Kasza bulgur to jedna z moich ulubionych kasz. Bardzo lubię zapiekaną, z sosem, mięsem czy na słodko. Za każdym razem idealna. Na blogu znajdziecie w zakładce Kasze inne przepisy na dania z kaszą w roli głównej. Szczególnie polecam zapiekankę z kaszy bulgur i młodej kapusty Poniższą zapiekankę podałam z sosem pomidorowym. Rewelacja! Polecam! Składniki 300 g kaszy bulgur(...)Koperek posiekać. Wszystko razem wymieszać i zapiec w naczyniu żaroodpornym w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C . Piec do momentu aż ser się rozpuści. Podawać ze swoim ulubionym sosem. zapiekana kasza bulgur z kalarepą
O kuchni z uczuciemcebulą ugniatamy. Liście kapusty po umyciu w zimnej wodzie sparzamy we wrzątku. Ziemniaki, kiełbasę, cebulę, utartą kapustę, sól i pieprz łączymy razem. Jak już mamy farsz i liście to zawijamy gołąbki. Potem możemy podsmażyć na patelni lub zapiec w piekarniku. Zapiekamy w 200 st. 15-20 min. Podajemy na gorąco albo na drugi dzień na zimno. Smacznego
chleba naszegoZalać gorącym bulionem, ewentualnie doprawić do smaku. Zagotować i dusić na małym ogniu ok. 40 minut, aż kapusta będzie miękka. Gołąbki podawać z kwaśną śmietaną, posypane koperkiem. Gołąbki również można zapiec w piekarniku: ułożyć je w naczyniu żaroodpornym, zalać bulionem i zapiekać przez ok. godzinę. Smacznego
Obiad gotowymiesiącu narzekam, że brakuje mi polskiego jedzenia i zaczynam się rozglądać za jakimś dużym słojem, żeby ukisić kapustę. W Polsce tęsknię, co jakiś czas do tamtejszych smaków, szczególnie owoców morza i mojego ukochanego ceviche , albo do rocoto relleno - nadziewanej mięsem i zapiekanej ostrej papryki, typowej dla regionu Arequipy. Jednym z moich ulubionych i najczęściej odtwarzanych przepisów jest peruwiańska causa
Quinoa Raz!zimno. Jako dodatek do mięs, ryb czy dań obiadowych. SKŁADNIKI: buraki ćwikłowe 30%, woda, kapusta biała 26%, cebula 6%, cukier, ocet spirytusowy, sól, przyprawy OGÓRKI PO ŻYDOWSKU http://www.orzech.com.pl/pl/produkt/ogorki-po-zydowsku Idealnie nadaje się jako przekąska, do sałatek, dań zapiekanych, dań obiadowych, ziemniaków, kasz, jajek czy ryb. SKŁADNIKI: ogórki, woda, ocet spirytusowy, cukier, marchew
Gotowanie Patkichociaż biała kiełbasa nie należała do moich przysmaków, tak bardzo zaciekawił mnie przepis Oli, że postanowiłam go wypróbować. Cóż mogę więcej powiedzieć...? Po prostu miałam nosa; teraz zapiekana biała kiełbasa to jedna z moich ulubionych rzeczy, jakie odkryłam w ostatnim czasie! Oli dziękuję za podzieleniem się przepisem i świetną inspirację. I jeszcze jedna rzecz - nie bójcie się sięgać(...)kiełbaski w naczyniu mieszaniną piwa i wstawić do nagrzanego piekarnika na najwyższą półkę. Zapiekać 45 minut, co 15 minut obracając kiełbaski na drugą stronę (w razie potrzeby podlewać piwem). Pod koniec zapiekania płyn powinien wyraźnie się zredukować, tworząc sos, a kiełbaski powinny być przypieczone
Kuchnia Prezydentowejkoncentrat pomidorowy, bazylię i dusimy 20 min. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Ryż gotujemy na sypko. Kapustę sparzamy, oddzielamy liście, studzimy i usuwamy zgrubiałe części (nerwy). Na każdy liść kładziemy farsz, zawijamy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Zalewamy bulionem warzywnym i zapiekamy 50 min w 180°C. st1\:*{behavior:url(#ieooui) } /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy
R'n'G Kitchenpłat - nie rozbijałam go już. Na lekko posolone mięso nakładać plastry boczku i kapustę kiszoną. Zwijać i spinać wykałaczkami, szpilkami do mięsa lub związywać bawełnianą grubą nicią. (Roladek nie obtaczać w mące.) W natłuszczonym odrobiną oleju naczyniu do zapiekania układać roladki przekładając je plastrami cebuli i kawałkami ząbków czosnku. Nakryć arkuszem
Codzienna kuchnia niecodziennaW święta zawsze odwiedzam rodziców i to oni przygotowują jedzenie - nie mogę się już doczekać kapusty z grochem mojego Taty :) Mama pewnie jak zawsze upiecze dla
Kasia SarnaPomidory, do Europy, przywiózł w XIV wieku Krzysztof Kolumb, ale początkowo służyły jedynie do ozdoby. Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Młode ziemniaczki w mundurkach zapiekane z cukinią i pomidorem Frittata z pomidorami i ziołami Sałatka z pomidorków ze szczypiorkiem Młode ziemniaczki z szynką, pomidorami, cebulą i jajkami podane na patelni Sałatka z kaszy jęczmiennej(...)bobem i świeżymi ziołami Kalafior z cukinią w pomidorach z oregano i chilli z cayenne na kuskusie Polędwiczka wieprzowa z marchewką i czosnkiem w pomidorach Chrupiąca sałatka z białej kapusty z koperkiem Sałatka z kukurydzy z pomidorami i natką pietruszki Duszone warzywa śródziemnomorskie Warzywa śródziemnomorskie z kuskusem posypane szczypiorkiem Chrupiące grzanki czosnkowe ze świeżym pomidorem, cukinią i papryką Duszone warzywa
Moja smaczna kuchniagrzyby się usmażą dodajmy pokrojoną w kostkę cukinię i pietruszkę zieloną. Z wyparzonej kapusty delikatnie oddzielamy liście i odkrawamy pozostałości po głąbie. Na każdy liść nakładamy ok. łyżkę farszu i zawijamy gołąbki. G ołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy w piekarniku przez ok. 60 min w temp. 200 stopni. Przygotowanie sosu pomidorowego : Do garnka dodajemy
Łycha smakówdietetyczne danie... Od czasu do czasu można sobie pozwolić a częściej proponuję zdrowszy wariant zapiekany w piekarniku :) Fit zawijańce a la krokiety. Składniki: naleśniki: mąka mleko jajko szczypta soli margaryna farsz: 400g mięsa mielonego 1 woreczek ryżu dwie garście posiekanej kapusty pekińskiej mała puszka kukurydzy konserwowej mała papryka czerwona łyżka oliwy mała cebula sól, pieprz majeranek
Tagebuch po polskuwarzywo wciąż trwa staram się wykorzystać go maksymalnie. Surowy , gotowany , zapiekany …………/ zobacz /zawsze smakuje wybornie, ale należy zwracać uwagę na to ,by wybierać fenkuły z twardą, jędrną i jasną bulwą. Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego ½ małej kapusty włoskiej łodyga selera naciowego 2 ziemniaki 1 marchew 1 łyżeczka nasion kopru
Zakamarki mojej kuchnipiwie pszenicznym z kiszoną kapustą z suszonymi śliwkami i sosem chrzanowym. Do przygotowania dania użyłem: 3 kawałków golonki przedniej z kością (po około 500 gram), 500 gram kiszonej kapusty, 1 litra piwa pszenicznego, 200 gram suszonych śliwek, 2 cebul, 5 łyżek tartego chrzanu, 5 łyżek śmietany 18%, 1 łyżki białego octu winnego, 4 liści laurowych, 5 ziaren ziela angielskiego(...)solą, czarnym świeżo mielonym pieprzem i majerankiem. Do naczynia do zapiekania wlałem litr piwa pszenicznego i ułożyłem w nim golonki. Do piwa wrzuciłem pokrojone w piórka cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 200 gram suszonych śliwek, łyżeczkę nasion kminku i 4 liście laurowe. Na golonkach ułożyłem kiszoną kapustę wymieszaną z łyżeczką nasion kminku i doprawioną czarnym świeżo mielonym pieprzem i niewielką
Wyprawy kulinarnewłożyłem do rękawa do pieczenia, wlałem niewielką ilość marynaty, szczelnie zawiązałem. Rękaw ułożyłem w naczyniu żaroodpornym, zapiekałem w temperaturze 190 stopni przez około godzinę i 20 minut, te ostatnie 20 minut piekłem po rozcięciu rękawa, aby skórka golonki była chrupiąca. Podałem z kiszoną kapustą z winogronami
R'n'G Kitchen