigilijnych pierogów. Nie były ani z kapustą, ani z grzybami, ani z kaszą i grzybami, ani ze suszonymi śliwkami. Połączyliśmy dwie potrawy w jedno. Tym o to sposobem powstały obłędne pierogi z łososiem , które podaliśmy z masełkiem bazyliowym

W kuchni Karmel-itki