kapusta czerwona - 5345 przepisów (strona:26/357)

Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka 83

Kotleciki podałam z soczystą surówką z mojej ulubionej czerwonej kapusty, lekko kwaśnego jabłka i słodkiej żurawiny. 100 g kaszy jaglanej Risana 70 g bułki tartej 70 g szpinaku łyżka oliwy łyżka soku z cytryny kilka listków bazylii spora szczypta soli i pieprzu łyżka oleju do posmarowania surówka: kapusta czerwona (kawałek wielkości jabłka) jabłko łyżka oliwy łyżka soku(...)tabasco. Dodajemy żurawinę i doprawiamy do smaku solą. Kotleciki podajemy z surówką. Smacznego :) Wpis powstał we współpracy z Sonko. Artykuł Kotleciki szpinakowe z kaszy jaglanej z surówką z czerwonej kapusty i jabłka pochodzi z serwisu Mienta blog

Mienta blog
SURÓWKA Z KAPUSTY CZERWONEJ DO OBIADU 105

SURÓWKĘ DO OBIADU Z KAPUSTY CZERWONEJ - 1/2 główki małej czerwonej kapusty - 3 -4 garście dobrej jakości kapusty kiszonej - 3 duże słodkie i bardzo soczyste jabłka - sól, pieprz świeżo mielony - olej rzepakowy, - ocet jabłkowy bio - 1/2 łyżeczki cukru lub łyżka miodu (u mnie miód) WYKONANIE : Kapustę czerwoną poszatkuj cieniutko na mandolinie. Przełóż do misy zalej wrzątkiem, dodaj(...)łyżki octu jabłkowego i odstaw na 10 minut. Bardzo dokładnie odciśnij w dłoniach. Przełóż do nowej misy, dodaj posiekaną kapustę kiszoną, starte i obrane ze skórki jabłko. Dopraw solą, cukrem, pieprzem, dodaj olej rzepakowy około 5 łyżek. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Zupa z czerwoną kapustą i burakami z octem jabłkowym z dymnym posmakiem 150

Lubię zaglądać do szuflady lodówki tej z warzywami. Dziś znalazłam w niej buraka i czerwoną kapustę. Miałam puszkę fasoli i wyszła zupa pełna smaku zaprawiona koncentratem pomidorowy. Do tego posmak jabłkowego octu, odrobina jogurtu i grzanki z wypieczonego w domu chleba żytniego na zakwasie. 1/4 główki czerwonej kapusty 1 duży burak lub 2 małe marchewka cebula 3 ząbki(...)buraki oraz seler i por. Warzywa dusimy na średnim ogniu ok 10 minut mieszając od czasu do czasu. Następnie dodajemy zawartość patelni do gotujących się ziemniaków, wrzucamy poszatkowaną kapustę czerwoną i gotujemy ok 10 minut. Doprawiamy wędzoną papryką, octem jabłkowym, szczyptą cukru oraz chwilkę przesmażonym na oleju koncentratem pomidorowym. Dodajemy odcedzoną fasolkę z puszki. Mieszamy i gotujemy chwilkę. Podajemy

AZgotuj!
Pieczona kapusta czerwona z fasolą i jabłkami 196

Mięsiste, duże ziarna fasoli z czerwoną kapustą i kwaśnymi jabłkami pieczone w formie od #myAmbition. Kiedy jesienna pogoda za oknem nie rozpieszcza, warto trochę kolorów wnieść do kuchni. Danie, chociaż bezmięsne jest sycące, bardzo smaczne, no i ten cudny kolor… Pyszne! 200 g suchej fasoli Jaś 500 – 700 g kapusty czerwonej 2 kwaśne jabłka 1 mała(...)gotowania, fasolę posolić, a kiedy zmięknie odcedzić wodę. W garnku rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę. Smażyć, aż stanie się szklista i dodać posiekaną w cienkie paski, czerwoną kapustę. Chwilę przesmażyć po czym zalać całość wodą i dusić, aż kapusta znacznie zmięknie. Woda powinna znacznie odparować, ale nie do końca. Zdjąć z ognia, wlać sok z cytryny

https:KKuchniaMniam
SALATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO OBIADU ( NA ZIME) 152

SAŁATKA Z CZERWONEJ KAPUSTY DO SŁOIKÓW A wię, przepis na tą sałatkę dostałam wiele lat temu od pewnej mojej znajomej, a tak naprawdę od jej mamy, której sałatka wg. tego właśnie przepisu baaardzo mi posmakowała. I tak przez kilka kolejnych lat, przepis leżał sobie zapomniany w szufladzie i czekał.... do teraz... :)   Moi Mili, oto przekazuję Wam ten właśnie(...)wydaje mi się, że sałatka będzie dobra, a jeszcze sobie postoi, więc mam nadzieję, że będzie jeszcze lepsza.   Jestem bardzo ciekawa jakie Wy macie receptury na czerwoną kapustę. Jeżeli macie chwilę to napiszcie w komentarzu lub na facebooku. Chętnie wypróbuję :)    Pozdrawiam wszystkich serdecznie KK :)  SKŁADNIKI:  Na około 3 litry zalewy szatkujemy 3 główki kapusty

Moja Książka Kucharska
Pieczony łosoś, dorsz i buraki, czyli trzywarstwowa rybna zapiekanka 170

Milena (moja córka) była zachwycona! Nie dość, że lubi ryby, to kocha róż. Do tego ugotowałam kaszę pęczak (wszyscy w domu ją bardzo lubimy) i przygotowałam surówkę z czerwonej kapusty, którą już znacie, a jeśli nie, to zapraszam po przepis TUTAJ . Składniki na 3 porcje : 300g dosyć cienki filet z dorsza bez skóry 100g łososia bez skóry duży ugotowany(...)stopni Celsjusza. W międzyczasie ugotować kaszę jęczmienną pęczak (najlepiej al dente) zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Zaletą pęczaku jest to, że trudno go rozgotować. Przygotować surówkę z czerwonej kapusty albo inną według własnego pomysłu. Zapiekankę wyjąć z piekarnika, pokroić na porcje, podawać z kaszą i surówką. 1 porcja to ok. 230 kcal , węglowodany: 17g, białko: 29g, tłuszcz: 5g Informacje

Dietolog
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 73

podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej 4 szklanki(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu

Moja Delicja
Naturalnie barwione jaja na Wielkanoc 167

podobnych sztuczności. Moje pisanki żółte i niebieskie zawdzięczają swój kolor kurkumie i czerwonej kapuście. Jeśli chcecie, aby w Waszym koszyczku wielkanocnym znalazły się kolorowe pisanki, skorzystajcie z poniższego przepisu jeszcze dziś. Składniki: 8 jaj w białych skorupkach 8 szklanek wody 1/4 małej kapusty czerwonej 2 łyżeczki octu 1 łyżeczka kurkumy   Przygotowanie: Pisanki żółte: Do garnka wlej(...)ostudzeniu schowaj zalane jaja do lodówki na całą noc, aby nabrały koloru. Pisanki niebieskie: Do garnka wlej 4 szklanki wody, 1 łyżeczkę octu. Wymieszaj. Włóż 4 jaja i kapustę czerwoną. Gotuj 15 minut. Ugotowane jaja przełóż do miski. Wodę odcedź przez filtr do kawy i wlej do miski z jajami tak, aby całe jaja były zakryte wodą. Po ostudzeniu

Moja Delicja
Naturalne barwniki jajek. Jak farbować jajka na Wielkanoc? 82

wywaru włożyć wcześniej ugotowane jajka. Ta sama zasad co przy jajkach w kurkumie. Im dłużej będą się moczyć, tym kolor będzie mocniejszy. Kolor niebieski – kąpiel w czerwonej kapuście Czerwoną kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą odrobinę ponad wysokość kapusty. Gotujemy 30 minut. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu(...)okrywały. Gotować przez maksymalnie 15 minut. By uzyskać intensywniejszy kolor jajka zostawić w zalewie szpinakowej na noc. Co więcej by uzyskać kolor fioletowy możemy skorzystać z wywaru z czerwonego wina, a do koloru bazowego – mocnej kawy. Kurkumę możemy zastąpić curry, a gotowany szpinak porządną natką pietruszki. Jedyne co nas ogranicza to nasza wyobraźnia! Proste i szybkie dekoracje z jajek

Czynniki pierwsze
Menu na tydzień – kurczak i jarmuż 173

Słodkie ziemniaki 0,5 kg 6 średniej wielkości ziemniaków Sałata rzymska Pomidorki koktajlowe 250 g 3 pomarańcze Cytryna 2 jabłka, w tym jedno słodkie, najlepiej deserowe Mała główka czerwonej kapusty Pęczak Cieciorka w puszce Ser pleśniowy Parmezan 2 jaja 3 ciabatty (najlepiej jednak kupować świeże) Razem: ok. 110 zł Pobierz listę zakupów Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów(...)Niedziela – Pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej Na niedzielny obiad przygotowaliśmy pieczone udka kurczaka w zalewie pomarańczowej , pieczone domowe frytki z oregano i pieczony jarmuż z surówką z czerwonej kapusty. Udka najlepiej zamarynować dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Mięso nabierze wówczas przyjemnego, cytrusowego aromatu. Razem z kurczakiem zrobiliśmy nasze ulubione frytki z piekarnika. Praktycznie w ogóle

Niedzielny kucharz
Kapusta z octem ryżowym (jak u chińczyka) 163

kapustę wypatrzyłam na blogu  Slodkokwasna.pl , poświęconym kuchni azjatyckiej. W przepisie surówka zrobiona jest z białej kapusty, dodana też jest marchewka. Robiłam dwie wersje, z białą i z czerwoną kapustą. I w jednej i w drugiej pominęłam marchewkę, dodałam za to zieloną cebulkę. Muszę przyznać, że obie wersje były smaczne, jednak ta z czerwonej smakowała mi bardziej(...)pisał autor przepisu, taką kapustę możemy przechowywać w lodówce kilka dni. Polecam, gdyż jest ona smacznym dodatkiem do wszelkich dań z azjatycką nutą. składniki 1 nieduża czerwona kapusta, poszatkowana (po poszatkowaniu około 500 g) 125 ml octu ryżowego 1,5 - 2 łyżki  ksylitolu lub cukru (do smaku) 50 ml oleju 1 łyżeczka chili ( dałam ostrą paprykę w płatkach

Stare Gary