Delikatna polędwiczka wieprzowa w sosie grzybowym. Polędwicę faszeruję kapustą, grzybami i kabanosem. Możecie zamienić grzyby suszone na pieczarki. Polecam na świąteczny stół :-) 1 polędwica wieprzowa 50 g kabanosów 1 garść suszonych podgrzybków 1 cebula duża 300 g kapusty kiszonej masło klarowane 1 liść laurowy 2 ziela angielskie sól, pieprz 250 ml mleka
wesoła kuchniaziemniaków pokrojonych w plasterki i mięsa mielonego. Rewelacyjna w smaku i łatwa do przygotowania. Podałam ją z surówką z kapusty kiszonej i sosem czosnkowo-ketchupowym. Petarda! Koniecznie wypróbujcie i napiszcie w komentarzach jak Wam smakowało. Do mięsa można dodać pieczarki, oliwki lub inne dodatki. Za każdym razem inny smak. Więcej przepisów na mięsne dania znajdziecie na moim blogu w zakładce
O kuchni z uczuciemSkładniki: 2,5 kg kiszonej kapusty, 1 kg wieprzowiny od szynki, 500 g wołowiny, 300 g kiełbasy, 200 – 250 g boczku wędzonego, grzyby suszone lub pieczarki, 3 – 4 cebule, 3 – 5 ząbków czosnku, 1 – 3 liście laurowe, parę ziaren jałowca, sól, vegeta, pieprz ziarnisty i ziołowy,, cukier, 1 łyżka miodu, 200 ml czerwonego wina, koncentrat pomidorowy, ketchup, majeranek
kulinarnajamka.blogspot.compodać jako samodzielne danie, albo w towarzystwie ziemniaków i ulubionej surówki np. z kapusty kiszonej. Zamiast schabu można wykorzystać również pierś z kurczaka, będzie równie smacznie. [embed]https://youtu.be/R7rMeLrgLzA[/embed] Składniki na schabowy po królewsku (5 porcji): około 600 g schabu bez kości 7-8 średnich pieczarek papryka czerwona cebula 100 g sera żółtego łyżeczka miodu 3 łyżki musztardy jajko
e-PrzepisyKulinarneprzez około 15 – 20 minut, aż będą zrumienione. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Pieczarki faszerowane puree ziemniaczanym z boczkiem i cebulką → Młode ziemniaczki pieczone z rozmarynem i czosnkiem → Młode ziemniaczki w boczku zapiekane w kapuście kiszonej → Młode ziemniaczki z boczkiem z grilla → Pieczone młode ziemniaki ze szparagami z pesto z groszku i rukoli Artykuł Rozgniecione
Oryginalny smakbardzo często, przeważnie jako dodatek do czystego pikantnego barszczyku lub samodzielnie z sosem czosnkowym. Przeważnie robię je z pieczarkami lub szpinakiem. Tym razem jakoś tak mnie natchnęło, żeby zrobić inaczej i do środka dałam kaszankę podsmażoną z cebulą i kiszoną kapustą. Mój mąż stwierdził, że było to danie niecodzienne, ale bardzo smaczne. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe, ale na zimno jako
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniamięso z rosołu, które zmieliłam. Pokrojoną drobno cebulkę usmażyłam na patelni, dodałam do niej starte na grubej tarce pieczarki, wszystko wymieszałam i podsmażyłam z mięsem. Dodałam trochę czosnku,pieprz,sól do smaku..i farsz gotowy. Często dodaję jeszcze podgotowaną kapustę kiszoną, ale niestety czas mnie naglił i dziś jej nie dodałam. Ciasto na naleśniki podam bez proporcji, ponieważ wszystko
potrawyregionalneNajbardziej popularny śledź na wigilijny stół i nie tylko.Podany z ziemniakami gotowanymi w mundurkach i surówką z kiszonej kapustyjest smacznym daniem obiadowym.
Maminek kulinarnyBigos cygański nie ma za dużo (a właściwie nic) wspólnego z naszym tradycyjnym bigosem, nie zawiera grama kapusty, a podstawą jest ... cebula :)Ale jest pyszny! Innowacyjny, o trochę innym smaku ... małe klopsiki w otoczeniu słodkiej cebulki, pieczarek i ogórka kiszonego w pysznym pomidorowym sosiku!Składniki:1kg cebuli0.5kg mięsa mielonego (mielona łopatka, karkówka, szynka)0.5kg pieczarek3 ogórki kiszonesól
Walijskie Pichcenieprzykład bigos z młodej kapust y, bigos z kiszonej kapusty, czy bigos posiadające w swoim składzie kiszoną i świeżą kapustę. Taka wersja chyba najczęściej gości w naszym domu, ponieważ najbardziej nam smakuje. Do bigosu obowiązkowo musi być dobrej jakości kiełbasa wiejska i grzyby. Najlepsze są oczywiście grzyby leśne, można je zastąpić pieczarkami, jednak z dodatkiem prawdziwych grzybów z lasu bigos(...)odgrzania i smakuje każdemu. A Wy jak robicie domowy bigos? Pochwalcie się, co dodajecie w swoich domach do tradycyjnego bigosu. PRZEPIS NA DOMOWY BIGOS Składniki 1,5 kg kapusty kiszonej 1 średnia główka kapusty świeżej 2 kg kiełbasy 1/2 kg grzybów 200 g przecieru pomidorowego sól pieprz papryka ostra mielona majeranek 3/4 szklanki czerwonego wina Wykonanie Świeżą kapustę drobno siekamy
Alle Dobre!Zasmażana kiszona kapusta Składniki 400 g kiszonej kapusty 1 pojedyncza pierś z kurczaka ½ łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 i ½ łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka soli 2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka papryki ostrej ½ pętka kiełbasy 4 suszone grzyby (dodałam suszone podgrzybki, mogą być też pieczarki) 2 sztuki cebuli 2 liście laurowe 2 ziela angielskie 1 i ½ łyżeczki curry 1 i ½ łyżeczki(...)cebulą kroimy w małą kostkę i podsmażamy na łyżce oliwy do zarumienienia kiełbasy. Grzyby kroimy w kostkę i dodajemy do kiełbasy z cebulą, podsmażamy przez kilka minut następnie dodajemy kiszoną kapustę. Do całości dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Doprawiamy 1 i ½ łyżeczki koncentratu pomidorowego i wegety oraz połową łyżeczki soli, papryki pikantnej i słodkiej oraz łyżeczką pieprzu. Całość zalewamy
4stronykuchni.plmięsa (może być łopatka) - 300 gram kiełbasy (może być śląska lub każda inna tego rodzaju) - 250 gram pieczarek (lub zaparzonych wcześniej suszonych grzybów leśnych) - 150 gram boczku wędzonego - garść śliwek suszonych - 4 listki laurowe - 6 ziaren ziela angielskiego - pieprz - sól - kapusta kiszona (tyle samo, co świeżej kapusty) - koncentrat pomidorowy Przygotowanie: Usuwamy głąb i szatkujemy kapustę. Następnie wrzucamy
Życie zamknięte w smakueksperymentów zapraszamy do wspólnej zabawy i nadsyłania Waszych przepisów ;) Wigilijne pierogi i uszka bez grzybów i kiszonej kapusty, ale ciągle postne ! Składniki: ciasto na pierogi, takie jakie zawsze robicie, każdy ma inne sposoby, wiec nie podaję przepisu. kapusta biała (mała główka) pieczarki cebula ziemniaki sól i pieprz Farsz na pierogi z ziemniakami i cebulką (pomysł mojego śp. dziadka): Ziemniaki
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataprzykład z marchewki, pora czy kapusty kiszonej) albo z buraczkami. Smacznego:) Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie własnym, składniki: polędwiczka wieprzowa, na marynatę: 2 łyżki octu balsamicznego, 4 łyżki oleju, płaska łyżka musztardy (lub trochę mniej), 2-3 łyżeczki majeranku, łyżeczka mielonej słodkiej papryki, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej, szczypta soli 250 g pieczarek, cebula, 2 ząbki czosnku
Lekcje w kuchniDomowa lemoniada to napój, który idealnie nadaje się na takie upalne dni, jak są przed nami. Klasyczna lemoniada składa się głównie z cytryny i limonki, nasza
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!odsączyć na sicie. Pieczarki oczyścić, pokroić razem z cebulą i usmażyć na maśle z przyprawami, po czym wymieszać ze śmietaną. Makaron wymieszać z startym serem, połączyć z pieczarkami i wymieszać. Żaroodpornie naczynie wysmarować tłuszczem, przełożyć makaron. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i zapiec przez około 20 minut. Podawać z kiszoną kapustą lub ogórkiem
Tradycyjna Kuchnia