kapustą - 19268 przepisów (strona:643/1285)

Sałatka z prażoną cieciorką 132

uprażenia cieciorki: 1 puszka cieciorki 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/3 łyżeczki soli 1/3 łyżeczki pieprzu 2 łyżki oliwy pozostałe składniki: mała kapusta pekińska kilka pomidorków koktajlowych mały ogórek 1 avocado 1 czerwona cebula sok z 1/2 cytryny dressing: 3 łyżki oliwy 2 łyżki octu 1 łyżeczka miodu szczypta soli i pieprzu Przygotowanie: prażona(...)Foremkę do pieczenia smarujemy oliwą, wysypujemy cieciorkę i wstawiany do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 25 minut. W tym czasie trzeba ją przemieszać dwa razy.Upieczoną cieciorkę studzimy. Kapustę kroimy w paski. Pomidorki przecinamy na połówki. Cebulę siekamy drobno. Ogórka i avocado kroimy w kostkę. Avocado skrapiamy sokiem z cytryny, aby  nie ściemniało. Mieszamy delikatnie składniki sałatki

Bon appetit mon amie
9 przydatnych porad – jak wzmocnić swoją odporność? 98

cukier, ani mleko w proszku. Skład powinien być najkrótszy i zawierać tylko mleko i kultury bakterii – najlepiej, kiedy są one wymienione w postaci łacińskich nazw. Ponadto, powinniśmy sięgać po kapustę kiszoną, kiszone ogórki, czy kwas chlebowy – najlepiej spożywać te domowe lub ze sprawdzonego źródła, niż z wielkich supermarketów. 8. SUPLEMENTUJ WITAMINĘ D Badania naukowe wykazują istotną rolę tej witaminy(...)odporność organizmu. Najwięcej rutyny znajduje się w gryce i owocach cytrusowych . Kwercetyna, która znajduje się głównie w owocach (w winogronach, owocach cytrusowych, jabłkach – najwięcej w skórce), w warzywach ( cebuli, kapuście, pomidorach, brokułach ) oraz w napojach (w zielonej herbacie i czerwonym winie ) wykazuje właściwości antyoksydacyjne i działanie przeciwzapalne. Podsumowując , mamy ogromny wpływ na naszą odporność. Zamiast faszerować się suplementami, czy innymi

Be Fit Be Strong
Zielone spaghetti w sosie sezamowym 124

dostępnością któregokolwiek z proponowanych przeze mnie warzyw, możecie zamienić na inne, chociażby marchewkę, paprykę czy szpinak. Składniki na 3 porcje: 200 g pełnoziarnistego makaronu (najlepiej spaghetti) 1 mała kapusta pak choi 1/3 brokuła 300 g groszku cukrowego 1 łyżka oleju 1/2 cebuli 3 łyżki (45 g) orzechów ziemnych do posypania Sos: 50 g pasty sezamowej (4 łyżki) 2 łyżki sosu(...)soli i pieprzu. Możesz dodać trochę wody dla rzadszej konsystencji. Pokrój zielone warzywa na mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzuć drobno pokrojoną cebulę, chwilę podsmażaj. Dodaj resztę warzyw (z kapusty pak choi dodaj tylko pokrojone łodygi, liście zostaw na koniec). Kiedy warzywa zrobią się miękkie (ale nie rozgotowane), dodaj posiekane liście pak choi. Zalej sosem z miseczki, dodaj makaron (jeśli

Powiedz dietom nie
Pulpety w sosie koperkowym 430

osób) : 600g łopatki wieprzowej 1 jajko 2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku ¼ łyżeczki ostrej papryki ½ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki rozmarynu 3 liście kapusty białej Sól i pieprz Olej do smażenia Sos koperkowy: 200 ml bulionu drobiowego 200ml słodkiej śmietanki 30% 1 łyżka mąki pszennej Pęczek koperku Pulpety w sosie koperkowym – przepis Przygotowanie: Mięso(...)łopatki wieprzowej oczyszczamy, płuczemy i mielimy w maszynce do mięsa na małych oczkach W maszynce mielimy również sparzone liście kapusty, dzięki temu pulpety będą bardziej soczyste, innym sposobem jest dodanie do mielonego mięsa namoczonej w mleku i później odciśniętej kajzerki. Dodajemy do masy mięsnej dwa ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, jedno jajko, trzy łyżki bułki tartej i przyprawy: ostrą

Księga-Smaku
Barszcz ukraiński 128

fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu

karolgotuje
Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie 113

przygotowania i tani, ale warto wzbogacić całość dania w wartości odżywcze i podać go jeszcze z surówką. Ja podałam go z bardzo prostymi, tanimi, sezonowymi i zdrowymi dodatkami: kapustą kiszoną i burakami pieczonymi . PRZEPIS MAKARON Z OLIWĄ, CZOSNKIEM I MARCHEWKA Składniki na Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewka: 300-400 g makaronu spaghetti, nitki, krajanka czy inny drobny(...)pieprzymy. Następnie dodajemy natkę pietruszki i mieszamy wszystko. Jeśli trzeba doprawiamy do smaku solą, pieprzem lub większą ilością oliwy. Podajemy w towarzystwie warzyw – ja miałam pieczonego buraka i kapustę kiszoną. Artykuł Makaron z oliwą, czosnkiem i marchewką – kryzysowe danie pochodzi z serwisu Dorota Smakuje

Dorota Smakuje
Mielone Alladynki 105

Cebula ·        1 torebka ryżu ·        Papryka czerwona ·        ½ małej główki kapusty włoskiej ·        ½ puszki kukurydzy ·        2 łyżki mąki pszennej ·        2 łyżki mąki ziemniaczanej(...)Cebule obieramy, kroimy drobno i dodajemy do mięsa. 3.   Ryż gotujemy w osolonej wodzie, po ugotowaniu łączymy z mięsem. 4.   Następnie dodajemy drobno pokrojoną paprykę oraz kapustę i kukurydzę odlaną z zalewy. 5..   Doprawiamy papryką, solą, czosnkiem, wbijamy jajka i wsypujemy mąki, dokładnie mieszamy. 6.   Robimy okrągłe kuleczki, panierujemy w bułce tartej. 7.   Smażymy

Kulinarna Chwila
Zapasy żywności – co warto mieć – lista 147

puszkach (np ciecierzyca, kukurydza, pomidory), – mrożonki (np brokuł, szpinak, fasolka) – świeże – te które dłużej wytrzymują w lodówce: ziemniaki, cebula, marchew i inne korzeniowe, buraki, kapusta i inne warzywa krzyżowe, czosnek. Warto też mieć szczypiorek i zioła w doniczkach, kiełki hodować . Warto też robić kiszonki (kapustę kiszoną, zakwas z buraka). – suszone Inne – nie jedzenie, ale warto

Dorota Smakuje
Dieta wspierająca układ odpornościowy 136

Kasze, ryż i zboża bezglutenowe np. płatki owsiane czy quinoa. Makaron proteinowe np. z zielonego groszku lub bezglutenowe. Rośliny strączkowe (mogą być w puszkach), wodorosty i grzyby. Zielone warzywa, kapustę, cebulę, czosnek. Kiszonki typu kapusta, ogórki i kimchi. Owoce – jabłka, cytryny, sok malinowy. Przyprawy rozgrzewające: imbir, pieprz, oregano, tymianek, majeranek ale też tahini. Herbatki ziołowe. Artykuł Dieta wspierająca układ

Ugotowane pozamiatane
Gołąbki z warzywnym nadzieniem w sosie 139

Miałam w planach zrobienie gołąbków. Zobaczyłam fajną główkę kapusty włoskiej. Kupiłam. Zrobiłam je z czarną komosą, ale nie jest to składnik niezbędny. Po prostu nie miałam ryżu. W sklepach też go nie było.Półki w mojej okolicy puste przez koronawirusa. Zatem czy do środka dodacie ryż, komosę białą, czarną czy kaszę - też będzie pysznie. Farsz: 1/2 szklani suchej komosy(...)posiekać. Rozgrzać w rondlu oliwę i udusić marchew z cebulą i czosnkiem, doprawić solą i pieprzem, dodać pod koniec zioła. Wymieszać z ugotowaną komosą i soczewicami. Zblanszowane liście kapusty nadziewać farszem i zwinąć. Układać w rondlu, podlać lekko np. bulionem. Dodać liść laurowy i ziele angielskie. Gotować ok 20 minut. Sos: 3-4 czubate łyżeczki koncentratu pomidorowego niepełna łyżeczka soli

AZgotuj!
Niebiańskie roladki 152

się w usta, nietypowy farsz sprawia, że mięso jest soczyste. Składniki: ·        1 filet z kurczaka ·        Kilka listków kapusty włoskiej ·        Papryka czerwona ·        Kuleczki mozzarelli ·        Szczypiorek(...)Pieprz Sposób przygotowania: 1.   Mięso kroimy w plastry, rozbijamy i doprawiamy pieprzem oraz sola. 2.   Na każdy kawałku mięsa układamy liść kapusty tak żeby przykrywał prawie mięso. 3.   Następnie dwa paseczki papryki i po dwie kuleczki sera mozzarelli. 4.   Na koniec posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem i zwijamy robiąc roladki. 5.   Panierujemy w roztrzepanym jajku oraz

Kulinarna Chwila
Tajska sałatka z komosą ryżową 177

oczywiście z MAJONEZEM – raz na jakiś czas ok , ale tylko raz na jakiś czas. Dzisiaj podrzucę Wam przepis na tajską sałatkę z komosą ryżową. Komosa, marchewka, cebula, kapusta czerwona, bataty i orzechy. Sos, który wykorzystuję do tej sałatki, sprawdza się w wielu przypadkach. Jego resztki polałam na kolejną sałatkę skomponowaną z sałaty, kurczaka, jajka i pomidora – sos dał(...)więcej. Przygotowanie tej tajskiej sałatki jest szybkie i proste . Składniki sosu wymieszajcie, komosę ugotujcie tak jak każdą inną kaszę, czyli w stosunku 1:2. Bataty i orzechy musicie upiec. Kapustę i cebulę posiekajcie, a marchewkę obierzcie obieraczką – róbcie tak, aż marchewka się skończy bo potrzebne są cieniutkie plasterki lub słupki. Na koniec dodajcie natkę pietruszki

Słodkie Gotowanie
Barszcz ukraiński 96

fasoli i grzybów. Najlepszy przepis! Czas przygotowania:   1.5 godziny Ilość porcji:  8 osób Trudność przygotowania:  średnie Cena:  średnie SKŁADNIKI: 430 g buraków 250 g kapusty świeżej 500 g ziemniaków 3 ząbki czosnku 40 g pietruszki (korzeń) 130 g marchwi 1 cebula czerwona 2.5 l bulionu warzywnego 350 g schabu wieprzowego 100 ml śmietany(...)gotujemy . 3 Buraki kroimy w paski i podsmażamy na łyżce oleju. Dodajemy cukier, przecier pomidorowy i ocet. Całość podlewamy 0.5 l bulionu przykrywamy i dusimy. 4. Dodajemy poszatkowaną kapustę do gotującej się zupy. A następnie przelewamy podduszone buraki. 5. Na patelnię wlewamy łyżkę oleju i podsmażamy marchewkę oraz pietruszkę pokrojoną w słupki. Dodajemy też cebulę pokrojoną w piórka. Po podsmażeniu

karolgotuje
Menu na tydzień: 3x wege, fishburger i kurczak 118

można powiedzieć, marynata do kurczaka. Wystarczy, żeby poleżał w niej tryle ile trzeba na pokrojenie warzyw, żeby pięknie przeszedł jej aromatem. Zobacz przepis Wtorek: Sałatka z pieczonego batata, kapusty i cieciorki Cztery składniki i powstaje nieprawdopodobne danie. Serio! To jedna z najlepszych sałatek, jakie jedliśmy. Można zrobić do niej prosty dresing, dowolny, ulubiony, ale można skropić sokiem z cytryny(...)okazji sobotniego i niedzielnego obiad. I tak: bolognese zrobiliśmy w większej ilości i trafiło na sobotni obiad. Do pieca trafiło też wtedy pęczotto i składniki sałatki z batata i kapusty. Wieczorem zrobiliśmy burgery – poświęciliśmy wieczór, bo burgery były swego rodzaju kulinarnym eksperymentem – szczegóły opiszemy w przepisie. Kurczak został częściowo skonsumowany na obiad niedzielny. Resztę spakowaliśmy na poniedziałek. Generalnie, porcjowanie

Niedzielny kucharz