kapusta kiszona z pieczarkami - 1079 przepisów (strona:48/72)

Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 99

mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru

Kulinarny S.O.S.
Surówka z kiszonej kapusty(wersja 2) 99

mięs, potraw mącznych ( klusek , pierogów , krokietów ) i warzywnych ( placków ) . Wspaniale wzbogaci każdą potrawę   Inne dodatki do obiadu… ** Duszone pieczarki ** Surówka z selerem naciowym ** Surówka ze świeżych buraków ** Surówka ze świeżych ogórków   Składniki: 500 gram kiszonej kapusty 2 papryki czerwone 1 cebula 1 por jabłko 2-3 marchewki natka pietruszki 3 łyżki oleju sól i pieprz łyżeczka cukru

Kulinarne S.O.S.
Łazanki myśliwskie z grzybami leśnymi i mięsem mielonym. PRZEPIS 439

której zamiast pieczarek pojawiają się grzyby leśne, a kiełbasa czy boczek zastąpiona jest mięsem mielonym. Przepis na łazanki myśliwskie z grzybami i mięsem Składniki: 2 porcje domowego makaronu przygotowanego według tego przepisu lub gotowy makaron łazanki ugotowany według przepisu na opakowaniu. 500 gramów mięsa mielonego, 500 gramów grzybów leśnych – wykorzystaliśmy podgrzybki, 500 gramów kapusty kiszonej, 2 większe cebule, olej

Kulinarna Polska
Łazanki wegetariańskie z boczniakami. PRZEPIS 68

Wegetariańska wersja łazanek, w których zamiast pieczarek znajdziecie boczniaki. Wychodzą bardzo smaczne i naprawdę niczego nie będzie wam nich brakować. Przepis na łazanki wegetariańskie Składniki: Porcja domowego makaronu zrobionego według tego przepisu , następnie cienko rozwałkowanego i pokrojonego w dużą kostkę – lub 250 gramów gotowego makaronu łazanki, 400 gramów kapusty kiszonej, 200 gramów świeżych boczniaków, 2 cebule, olej, ziele angielskie

Kulinarna Polska
Bigos 4 kapusty 423

przepis na lekkostrawny i szybki bigos. Nietypowy bo z dodatkiem kilku rodzajów kapusty takiej jak pekińska. Idealna propozycja na piątkowy obiad Składniki na 6 porcji: 400-500 g kapusty kiszonej 400-500 g kapusty pekińskiej (pół dużej główki) 2 kapusty PakChoi 100-150 g cykorii 250 pieczarek, najlepiej brązowych 300 g marchwi (u mnie była to pomarańczowa i fioletowa

greenscarf
Zimowy zawijaniec drożdżowy, To skomplikowane 210

Oczywiście, nie jest trudno go zrobić:). Inspiracja od Lindy:). Pyyyszne! Składniki na nadzienie: kilka łyżek oleju 1 cebula 1 szklanka pokrojonych pieczarek  (lub 1/2 szklanki pokrojonych i namoczonych przez noc suszonych grzybów) 1-1,5 szklanki kiszonej kapusty, po odciśnięciu soku sos sojowy majeranek 2 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe sól, pieprz Rozgrzej olej w dużym garnku

Qlinarnie i Qlinarnie
Quiche z kiszoną kapustą i pieczarkami. 128

Może jednak kapusta i ser dają radę wspólnie? Składniki: Ciasto: 250 g mąki pszennej 100 g masła 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 jajko 1/2 łyżeczki soli szczypta cukru Nadzienie: 200 g kapusty kiszonej 1 cebula 1/2 szklanki bulionu 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka cukru 100 g ricotty 2 jajka 4 łyżki startego sera żółtego (wędzonego) 15 mini pieczarek olej(...)uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odłożyć do lodówki na 1 godzinę. Cebulę pokroić na cienkie półplasterki i podsmażyć na oleju. Dodać przepłukaną i drobno posiekaną kapustę, bulion, majeranek i cukier. Dusić pod przykryciem na małym ogniu 45 - 60 minut. Po przestudzeniu wymieszać z jajkami, ricottą i żółtym serem. Pieczarki podsmażyć na mocno rozgrzanym oleju do zrumienienia

zadanie-gotowanie
Ł... Łazanki! 243

które można do woli modyfikować. Tak samo jest i z łazankami. Znajdą się tam pieczarki, boczek, mięso mielone... tym razem jednak pozostanę wierna recepturze mamy i podam je tak, jak jadałam w domu, a więc z kiełbasą i cebulą podsmażoną na smalcu oraz kapustą kiszoną. Składniki: 1/2 opakowania makaronu ("łazankowego ;)) 2 kiełbasy 1 duża cebula 2 łyżki smalcu (ja użyłam

Kitchens Alphabet
Bigos pieczony z czerwonym winem 154

kilka różnych kawałków mięsa, dwie różne śliwki oraz pół-wytrawne wino. Polecam z całego serca. Składniki: 1,5kg kapusty kiszonej 500g boczku wędzonego węgierskiego 4 wiejskiej kiełbasy 250g rozbratla wołowego 250g karkówki wieprzowej 250g szynki wieprzowej 200g suszonych grzybów  500g pieczarek 250g śliwek suszonych  100g śliwek wędzonych 250ml czerwonego pół-wytrawnego wina woda z ugotowanych grzybów 4 liście(...)wody. Pieczarki kroję na cztery części, masło roztapiam na patelni i na wolnym ogniu podsmażam połowę pieczarek, aż wchłoną całe masło.  Boczek tnę w kostkę, wkładam na patelnię i na wolnym ogniu podsmażam na złoto - zajmuje to nawet 20 minut. Kiełbasę kroję w pół-plasterki, połowę kiełbasy podsmażam na tłuszczu wytopionym z boczku - smażę na złoto.  Kapustę rozkładam

Gotowanie i blogowanie
Wigilijne pierogi z kapustą i grzybami ( jarskie) 216

dobrej jakości mąki oraz gorącej wody, która zaparzy całość. Potem z odpowiednią dbałością należy wyrobić ciasto i odpowiednio cienko je rozwałkować. Ja osobiście uwielbiam pierogi a te z kapustą i grzybami to moje ulubione. Zatem zapraszam. Ponieważ dbam o prezentację potraw moje pierogi dziś w towarzystwie  pikantnej karmelizowanej cebulki i suszonej natki pietruszki. Danie ucieszy z pewnością wegetarian(...)mąki typ 650  250 ml gorącej wody  1 łyżeczka soli  Nadzienie:  500 g kapusty kiszonej 2 szt liścia laurowego  4-5 szt ziela angielskiego  szczypta soli  400 g grzybów mrożonych lub suszonych ( wcześniej namoczonych)/ ewentualnie pieczarek pieprz świeżo zmielony  1 cebula   1 łyżka oliwy z oliwek/masła Karmelizowana cebula

vaniliowoczekoladowa
Paszteciki z kapustą i grzybami 112

kiszonych buraków znajdziecie TUTAJ ) przygotuję paszteciki z kiszonej kapusty oraz grzybów. W tym przepisie podstawą jest dobrej jakości kapusta kiszona, bron boże nie kwaszona. Zwracajcie na to uwagę! Do kapustki leśne grzybki, najlepiej mieszanka kilku rożnych dla lepszego aromatu. Ja użyłam grzybów suszonych, jeśli macie świeże pomińcie etap ich namaczania. Jeśli chcecie wykonać tańszą wersję wybierzcie pieczarki, jednak smak(...)pewno nie będzie taki jak z leśnymi. Jeśli chcecie do takiego farszu można dodać suszoną żurawinę , która będzie świetnie pasowała. Na Święta warto zaopatrzyć się w większą ilość kapusty, która przyda się na pewno do bigosu czy kapusty z grochem . Składniki: opakowanie ciasta francuskiego 400g kapusty kiszonej 50g mieszanki suszonych grzybów leśnych 1 duża cebula masło sól, pieprz, liść laurowy

Życie ze smakiem
SILA TKWI W KAPUSCIE - BIGOS ALZACKI 167

SIŁA TKWI W KAPUŚCIE - BIGOS ALZACKI   Moi Drodzy, przedstawiam Wam dzisiaj przepis na absolutnie udany bigos - wasi znajomi i rodzina będą zachwyceni. Pamiętajcie, wielokrotnie schładzany o odgrzewany bigos jest jeszcze lepszy niż świeży :) Jeżeli chcecie, po uduszeniu, bigos możecie posypać kilkoma łyżkami bułki tartej i zapiec przez 20 minut w temperaturze(...)stopni.  Przepis na ten bigos 'wyszperałam' u Pana Marka Łebkowskiego, zmodyfikowałam go troszkę...Wy też możecie ;) Polecam przepis! SKŁADNIKI: 2kg kiszonej kapusty 3 cebule 60g świeżej słoniny 300g karkówki 300g boczku 300g kiełbasek kilka pokrojonych i podsmażonych pieczarek 1 golonka 2 marchewki, 1 pietruszka, 2 ząbki czosnku, kawałek selera, lubczyk, biała część pora 3 liście laurowe 8 jagód jałowca

Moja Książka Kucharska
Karkówka w sosie ketchupowym 238

mięso jest krucha i bardzo delikatna. Jako, że jestem zwolenniczką kwaśnych smaków to u mnie na stole często gości karkówka z kiszoną kapustą . Jeśli mam ochotę na karkówkę w delikatniejszej w smaku wersji to wolę przyrządzić karkówkę z pieczarkami . Tym razem postanowiłam zrobić mięso w połączeniu z ogórkami konserwowymi. Podczas pieczenia tworzy się fajny sos, który pasuje zarówno do ryżu

Pobite gary Barbary
RYBA Z PIECZARKAMI 169

kawałki .Na drugiej patelni topimy łyżkę masła , wrzucić Pieczarki , podsmażyć. Grzyby zdjąć , posolić .Ryby włożyć do naczynia żaroodpornego , na wierzchu ułożyć Pieczarki i wiórki masła .Zapiekamy 10 minut w 180 stopniach.Smacznego. Podajemy z ziemniakami i surówką np.z KISZONEJ KAPUSTY  z suszonych pomidorów

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Farsz śliwkowo - karmelowo - kapuściany do krokietów 183

Składniki: 1 kg kiszonej kapusty 150 g suszonych wędzonych śliwek 3 cebule pęczek natki pietruszki 2-3 łyżki cukru kilkanaście pieczarek sól, pieprz, papryka estragon, kminek, lubczyk, sos sojowy 2-3 listki laurowe  kilka kuleczek ziela angielskiego  Naleśniki: 1 szkl wody 1 szkl mleka jajko szczypta soli 8 kopiatych łyżek mąki Przygotowanie: Połączyć wodę z mlekiem, wbić całe

Gaździnka warzy
Bigos – czyli porządki po świętach 172

robimy przegląd lodówki. Składniki: Kapusta świeża – 1 średnia główka Kapusta kiszona ( tyle co świeżej lub więcej ale nie mniej ) Kiełbasa typu śląska lub inna ( ok 400 gram ) Kawałek wędzonego boczku ( ok. 200 gram ) Mięso ( może być każdego rodzaju, ja dodałam mięso z pieczonej kaczki  ) Grzyby ( dałam 250 gram pieczarek ) Garść suszonych śliwek Kilka listków laurowych Kilka ziaren ziela angielskiego(...)gotujemy pod przykryciem. W między czasie kroimy mięso, kiełbasę, boczek i dodajemy do kapusty. Grzyby i śliwki również kroimy i umieszczamy w garnku. Po około 30 minutach gotowania dodajemy kiszoną kapustę i koncentrat pomidorowy i dalej gotujemy. Od czasu do czasu mieszamy. Im dłużej gotujemy tym bigos będzie lepszy. SMACZNEGO

Smaki Ewy