zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam Pierogi z kapustą moniczka Uwielbiam pierogi z kapustą, mimo, że są trochę czasochłonne. Za ich przygotowanie najczęściej zabieram się wtedy, gdy po zrobieniu gołąbków (na przykład takich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze(...)kapusta musi wystygnąć. Kiedy kapusta będzie już zimna, dokładnie odciśnij ją z wody (im więcej wody odciśniesz, tym krótszy będzie czas jej podsmażania). Teraz kapustę zmiel w maszynce lub zblenduj (pierwszy raz użyłam blendera ręcznego zamiast maszynki i naprawdę super się spisał! ). Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną oraz
Via Gustotakich: klik) zostaje mi połowa kapusty. Według mnie najlepsze pierogi wychodzą wtedy, kiedy do kapusty świeżej dodamy trochę kiszonej. I właśnie taki przepis mam dzisiaj dla Was, zapraszam // Składniki (2 – 3 porcje): Farsz: 1/2 średniej główki kapusty (po ugotowaniu ok. 400 g) 100 g kapusty kiszonej 1 – 2 cebule 3 pieczarki olej lub oliwa przyprawy (suszona włoszczyzna(...)kapusta musi wystygnąć. Kiedy kapusta będzie już zimna, dokładnie odciśnij ją z wody (im więcej wody odciśniesz, tym krótszy będzie czas jej podsmażania). Teraz kapustę zmiel w maszynce lub zblenduj (pierwszy raz użyłam blendera ręcznego zamiast maszynki i naprawdę super się spisał! ). Na dużej patelni rozgrzej olej lub oliwę, następnie dodaj drobno pokrojoną cebulę, świeżą kapustę, posiekaną kapustę kiszoną oraz
Via GustoBardzo dobry i prosty w wykonaniu farsz do krokietów może służyć jako dodatek do obiadu pyszna surówka Składniki - 0,5 kg kiszonej kapusty - 0,5 dużej papryki - 30 dag pieczarki - sól - pieprz - tymianek - 1 cebula - 3 łyżki masła Sposób przygotowania 1. -Kapustę kiszoną wypłukać ugotować i odcedzić na sicie Cebulę pokroić w kostkę podsmażyć na maśle dodać(...)zmięknie Dodać ugotowaną kapustę kiszoną smażyć do odparowania wody W drugiej patelni rozpuścić 1 łyżkę masła dać pieczarki pokrojone w plasterki smażyć do odparowania wody wymieszać z kapustą Przyprawić solą pieprzem i tymiankiem Ja mam kapustę kiszoną swojską z marchewką i cebulką jak kapusta jest bez marchewki można dodać potartą razem z cebulką smażyć
W królestwie smaków Beatypieczarkami w cieście francuskim. Takie jedzonko schodzi w moim domu migiem. Wiem, że do świąt jeszcze trochę czasu, ale zapamiętajcie sobie ten przepis- na pewno przyda się w okolicach grudnia :). Szklanka gorącego czerwonego barszczyku i do tego taki kapuśniaczek... Zapachniało świętami? Mnie bardzo!! Składniki: (na 6 dużych kapuśniaczków) 250 g pieczarek 1 łyżeczka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej sól(...)smaku 1 duże opakowanie (300 g) ciasta francuskiego * 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania kapuśniaczków kminek do posypania Przygotowanie: Pieczarki obrać, drobno posiekać, a następnie zeszklić w garnuszku na łyżeczce oleju. Kapustę kiszoną przepłukać pod bieżącą wodą, by nie była zbyt kwaśna, po czym drobno posiekać i dodać do pieczarek. Kapustę z pieczarkami przyprawić solą, pieprzem
Nastoletnie WypiekaniePolecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików(...)zachować). Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać mąkę
Za drzwiami kuchniPolecam na wigilijny stół SKŁADNIKI: Ciasto: 500 g mąki pszennej 1 jajko 1/3 szklanki oleju łyżeczka soli ciepła woda Farsz 10 g suszonych borowików 200 g pieczarek 1/2 cebuli 200 g kiszonej kapusty 2 kulki ziela angielskiego liść laurowy łyżeczka majeranku łyżka masła sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Farsz: Borowiki sparzyć – można lekko podgotować – i drobno pokroić (wywar z borowików(...)zachować). Cebulę posiekać w kosteczkę i zeszklić na maśle , po czym dodać pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Dusić na wolnym ogniu razem z borowikami. Doprawić solą i pieprzem . Kiszoną kapustę drobno pokroić i ugotować na wywarze z borowików z liściem laurowym , majerankiem i zielem angielskim . Następnie odcedzić i przysmażyć na patelni razem z grzybami. Ciasto: Przesiać mąkę
Za drzwiami kuchnidrożdży 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 30 ml oleju rzepakowego Farsz i dodatki: 1 łyżka oleju rzepakowego 500 g kapusty kiszonej 1 marchew 300 g pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 500 ml bulionu 1 liść laurowy 1 łyżeczka lubczyku szczypta soli i pieprzu czarny sezam(...)kiszoną odcedź z płynu i przelej wodą. Marchew zetrzyj na tarce o grubych oczkach a pieczarki posiekaj. Na patelni rozgrzej tłuszcz i smaż cebulę, czosnek i marchew przez kilka minut. Następnie dodaj pieczarki, lubczyk, sól i pieprz. Smaż składniki kolejnych kilka minut. Dodaj kapustę kiszoną oraz bulion i gotuj farsz około 20- 25 minut. Wystudź. Wyrośnięte ciasto rozwałkuj na duży
Mango PapajaSkładniki: słoik kapusty kiszonej (900 g, po odsączeniu 600 g), 380 g pieczarek, 2 cebule, 250 g makaronu do łazanek ( ale ja czasem daję inny makaron, w zależności(...)jaki mam w domu - mogą to być wstążki, kolanka czy też świderki), 300-400 g kiełbasy, olej lub oliwa z oliwek do smażenia, sól, pieprz. Przygotowanie: Kapustę kiszoną ugotować. Makaron ugotować. Pieczarki umyć i pokroić. Cebulę obrać i pokroić. Razem przesmażyć. Podczas smażenia posolić i popieprzyć. Kiełbasę pokroić i na osobnej patelni podsmażyć. Gdy wszystkie składniki są już przygotowane
W kuchni u MonikiSkładniki: 500 g makaronu na łazanki lub innego (u mnie muszelki) 500 g kapusty kiszonej 250 g pieczarek 1 czubata łyżeczka przyprawy do bigosu ¼ łyżeczki kminku sól, pieprz olej Kapustę poszatkować, wrzucić nie odciśniętą do garnka, zalać wodą i gotować do miękkości przez 1 godzinę. Następnie odcedzić i przestudzić. Pieczarki obrać ze skórki, pokroić na mniejsze plasterki i podsmażyć
kulinarnyswiatdomisól, papryka mielona słodka oraz ostra, majeranek, czosnek granulowany olej do smażenia ok pół szklanki mąki + pół szklanki bułki tartej – do obtoczenia zrazów Farsz: ok 200g pieczarek ok 200g kapusty kiszonej 1 cebula 1-2 łyżki masła klarowanego przyprawy: sól, pieprz, majeranek, papryka słodka i ostra, gałka muszkatołowa, liść laurowy, ziele angielskie *** Przygotowujemy farsz. Pieczarki kroimy
Blog z Apetytemproste i smaczne paszteciki z farszem z kapusty i pieczarek. Składniki Ciasto: 1 kg mąki 10 dag świeżych drożdży 1-1.5 szklanki ciepłego mleka kostka masła lub margaryny – 200 gram 1 całe jajko 2 żółtka (białka zostawić do posmarowania) 2 łyżki soli 2-3 łyżki cukru Farsz: 1 kg kapusty kiszonej 1.5 kg pieczarek 0.5 do 1 kg cebuli
Wasze Przepisyjest bardzo delikatne i aromatyczne. Polecam, nam bardzo smakują :) Roladki podałam na pięknym talerzu "Agawa Gold" od Porcelany Bogucice . 5 plastrów schabu Farsz: 30 dag kapusty kiszonej 4-5 pieczarek cebulka łyżka masła sól świeżo zmielony pieprz łyżeczka przyprawy do dań z kapusty mąka do panierki olej do smażenia Farsz: Cebulkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać drobno pokrojone
Smakołyki AsiSylwestra. Cudowne!Drożdżowe pierożki z kapustą i pieczarkamiSkładniki:ciasto500 g mąki pszennejopakowanie drożdży instant2 łyżeczki cukru1 szklanka ciepłej wody½ szklanki olejusóldodatkowo żółtko do posmarowania pierogów przed pieczeniemfarsz300 g kiszonej kapusty100 g pieczarek1 mała cebula1/2 łyżeczki ziela angielskiego w proszku1 łyżeczka suszonego majerankupieprz, sól do smakuoliwa z oliwekPrzygotowanie:Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, sól i cukier. W dzbanku mieszamy ciepłą(...)olej i wlewamy do miski z suchymi składnikami. Zagniatamy ciasto i odstawiamy je na około godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W tym czasie przygotować farsz. Kapustę kroimy razem z pieczarkami, dodajemy ziele angielskie, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy, farsz zawijamy w materiałowy ręcznik kuchenny i dokładnie odciskamy wodę.Na oliwie podsmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy
Moja smaczna kuchniaDrożdżowe bułeczki z kapustą to idealna świąteczna przekąska (lub dodatek np. do barszczu) Składniki na ciasto: 1 kg mąki pszennej typu 450 ½ litra mleka 1 szklanka oleju 10 dag drożdży 2 jajka 1 cukier waniliowy 1 łyżka cukru 1 łyżeczka kopiata proszku do pieczenia Składniki na farsz: 1/2kg kapust kiszona 30 dag pieczarek 2 białe cebule masło klarowane do smażenia
Tradycyjna Kuchnia