dawna robię tą smakowitą sałatkę na zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka(...)oleju na słoik 1 liść laurowy na słoik. PRZYGOTOWANIE Warzywa umyć, osączyć. Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki. Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie
Kuchnia Danusiroladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety umyć(...)osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 porcje,lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć filety solą i pieprzem. Następnie na każdym filecie ułożyć po dwie różyczki kalafiora i brokuła, zwinąć filety w roladki. Obtaczać roladki w mące , zanurzać je w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panierować w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawać
Kuchnia DanusiPyszna sałatka warzywna z jajkiem Sałatka z pomidorem i brokułem SKŁADNIKI: fasolka szparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce. Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki(...)opłukać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut, fasolkę kilka minut dłużej. Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski. Pomidory opłukać, osączyć, pokroić w podłużne kawałki. Warzywa ugotowane odcedzić, osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki. Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa
Kuchnia Danusizasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje(...)porcji Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie
Kulinarne przygody Gatitymusi być blee chociaż często tak uważałam - może na złego kucharza trafiałam :( Najważniejsze jest abyśmy jedli to co kochamy ale z głową. Na obiad zaserwowałam kotleciki z kalafiora i usłyszałam, że równie dobrze mogą być świetnym dodatkiem zamiast ziemniaków - jednak jako kotleciki spisały się w 100% Składniki: średnia główka kalafiora pęczek pietruszki 200 g płatków owsianych 2 jajka sól(...)pieprz do smaku otręby do panierowania oliwa do smażenia Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki - gotujemy na parze ok 10-15 minut. Studzimy i misce rozgniatamy ( najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków) dodajemy, płatki, jajko, i pietruszkę pokrojoną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Kotleciki formujemy i otaczamy w otrębach - smażymy, aż się
Niezły MłynekSkładniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę(...)górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika
Kuchnia ŁukaszaKrem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako(...)przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany
Poezja smakuJako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie): 1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie: Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek(...)posiekanego ogórka oraz koperek i solimy. 3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy. Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka: 1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie, wrzucony do wrzątku: 5 - 8 min; należy sprawdzać) 2. Z podanych składników przygotowujemy sos. 3. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. 4. Gdy kalafior ostygnie dodajemy
Malowane smakiemPrzepadam za kalafiorem. Właściwie pod każdą postacią. Parę lat temu w pewnej reasturacji podano mi mini starter w postaci super gorącego kremu z kalafiora, udekorowanego odrobiną oliwy z oliwek. Konsystencja była wręcz aksamitna a smak po prostu fantastyczny. Następnego dnia rozpoczęłam poszukiwania przepisu na zupę krem . Zanim znalazłam tę właściwą recepturę, "zmarnowałam" kilka kalafiorów, przybyło mi trochę siwych włosów(...)odtworzyć ten smak a przy okazji dodać coś ekstra... Potrzebujemy (na 4 porcje): - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża cebula (drobno posiekana) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) - 1 kalafior (podzielony na różyczki) - 1 litr bulionu warzywnego (ja z wygody, oraz na brak czasu używam tego w kostkach) - 100 ml śmietany - 2 łyżki świeżego tymianku - 100 g gorgonzoli - pieprz
W mojej holenderskiej kuchnidniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki. Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się(...)tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaUwielbiam tarty, robię je co jakiś czas, często ze składników, które akurat mam w lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i szynkę. Najbardziej tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno. Składniki: Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz(...)pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% pieprz suszony koperek Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na około 30 minut. Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem
Pasja SmakuDelikatna, kremowa zupa krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól(...)Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć do gorącego
Ala piecze i gotujeprzedłużać! Zapraszam Was do sporządzenia tej delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz kurkumy natka pietruszki do ozdoby(...)zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo 1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb i listki, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa z wywaru kroimy w średnią kostkę
Symfonia Smakównezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla(...)galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone w kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry
Przysmaki Karolkitwarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty. Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany 80g orzechów nerkowca sol, pieprz(...)łyżki oleju do smażenia kilka listków mięty wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz
Przysmaki Karolki