wyjazdy i ... świąteczne obżarstwo. Z uwagi na to ostatnie przedstawiam Wam naszą domową wigilijną kapustę z pieczarkami, którą podtrzymując zwyczaj babci wzbogacamy w olej lniany. Moja babcia kobieta o bogatych nawykach żywieniowych, promujących przede wszystkim zdrowe odżywianie zapoczątkowała dodawanie oleju lnianego do kapusty, nie jest to czysty wymysł bowiem jak wiadomo len w każdej postaci zwłaszcza zaś oleistej wspomaga(...)dodać, każdy musi wlać go wedle własnego smaku (osobiście wlewam go naprawdę sporo). Składniki 1 kg kiszonej kapusty (najlepsza jest taka swojska średnio ukiszona przełożona po tygodniu kiszenia w beczce do litrowych słoików) 0,5 kg świeżych pieczarek 2-3 cebule podsmażone na maśle 3 łyżki masła śmietanka 12% (wedle uznania) olej lniany pieprz Sposób Kapustę 15 minut
Kuchenne aromatywędzona. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć golonki. Jak golonki będą lekko brązowe dodać cebulki i pieczarki pokrojone w plasterki. Smażyć aż cebula zmięknie. Wlać trochę wody, zagotować i wymieszać. Wrzucić golonki golonki i całą zawartością patelni do garnka. Dodać kapustę kiszoną, grzybki suszone, listki laurowe, ziele angielskie. Gotować na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie. Podawać
Kuchnia Pokoleńzostał przeze mnie trochę zmodyfikowany. Składniki: czubata szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej szklanka ugotowanych i zmielonych (bądź zgniecionych) ziemniaków szklanka kapusty kiszonej - obgotowanej 1/2 szkl suszonych i ugotowanych grzybów lub ok. 10 szt. świeżych pieczarek 2 cebule 2 jaja sól, pieprz 1/2 łyżeczki mielonego kminku bułka tarta - zwykła, bezglutenowa lub mielone płatki kukurydziane olej do smażenia (może być(...)oleju plus 1/2 smalcu) Na niewielkiej ilości oleju zeszklić cebulkę, dodać grzyby suszone lub pieczarki posiekane na plastry. Smażyć na niewielkim ogniu do czasu odparowania wody. Dodać kapustę i odparować płyn. Całość przestudzić. Kaszę, ziemniaki, kapustę z grzybami zmielić w maszynce do mielenia mięsa lub rozdrobnić w malakserze. Dodać jedno jajko, doprawić tak, aby całość miała wyraźny smak i wyrobić
Ze smakiem bez glutenujajka 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku bułka tarta do panierowania olej do smażenia Farsz: 20 dkg kapusty kiszonej 10 dkg wędzonego boczku 1 mała cebula sól i pieprz do smaku szczypta majeranku(...)końcu dodać drobno pokrojoną kiszoną kapustę i dusić około 15 minut. Doprawić i ostudzić. Uformować w ręku krokiet , rozpłaszczyć i nałożyć do środka łyżeczkę farszu. Delikatnie zlepić. Panierować w mące i kłaść na rozgrzaną patelnie z olejem. Smażyć na rumiano po około 5 minut z każdej strony. W międzyczasie przygotować sos. Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, wrzucić
Gosia gotujeprzekąskę na ciepło, którą możecie przygotować dwa, trzy dni wcześniej i podgrzać przed podaniem. Pierożki można wypełnić dowolnym nadzieniem takim jak szpinak, pieczarki czy też mięso lub skorzystać z podanego pomysłu :) Nadzienie: 300 g kiszonej kapusty, dobrze odsączonej 60 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz, kminek szczypta cukru olej do smażenia Cebulę zeszklić na patelni. Kapustę drobno pokroić
Chocolate Muffin Blogzrobienia. Dlatego pomysł na danie połączone z pracą świąteczną. Większość składników związane jest ze świątecznymi przygotowaniami. Zobaczcie co wymyśliliśmy. Ziemniaki faszerowane podane z kiszoną kapustą (4 osoby) Składniki: 8 średnich ziemniaków 1 średniej wielkości burak 8 pieczarek 4 łyżki czerwonej fasoli z puszki żółty ser majeranek, pieprz, cayenne, sos sojowy, bazylia, oregano, czarnuszka Ziemniaki najpierw obgotowaliśmy w mundurkach, aby były(...)wierzch plasterek żółtego sera, który posypujemy oregano i czarnuszką. Przekładamy na blachę i zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180 C ok. 15 min. Zapieczone ziemniaki podajemy gorące z kapustą kiszoną i sosem chili słodko-kwasnym. Ziemniaczki naprawdę super smaczne :) Zróbcie je w swoich domach. Pozdrawiamy
vegetaniekapustą i grzybami to nie tylko świetny pomysł na obiad, ale również dodatek do czerwonego barszczu podawanego na Wigilię, albo inne okazje. W tym wpisie pokażę Wam swój sprawdzony przepis na to pyszne danie. Ja przygotuje je tradycyjnie z grzybami, jednak możecie je zastąpić również pieczarkami. Pokażę Wam krok po kroku jak zrobić chrupiące, rumiano- złote krokiety z kapustą. Krokiety(...)pasztecika. Można przygotwać wiele rodzai krokietów. Bardzo popularne są krokiety z mięsem, czy warzywami. Na Wigilię zawsze do wigilijnego barszczu podaję rumiane i chrupiące krokiety wypełnione farszem przygotowanym z kapusty kiszonej i grzybów. Ponieważ grzyby będziemy drobno siekali, więc wykorzystajcie zarówno kapelusze i nóżki. Do przygotowania krokietów z kapustą możecie użyć kapusty kiszonej przygotowanej wcześniej w domu – przepis
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!zrobić z mielonego i pieczarek, to nasz przepis powinien Ci przypaść do gustu! Gorąco zapraszamy! Zrazy z mięsa mielonego z pieczarkami Składniki: Zrazy: mięso mielone wieprzowe: 600 g bułka tarta: 1 – 2 łyżki + do obtoczenia jajka: 2 szt. cebula: 1 szt. majeranek: 1 łyżka sól i pieprz do smaku olej: 2 łyżki Farsz: pieczarki: 250 – 300 g cebula(...)Zrazy doskonale smakują z gotowanymi ziemniakami, z kaszą pęczak oraz z domowymi kluskami śląskimi . Idealnym dodatkiem będą podsmażone buraczki lub surówka ze świeżej kiszonej kapusty. Zapraszamy też do sprawdzenia naszego przepisu na roladki z karkówki z pieczarkami , a także na flamenquiny z Kordoby , czyli doskonałe roladki schabowe . Pyszny jest również schabowy po serbsku, czyli karadjordjeva šnicla . Życzymy smacznego! Artykuł Zrazy
Kuchnia Na Wypasieprzygotowania potrzebujemy: Kapusta kiszona- 2000g Wieprzowina łopatka- 1000g Kiełbasa- 400g Boczek- 300g Kapusta biała- 300g Pieczarki- 250g Szynka- 200g Cebula- 180g Śliwka suszona- 80g Koncentrat- 70g Smalec- 100g Masło- 100g Grzyby suszone- 40g Ziele angielskie- 3 ziarna Liść laurowy- 3 sztuki Sól, pieprz, papryka ostra Śliwki przekrawamy na pół i razem z grzybami zalewami gorącą wodą na całą noc. Kapustę
serzmiesemkapustę kiszoną obiad przełamałam puree zrobionym z 3/4 ziemniaków połączonych z 2 dużymi batatami. Dzięki czemu uzyskałam spójne słodko - słono - lekko kwaśne danie. Do tego ziemniaki były ładnego i zdrowego koloru marchewkowego:) Składniki: 500 g zmielonego mięsa wieprzowego lub wieprzowo-wołowego 1 duża cebula 110 g kiszonej kapusty (nie płuczemy jej, lecz dobrze odciskamy i drobniutko siekamy) 5 pieczarek
Zasmakuj KuchniDomowe pierogi z kurkami to bardzo proste danie o wyjątkowym smaku. Obecnie zapomniane i w wielu restauracjach należy do jednych z bardziej wykwintnych dań. Ciasto na
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!cukru łyżka oleju Farsz: mięso np.łopatka,indyk - najlepiej jak zostanie z ugotowanego rosołu 2 małe cebule 8-10 większych pieczarek 4 ząbki czosnku sól pieprz zioła prowansalskie majeranek Do farszu można dodać podgotowaną, posiekaną kiszoną kapustę. Drożdże rozkruszyłam,zalałam ciepłym mlekiem z odrobiną cukru. Odstawiłam do wyrośnięcia. Do miksera wsypałam mąkę i wlałam po około
potrawyregionalneDość czasochłonne, ale bardzo proste. Wychodzi ok. 20 średniej wielości krokietów. Skorzystałam z tego przepisu . Składniki: ok. 800-900g kapusty kiszonej (po odciśnięciu soku) 2 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego 2 duże cebule 0,5 kg pieczarek olej 1 łyżka majeranku sól, pieprz Zagotuj w dużym garnku wodę. Dodaj kapustę, ziele angielskie i liście laurowe. Gotuj
Qlinarnie i Qlinarniepieczarek z dodatkiem cebuli, kiełbasy i ogórków kiszonych to smaczne danie obiadowe, które będzie świetną alternatywą dla tradycyjnego bigosu z kapustą. Jest to smaczna, szybka i prosta w przygotowaniu potrawa, która zachwyci nie jedno podniebienie. składniki na 3-4 porcje 500 g kiełbasy 500 g ogórków kiszonych 800 g pieczarek 4 cebule 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
Smakowite Dania