kalafior - 6199 przepisów (strona:168/414)

Zupa krem z białych warzyw 126

kiełkami 🌱🌷 Dlaczego warto ją zrobić dowiecie się ze stories. Można zrobić ją również w wersji #vegan 💛 Składniki: 1 duży seler 2 średnie pietruszki 1 por (biała część) 1/2 główki kalafiora 1 cebula 1 ząbek czosnku 200 ml mleka (można zrobić na roślinnym) 2 łyżki masła (lub oleju) 1 łyżeczka gałki muszkatołowej 1 liść laurowy 2 ziela angielskie Sól i pieprz(...)Przygotowanie : Warzywa kroimy byle jak, kalafiora rozrywamy 😉 W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek. Smażymy na małym ogniu przez 2 minuty. Wrzucamy resztę warzyw i smażymy przez 5 min. Wlewamy wodę lekko ponad poziom warzyw. Gotujemy przez 20 min z przyprawami. Na końcu blendujemy i dolewamy mleko, jeżeli wolimy rzadszą zupę dolewamy więcej mleka

Czarnawisienka
Kalafior z ziemniakami 75

font-family:"Times New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Przepyszna propozycja na szybkie, bezmięsne danie. Składniki: 500 g różyczek kalafiora 500 g młodych ziemniaków 1 łyżka cukru 1 litr wrzątku 500 g smalcu wieprzowego 100 g masła  2 ząbki czosnku 3 łyżki bułki tartej sól Przygotowanie: Normal 0 21 false false(...)Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Ziemniaki kroimy w grube plastry. Zalewamy wrzątkiem z dodatkiem cukru. Odcedzamy, smażymy na rozgrzanym smalcu. Kalafior dzielimy na różyczki, blanszujemy w osolonym wrzątku. Odcedzamy i smażymy na maśle z dodatkiem przeciśniętego przez praskę czosnku. Dodajemy bułkę tartą i smażymy do jej zrumienienia

R'n'G Kitchen
Curry wegetariańskie z batatami 97

łyżeczki kminu rzymskiego w całości, ⅓ łyżeczki cynamonu 1 puszka krojonych pomidorów 1 szklanka wody ½ szklanki czerwonej soczewicy 500 g batatów 1 puszka groszku zielonego 200 g kalafiora 250 ml mleka kokosowego sól i pieprz do smaku Do podania : ugotowany ryż Wykonanie Cebulę kroimy w kostkę, czosnek w plasterki cienkie. Bataty obieramy i kroimy w kostkę. Rozgrzewamy olej(...)Smażymy mieszając, aż do miękkości cebuli. Wlewamy następnie wodę, pomidory, soczewicę czerwoną i czekamy aż się zagotuje. Dodajemy bataty gotujemy pod przykryciem ok 25 minut. Po tym czasie dodajemy kalafior w drobnych różyczkach, puszkę groszku zielonego, mleko kokosowe, doprawiamy solą i pieprzem i gotujemy ok 10 minut na małym ogniu. Podajemy z ryżem. 3.5.3251 SONY

Apetyt na Zielone
Zupa krem z białych warzyw 95

Czas gotowania 20 min Czas całkowity 26 min   Składniki 30 g masła 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 por 2 pietruszki ½ selera 1 ziemniak 300 g kalafiora 750 ml bulionu warzywnego przyprawy: 1 łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki czarnego pieprzu, ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej Wykonanie W większym garnku na maśle, na małym ogniu, zeszklić pokrojoną w kosteczkę(...)międzyczasie dodać starty czosnek oraz pokrojoną na plasterki białą część pora. Dodać obraną i pokrojoną na plasterki pietruszkę, obranego i pokrojonego w kostkę selera i ziemniaka oraz różyczki kalafiora. Co chwilę mieszając smażyć przez ok. 1 - 2 minuty. Dodać bulion, doprawić solą, pieprzem, imbirem i gałką muszkatołową, zagotować na większym ogniu. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować do miękkości warzyw przez

Apetyt na Zielone
Gorąca zupa na rozgrzewkę 107

Zawsze mam zapas zupy. Często jest to mój lunch w pracy. Też lubicie zupy na obiad? Jaka jest Wasza ulubiona zupa? Krem kalafiorowy z gremolatą 6 porcji Składniki: 1 kalafior średniej wielkości 1 pasternak 2 ziemniaki 1 czosnek solo 1, 2 l bulionu, warzywnego lub z kurczaka ¾ łyżeczki suszonego rozmarynu 3 łyżki oliwy 50 g zmielonych migdałów sól i pieprz(...)Gremolata z ciecierzycą 100 g ciecierzycy szczypta kajeńskiego pieprzu 50 g natki pietruszki 1 czosnek solo 1 cytryna 100 ml oliwy z oliwek 3 łyżki manchego sól do smaku Kalafior podziel na różyczki. Ziemniaki i pasternak obierz i pokrój w kostkę. Obierz czosnek. Włóż warzywa do garnka, wlej bulion, dodać rozmaryn i gotuj 25 minut. Ugotowane warzywa zmiksuj. Dopraw solą

codojedzenia
Zapiekany kalafior z masłem, migdałami i granatem 113

Ależ pyszne danie dziś polecam. Kalafior jest tak tutaj aromatyczny i cudny że oczy "same jedzą". Pracy mało, połączenie smaków idealne, polecam na zimowe, długie wieczory czy na śniadanie. Kalafior pieczony. CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Zupa warzywna z makaronem 134

doskonale nadają się do przygotowania szybkich zup i innych potraw. Dzisiejszą zupę dodatkowo wzbogaciłam świeżą cukinią i selerem naciowym,a dla sytości dorzuciłam nieco makaronu. 200 g mrożonej mieszanki (kalafior,brokuł,marchewka) 150 g mrożonej włoszczyzny pokrojonej w paski 3 łodygi selera naciowego 1 mała cukinia 1 cebula 1 ząbek czosnku 2 łyżki oliwy 150 g makaronu rurki 1 litr(...)kulki ziela angielskiego W garnku rozgrzać oliwę,dodać drobno posiekaną cebulę,przesmażyć chwilę,po czym dodać posiekany czosnek,smażyć przez chwilę mieszając kilkakrotnie. Wrzucić mrożoną włoszczyznę oraz mieszankę z kalafiorem. Smażyć kilka minut mieszając zawartość. Następnie warzywa zalać bulionem,dodać przyprawy i gotować około 15-20  minut.  W międzyczasie posiekać cukinię,seler naciowy . Dodać do zupy posiekane warzywa

Kolorowa kuchnia Elki
Indyk teriyaki 176

Wciągają wszyscy, moja dusza matki szepcze radośnie: uffff, nareszcie! I tak indyka zamieniam na kurczaka, kurczaka na indyka. Podaję z makaronem, z ryżem, z warzywami. Na zdjęciach widzicie pieczony kalafior z ciecierzycą i pomidorkami koktajlowymi. Przepis na ten dodatek znajdziecie na blogu Marty Dymek, Jadłonomia.   Składniki: ok. 500 g polędwiczek z indyka (lub kurczaka) 5-6 łyżek sosu sojowego(...)Podajemy posypane prażonym białym sezamem, a jeszcze lepiej z pokruszonym batonikiem typu "sezamki" lub innym sezamowo-orzechowym.   Podajemy np. z makaronem chow main, ryżem, brokułami lub pieczonym kalafiorem z ciecierzycą (przepis pochodzi z Jadłonomii ). Smacznego

bistro mama
Bangladesz - Biryani 97

ryżu (my użyliśmy jaśminowego ale prawdopodobnie lepiej użyć basmati) - 50g bulionu - 5 goździków, 5 liści laurowych - 2 łyżki wody różanej - 2 łyżki rodzynków - 2 łyżki płatków migdałowych - 1 kalafior - 1 pietruszka - 2 marchewki - 2-3 młode ziemniaki - 1 cebula - łyżeczka startego imbiru - łyżka kurkumy, łyżeczka kuminu, sól, pieprz, odrobina ostrej papryki, pół łyżeczki nasion kozieradki, łyżeczka cynamonu, szczypta kardamonu, pół(...)gotujemy (powinien być 3/4 miękki). Odcedzamy. Do ryżu dodajemy rodzynki, wodę różaną i migdały. 2) Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju. Ziemniaki kroimy na ćwiartki. Wrzucamy na patelnię. Kalafior obieramy i dodajemy średniej wielkości kawałki na patelnię. Następnie kroimy marchewkę i pietruszkę w słupki i dodajemy na patelnię. Smażymy kilkanaście minut na średnim ogniu (do miękkości), od czasu do czasu

Roślinożerni urlopowicze
Zapiekanka z kalafiorem 159

Składniki: 500 g mielonej szynki wieprzowej ok. 1/2 większego kalafiora po połowie zielonej i czerwonej papryki 1 duża cebula 200 g sera żółtego 3 jajka 1 łyżka ulubionej mieszanki przypraw … Czytaj dalej Zapiekanka z kalafiorem

czarrna od kuchni
Zapiekanka makaronowa z kalafiorem 155

Syty obiadek 🙂 Składniki 250 g makaronu, u mnie duże świderki 250 g mięsa mielonego 1/2 kalafiora 1 cebula 1 mały koncentrat pomidorowy sól, pieprz chili słodka papryka 3 ząbki … Czytaj dalej Zapiekanka makaronowa z kalafiorem

czarrna od kuchni