kalafior - 6188 przepisów (strona:164/413)

Zupa curry z kalafiorem i krewetkami 82

litr bulionu warzywnego 4 grzyby mun 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 100 ml wrzątku 3 młode marchewki 2 łyżki pasty thai curry 400 ml mleka kokosowego 1/2 małego młodego kalafiora 2 łodygi selera naciowego 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru 1 szczypta cukru palmowego 300 g makaronu udon 1 pęczek natki pietruszki Przygotowanie: Krewetki gotujemy w bulionie z dodatkiem(...)trawy cytrynowej. Z krewetek usuwamy pancerz, a same przekładamy na talerzyk. Po chwili do zupy dodajemy pastę curry, gotujemy na małym ogniu przez kwadrans. Wlewamy mleko kokosowe, różyczki kalafiora, pokrojony seler. Gotujemy przez 10 minut. Pokrojony czosnek, starty imbir wrzucamy i gotujemy około dwóch minut. Zestawiamy z ognia, wrzucamy krewetki. Całość doprawiamy pieprzem, solą i cukrem. Podajemy z makaronem udon

R'n'G Kitchen
Szarpana wieprzowina z warzywami 94

przygotowania potrzebujemy: • Szarpana wieprzowina- 200g • Śmietana 30%- 100g • Woda- 80ml • Brokuł- 250g • Kalafior- 250g • Cebula- 40g • Serek śmietankowy- 30g • Smalec- 25g • Ser cheddar- 80g • Ser mimolette- 50g • Czosnek- 10g • Sól- 1 łyżeczka • Pieprz biały- 1/2 łyżeczki • Gałka muszkatołowa- 1/2 łyżeczki • Pieprz czarny- 1/2 łyżeczki Cebule kroimy w kostkę, czosnek w plasterki, na smalcu podsmażamy na rumiany kolor, dodajemy wodę, serek(...)przyprawy. Gotujemy chwilę, dodajemy śmietanę i redukujemy sos, następnie dodajemy 60g sera cheddar i dokładnie mieszamy. Brokuł i kalafior dzielimy na mniejsze kawałki i lekko obgotowujemy w osolonej wodzie. Warzywa mieszamy z mięsem i sosem, przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy resztą sera i pieczemy bez przykrycia 30 min lub do miękkości warzyw. Smacznego Makro w 100g 159kcl

serzmiesem
Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii 88

zapiekanka z bakłażana ” okazała się naszym domowym hitem . Dlatego z powodu braku owych bakłażanów postanowiłam przygotować podobną zapiekankę, ale z warzyw, które akurat miałam w lodówce: z połowy kalafiora, całego brokuła oraz 3 niedużych cukinii. S os Marinara postanowiłam wzbogacić o czarne oliwki, kilka suszonych pomidorów w oliwie oraz o suszone zioła. Ponieważ nie miałam jajek do panierowania warzyw(...)pierwszej – bo na 6 osób) zużywam tylko jedną kulkę mozzarelli w zalewie oraz 1-2 łyżki świeżo tartego na grubych oczkach sera cheddar. Fit zapiekanka z kalafiora, brokuła i cukinii jest pyszna i bardzo sycąca. Na dodatek pełna warzyw! Polecam na obiad lub kolację. Zapiekanka świetnie nadaje się do odgrzania na drugi dzień w pracy

Moja Delicja
Omlet kalafiorowy 79

teraz wiem że jest pyszny, pożywny, idealny do przemycenia nielubianych warzyw przez dzieci. Ja widać na zdjęciach, omlet to nie tylko jaja i już, tutaj warzywa i mnóstwo odżywczego kalafiora a efekt zadziwił mnie, Was też zadziwi. Popróbujcie, zachęcam. Przepis przywędrował do nas z USA. Omlet z kalafiora. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa krem z białych warzyw 114

kiełkami 🌱🌷 Dlaczego warto ją zrobić dowiecie się ze stories. Można zrobić ją również w wersji #vegan 💛 Składniki: 1 duży seler 2 średnie pietruszki 1 por (biała część) 1/2 główki kalafiora 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka (można zrobić na roślinnym) 2 łyżki masła (lub oleju) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól i pieprz(...)Przygotowanie : Warzywa kroimy byle jak, kalafiora rozrywamy 😉 W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka

Czarnawisienka
Kalafior z ziemniakami 71

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepyszna propozycja na szybkie, bezmięsne danie. Składniki: 500 g różyczek kalafiora 500 g młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 litr wrzątku 500 g smalcu wieprzowego 100 g masła  2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki kroimy w grube plastry. Zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Kalafior dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i smażymy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy bułkę tartą i smażymy do jej zrumienienia

R'n'G Kitchen
Curry wegetariańskie z batatami 88

łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody ½ szklanki czerwonej soczewicy 500 g batatów 1 puszka groszku zielonego 200 g kalafiora 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania : ugotowany ryż Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej(...)Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli. Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Podajemy z ryżem. 3.5.3251 SONY

Apetyt na Zielone
Zupa krem z białych warzyw 86

Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę(...)międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez

Apetyt na Zielone
Gorąca zupa na rozgrzewkę 91

Zawsze mam zapas zupy. Często jest to mój lunch w pracy. Też lubicie zupy na obiad? Jaka jest Wasza ulubiona zupa? Krem kalafiorowy z gremolatą 6 porcji Składniki: 1 kalafior średniej wielkości 1 pasternak 2 ziemniaki 1 czosnek solo 1, 2 l bulionu, warzywnego lub z kurczaka ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżki oliwy 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz(...)Gremolata z ciecierzycą 100 g ciecierzycy szczypta kajeńskiego pieprzu 50 g natki pietruszki 1 czosnek solo 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki manchego sól do smaku Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Obierz czosnek. Włóż warzywa do garnka, wlej bulion, dodać rozmaryn i gotuj 25 minut. Ugotowane warzywa zmiksuj. Dopraw solą

codojedzenia
Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem 107

Ależ pyszne danie dziś polecam. Kalafior jest tak tutaj aromatyczny i cudny że oczy "same jedzą". Pracy mało, połączenie smaków idealne, polecam na zimowe, długie wieczory czy na śniadanie. Kalafior pieczony. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa warzywna z makaronem 126

doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g makaronu rurki 1 litr(...)kulki ziela angielskiego W garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany czosnek,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Wrzucić mrożoną włoszczyznę oraz mieszankę z kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20  minut.  W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa

Kolorowa kuchnia Elki