Składniki: 1 kg karkówki 1,2 kg kapusty kiszonej 0,5 kg pieczarek 1 cebula 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzone papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżka majeranku 1 łyżka tymianku sól, pieprz olej do smażenia Sposób wykonania: Karkówkę kroimy w plastry o grubości 1 cm a następnie rozbijamy tłuczkiem na cieńsze kotlety. Mięso(...)mięso wykładamy na talerz a na pozostały tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę pokrojoną w piórka oraz zmiażdżony czosnek. Szklimy. Dno naczynia żaroodpornego wykładamy kapustą kiszoną, na nią kładziemy kawałki mięsa, następnie przesmażoną cebulę a na to pieczarki pokrojone na połówki lub ćwiartki. Powtarzamy układanie wszystkich warstw. Na wierzch układamy kapustę, polewamy sokiem, który wyciekł na talerz na którym leżały
Qchnia po prostuprzygotowania potrzebujemy: Boczek B/S B/K– 1kg Kapusta kiszona- 500g Pieczarki- 220g Cebula- 120g Masło- 60g Czosnek- 20g Sól, pieprz Boczek przekrawamy wzdłuż ale nie do końca, tworząc à la książkę. Płat mięsa rozbijamy tłuczkiem, przyprawiamy solą i pieprzem z dwóch stron. Wewnętrzną część nacieramy przeciśniętym czosnkiem. Zawijamy i dajemy do lodówki na godzinkę. Kapustę odciskamy, zalewamy wodą i gotujemy
serzmiesemJedno z ulubionych dań wigilijnych mojej rodziny. Kiszona kapusta i suszone leśne grzyby to smak naszej tradycji od wielu lat. op. makaronu łazanki 1/2 kg kapusty kiszonej 3 pieczarki kilka suszonych grzybów leśnych 1/2 cebuli 2 łyżki masła liść laurowy 3 ziarenka ziela angielskiego sól, pieprz Kapustę odcisnąć i drobno posiekać. Zalać niewielką ilością wody i zagotować, odcedzić. Ponownie podlać
Smakołyki Asizabraknąć podczas wigilijnej kolacji. Składniki: Ciasto: 500g mąki 2 łyżki oleju około 1 szklanki ciepłej wody szczypta soli Farsz: 45g suszonych borowików 25g suszonych podgrzybków 10 sztuk dużych pieczarek 400g kiszonej kapusty 1 cebula 3 łyżki oleju sól pieprz Zasmażka: 4 łyżki masła 2 łyżki oleju 3 duże cebule Wykonanie: 1. Farsz: Suszone grzyby zalać wodą i odstawić
Szalona Kuchnia EwelinySkładniki na ciasto naleśnikowe:0,5l gazowanej wody0,5l mleka 3,2%1 jajko3 szklanki mąki pszennej1 łyżka olejuSzczypta soliSkładniki na farsz:700g kapusty kiszonej300g pieczarek2
Emcia Pichciudała :) Przysłaliście sporo pomysłów na śledzie - zaskakujące, na jak wiele sposobów można podać te ryby. Nie zabrakło przepisów na pierogi, uszka i barszcze czerwone oraz wpisów dotyczących kapusty kiszonej i grzybów. Bardzo dziękuję wszystkim za udział w akcji, w szczególności: Ani, autorce bloga Mops w kuchni , za dodanie 6 przepisów, mikimamie, autorce bloga Czerwień i błękit , za dodanie 4 przepisów(...)pieczarkami Śledzie z grzybami leśnymi i cebulką Śledzie z jabłkami i suszonymi śliwkami Bigos z białej kapusty Flaki z boczniaków Wigilijny barszcz klarowny na zakwasie Uszka z kiszoną kapustą i pieczarkami Pierogi z kapustą i grzybami w cieście ziemniaczanym Zabielany barszcz czerwony z fasolą Kremowa zupa z białej fasoli z grzybami Barszcz czerwony z suszonymi śliwkami Wigilijne pierogi Babci Stasi
Weekendy w domu i ogrodziePyszne krokiety, które niedawno przygotowałam. Do farszu użyłam własnej kiszonej kapusty ze słoika, którą robiłam końcem września ( KLIK ). Pychotka! Krokiety świetnie smakują do czystego czerwonego barszczu w wieczór wigilijny i nie tylko, ale mi najbardziej podchodzą z... keczupem! Naprawdę ;-) Składniki: 14 usmażonych naleśników Farsz: 400 g kapusty kiszonej kilka pieczarek 1/2 cebuli olej do smażenia pieprz, sól majeranek Do panierki
Kuchnia domowa Anisię na zdjęcie. Udostępnij Składniki na paszteciki z kapustą kiszoną i grzybami Drożdżowe ciasto: 250 g mąki pszennej 25 g świeżych drożdży 1 / 2 łyżeczki cukru 1 / 2 łyżeczki soli 1 / 2 szklanki mleka 1 jajko w temperaturze pokojowej 2 łyżki oleju Nadzienie: 250 g pieczarek 500 g kiszonej kapusty 1 / 2 łyżeczki kminku 1 liść laurowy 3 ziarenka ziela(...)grzyby wyjąć i pokroić na drobną kostkę. Cebulę obrać, pokroić w małą kostkę, wrzucić na patelnię z masłem, zeszklić. Pieczarki umyć, pociąć w kostkę, dodać do cebuli. Smażyć, aż pieczarki będą miękkie, odstawić do ostygnięcia. Wymieszać kapustę z grzybami i pieczarki z cebulą. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Wykonanie Wyrośnięte ciasto podzielić na 3 części. Każdą z nich kolejno
niecodziennikparysiebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków(...)miski * cebulę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas
Gotowanie z pasjąsiebie i wyszło pysznie :) Składniki: naleśniki * 250 g mleka * 250 g wody * 250 - 300 g mąki * 3 jajka * 1/2 łyżeczki soli nadzienie * 500 g pieczarek * 100 g cebuli * 20 g oleju * 550 g kapusty kiszonej * sól i pieprz do smaku * jajko i bułka tarta do krokietów barszcz * 30 g suszonych grzybów * 500 ml wody gorącej * 500 g buraków(...)miski * cebulę włożyć do naczynia miksującego i rozdrobnić czas 5s/ obr 5 * dodać olej i podsmażyć czas 3 min / temp 100 st/ obr 1 -》 odłożyć do pieczarek * do naczynia miksującego włożyć kapustę kiszoną (wcześniej pokrojoną na mniejsze części) i dodać wodę - gotować czas 30 min/ obrotem 100 st/obr wsteczne * po tym czasie dodać pieczarki z cebulą, wymieszać - czas
Gotowanie z pasjąPaszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru(...)świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy
Blog z ApetytemPaszteciki wigilijne z kapustą i pieczarkami Wraz z barszczem smakują obłędnie w czasie świątecznej kolacji. Spokojnie można przygotować je wcześniej i zamrozić, potem rozmrozić w dniu serwowania i podgrzać chwilę w piekarniku przed samym podaniem, będą smakować jak świeżo upieczone. Polecam! Składniki: Ciasto: 0,5 kg mąki pszennej 1 łyżeczka soli pół łyżeczki cukru(...)świeżych drożdży 125g zimnego masła 4 żółtka jaj 2 całe jajka 1 jajko + 2 łyżki mleka – do posmarowania pasztecików 2 łyżki sezamu do posypania Farsz: ok 500g pieczarek ok 500g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy
Blog z Apetytemprzygotowanie takiej wersji łazanek. Nie wymagają nakładu pracy, a efekt końcowy na pewno lepiej smakuje niż wygląda ;) Składniki: Dla 5 osób: 40g suszonych grzybów leśnych (podgrzybki, kozaki) 300g pieczarek 300g kiszonej kapusty 2 ząbki czosnku 150g chudego wędzonego boczku 2 łyżki oleju sól, pieprz do smaku 400g makaronu typu wstążki 1 jajko 3 łyżki majonezu 250g sera żółtego w kawałku(...)Dodatkowo: Olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Grzyby namaczamy w wodzie na minimum 7 godzin. Boczek kroimy w drobną kosteczkę i delikatnie opiekamy. Dodajemy umyte, osuszone i pokrojone drobno pieczarki oraz 2 łyżki oleju. Kapustę przelewamy zimną wodą by zmyć nadmiar kwasu. Siekamy wraz z odciśniętymi na sicie grzybami leśnymi. Dodajemy do podpieczonego z pieczarkami boczku. Wgniatamy 2 ząbki czosnku
Kuchnia w czekoladzieprezentuję go w tym przepisie i zaznaczam, że nie jest to wpis sponsorowany. Zapraszam serdecznie :-) * * * Składniki (proporcje dla 4 osób): 350 g makaronu bezglutenowego 500 g kapusty kiszonej 300 g pieczarek 1 cebula ok. 200 g boczku sól, pieprz, papryka słodka czerwona, oregano oliwa do smażenia Wykonanie: 1. Użyłam takiego właśnie makaronu bezglutenowe, to nie są typowe łazanki, ale bardzo(...)Kroimy cebulę w kosteczkę i podsmażamy na oliwie. 5. Kapustę kiszoną też kroimy i dodajemy do cebulki, następnie podsmażamy razem z cebulką na oliwie z solą, pieprzem oraz czerwoną papryką słodką. 6. Ugotowany i odcedzony makaron wrzucamy do większego garnka. 7. Następnie dodajemy podsmażony boczek, kapustę z cebulą i pieczarki, mieszamy. Możemy wszystko jeszcze trochę podgrzać i te pyszności
Kawa z mlekiemPaszteciki to jedno z dań, które kojarzy mi się ze świętami Bożego Narodzenia. Może dlatego, że zapach kapusty i pieczarek rozchodzi się po kuchni, a kapustę kiszoną niezwłocznie łączę ze świętami. Jest to jedno z 12 potraw, które znajduje się na naszym stole wigilijnym. Paszteciki są z ciasta drożdżowego, można je jeść na ciepło jak i na zimno. Najlepiej(...)sól 1 łyżeczka cukier 1 łyżka suche drożdże 1 op. (8-10 g.) masło roztopione, ostudzone 100 g. mleko letnie 1/2 szkl. Farsz: pieczarki 500 g. kapusta kiszona 800 g. sól, pieprz do smaku cebula 2 szt. olej do smażenia woda 3/4 szkl. Dodatkowo: jajko 1 szt. sezam lub mak do posypania METODA: Ciasto
Kuchnia Paulettes