kapusta kiszona z pieczarkami - 1079 przepisów (strona:56/72)

Paszteciki do barszczyku 116

trakcie kiszenia kapusty, aby niedługo zrobić bezmięsną wersję, ale teraz zapraszam po przepis na pyszne, mięsne paszteciki, idealne do popijania barszczykiem. Potrzebujemy: na ciasto: 0,5 kg mąki 4 płaskie łyżeczki suchych drożdży 2 jajka szczypta soli 1/2 szklanki mleka ok. 160 g masła 1 łyżeczka cukru na farsz: 400 g mielonego mięsa z indyka 500 g pieczarek

Marder&Marder Manufacture
Pomysły na przerobienie poświątecznego jedzenia 130

także kiszonego ogórka oraz koncentrat pomidorowy i opcjonalnie możemy także dołożyć inne warzywa lub np. pieczarki, u mnie była to papryka, której akurat miałam za dużo w lodówce Krokiety po chłopsku Przepis tutaj (KLIK) Smaczne, aromatyczne i łatwe w wykonaniu – takie są właśnie krokiety po chłopsku, które z pewnością zadowolą nie jedno podniebienie. Jeśli po świętach została Wam kapusta

Blog z Apetytem
Uszka do barszczu – 6 pomysłów na farsz 78

Zarówno świeżo upieczeni rodzice, jak i rodzice starszych dzieci mogą mieć sporo dylematów związanych ze świątecznymi daniami. Grzyby leśne czy kapusta wigilijna to produkty ciężkostrawne, które nie są polecane dla małych dzieci. Jednak od jakiego wieku są dozwolone? Czy pieczarki są bezpieczne dla małych dzieci?  By usystematyzować różne informacje na temat tego, co wolno dzieciom jeść, a czego(...)minut). Po ugotowaniu posiekać drobno. Cebulę posiekać, podsmażyć, dorzucić posiekane grzyby. Wszystko dokładnie wymieszać i farsz gotowy. Uszka z kapustą i grzybami Ten farsz zwykle robi się na bazie innej świątecznej potrawy – kapusty wigilijnej. Gospodyni gotuje wigilię kiszoną kapustę z suszonymi grzybami, a następnie odejmuje część gotowej potrawy i mieli na farsz. W ten sposób można oszczędzić sobie sobie

Wiszniówka
Gulasz szegedyński 628

jest kulinarna :) Podobnie jak w przypadku naszego bigosu, na gulasz szegedyński nie ma jednego przepisu. Baza, czyli mięso, cebula, papryka i kiszona kapusta znajdują się w każdym przepisie. Natomiast niektórzy do gulaszu dodają ziemniaki, a jeszcze inni ogórki kiszone. Po przeczytaniu kilkunastu różnych przepisów i historii z nimi związanych zdecydowałam się na wersję, którą nazwałabym „podstawową”, czyli bez specjalnych dodatków(...)kapustę kiszoną. Gotujemy jeszcze przez 5-10 minut. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gulasz podajemy z kleksem śmietany, oprószony słodką papryką w proszku. Pasuje do ziemniaków, różnego rodzaju klusków, ale można go też podać po prostu z chlebem. Na blogu znajdziecie też inne przepisy na smaczne gulasze: Kavarma - bułgarski gulasz wieprzowy na czerwonym winie Gulasz cielęcy z pieczarkami Podkarpacki

Trzeci talerz
Wegetariański bibimbap z tofu 86

kiszonej kapusty w bibimbap z tofu jest zrobiona na szybko kwaszona marchewka. Zamiast ryżu użyliśmy niepalonej kaszy gryczanej – jest zdrowa od ryżu, ma, jak on, neutralny smak i świetnie łączy się z pozostałymi składnikami. Jeśli posmakuje ci nasz bibimbap z tofu, spróbuj bibimbap z kurczaka Składniki: Opakowanie 4 małe marchewki 2 duże garści szpinaku 2 jajka 8 grzybów (brązowe pieczarki

Niedzielny kucharz
Bigos 67

kapusty kiszonej daję niecałe pół główki białej kapusty. Do garnka wkładam kapustę kiszoną, zalewam wodą na oko i gotuję tak 30 min. Potem dodaję posiekaną białą kapustę i gotuję pod przykryciem następną godzinę do półtorej dodając liście laurowe i ziele angielskie. Między czasie smażę pokrojoną w kostkę karkówkę (około 1,5 kg) do miękkości dodaję do kapusty wraz z pokrojoną(...)kiełbasą, suszonymi grzybami ( wcześniej podgotowane około pół godziny) oraz ja również smażę pieczarki i również wrzucam wszystko razem. Na koniec dodaję koncentrat pomidorowy usmażony na smalcu i tak jeszcze smażę w garnku. Najlepiej na drugi dzień jeszcze raz odpalić i przesmażyć wtedy jest lepszy. Autor przepisu: Bożena Trela Artykuł Bigos pochodzi z serwisu Wasze Przepisy

Wasze Przepisy
Kotlety z piersi indyczej z pieczarkami i kukurydzą 79

maszynce do mielenia na grubych oczkach.  Pieczarki drobno pokroić ( ja miałam bardzo malutkie, więc pokroiłam tylko w plasterki). Patelnię "psiknąc" olejem w sprayu, wrzucić na nią pieczarki, posolić je lekko i smażyć aż cała woda odparuje. Pieczarki ostudzić. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę.  Do mięsa dodać jajko, pieczarki, odsączoną z zalewy kukurydzę, cebulę, bułkę tartą(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 20-25 minut, pod koniec przełączając piekarnik na funkcję grilla aby kotlety się zrumieniły. Serwować z ulubioną surówką ( u mnie będzie z kiszonej kapusty). Smacznego

Krylowa Kuchnia
Placki z kiszonej kapusty, z pieczarkami. 152

Wiem już kiedyś były ale trochę inne, a są tak smakowite, że trzeba je robić częściej :) Pomysł na takie placki...z bloga  dolcevitainmykitchen.blogspot.com   Oczywiście

chleba naszego
Wigilijne spotkanie redakcji Magazynu Aromat 119

inne wigilijne potrawy, jak na przykład łupcie, czyli gołąbki z kiszonej kapusty z kaszą, albo barszcz czerwony podawany z jajkiem. Dzielimy się przepisami na ulubione potrawy, a także możemy ich spróbować, ponieważ na takie spotkanie każda z nas przynosi coś od siebie. W tym roku na stole mieliśmy kapustę z grochem, którą przygotowała Edyta , pierogi z grzybami od Angeliki , śledzie(...)rodzynkami Doroty , wegetariańskie „śledzie” z boczniaków oraz makowiec od Małgosi , śledzie z pieczarkami i pastę z buraków przygotowaną przez Gosię , kluski z makiem Marleny , kruche pierogowce z makiem Joanny , ja natomiast ugotowałam barszcz z pasztecikami, wigilijny kompot z suszu oraz ciasto marchewkowe.  Niestety cześć ekipy z powodów zdrowotnych nie mogła uczestniczyć w spotkaniu, jednak optymizmem nastraja fakt, że młodsze

Obiad gotowy
KULEBIAK W CIEŚCIE FRANCUSKIM Z KAPUSTĄ,GRZYBAMI I KASZĄ 207

Tradycyjny kulebiak jest wykonany z ciasta drożdżowego. Jest to potrawa kuchni kresowej. Nadziewany pieróg farszem z mięsa i warzyw. Dzisiaj postanowiłam go zrobić ale trochę zmodyfikowałam

potrawyregionalne
SMACZNY BIGOS Z MIĘSEM, GRZBAMI I ŚLIWKAMI 175

aromatyczny i smaczny. Ma piękny kolor i nadaje się do pasteryzowania w słoikach lub do zamrożenia. Przepis jest sprawdzony przez to polecam go państwu.  SKŁADNIKI :  2 kg kiszonej kapusty  1,3 kg mięsa ( łopatka, karkówka ) 1-2 udka z kurczaka 0,5 kg kiełbasy zwyczajnej 1 cebula 200 g wędzonego boczku 18 suszonych śliwek garść suszonych grzybów(...)liście laurowe 4 ziela angielskie kilka ziarnek pieprzu 1/2 łyżeczka kminku sól, pieprz do smaku 1,5 l wody 4 łyżeczki przecieru pomodorowego  1 marchew, kawałek selera, kilka pieczarek     PRZYGOTOWANIE :  Kapustę wkładamy do garnka, dodajemy mięso i przykrywamy je kapustą. Dodajemy również jarzynkę, liście, ziele i pieprz. Gotujemy około 40 minut i wyjmujemy mięso. Kości wyrzucamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Wołowina na szybko 173

smaku -olej Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy mięso. Dobrze wysmażone odstawiamy do ciepłego półmiska. Cebulę, paprykę i pieczarki kroimy w kostkę. Podsmażamy kolejno: cebulę, dodajemy paprykę i na końcu pieczarki. Przykrywamy i dusimy do odparowania wody z pieczarek. Następnie dodajemy mięso i wlewamy rozmieszany z zimną wodą ( 400 ml ) sos z torebki. Mieszamy i dusimy na wolnym ogniu(...)podaniem na 15 minut w celu zintegrowania się składników.  Bardzo dobrze taki sos smakuje z kaszą gryczaną lub pęczakiem. Ja podałam z pure ziemniaczanym i surówką z kiszonej i pekińskiej kapusty

Kulinarne przemyslenia
Jak gotować żurek ? 41

przygotowania. Wariacje na temat żurku - nowe smaki i inspiracje Żurek to danie, które pozwala na wiele wariacji i eksperymentów smakowych. Można go przygotować z dodatkiem pieczonych warzyw, kiszonej kapusty, grzybów lub nawet suszonych owoców. Dodatki mogą nadawać zupie nowych smaków i wzbogacać jej konsystencję. Warto także spróbować wersji wegetariańskiej żurku, w której mięso zastępujemy soczewicą lub tofu. Takie danie również(...)się, że jest on naturalny i bez konserwantów. Żurek smakuje najlepiej podawany z dodatkami, takimi jak kiełbasa, jajka i skwarki, ale można także eksperymentować z innymi dodatkami, takimi jak pieczarki, kiszone warzywa czy grzyby. Żurek to tradycyjne danie, które doskonale smakuje podczas świąt i w chłodne dni. Jego przygotowanie może wymagać trochę czasu, ale efekt jest tego wart. Pamiętaj

Podstawy Gotowania
Bigos hashimoto 153

Sami widzicie, że problem może być poważny, tym bardziej, że bywa coraz częstszy. Co to ma wspólnego z kuchnią? To, że panuje powszechne przekonanie, że chorzy nie mogą jeść kapusty. Napisałem, że panuje powszechne przekonanie, dlatego, że tak twierdzi większość badań, jednak nie wszystkie. W każdym razie lepiej zrezygnować niż ryzykować, i tu z góry piszę, że nie będę(...)Hashimoto nie jest jedyną przyczyną, ale najczęstszą no i nazwa dla potrawy jak znalazł. Co mają zrobić tradycjonaliści, którzy chcieliby zjeść tą niewiadomego rodowodu potrawę? Muszą kombinować :) Składniki: - kiszone ogórki - cebula - pieczarki - koncentrat pomidorowy Wykonanie: Cebulę obieramy i kroimy w półplatsreki. Podsmażamy. Pieczarki kroimy na ćwiartki, ewentualnie na połówki jeśli są małe i podsmażamy razem z cebulą. Dodajemy starte ogórki

Kryzysowa Książka Kucharska
Uszka z kapustą i grzybami 154

wersję uszek z kapustą i grzybami. I tym właśnie przepisem na uszka się z Wami dzielę. Choć… pewnie zrobię jeszcze małą porcję uszek z farszem na bazie pieczarek. O ile czas pozwoli Na pewno na moim stole będą też gościć paszteciki grzybowe , które szczerze Wam polecam. A wracając do przepisu na świąteczne uszka z kapustą i grzybami Do przygotowania(...)masłem i jajkami. Z tym ciastem naprawdę dobrze się pracuje. Jest miękkie, elastyczne. Idealnie sprawdzi się też do przygotowania tradycyjnych pierogów. Spróbujcie. Składniki: Na farsz: około 450 g kapusty kiszonej (u mnie z niewielką ilością marchewki) 1 duża cebula 2-3 liście laurowe 2-3 ziela angielskie 40 g suszonych grzybów (u mnie podgrzybki i borowiki) świeżo mielony pieprz

Słodkie okruszki