Głównymi składnikami tej smacznej sałatki są kalafior i kukurydza. Jeśli dodatkowo dodamy jeszcze troszkę kopru to zyskamy na zapachu. Potem tylko sól i majonez i gotowe. Naprawdę polecam bo jest smaczna, a surowy kalafior nie spowoduje "rewolucji" w brzuchu. ☺ Potrzebujemy: Czytaj więcej
Tylko pyszniegotowej zupy): 1 (110 g) cebula kawałek (50 g) pora 1,5 (130 g) pietruszki 1/4 (80 g) selera 1 (100 g) ziemniak 0,5 (300 g) kalafiora 3 szklanki (750 ml) bulionu 1/3 szklanki śmietanki kremówki 30% 100 g sera Gorgonzola 1 łyżka masła 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka tartego imbiru 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej biały pieprz sól Dodatkowo(...)garnku na maśle, zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę z posiekanym czosnkiem i porem. 2) Pietruszkę, ziemniaka oraz seler obrać i pokroić w kostkę, a następnie razem z kalafiorem dodać do garnka i chwilkę smażyć. 3) Zalać gorącym bulionem, doprawić solą i białym pieprzem, dodać imbir oraz gałkę muszkatołową i gotować pod przykryciem, aż warzywa zmiękną. 4) Na koniec dodać śmietankę
Fitsweet.meDziś prawdziwy rarytas czyli smażony w głębokim tłuszczu kalafior i przepyszna pasta sezamowa do niego. Przepis według Yotama Ottolenghi z Jego książki "Jerozolima". Danie to jest serwowane w Jerozolimie na początku jakiegoś dużego posiłku. U mnie jednak zjadłam go jako posiłek obiadowy. Zapraszam zatem na pyszne danie. Smażony kalafior z tahini. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniekolejna zupka.. tym razem kalafiorowa. bulion 1 duży kalafior kilka ziemniaków 2 marchewki 1 pietruszka śmietana sól, pieprz listek, ziele Marchewki, pietruszkę obrać i zetrzeć na tarce , ziemniaki obrać i pokroić w kostkę.Do bulionu dodać starte warzywa, ziemniaki i przyprawy i gotować. Kalafiora podzielić na drobne różyczki i też dodać do garnka .Gotować do miękkości ziemniaków
Moje domowe kucharzeniemistrzowski puchar - zarówno dla szkockiego Celticu, jak i naszej gdańskiej Lechii. ;) Składniki: 1 brokuł (lub paczka mrożonego) 1 mały kalafior (lub paczka mrożonego) 1 por 6 jajek 150 ml słodkiej śmietanki 180 g startego cheddara (lub innego ostrego sera) 2 łyżeczki ostrej musztardy (angielskiej lub Dijon) sól i pieprz masło(...)Wykonanie: Kalafiora i brokuła podzielić na różyczki (mrożone - rozmrozić), pora pokroić na grubsze plasterki. Warzywa obgotować 5-10 minut i odsączyć na sitku. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem i umieścić w nim warzywa. Wymieszać jajka ze śmietanką, musztardą, solą, pieprzem i większością sera. Zalać masą warzywa i posypać resztą sera. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec
zadanie-gotowaniedanie jest sycące i pyszne! SKŁADNIKI: 200g makaronu (u mnie małe muszelki) 500g piersi z kurczaka duża cebula 3 gałązki selera naciowego 5-6 pieczarek oliwa do smażenia ½ kalafiora sos: 200ml słodkiej śmietanki 12% 450ml wody 1-2 łyżki oleju kokosowego 30g mąki pszennej lub ryżowej łyżeczka cukru 2 łyżki soku z cytryny sól, czarny pieprz, słodka papryka, czosnek(...)naciowy w plasterki. Seler z cebula i grzybami dodajemy do kurczaka i przesmażamy kilka minut aż warzywa zmiękną. Do naczynia żaroodpornego wsypujemy drobny makaron. Na nim układamy kawałki surowego kalafiora oraz kurczaka podsmażonego z warzywami. Na patelni na której smażyliśmy kurczaka roztapiamy olej kokosowy, dodajemy mąkę i chwilkę przesmażamy. Dolewamy wodę z śmietanką i dokładnie rozprowadzamy rózgą. Dodajemy
Pyry na Gazryżowego z warzywami Dzisiaj mam dla was pomysł na szybkie i bardzo proste danie, a zarazem smaczne i treściwe. W tym przepisie użyłam ekologicznego miksu warzyw (brokuł, kalafior i marchew), ale wy możecie kupić każdy produkt osobno świeży. Koniecznie użyjcie oleju sezamowego, nadaje potrawie fantastycznego aromatu i smaku. Zapraszam do zapoznania się z przepisem Przepis: Składniki(...)makaronu ryżowego 750 g mrożonek (brokuł, kalafior i marchew) 1 czerwona papryka olej sezamowy sos sojowy sól, pieprz, papryka słodka, chili, zioła prowansalskie, włoszczyzna suszona, Wykonanie: 1. Makaron ryżowy gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą, odstawiamy. (Makaron można podzielić na mniejsze części) 2. Do woka lub głębokiej patelni wkładamy mrożonki, i dusimy
Mój pomysł naKolejna wersja zapiekanych warzyw zainspirowanych babką ziemniaczaną, tyle, że dla leniwych :) Czyli danie na szybko, którego efekt jest większy niż włożone siły :) Nazwa pochodzi z hindu ;) Składniki: - ziemniaki - kalafior - burak - zagęszczacz (ja użyłem kaszy manny) Przy okazji chciałbym poinformować, że wizart i jej drobne cwaniaczki i ich drobne ciasteczka wygrała nagrodę w konkursie Kinowe inspiracje Nagroda dziś została wysłana(...)zwyciężczyni :) Wykonanie: Kalafior dzielimy na różyczki. Buraki kroimy w kostkę. Ziemniaki zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Wszystko wymieszać, zagęścić kaszą i zapiec w piekarniku
Kryzysowa Książka Kucharskatylko zetrzeć na tarce ulubione warzywa, dodać jakiś sos lżejszy lub czasami cięższy na bazie jogurtu czy majonezu i pyszna surówka gotowa. Znalazłam kiedyś u Olgi Smile surówkę z kalafiora i ogórków świeżych i postanowiłam zrobić swoją wersję. Wyszła znakomita, polecam. Surówka z surowego kalafiora i ogórków kiszonych. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniezimę, co widać po ok. centymetrowej warstwie śniegu dziś wieczorem. A u mnie na talerzu jesień w pełnej krasie. Proponuję bardzo aromatyczne i pyszne kotleciki warzywne. Składniki : pół kalafiora średni seler jajko bułka tarta sól pieprz olej do smażenia Seler obrać i pokroić na kawałki. Kalafior podzielić na duże róże. Warzywa umieścić w garnku i zalać wodą, by je przykryła
Weekendy w domu i ogrodziePrzepis na potrawę pochodzi z książki Dominiki Wójciak "Warzywo". Znalazłam go u Thiessy i zauroczył mnie, dlatego czym prędzej kupiłam dorodną sztukę kalafiora i upiekłam w całości. Jest pyszny, aromatyczny i delikatny w smaku, polecam. Kalafior pieczony w całości. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowaniewięc trzeba było odświeżyć make-up i coś zjeść. Jakąś lekką sałatkę, która trochę mnie „zapcha”, nada się do pracy i szybko ją przygotujemy. Do przygotowania potrzebujemy: kalafior i brokuł (w proporcji 1:1) pomidorki koktajlowe (u mnie spora garść) 2 ugotowane na twardo jajka czerwona cebula w piórkach (ja pominęłam, bo nie chciałam straszyć ludzi oddechem) czarne(...)świetnie smakują!) oliwa z oliwek sól, pieprz w oryginalnej wersji: jogurt naturalny i czosnek – bo sałatkę mamy polać sosem czosnkowym, zresztą w obu odsłonach jest przepyszna. nasiona słonecznika Kalafior i brokuły gotujemy w lekko osolonej wodzie tak aby były lekko twardawe. Odcedzamy i studzimy. Gdy będą zimne układamy je w miseczce, wrzucamy pomidory (najlepiej połówki), pokrojone na pół czarne
Szybko Tanio Smaczniejest bardzo dobrze, ufam mu, więc daję przepis na bloga :) Zrobiłam wielki gar, na pewno wystarczy do momentu aż wyzdrowieję, więc zweryfikuję :) Składniki: - 2 litry wody - 1/2 małego kalafiora - 1/2 główki młodej kapusty - 200 g fasolki szparagowej - 1 spora cebula - pół selera - marchewka - pietruszka - pęczek koperku - 3 ząbki czosnku - sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy - dwie łyżki soku z cytryny(...)pieprzem. Następnie dodaję pokrojoną na trzy fasolkę (obcinam końcówki). Po kolejnych 10 minutach dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki. Gdy ziemniaki zaczną robić się miękkie dodaję rozdzielonego na różyczki kalafiora i posiekany koperek. Gotuję aż wszystkie warzywa zrobią się miękkie. Dodaję sok z cytryny, w razie potrzeby ponownie przyprawiam solą i pieprzem do smaku. Podaję z jogurtem naturalnym
Cook&Loveśmietanki kokosowej 8-10 liści limonki kafir 250 ml bulionu warzywnego ( ale nie koniecznie ) 1 duży batat 5 mini bakłażanów 1-2 średnie cebule 1 zielona papryka ćwiartka kalafiora ćwiartka brokuła 10 pomidorków koktajlowych puszka przekrojonych na pól grzybów słomianych garść suszonych czarnych chińskich grzybów ( nie moon ) pęczek tajskiej bazylii świeża kolendra 1 paprychka chilli 3 łyżki pasty(...)twardości pamiętając, że mają one pozostać chrupkie. Nie powinny się rozgotować ani być zbyt miękkie. Ja zaczynam od batatów i bakłażanów, po kolejnych 3-5 min dodaję kalafior i brokuł, za chwilę grzyby, paprykę i cebulę. Spróbować czy smak się zgadza, jeśli nie dodać jeszcze łyżkę, dwie sosu rybnego uważając aby z nim nie przesadzić. Powinno być lekko słodkawe
Jemy Pijemy