kalafior - 6199 przepisów (strona:163/414)

Sałatka wielowarzywna na zimę 140

dawna robię tą smakowitą sałatkę na zimę, polecam bo jest rewelacyjna. Sałatka wielowarzywna na zimę SKŁADNIKI: kalafior - 1 szt brokuł -1 szt fasolka szparagowa - 350 g papryka żółta - 1 szt papryka czerwona - 1 szt ZALEWA 6 szkl wody 0,5 szkl octu 10% Jamar 6 łyżek cukru 1 łyżka soli 7 ziaren ziela angielskiego 0,5 opak gorczyca 1 łyżka(...)oleju na słoik 1 liść laurowy na słoik. PRZYGOTOWANIE Warzywa umyć, osączyć.  Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski.  Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki.  Z fasoli szparagowej odciąć końcówki. Wlać wodę do garnka, dodać sól i zagotować. Do wrzącej wody wrzucić fasolkę, brokuła i kalafiora, gotować przez 3 minuty, wybrać łyżką cedzakową. Następnie

Kuchnia Danusi
Roladki brokułowo-kalafiorowe 174

roladki z dwoma warzywami na obiad. Moja rodzinka była zachwycona takim daniem, bardzo im to smakowało Roladki brokułowo-kalafiorowe SKŁADNIKI: filety z kurczaka podwójne - 1 szt brokuły - 8 różyczek kalafior - 8 różyczek mąka do panierowania tłuszcz do smażenia jajko 1 szt sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Brokuły i kalafiora gotować w osolonej wodzie do miękkości. Osączyć warzywa na sicie. Filety umyć(...)osączyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Podzielić mięso na 4 porcje,lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć filety solą i pieprzem. Następnie na każdym filecie ułożyć po dwie różyczki kalafiora i brokuła, zwinąć filety w roladki. Obtaczać roladki w mące , zanurzać je w roztrzepanym jajku z solą i pieprzem. Panierować w tartej bułce. Smażyć w głębokim tłuszczu na wolnym ogniu na złoty kolor. Podawać

Kuchnia Danusi
Sałatka z pomidorem i brokułem 389

Pyszna sałatka warzywna z jajkiem Sałatka z pomidorem i brokułem  SKŁADNIKI: fasolka szparagowa -200 g brokuł -0,5 szt kalafior -0,5 szt pomidor 3 duże szt jajka -5 szt majonez -2 łyżki olej -3 łyżki woda -3 łyżki sos winegret francuski -1 opak sól PRZYGOTOWANIE: Z fasolki szparagowej usunąć końce.  Kalafiora i brokuła podzielić na małe różyczki(...)opłukać. Gotować we wrzącej i osolonej wodzie brokuły i kalafiora kilka minut,   fasolkę kilka minut dłużej.   Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupek i pokroić w grubsze paski. Pomidory opłukać, osączyć,  pokroić w podłużne kawałki.   Warzywa ugotowane odcedzić,  osączyć, fasolkę pokroić na mniejsze kawałki.   Układać w misce najpierw pomidory, jajka, warzywa

Kuchnia Danusi
Jesienna sałatka warzywna 345

zasmakowała, więc postanowiłam ją zrobić ponownie, ale nie byłabym sobą, gdybym czegoś nie próbowała pozmieniać :-). Tak więc powstała równie smakowita wariacja na jej temat, tym razem z dodatkiem zblanszowanego kalafiora. Idealna, lekko rozgrzewająca propozycja na jesienne chłody. Możecie ją podawać na zimno, ale mnie smakuje najbardziej, gdy jeszcze ciepłe warzywa wymieszam z pomidorowym sosem. Jesienna sałatka warzywna Proporcje(...)porcji Czas przygotowania:  30 minut Składniki: 500 g ziemniaków 300 g zielonej fasolki szparagowej 1/2 małego kalafiora 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1/2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 małe cebule 2 łyżki posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie

Kulinarne przygody Gatity
Kotleciki z kalafiora, otrębów i płatków owsianych - bardzo fit 376

musi być blee chociaż często tak uważałam - może na złego kucharza trafiałam :( Najważniejsze jest abyśmy jedli to co kochamy ale z głową. Na obiad zaserwowałam kotleciki z kalafiora i usłyszałam, że równie dobrze mogą być świetnym dodatkiem  zamiast ziemniaków - jednak jako kotleciki spisały się w 100% Składniki: średnia główka kalafiora pęczek pietruszki 200 g płatków owsianych 2 jajka sól(...)pieprz do smaku  otręby do panierowania oliwa do smażenia Przygotowanie: Kalafiora myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki - gotujemy na parze ok 10-15 minut. Studzimy i misce rozgniatamy ( najlepiej użyć tłuczka do ziemniaków) dodajemy, płatki, jajko, i pietruszkę pokrojoną, doprawiamy do smaku i mieszamy. Kotleciki formujemy i otaczamy w otrębach - smażymy, aż się

Niezły Młynek
Duszone nóżki królika z puree ziemniaczano kalafiorowym. 161

Składniki : 8 nóżek z królika 2 duże cebule 2 marchewki 1 duży kalafior 7 ziemniaków 50 ml oleju 100 ml mleka sól pieprz Przygotowanie: Kalafior i ziemniaki myjemy, osuszamy, oczyszczamy i wkładamy do garnka z osoloną (1 łyżka soli) wrzącą wodą, i gotujemy do miękkości. W innym dużym garnku smażymy na rozgrzanym tłuszczu w pół-talarki pokrojoną cebulę(...)górę układamy nóżki królika, zalewamy 1 litrem wody, solimy i pieprzymy. Dusimy na małym ogniu przez ok. 1 godzinę Kiedy królik będzie uduszony, wylewamy wodę w której się gotowali kalafior i ziemniaki, wlewamy mleko i miksujemy za pomocą blendera. Wedle uznania solimy. Serwujemy na dużym talerzu, polewamy sosem pozostałym od uduszonych nóżek królika

Kuchnia Łukasza
Krem z kalafiora z kurkami 224

Krem z kalafiora z kurkami to zupa, która już dawno weszła na stałe do naszego menu. Przepis to mała modyfikacja receptury Gordona Ramsay’a, którą poznałam na Kwestii Smaku i która gości u nas co roku od kilku lat. Zupa jest bardzo delikatna, kremowa, a leśne kurki nadają jej eleganckiego wyglądu i wykwintnego smaku. Świetnie nadaje się zarówno jako(...)przyjęcia, jak i na spotkania w rodzinnym gronie, ponieważ wychodzi jej dość spory garnek. Jeszcze nie zdarzyło się, żeby zupa komuś nie smakowała, dlatego szczególnie polecam. Składniki: 1 duży kalafior (około 1,3 kg) 1 duży ziemniak 1 duża cebula 25 g masła 2 łyżki oliwy z oliwek 1,2 litra bulionu warzywnego 600 ml mleka 150 ml śmietany

Poezja smaku
Kalafor z czosnkowo-ogórkowym dipem jogurtowym (2 wersje) - porcja ok. 185 kcal 150

Jako lekki obiad, przystawka lub warzywny dodatek, sałatka do grilla :) Składniki (jedna porcja - zdjęcie):  1 mały (500 g) kalafior 100 g jogurtu naturalnego 1 mały ząbek czosnku 1 mały obrany ogórek kiszony garstka koperku sól Przygotowanie:  Wersja obiadowa/na ciepło: 1. Gotujemy kalafiora (25-30 min w parowarze) 2. W międzyczasie przygotowujemy dip: do jogurtu dodajemy posiekany drobniutko czosnek(...)posiekanego ogórka oraz koperek i solimy. 3. Jemy maczając kalafiora w dipie, lub polewamy. Wersja na zimno - jako dodatek, sałatka:  1. Kalafiora (z jak najmniejszą ilością tych "ogonków") gotujemy krócej - na półtwardo. (w wodzie, wrzucony do wrzątku: 5 - 8 min; należy sprawdzać) 2. Z podanych składników przygotowujemy sos. 3. Kalafiora dzielimy na mniejsze różyczki. 4. Gdy kalafior ostygnie dodajemy

Malowane smakiem
Kalafiorowa zupa krem 149

Przepadam za kalafiorem. Właściwie pod każdą postacią. Parę lat temu w pewnej reasturacji podano mi mini starter w postaci super gorącego kremu z kalafiora, udekorowanego odrobiną oliwy z oliwek. Konsystencja była wręcz aksamitna a smak po prostu fantastyczny. Następnego dnia rozpoczęłam poszukiwania przepisu na zupę krem . Zanim znalazłam tę właściwą recepturę, "zmarnowałam" kilka kalafiorów, przybyło mi trochę siwych włosów(...)odtworzyć ten smak a przy okazji dodać coś ekstra... Potrzebujemy (na 4 porcje): - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 duża cebula (drobno posiekana) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekanego) - 1 kalafior (podzielony na różyczki) - 1 litr bulionu warzywnego (ja z wygody, oraz na brak czasu używam tego w kostkach) - 100 ml śmietany - 2 łyżki świeżego tymianku - 100 g gorgonzoli - pieprz

W mojej holenderskiej kuchni
Kolacja. Kalafior. Zioła. Placki kalafiorowe z sosem jogurtowym 788

dniu hasania po okolicznych lasach a pomysłu na posiłek nikt nie znalazł. Dzieciaki krzywiły się gdy zaproponowałam kanapki a reszta też wolałaby coś ciepłego. W oczy rzucił mi się kalafior. Zakwitł bielą prosząc by dać mu szansę. Nie mogłam pozwolić żeby leżał samotnie w kąciku. Odpłacił nam pięknie delikatnym smakiem i nakarmił wszystkie głodomorki. Kalafior to wspaniałe warzywo - nadaje się(...)tylko na zupę czy sałatkę . Pyszny jest Kalafior zapiekany z mięsem albo Kalafior au gratin - spróbujcie koniecznie ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Tarta z kalafiorem 146

Uwielbiam tarty, robię je co jakiś czas, często ze składników, które akurat mam w lodówce lub pod ręką. Tym razem padło na kalafior. Dodałam jeszcze pomidorki koktajlowe i szynkę. Najbardziej  tartach lubię to, że są dobre zarówno na ciepło, jak i na zimno.  Składniki:   Ciasto: 350 g mąki pszennej 100 g masła 2 jajka szczypta soli Farsz(...)pół kalafiora 10 pomidorków koktajlowych kilka plasterków szynki 2 jajka 1 szklanka śmietany 18% pieprz suszony koperek Wykonanie: Z podanych składników zagnieść ciasto. Owinąć je folią i włożyć do lodówki na około 30 minut.    Kalafiora podzielić na różyczki i ugotować na parze. Pomidorki przekroić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki.  Jajka połączyć ze śmietaną, koperkiem i pieprzem

Pasja Smaku
Krem z kalafiora z chipsami z boczku 220

Delikatna, kremowa zupa  krem z kalafiora z dodatkiem chipsów z wędzonego boczku. Doprawiona białym pieprzem Kamis i solą morską prowansalską firmy Kamis. Jest pyszna i sycąca bardzo polecam. Składniki: 0,5 kalafiora 1 mniejsza pietruszka kawałek selera 10 cm pora 3 średnie ziemniaki 3 ząbki czosnku 1 płaska łyżka masła 2 litry bulionu warzywnego ( u mnie z kostki) sól(...)Kamis cieniutkie plasterki boczku wędzonego 1 łyżka oleju szczypiorek Przygotowanie: Ziemniaki, seler, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę. Czosnek pokroić na mniejsze kawałki. Por oczyścić i pokroić w półplasterki. Kalafior podzielić na różyczki. W rondelku roztopić masło dodać ziemniaki, seler, pietruszkę oraz por i  podsmażać około 5 min. Dodać czosnek przesmażyć około minutki. Podsmażone warzywa przełożyć  do gorącego

Ala piecze i gotuje
67.Lekko, pożywnie & chrupiąco: czyli krem z kalafiora w towarzystwie groszku ptysiowego! 223

przedłużać! Zapraszam Was do sporządzenia tej delikatnej i bardzo przyjemnej propozycji na wiosenny(letni) obiad: Składniki: 1litr esencjonalnego wywaru warzywnego 200ml mleka (3,2 lub 2%) 1 średniej wielkości kalafior ugotowana pietruszka, seler oraz marchewki z wywaru (opcjonalnie) mały pęczek świeżego koperku  świeżo zmielona sól i pieprz szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej oraz  kurkumy natka pietruszki do ozdoby(...)zupy ciasto parzone na groszek ptysiowy : 120ml wody 50g masła pół łyżeczki soli 100g mąki 1 jajo  1 żółtko mąka do podsypywania stolnicy lub maty silikonowej Przygotowanie: Kalafior dokładnie myjemy i oczyszczamy, finalnie osuszamy papierowym ręcznikiem lub odkładamy na durszlak do odcieknięcia. Odcinamy twardy głąb i listki, kalafior dzielimy na różyczki. Warzywa z wywaru kroimy w średnią kostkę

Symfonia Smaków
Sloneczny krem 174

nezawodny blender, bez ktorego nie wyobrazam sobie funkcjonowania w kuchni. Przy jego pomocy i z odrobina wyobrazni co jakis czas wyczarowuje smaczne cudo. Dzis byl to pachnacy krem z kalafiora, lekko pikantny, gesty, w kolorze slonca. Krem z kalafiora skladniki pol kalafiora 2 marchewki 1 cebula 2 ziemniaki 2 zabki czosnku kawalek swiezego imbiru 750ml bulionu drobiowego odrobina masla(...)galka muszkatalowa pieprz koperek smietana wykonanie: Na masle podsmazamy posiekana cebule, czosnek i imbir. Nastepnie dokladamy pokrojona w plasteki marchewke i ziemniaki pokrojone w kostke. Podsmazamy okolo 5 minut. Kalafiora dzielimy na rozyczki, myjemy i dokladamy do reszty warzyw. Calosc zalewamy bulionem. Gotujemy do chwili gdy warzywa sa miekkie. Odkladamy kilka rozyczek kalafiora, a reszte miksujemy blenderem. Zupe doprawiamy curry

Przysmaki Karolki
Gra w kolory 161

twarz do słońca siedząc na ławce w parku. Chętnie zatrzymałabym czas, zatrzymała lato na dłużej. Gram w kolory. Moim gotowaniem odpędzam jesień. Zielony, czerwony, zółty. Dziś był zółty.  Kalafior i curry. Kalafior z curry składniki: 1 kalafior 2 dymki ze szczypiorem 2 łyżki przyprawy curry 100g mrożonego groszku 50ml bulionu warzywnego 150ml śmietany  80g orzechów nerkowca sol, pieprz(...)łyżki oleju do smażenia kilka listków mięty wykonanie: Kalafiora dzielimy na części i gotujemy w osolonym wrzątku przez 10 minut. By kalafior miał lepszy smak ja zawsze słodzę odrobinę wodę, w której go gotuje. W rondelku z grubym dnem rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule pokrojona w piórka. Podsmażamy ją przez chwile, a gdy się zeszkli dokładamy curry, śmietanę, bulion oraz

Przysmaki Karolki