kapusta zapiekana - 468 przepisów (strona:14/32)

Gołąbki 200

Składniki na gołąbki: 2 główki białej kapusty 1kg mięsa mielonego 4 woreczki ryżu ( gotowanego 5 minut krócej, niż zalecane jest na opakowaniu ) 2 duże cebule 5 ząbków czosnku sól ,pieprz 2 łyżki majeranku 5 listków laurowych, 5 kulek ziela angielskiego Przygotowanie gołąbków: Z kapusty ostrym nożem wycinamy głąb. Na małym ogniu gotujemy kapustę wyciętym głąbem do dołu ( około 10 minut(...)boki i formujemy gołąbka :) Pozawijane gołąbki układamy ściśle w garnku, wyłożonym kilkoma liśćmi kapusty ( nie będą przywierały, ani przypalały się ), zalewamy wodą do 2/3 wysokości gołąbków, wrzucamy liście i ziele, gotujemy gołąbki pod przykryciem do miękkości kapusty. Ten czas może być różny w zależności od kapusty, od 50 minut do nawet 1,5 godz. ). Gołąbki podajemy z sosem pomidorowym, pieczarkowym

NiePieprz.pl
Ryba zapiekana pod cebulowo-serową pierzynką 169

blaszkę wystawić z piekarnika. Na podpieczonych kawałkach ryby ułożyć podsmażoną cebulkę. Na wierzchu posypać startym serem. Ponownie wstawić do piekarnika i zapiekać kolejne 10 minut aż ser się rozpuści. Gotową rybkę podałam z ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty ze śmietaną

Monia miesza i gotuje
Gołąbki z kaszą jaglaną, białą kiełbasą i pieczarkami 112

przygotowane gołąbki układamy ciasno w naczyniu jeden obok drugiego. Zalewamy całość bulionem. Możemy jeszcze dodatkowo przykryć gołąbki liśćmi kapusty, przykrywką lub folią aluminiową. Brytfankę z gołąbkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180-200ºC i zapiekamy lub dusimy na wolnym ogniu około 30 minut (ja wolę ten drugi sposób). Gołąbki po duszeniu obsmażamy na patelni. Podajemy z sosem

Czerwień i błękit
podsumowanie akcji "TO MY! MŁODE KARTOFELKI" 2015 163

pyra pieczona , justa_kitchen   bezglutenowa pyrowa niespodzianka z mąką kukurydzianą , justa_kitchen   Zupa jarzynowa z brokułami i kapustą , PatK   Letni, lekki obiad z młodym groszkiem , PatK   Sałatka ziemniaczana z boczkiem , anna.dwojaczna   Młode czerwone ziemniaki zapiekane w mundurkach , wypiekanki   Duszone ziemniaki z sosem z kurek i fasolką adzuki , Monika   Ziemniaki z nadzieniem serowo

Eksperyment sobotni
Dietetyczne roladki z indyka z marchewką i tymiankiem 246

Dziś będzie dietetycznie. Roladki zamiast smażyć czy też zapiekać zawinęłam w folię spożywczą i ugotowałam. Do roladek podałam  kaszę bulgur i  surówkę z marchewki i kapusty  ale bez koperku. składniki: 5 sznycli z piersi indyka 1 średnia ugotowana marchewka tymianek sól,pieprz kasza bulgur Sznycle z indyka delikatnie rozbić tłuczkiem. Opróczyć solą i pieprzem z obu stron

Monia miesza i gotuje
Kalafior zapiekany pod beszamelem 164

Ciekawy sposób na przygotowanie kalafiora – zapiekany pod kołderką z sosu beszamel i żółtym serem – obowiązkowo z gałką muszkatołową Kalafior (Brassica oleracea L. var.botrytis L.) – odmiana kapusty warzywnej. Jest to roślina jednoroczna należąca do rodziny kapustowatych. Jest najprawdopodobniej mutantem kapusty głowiastej lub brokułu. Znany jest wyłącznie z uprawy, nie występuje na stanowiskach naturalnych. składniki: 1 średni kalafior(...)Doprawić do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Naczynie do zapiekanie wysmarować tłuszczem, przełożyć do niego kalafiora i równomiernie polać sosem. Posypać tartym serem. Zapiekać przez 35 – 40 minut w temperaturze ok. 180 stopni. Smacznego Artykuł Kalafior zapiekany pod beszamelem pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Kiełbaski zapiekane w kapuście włoskiej z słodkim sosem pomidorowym. 133

zmielone z dodatkiem przypraw.  Przyszło mi na myśl, by zawinąć ją w liście kapusty włoskiej i zapiec z lekko słodkim i intensywnie pomidorowym sosem. Gdy robimy gołąbki, to zawsze ucieka nam kilka godzin, prawda? Tutaj ogarniemy temat w ciągu godziny, wliczając w to czas zapiekania. A efekt? No cóż, mogłabym napisać prawdę — że jest naprawdę bardzo smacznie, ale lepiej

Poezja Smaków - blog kulinarny
Piersi z kurczaka z pomidorami i Serem Korycińskim. 147

suszonymi pomidorami i Serem Korycińskim z Serowaru Podlaskiego. Sery Korycińskie to wieloletnia tradycja rodziny i najlepsza jakość produktów. Piersi zapiekałam w pomidorach. Można podawać je z ziemniakami, ryżem, kaszą. Wyśmienicie smakują pokrojone na kanapkach z dodatkiem kiszonej kapusty. Zapraszam :)  Składniki: 4/5 ładnych piersi z kurczaka 1 słoiczek pomidorów w oleju około 200 g  sera Korycińskiego  lub mozzarelli

Sama słodycz i szczypta chili
Gołąbki z kaszą gryczaną, mięsem i rodzynkami czyli Niedzielne Mielenie odc.40 159

miękkie. Wieprzowinę mieszamy z boczkiem, cebulą i czosnkiem, ugotowaną kaszą oraz rodzynkami. Wszystko dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Liście kapusty sparzamy we wrzątku. Na każdy liść nakładamy farsz i zwijamy w ruloniki. Ruloniki układamy w naczyniu do zapiekania. Na patelni podsmażamy cebulkę i czosnek. Dodajemy ziele, musztardę i koncentrat a także wodę (ok. 200ml) i masło. Zagotowujemy, doprawiamy miodem

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gołąbki z kapusty włoskiej i kaszy kuskus 105

wrzącej wodzie z dodatkiem oliwy sparzyć lekko kapustę  z wyciętym głąbem i partiami oddzielać liście,  Liście kapusty nadziewać przygotowanym farszem zawinąć gołąbki  włożyć na blachę zalać rosołem a górę posmarować oliwą przykryć  folią aluminiową zapiekać w nagrzanym piekarniku 180 st 3. sos W garnku rozpuścić masło dodać mąkę chwilę podsmażyć wlać  300 ml wody

W królestwie smaków Beaty
Kalafior gotowany i zapiekany pod gęstym, serowym beszamelem 163

kolor warzywa. Na każdy litr użytej wody dodajemy po pełnej łyżeczce cukru i soli.   Kalafiora gotujemy tak samo jak kapustę – bez przykrycia, aby pomóc mu się pozbyć nie zawsze przyjemnego zapachu. Średni kalafior, jeśli nie chcecie go zapiekać tylko wykorzystać jako główne danie lub dodatek do obiadu, wymaga około 20-25 minut gotowania na średnim ogniu. Sprawdźcie widelcem

Karo in the Kitchen
Babeczki ziemniaczane z mięsnym farszem 146

jajko ,doprawiamy do smaku solą ,pieprzem i ziołami prowansalskimi. Farsz wykładamy do każdej babeczki. Wierzch babeczek przykrywamy farszem ziemniaczanym. Babeczki zapiekamy w temperaturze 200°C przez 40-50 min. Całość podałem z sosem pieczarkowym i surówką z białej kapusty

R'n'G Kitchen
Aromatyczna zapiekanka z klopsikami 170

minut, aż podpiekły się cząstki cebuli, a pomidory lekko się pomarszczyły. Wtedy wyjęłam, posypałam serem i zapiekałam kolejne 10-15 minut aż ser się dokładnie roztopił, ale nie podpiekł.       Ja podałam z surówką z kapusty pekińskiej z sosem koperkowo-czosnkowym. Wypróbujcie koniecznie

Kuchnia Prezydentowej
Pistacjowe polędwiczki 177

pomidory całość zalewamy śmietanką, dodajemy miód i musztardę, sól pieprz i sok z cytryny. polędwiczki podajemy z puree lub zapiekanymi ziemniaczkami i sosem obok...Smacznego:) P.S Pistacje możemy pominąć, polędwiczki są równie smaczne z sosem i np. kapustą z grzybami

Luźna Kuchnia